Az oktatási rendszer hatékonysága és a pedagógusok Dr. Kaposi József 2014.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Pedagógus szerep és változásai
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Mátészalkai Szakképző Iskola
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
1993-as közoktatási törvény
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Általános iskola eredménye, értékelése
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Az oktatási rendszer hatékonysága és a pedagógusok
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Családi vállalkozások
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pár óra tanulmányozás eredményei Nahalka István 2018 szeptember 1.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Az oktatási rendszer hatékonysága és a pedagógusok Dr. Kaposi József 2014

Felhasznált anyagok McKinsey&Company: Mi áll a világ legsikeresebb iskolai rendszerei teljesítményének hátterében? (2007. szeptember) A tanári munka minőségének meghatározó szerepe (Kertesi Gábor – Kézdi Gábor, Közgazdasági Szemle, ápr.) A közoktatás megújításának kulcsa. Kertesi Gábor előadása. MTA, január 25. Fókuszban a nyelvtanulás. Szerk. Vágó Irén. OKI, Bp.

Mottó Az iskolareformok olyan hatással vannak a tanítási gyakorlatra, mint vihar az óceánra: „A felszín zavaros és mozgalmas, de a tengerfenéken nyugalom és változatlanság uralkodik. A … látszatintézkedésekkel nagyszabású változások illúzióját keltik … de a felszín alatt a mélyben az élet változatlanul folyik tovább.” (Cuban)

Az előadás fő kérdései Lehet-e és hogyan mérni az iskolai eredményességet? Mely tényezők határozzák meg az iskolai eredményességet? Melyek a minőségi tanári munka összetevői? Mitől függ a tanárképzés minősége? Feltételek, lehetőségek, korlátok, kérdőjelek??

Az iskolai eredményesség mérése a nemzetközi gyakorlatban 1. A tanuló teljesítményét valamilyen standardizált teszteredményben kell mérni. 2. A teljesítményt iskolai hozzáadott értékben célszerű mérni. 3. A tanulók adatai évről-évre összeköthetők legyenek a tanáraik adataival (tanári input) 4. A mérés során kontrollálva legyen az, hogy a tanárok és iskolák (tanulók) egymáshoz rendelődése nem véletlenszerű. 5. A tanulói teljesítmény szóródása részben az osztálytermi kortárs csoport teljesítményt fokozó vagy éppen teljesítményromboló hatását tükrözi, ezeket ki kell szűrni.

Iskolai eredményesség összetevői A jól teljesítő (pl.: finn, szingapúri) iskolarendszerek három tevékenységet végeznek hatékonyan: - a megfelelő embereket alkalmazzák tanárként (az oktatási rendszer csak annyira jó, amennyire azok a tanárok, akik alkotják); - a leendő tanárokat hatékony pedagógussá képzik (az eredményeken csak a tanítás fejlesztésével lehet javítani); - olyan rendszereket és célzott támogatást alkalmaznak, amelyek garantálják, hogy minden gyermek kiváló képzésben részesül (a rendszer csak akkor érheti el maximálisan hatásfokát, ha minden diák teljesítménye javul).

Az iskolarendszer fő szakmai feladata az eredményesség érdekében Gondoskodni arról, hogy amikor a tanár belép az osztályterembe, a rendelkezésére álljanak a szükséges segédanyagok, meglegyen a tudása, a képessége és az ambíciója ahhoz, hogy ma eggyel több gyereknek segítsen abban, hogy elérje a megfelelő szintet, mint tegnap, és hogy ugyanezt megtegye holnap is.

A tanárok segítése a minőségi munka érdekében Gyakorlati képességek fejlesztése az alapképzés során Iskolákba kihelyezett személyes felkészítés Az eredményes oktatási vezetők kiválasztása és kiképzése A tanárok egymás közötti tanulásának lehetővé tétele

A jól működő iskolarendszerek néhány jellemzője egyértelműek és magasak a tantervi követelmények a diákokkal szemben kivétel nélkül tisztában vannak azzal, hogy csak azon tudnak javítani, amit mérnek nem lehet ugyanazokat az embereket megbízni azzal, hogy javítsák az oktatást, és azzal, hogy utána értékeljék a saját eredményeiket a tananyag is alapvető fontosságú, de hatékony oktatási rendszer nélkül a tanterv megváltoztatása is hatástalan marad

Az eredményes oktatási rendszerek jellemzői A legfontosabb három alapelv: 1.Az oktatási rendszer csak annyira jó, amennyire a tanárok, akik alkotják. 2.Az eredményes tanulás elképzelhetetlen színvonalas tanítás nélkül. 3.A kiváló teljesítményhez minden gyermek sikere szükséges.

A tanári munka minőségének mérési összetevői 1.a tanári végzettség szintje, a gyakorlati felkészítés keretei és formái 2.a tanárok körében mért különböző képességtesztek - Tanári praxisvizsga (certification testing) teljesítése Vizsgatípusok: a) valamilyen standardizált verbális képességteszt b) valamilyen szakmai teszt c) pedagógiai készségeket mérő teszt

A hatékony tanítás alapelvei 1. A puszta információ továbbítás (alacsonyabb rendű gondolkodási sémák) helyett inkább az információ-feldolgozó képesség („magasabb rendű gondolkodási sémák”) fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt. 2. Uniformizált oktatási gyakorlat helyett jobb eredményeket lehet személyre szabott oktatási gyakorlattal elérni. 3. A diákokat csoportos munkára, együttműködésre kell ösztönözni. 4. Az oktatás folyamatának szerves részét képező, „autentikus” értékelési rendszert kell működtetni.

A tanári munka minősége és az iskola eredményessége Az iskolának a tanuló eredményeihez való hozzájárulást, vagyis a hozzáadott értéket – alapvetően a tanár minőségi teljesítménye határozza meg. (Átlagos diákoknál 3 év alatt 50%-os eredménybeli különbséget mértek!) Természetesen igen sok múlik azon, hogy a tanulók a családjukból milyen hozott humán tőkével érkeznek. A minőségi szolgáltatások – elsősorban a minőségi tanári munka – nagyon sokat tudnak javítani a diákok eredményein. A nemtörődöm tanári munka és az elavult pedagógiai szemlélet pedig sokat tud rontani a tanulók fejlődésén.

Mely további tényezőktől függ a tanári munka minősége? a) a tanári pályára jelentkezők képességeitől, b) a tanárjelöltek kiválasztásától (a szűrés szerepe) c) a tanárképzés minőségétől - az akkreditáció komolysága, az állami szabályozás szerepe - a képzők képzőinek szakmai felkészültsége, színvonala - a modern oktatástudomány eredményeinek beépülése a képzésbe - a gyakorlati képzés (terepmunka) eredményessége

Hazai jellemzők - „rosszabb képességűek” jelentkeznek a főiskolai szintű tanárképzésbe (hozott pontszámmal mérve) - a tanárképzésben végzettek közül a rosszabb képességűek helyezkednek el tanárként - közülük a rosszabb képességűek maradnak később is a tanári pályán - a választásokban meghatározó szerepe van a tanári/nem tanári pályán elérhető keresetek különbségének: mindenekelőtt a pályakezdő béreknek (Varga Júlia: „Kiből lesz ma tanár?” Közgazdasági Szemle aug-szept.)

Hatékonysági, eredményességi problémák Pl. nyelvoktatás: 9-10 évi nyelvtanulás esetén kb nyelvi óra (évente min.100). EU standard: B1 szint eléréséhez kb. 600 óra szükséges. Másfél – kétszer nagyobb óraszám ellenére is a középszintű érettségi az A1 szintről indul.

A helyzet megváltoztatásának néhány lehetséges feltétele A kezdő tanári bérek nagy arányú emelése (kb. 25%-nyi lemaradás az OECD átlaghoz képest). A felvételi szűrés erősítése (emelt szintű vizsga + belépő képességteszt az MA szakaszba). A képzési kínálat és feltételrendszer áttekintése (30-35 képzőhely, 2005-ben: végzett pedagógus, álláslehetőség ). Egyetemi szintű tanítóképzés bevezetése.

Lehetőségek, korlátok, kérdőjelek?? Csökkenő létszámú korosztályok, forráskivonás a közoktatásból és a felsőoktatásból. Romló lakossági életviszonyok és a szociális háló további szakadása. Az identitásképző kulturális kánon fokozatos kiürülése. A reformok hitelvesztése és a társadalmi apátia terjedése.

Teendőink röviden Az eredményes oktatás alapja, hogy a jövendő pedagógusok a módszerek nagyon gazdag repertoárjával rendelkezzenek, amelyből a különböző tanulási helyzetekhez illeszkedve mindig válogatni tudjon. Ennek feltétele olyan képzés és szakmai fejlesztés, amely a módszerrepertoár gazdagítására és a gyakorlati kipróbálásra helyezi a hangsúlyt.

Emlékeztetőül és tanácsként 1. A puszta információ továbbítás (alacsonyabb rendű gondolkodási sémák) helyett inkább az információ- feldolgozó képesség („magasabb rendű gondolkodási sémák”) fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt. 2. Uniformizált oktatási gyakorlat helyett jobb eredményeket lehet személyre szabott oktatási gyakorlattal elérni. 3. A diákokat csoportos munkára, együttműködésre kell ösztönözni. 4. Az oktatás folyamatának szerves részét képező, „autentikus” értékelési rendszert kell működtetni.