„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

„…Kotyog a patak, hallgatom,
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
I. kationosztály elemzése
Az ammónia 8. osztály.
A víz világnapja Március 22..
Karbonát-, foszfát-, nitrátionok
IV. kationosztály elemzése
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Dunaújváros levegőminőségének monitorozása Nagy Attila
Ammónium.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Vízminőségi jellemzők
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
NH4OH Szalmiákszesz Ammónium-hidroxid
Felszín alatti vizek.
A vízszennyezés mérése, értékelése
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
A Víz Melyik a tisztább? Csap víz (Duna szűrt vize) Ásványvíz(ek)
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
Kisújszállási környezetvédelmi intézkedések Varga Emese.
Ammónium.
Felszíni vizek minősége
Ammónium.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
A salétromsav és a nitrátok
Savak és bázisok.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
Nitrogén mineralizáció
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
A terepi gyakorlat munkanaplószerű összefoglalása Gál Brigitta, III. éves környezetkutató hallgató Környezetföldtani gyakorlat 2004.
Vízszennyezés.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A víz jelentőségeVízgazdálkodásunk és hatásai A természetes vizek csoportosítása Ammóniumion-, nitrition-, nitrátion meghatározása A Duna, mint folyóvízi.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Kalciumvegyületek a természetben
RADONVIZSGÁLATOK AZ EGRI TÖRÖKFÜRDŐBEN
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
A vízszennyezés.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Állandóság és változás környezetünkben
A széndioxidról másképp
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
Felszín alatti vizek
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
MI AZ IVÓVÍZ? Az a víz, amely megfelel az aktuális ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Ivóvízellátás Egyedi kutas Közüzemi A különféle.
Környezetvédelmi analitika
A tengervíz összetétele
Milyen kémhatásokat ismersz?
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
keverékek szétválasztása
Caracalla udvarában Kalandjáték 7.
A nitrogén és vegyületei
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Az ivóvíztől a szennyvízig
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
NAGY OXIGÉNIGÉNYŰ TOXIKUS SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?

Melyik vízből innál? Tapssal jelezd! Csapvíz Forrásvíz Kútvíz Folyóvíz Tó vize Tengervíz Desztillált víz Ásványvíz Gyógyvíz Esővíz Kemény víz

Kísérletezés Ammóniumion-, nitrition-, nitrátion-tartalom meghatározása gyorstesztekkel NH 4 + ammóniumion-tartalom meghatározása NO 2 - nitrition-tartalom meghatározása NO 3 - nitrátion-tartalom meghatározása 1. vízminta 2. vízminta 3. vízminta 4. vízminta

Feladat Adjatok szakértői véleményt a vizsgált vízmintákról a kísérleti adatok és a vízminőségi táblázat segítségével! Melyik alkalmas ivóvíznek?

Kísérletezés Ammónium-, nitrit-, nitrátion-tartalom meghatározása gyorstesztekkel NH 4 + ammóniumion-tartalom meghatározása NO 2 - nitrition-tartalom meghatározása NO 3 - nitrátion-tartalom meghatározása 1. vízminta 2. vízminta 3. vízminta 4. vízminta < 0,20 mg/L Csapvíz Híg szalmiákszesz Híg KNO 2 - oldat Híg NaNO 3 - oldat < 0,10 mg/L < 50 mg/L kb. 50 mg/L NH 4 + kb. 5,4 mg/L NO 2 - kb. 54 mg/L NO 3 - nincs mérhető mennyiség

Szakvélemény Az 1. számú vízminta ivásra alkalmas. A 2., 3. és 4. számú vízmintában a mért ionok közül az egyik meghaladja az egészségügyi határértéket, így fogyasztásra nem alkalmas.

Ammónia-, nitrit-, nitrátvegyületek redoxireakciói oxidációs számok

Ammónia-, nitrit-, nitrátvegyületek redoxireakciói NH 3 -NH 4 + gyors reakció oldott

ESETTANULMÁNY

A probléma Egy adott terület több pontjáról vízmintákat vettek. A vízminták mérési jegyzőkönyvének adatait tartalmazza a táblázat. A terepről térkép is készült. A kérdés az, hogy az adott kút vize iható-e, illetve hogyan lehet megoldani, hogy ivóvíz minőségű vizet nyerjünk a kútból. Készítsetek szakértői véleményt! Minden állításotokat ok-okozati összefüggéssel indokoljátok, illetve adatokkal támasszátok alá!

Mérési jegyzőkönyv Mintavételi helyek NH 4 + ammónium- ion-tartalom NO 2 - nitrition- tartalom NO 3 - nitrátion- tartalom Egyéb 1. Bal-patak vize 2,50 mg/L1,10 mg/L20 mg/LA mintavétel ugyanazon a napon történt mindegyik helyszínen 2. Jobb-patak vize 0,05 mg/L0,01 mg/L15 mg/L 3. Egyenes-patak torkolata 1,15 mg/L1,50 mg/L80 mg/L 4. Csapvíz a házban 0,00 mg/L 0 mg/L 5. Kútvíz a kertben 1,50 mg/L1,80 mg/L90 mg/L

Kék-tó Jobb-patak Bal-patak Egyenes-patak Állatudvar Lakóudvar Kukoricatábla

Egy szakértői vélemény A lakóudvar területén lévő kút vize nem iható, mert benne a nitrát-, nitrit- és ammóniatartalom is magasabb, mint az engedélyezett egészségügyi határérték. Szakértői véleményünk szerint a kút vizének szennyeződését egyrészről a közeli, Bal-patak mentén fekvő Állatudvar nem megfelelő higiéniai körülményei okozzák. Az állati vizelet belekerülhet a Bal-patak vizébe, amelyben ammóniaszennyeződést okoz. Ezt bizonyítja az, hogy a patakon lejjebb, az Egyenes-pataknál lévő kút vizében is magas az ammóniaszennyezés, de a nitritszennyezés is számottevő. Ezt tetézi még, hogy a közeli kukoricásból valószínűleg nitrogéntartalmú műtrágya is jutott az Egyenes-patak vízébe. Szakértői csoportunk azért gondolja ezt, mert a kukoricással szemben, a patak másik partján található a kút, melynek vizében indokolatlanul magas a nitrit-, nitrát- és ammóniaszennyezés a környező szennyezőértékekhez képest. Az Egyenes-patak torkolatánál már hígul a szennyeződés, és csökken ezeknek az ionoknak a koncentrációja a vízben. Várhatóan a tóba kerülve még jobban felhígulnak a szennyezőanyagok. Azonban, ha tartósan fennáll a nitrogénszennyezés, akkor eutrofizációs folyamat indulhat el a tóban. Véleményünk szerint csak úgy lehet ivóvíz minőségű vizet nyerni a kútból, ha az Állatudvar gondoskodik az állattartás megfelelő higiéniás körülményeiről, és a szennyvizét nem a patakba vezeti, illetve a kukoricás műtrágyázásánál betartják a megfelelő környezetvédelmi irányelveket: számított mennyiségű műtrágyát szórnak ki megfelelő körülmények között. Mivel a Jobb-patak vízminősége nagyon jó, így várhatóan a közvetlen szennyezés megszüntetésével a kút vízminősége is kellően javulni fog.