Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben 2018. május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben 2018. május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető."— Előadás másolata:

1 Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben 2018. május 09.
Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető

2 Mikroszkópos biológiai vízminőségi elvárások
201/2001. (X. 25.) Korm. Rendelet az ivóvíz minőségi követel-ményeiről és az ellenőrzés rendjéről (többszöri módosítás) 1985-ben kiadott MSZ /85 szabvány: régi, modernizálása szükséges Parametrikus értékeket állapít meg a rendelet, a nem megfelelő minta KIFOGÁSOLT!

3 A mikroszkópos vizsgálati módszer
buktatói Szabványos a módszer, de különbségek vannak a feldolgozásban (sejtkaparó-ecset, mikroszkóp + technika, vizsgálati eljárás (200x fáziskontraszt) Az eredmény függ a vizsgáló szaktudásától, gyakorlatot igényel a meghatározás Számolással előállított eredmény torzíthat. Az elpusztult szervezeteket is számításba kell venni Az eredmény nem minden esetben reprezentatív! Biológiai szervezeteket vizsgálunk = térben és időben inhomogén (biofilm, áramlási viszonyok)

4 Jelenleg 45db üzemelő technológia,
2019 év közepére 67db lesz üzembe helyezve

5 Víziközmű rendszerekre jellemző biológiai állapotai
Nyersvíz Vízkezelési technológia Ivóvízellátó hálózat Törésponti klórozás gáztalanítással Fonalférgek (i/l) Biológiai ammónium eltávolítás Határérték Reduktív vízellátó rendszer Mintavételi helyek (M)

6 A szignifikáns kifogásolt mikroszkópos biológiai állapot kialakulásának folyamata
Intenzifikáló tényezők: - Oxigén - Fajlagos felületek - Tartózkodási idő Nyersvíz jellemzők: Hőmérséklet Tápanyag (szervesanyag összetétel) PH Metán jelenléte Biológiai szennyezettség Biológiailag szennyezett vízellátó rendszer Vízellátó rendszer mint biológiai élettér Degradáló tényezők: Fertőtlenítőszer

7 Vízellátó rendszerek csoportosítása oxigénbevitel szerint
Ad-hoc beavatkozás Oxigénbevitel kiiktatása Mechanikus mosatás Helyi fertőtlenítés Reduktív Rendszerek (Csak vízfelszíni diffúzió) Kifogásoltság Indirekt oxigéndiffúziós rendszerek (Gáztalanítás, műtárgy hibák) Folyamatos kifogásoltság Preventív beavatkozás Oxigénbevitel kiiktatása- minimalizálása Mechanikus mosatás Ciklikus fertőtlenítési eljárások kidolgozása a teljes technológiára Speciális fertőtlenítési eljárások alkalmazása (savas, lúgos, termikus) Közvetlen oxigéndiffúziós rendszerek (Biológiai ammóniumion eltávolítás)

8 Technológia visszaszennyezésének jellemző folyamata
Homok szűrők GAC Tisztavíz tároló Nyersvíz tároló Visszamosó víz Szennyezetlen víz .

9 A vízbiztonsági tervezésben alkalmazható megállapítások
Elkülönítetten kell kezelni a reduktív és az oxigén diffúziós rendszereket a monitoringozás és a beavatkozások tekintetében Az oldott oxigén mérését a rendszerre jellemző pontokon rendszeresen vizsgálni kell reduktív rendszerek esetében is Kiemelt figyelmet kell fordítani az oxigéndifúzió csökkentésére, ellenőrzésére Ciklikus fertőtlenítési eljárást kell alkalmazni, preventív jelleggel, az adott rendszerre egyedileg kidolgozva Közvetlen légbevitellel rendelkező technológiáknál ha nem lehet tartósan megszüntetni a kifogásoltságot, egyedi beavatkozási értékeket kell a hatósággal közösen meghatározni 9

10 Köszönjük a figyelmet! Kérdések?


Letölteni ppt "Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben 2018. május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések