Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyomásalatti vas, mangánszűrők teljes körű regenerálása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyomásalatti vas, mangánszűrők teljes körű regenerálása"— Előadás másolata:

1 Nyomásalatti vas, mangánszűrők teljes körű regenerálása

2 Elvégzendő feladatok a lakosság vezetékes ivóvízzel történő ellátása érdekében
Megfelelő vízadó réteg kiválasztása Arzén, Vas, Mangán eltávolítás Ammónia megkötése lebontása (nitrifikáció) Fertőtlenítés (törésponti klórozás)

3 Ivóvíz minőség Magyar Szabvány (MSz) MSz 445 – 1978 MSz 445 - 1989
201/2001. sz. Korm. Rendelet (2001. október 25.) Módosítás: 47/2005. sz. Korm. Rendelet (III. 11.) A módosítás csak a települések besorolását érintette A ’70-es és a ’80-as években a hazai ivóvízszabvány kialakításakor a WHO irányelveit vették figyelembe. Az EU csatlakozás miatt azonban a ’90-es évek második felétől már az EU Directives váltak irányadóvá. Az EU Directives átvétele jelentős változást okozott a hazai ivóvízszabvány teljesíthetőségében. Külön problémát okoz ennek következtében az arzén, az ammónium ion a vas- és a mangán.

4 Vízkezelés

5 Egyéb teendők Gyártjuk a statisztikákat Számoljuk a bevételt
Folyamatosan ellenőrizzük a vízminőséget!!! De miért is?

6 A globális felmelegedés okozta környezeti változások hatása
Özönvízszerű felhőszakadás (Miskolci vízbázis fertőzés) Kiszámíthatatlan vízjárás (A Tiszán levonuló cián szennyezés) Aszály

7 A már akár évtizedek óta „beállt” rendszereknél is időszakosan előforduló problémák
Mikrobiológiai fertőzés (Escherichia coli,Enterococcusok, Pseudomonas aeruginosa) Biológiai fertőzés (talajféreg)

8 A fertőzés kialakulásának legegyszerűbb megelőzése
A termelésből kivesszük a fertőzött kutat Kiszakaszoljuk a fertőzött szűrőt Klórozással kifertőtlenítjük a rendszer részeit

9 Mikrobiológiai fertőzések kialakulásának megelőzésére használható technológiák
Klórdioxidos fertőtlenítés Ózonnal történő fertőtlenítés UV + Micro szűrés Törésponti klórozás (Az ammóniatartalomtól függően használható, melléktermékei a különböző kloraminok melyek íz és kellemetlen szaghatásuk mellett rákkeltő hatásúak)

10 Miért nem oldja meg a problémát a szokásos fertőtlenítés
A visszamosatáskor a szűrőréteg anyaga porlik és ez a finom szemcséjű anyag a vas, mangán és egyéb kiválásokkal összecementálódik Az összetapadt részekbe nem tud behatolni a fertőtlenítőszer így „biofilmek” alakulnak ki amelyek néhány hét alatt vissza fertőzik a rendszert.

11 Az EU csatlakozás előtt nem vizsgált probléma
„A legújabb hír, most Zalából Férgezett ivóvíz Minőség: Csak a hálózat teljes rekonstrukciója hozhat megoldást! Zalai Hírlap /Arany Gábor/”

12 A probléma jelenleg elterjedt kezelése
Kút és csőhálózat fertőtlenítés Szűrőtöltet csere Fertőtlenítés Szűrő bedolgozás A tartályt addig járatják a nyersvízzel amíg egyensúlyi állapotba kerül és megfelelő szintre áll be a vas, a mangán, és az ammónia tartalom. Vagy a rossz határértékekkel vissza engedik a víztermelésbe és a megfelelő paraméterű vízzel hígítják a szükséges határértékre a kibocsátott vizet.

13 Megoldottuk-e a problémát?
Általában a tartályok paraméterei 2-4 hónap alatt normalizálódnak de egyes esetekben még félév elteltével is határérték felett üzemelnek A fertőzés általában 1 éven belül ismét bekövetkezik. Tehát mire a szűrőt hivatalosan is vissza lehetne állítani a termelésbe kezdődhet a folyamat elölről.

14 Mi lehet a megoldás? A komplett rendszer tisztítása és fertőtlenítése 1 hét alatt, egy merőben új teljes körű technológia bevezetésével

15 Az új „KSZR” (komplett szűrő regenerálás) technológia
A kutak és a nyersvízhálózat fertőtlenítése (H-lúg, hidrogén peroxid) Szűrők teljes körű regenerálása (a „KSZR” technológia) Elosztó csőhálózat fertőtlenítése (klórozás)

16 „KSZR” technológia 1 Szűrő tisztítás
(Cleaning In Place „CIP” tisztítási technológia bevezetése) Felhasznált anyag (Savas jellegű tisztítószer amely eltávolítja a szűrőrétegről a vasat a mangánt a karbonátokat stb. és ezáltal fellazítja az összecementálódott részeket) Idő (48 óra)

17 „KSZR” technológia 2 Szűrő fertőtlenítés
(CIP tisztítási technológia bevezetése) Felhasznált anyag (erős oxidálószer) Idő (48 óra)

18 „KSZR” technológia 3 Szűrő bedolgozás (komplex vas, mangán szűrőréteg (barnakő réteg) kialakítása) Felhasznált anyag (oxidálószer, Mangán klorid oldat, pH stabilizátor) Idő (48 óra)

19 „KSZR” technológia 4 Nitrifikáció beindítása (Nitrifikáló baktériumok elszaporítása, ezáltal az ammónia nitritté majd nitráttá bontása) Felhasznált anyag (”A nitrifikáló baktériumok szaporodásához szükséges feltételek: víz, hőmérséklet, tápanyag (ammónia), oxigén”) Idő (48 óra)

20 A két technológia összehasonlítása
„Hagyományos” Kút és csőhálózat fertőtlenítés (1nap) Szűrőtöltet csere (7nap) Fertőtlenítés (klór) (2 nap) Szűrő bedolgozás (kálium permanganát + mangánklorid) (3 nap) A tartályt addig járatják a nyersvízzel amíg egyensúlyi állapotba kerül és megfelelő szintre áll be a vas, a mangán, és az ammónia tartalom. Vagy a rossz határértékekkel vissza engedik a víztermelésbe és a megfelelő paraméterű vízzel hígítják a szükséges határértékre a kibocsátott vizet. (90 nap) A teljes folyamat ideális esetben 102 nap „KSZR” Kút és csőhálózat fertőtlenítés (1 nap) Tisztítás (CIP) (2 nap) Fertőtlenítés (oxidálószer) (2 nap) Szűrő bedolgozás (oxidálószer + mangánklorid) (1 nap) Nitrifikáció beindítása (2 nap) A teljes folyamat ideális esetben 7nap

21 Elérhetőség és információ
Vége Elérhetőség és információ Tel:


Letölteni ppt "Nyomásalatti vas, mangánszűrők teljes körű regenerálása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések