Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felszín alatti vizek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felszín alatti vizek."— Előadás másolata:

1 Felszín alatti vizek

2 A felszín alatti vizeket a kőzetrétegekhez viszonyított mélységbeli helyzetük alapján osztályozzuk
TALAJNEDVESSÉG: a legfelső vízzáró réteg felett elhelyezkedő, a talajszemcsék közötti hézagokat részben kitöltő víz TALAJVÍZ: a legfelső vízzáró réteg felett elhelyezkedő, a talajszemcsék közötti hézagokat teljesen kitöltő víz RÉTEGVÍZ: két vízzáró réteg között elhelyezkedő víz RÉSVÍZ: kőzetek repedéseiben, hasadékaiban elhelyezkedő víz

3 Talajnedvesség A talaj a beszivárgó csapadékból a víztartó képességének megfelelő mennyiségű vizet elraktározza. Az elraktározott víz hártyaszerűen körülveszi a talajszemcséket, de a hézagokat csak részben tölti ki.

4 Talajvíz A talajvíz a csapadékból, illetve a felszíni vizekből származik. A talaj alatt összefüggő talajvíztükör alakul ki. A talajvíztükör szintje az év során ingadozik. (hazánkban kb. 1m) Ha a talajvíz túl magasra emelkedik, s a felszínre kerül, akkor BELVÍZnek nevezzük.

5 Belvizes terület az Alföldön

6 Rétegvíz Az alulról és felülről vízzáró rétegek között lévő hidrosztatikai nyomás alatt áll. A nyomás alatt álló víz a fedőréteg átfúrása nyomán a felszínre kerülhet – ARTÉZI VÍZ

7 Résvíz A kőzetek repedéseiben, hasadékaiban elhelyezkedő vizek közül a mészkő rétegeiben található KARSZTVÍZ a legismertebb.

8 Hévizek ásványvizek Környezete évi középhőmérsékleténél melegebb forrásvizeket HÉVÍZEKNEK nevezzük. A meghatározott oldott ásványi tartalmú forrásvizeket ÁSVÁNYVIZEKNEK nevezzük. A gyógyhatású ásványvizek a GYÓGYVIZEK.

9

10


Letölteni ppt "Felszín alatti vizek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések