ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
Advertisements

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
Készítette: Gondos Borbála
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Mozgáselemzés használata 1. 2 Módszer vizsgálata.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus Tanszék Budapest a nemzetközi utazók szemével Előzetes kutatási jelentés A Ráday utca pozicionálása kapcsán Budapestre.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
ENZIMOLÓGIA ősz Szeptember 6. Barta Zs.: Általános alkalmazott enzimológiai ismeretek Szeptember 13. Barta Zs.: Pektinázok és lipázok Szeptember.
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Magyar Tudományos Művek Tára
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Illik-e üzleti szempontból Isaszegen TEÁOR.
Ács Szabina Kommunikáció és Médiatudomány
SZÁMVITEL.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
2016.május-június érettségi vizsga eredményei 2016.augusztus 29.
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
SZÁMVITEL.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
13. Gyakorlat Dr. Pauler Gábor, Egyetemi Docens
Környezetgazdaságtan 1
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A létminimum-számítás megújítása
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Rádiótechnikai Vállalat
Budapest, Hotel Flamenco október 25.
Avagy vissza az őskorba!
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.
Új pályainformációs eszközök - filmek
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
MÉZEK KÉMIÁJA PÁLYÁZAT
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A Magyarországon működő iskolai drogprevenciós programok leírása
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
KRÉTA-ESL Bemutató.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Megújuló energiaforrások
Előadás másolata:

ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Gabonakutató Nonprofit Kft Tudományos Kollokvium

Triticale (X Triticosecale Wittmack)  az első ember által alkotott gabonanövény: búza ( Triti cum aestivum) X rozs (Se cale cereale)  19. század második felétől keresztezések;  Kiss Árpád magyar nemesítő állította elő az első fajtákat a világon, a Triticale No. 57 és a No ban kaptak minősítést;  jelenleg 25 fajta a magyar Nemzeti fajtajegyzékben, ebből 7 magyar nemesítésű. 2

Termőterülete Világ Magyarország 3

Felhasználás  takarmányozásra  megújuló energiaforrásként  humán célú felhasználás ??? 4

A gabonafélék táplálkozásban betöltött szerepe  a táplálkozási piramis alapját képezik  a napi energiabevitel 28%-át adják mindkét nem esetén  a szénhidrátbevitel fele gabonafélék fogyasztásából ered  a fehérjebevitel mintegy negyedét biztosítják  élelmi rost bevitel harmada származik cereáliákból (Sarkadi Nagy et al., 2012) 5

(Healthgrain forum, 2012) elhízás↓2-típusú DM↓ szív- és érrendszeri megbetegedések ↓ vastag- és végbél daganatok ↓ Teljes őrlésű liszt bevitel ↑ élelmi rost bevitel ↑ bioaktív komponensek ↑ bélműködés↑ glikémiás index ↓ jóllakottság érzés ↑ fermentáció a vastagbélben ↑ inzulin iránti érzékenység ↑ Tumor növekedés ↓ vérlipidek ↓ antioxidánsok ↑ gyulladáscsökkentő anyagok ↑ 6

Irodalmi adatok (%)BúzaTritikáléRozs Nyersfehérje Nyerszsír1,8-2,71,5-2 Keményítő Élelmi rost Hamu1,3-2,11,4-2,91,6-2,1 (Andersoon, 2009; Dewettinck et al, 2008; Gibreel et al., 2011; Mergoun et al., 2008; Pena, 2004; Rakha et al., 2011; Zilic, 2011) 7

Vizsgálati anyagok  3 tritikálé fajta ( GK Idus, GK Rege, GK Szemes ) és 7 törzs ( Tc 1,2,3,4,5,6,7 ) vizsgálata és összehasonlítása 2 búza fajtájával ( GK Békés, Jubilejnaja-50 ) és 1 rozs fajtával ( Wibro )  2 termőhely: Kiszombor, Szeged  évjárat: 2012,

Vizsgálati módszerek  Nedvességtartalom-mérés (gyors, szárításos)  Nyersfehérje-tartalom mérés (Dumas)  Sikérmosás (MSZ EN ISO 21415/1:2007)  Gluteninek és gliadinok aránya (RP-HPLC)  Nyerzsírtartalom-mérés (MSZ :1979)  Hamutartalom-mérés (MSZ :1987)  Élelmi rosttartalom-mérés (MÉ, /1 számú irányelv)  Arabinoxilán tartalom meghatározás (GC)  Elemösszetétel meghatározás (ICP-OES) Statisztikai analízis (ANOVA, t-próba) a StatSoft STATISTICA 12 program segítségével. 9

Eredmények (%)Búza átlagTritikálé átlagRozs Nyersfehérje12,9 12,5 12,68 Nyerszsír1,44 1,12 1,26 Keményítő62,1 61,4 57,9 Élelmi rost9,42 12,0 15,15 Hamu1,54 1,64 1,66 10

Fehérje tartalom 11

Sikér tartalom 12

A sikér gliadin frakcióinak aránya 13

A sikér glutenin frakcióinak aránya 14

Nyers zsír tartalom 15

Élelmi rost tartalom 16

Élelmi rost - Arabinoxilán tartalom A/X arány 0,690,660,590,620,660,60,580,680,720,750,650,60,67 17

Arabinoxilán tartalom 18

Keményítő tartalom 19

Keményítő korreláció 20

Ásványi anyagok  a tritikálé gazdag: Ca, Mg, P, K, Cu, Zn, Fe tekintetében;  a fenti elemek koncentrációja meghaladja a búza és a rozs referenciákban mért értékeket;  szignifikáns termőhelyi hatás, a kiszombori termőhely átlag értékei magasabbak;  GK Rege fajta kiemelkedő. 21

Összegzés  a beltartalmi mérések eredményei az irodalmi adatokat tükrözik, a tritikálé eredményei a búza és a rozs értékei között vannak;  a GK Idus nyerszsír és élelmi rost tartalomban kiemelkedő;  a GK Rege ásványi anyagokban gazdag;  a GK Szemes minden jellemzőben jól teljesít, de nem kiemelkedő;  élelmi rost, keményítő és ásványi anyagok tekintetében szignifikáns különbség a termőhelyek között. 22

GK Szemes Kenyér végtermék beltartalmi értékei (%) BL 80 búzakenyérSzögedi Rozsbuza Mindennapi kenyér Többlet (%) Nyersfehérje9,65 10,21 6 Nyerszsír0,01 0,05 - Hamu1,56 1,61 3 Élelmi rost3,17 4,53 43 Keményítő49,1 47,1 -4 (mg/kg) Ca P K Mg Zn10,2 7,5 36 Fe15,3 13,1 17 Cu2,85 2,

GK Rege Kenyér végtermék beltartalmi értékei (%) BL 80 búzakenyérSzögedi Rozsbuza Dieteikai kenyér Többlet (%) Nyersfehérje9,65 7, Nyerszsír0,01 0,21 - Hamu1,56 2,4 154 Élelmi rost3,17 10, Keményítő49,1 40,

Köszönet Balázs Gábor Bíró Attiláné Harasztos Anna Helga Haskó Anita Kertész Zsófia Kovács Zsuzsa Marosi Dóra Szabóné Czank Bernadett Szalainé Bubori Erika Szűcsné Makay Erika Ez a tanulmány a GOP számú pályázata segítségével valósulhatott meg.

Köszönöm a figyelmet!