Devosa Iván Szegedi Tudományegyetem C#. A C# A C# (kiejtése: szí-shárp, esetenként cisz) a Microsoft által a.NET keretrendszer részeként kifejlesztett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
Advertisements

ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Bevezetés a C# nyelvbe Az alapok összefoglalása Farkas Csaba.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Iskolai információs rendszer. Alapkövetelmények Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Üzleti modell központú fejlesztés
Nagyméretű állományok küldése
3. tétel.
Gyűjtőköri szabályzat
Programstruktúrák.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Microsoft Office Publisher
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Magyar Tudományos Művek Tára
Programozás III. Gyakorlás.
PHP - függvények.
Sz&p prof.
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Visual Studio Code Metrics
Nyelvek típusossága.
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Innovációs képesség és jólét összefüggései
☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010.
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Rendszerfejlesztés gyakorlat
Számítógépes Hálózatok
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
B M Java Programozás 4. Gy: Java GUI IT A N Tipper, MVC kalkulátor
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Oracle Adatbázisok kezelése c#-ban
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
REKLÁMESZKÖZÖK ÉS REKLÁMHORDOZÓK
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
B M Java Programozás 2. Gy: Java alapok IT A N Adatszerkezetek
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Algoritmusok.
Hagyományos megjelenítés
Előadás másolata:

Devosa Iván Szegedi Tudományegyetem C#

A C# A C# (kiejtése: szí-shárp, esetenként cisz) a Microsoft által a.NET keretrendszer részeként kifejlesztett objektum-orientált programozási nyelv. A nyelv alapjául a C++ és a Java szolgált. A C#-ot úgy tervezték, hogy meglegyen az egyensúly a fejlesztő nyelvi szabadsága és a gyors alkalmazásfejlesztés lehetősége között.

A nyelv rövid története - Szabványosítás A Microsoft benyújtotta a C# nyelvi specifikáció az ECMA-hoz formális szabványosításra decemberében az ECMA kiadta az ECMA-334 C# Language Specification szabványt ban a C# ISO szabvány lett (ISO/IEC 23270). Több független megvalósítás is folyamatban van, többek között: Mono, a Ximian nyílt forráskódú.NET implementációja dotGNU és a Portable.NET a Free Software Foundation- tól Nemrég a Microsoft a Visual Studio 2005 béta változatában hozzáadta a C#-hoz a generics és a részleges típusok támogatását több új funkcióval egyetemben. Ezen új funkciók szabványosítását megkezdték, de még nem része az ECMA vagy ISO szabványnak. Jelenleg a Visual Studio 2008 került kiadásra, 2007 decemberében. Ingyenesen és jogtisztán letölthető:

Nyelvi lehetőségek A C# az a programozási nyelv, ami a legközvetlenebb módon tükrözi az alatta működő, minden.NET programot futtató.NET keretrendszert, valamint erősen függ is attól: nincsen nem menedzselt, natív módban futó C# program. A primitív adattípusai objektumok, a.NET típusok megfelelői. Szemétgyűjtést használ, valamint az absztrakcióinak többsége (osztályok, interfészek, delegáltak, kivételek...) a.NET futtatórendszert használja közvetlen módon.

+ / - A C vagy C++ nyelvhez hasonlítva a C# több korlátozást és továbbfejlesztést is tartalmaz. A lehetőségei közül néhány: A mutatók és a nem ellenőrzött aritmetika csak egy speciális, biztonságos módban (safe mode) használható. A legtöbb objektum hozzáférés csak biztonságos hivatkozásokon keresztül tehető meg, és a legtöbb művelet ellenőrzött túlcsordulás szempontjából. Az objektumok nem szabadíthatók fel közvetlen módon, ehelyett a szemétgyűjtő szabadítja fel őket, mikor már nincs rájuk hivatkozás. Ez a módszer kizárja a nem létező objektumokra való hivatkozás lehetőségét.

+ / - A destruktorok nem elérhetőek. A legközelebbi megfelelőjük az IDisposable interfész, ami a using blokkal együtt kikényszerítheti az azonnali felszabadítást. A finalizerek szintén rendelkezésre állnak, de nem váltanak ki azonnali felszabadítást. A nyelv csak egyszeres öröklődést támogat, de egy osztály több interfészt is megvalósíthat. A C# sokkal típus biztosabb, mint a C++. Az egyetlen implicit konverzió a biztonságos konverzió, úgy mint az egészek tágabb intervallumba konvertálása vagy a leszármazott osztályok alaposztályba konvertálása. Nincs implicit konverzió az egészek és a logikai típus (boolean) között, a felsorolás tagok és az egészek között. Nincsenek void mutatók (bár az Object osztályra mutató mutatók hasonlóak), valamint bármely, a felhasználó által definiált implicit konverziót explicit módon meg kell jelölni.

+ / - A tömbdeklaráció szintaxisa eltérő (int[] a = new int[5] az int a[5] helyett). A felsorolás adattagjai a saját névterükben helyezkednek el. A C# 1.x nem rendelkezik template-ekkel, de a C# 2.0 már rendelkezik generics-ekkel. Tulajdonságok (Properties) használhatók, amelyek úgy tesznek lehetővé kódfuttatást mezők beállításakor és olvasásakor, mintha mezőhozzáférés történne. Teljes reflexió elérhető.

Kód könyvtárak A legtöbb programozási nyelvtől eltérően a C# megvalósítások nem rendelkeznek önálló, eltérő osztály- vagy függvénykönyvtárakkal. Ehelyett a C# szorosan kötődik a.NET keretrendszerhez, amitől a C# kapja a futtató osztályait és függvényeit. A.NET keretrendszer osztálykönyvtárat tartalmaz, ami a.NET nyelvekből felhasználható egyszerű feladatok (adat reprezentáció és szöveg manipuláció) végrehajtásától kezdve a bonyolult (dinamikus ASP.NET weblapok generálása, XML feldolgozás és reflekció) feladatokig. A kód névterekbe van rendezve, mely a hasonló funkciót ellátó osztályokat fogja össze. Például System.Drawing a grafikai, System.Collections az adatstruktúra és System.Windows.Forms a Windows Forms funkciókat fogja össze.

Szerelvény (assembly) További rendezési szint a szerelvény (assembly). Egy szerelvény állhat egy fájlból, vagy több összelinkelt fájlból (az al.exe segítségével), ami több névteret és objektumot tartalmazhat. A különböző feladatokhoz szükséges osztályokat szerelvények (például System.Drawing.dll, System.Windows.Forms.dll) hivatkozásával vagy a központi könyvtár (mscorlib.dll a Microsoft megvalósításában)használatával érhetik el a programok.

Egy egyszerű C# program: public class ExampleClass { public static void Main() { System.Console.WriteLine("Helló világ!"); }

A program részletei public class ExampleClass Ez az osztálydeklaráció. Publikus, azaz bármely más projekt szabadon használhatja az osztályt. Az összes információ a kapcsos zárójelek között az osztály leírását szolgálja.

A program részletei public static void Main() Ez a program belépési pontja, ahol a program végrehajtása megkezdődik.

A program részletei System.Console.WriteLine("Helló világ!"); Ez rész felel meg a feladat végrehajtásának. A Console egy rendszerobjektum, ami egy parancssort jelképez. A Console objektum WriteLine metódusának meghívása a paraméterként átadott szöveget kiírja a parancssorba.