AZ ENERGIAPOLITIKA 2000 TÁRSULAT 10 ÉVE. 2 A SZAKMAI TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZEREPE AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN Bibó István: „különleges európai teljesítmény.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
1/31 Elkötelezettség a Kiválóságért /31 Elkötelezettség a Kiválóságért A kiválóság európai elismerési szintjei Elismerés a Kiválóságért 300 pont.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
„ Mit tegyünk, hogy ügyfelünk megfizesse tartozását?” Jelentős változások a fizetési meghagyásos eljárásban június 01-től április 27.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Társulatunk május 4-én alakult. 10 ÉVE SZOLGÁLJUK A NEMZETI ENERGIAPOLITIKÁT 1.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
124. ENERGIAPOLITIKAI HÉTFŐ ESTE december 10. 
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Mária Terézia
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Egészségügyi közbeszerzések
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SZÁMVITEL.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Posteinerné Toldi Márta
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

AZ ENERGIAPOLITIKA 2000 TÁRSULAT 10 ÉVE

2 A SZAKMAI TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZEREPE AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN Bibó István: „különleges európai teljesítmény a hatalommal szemben nem puszta szolgai viszonyban álló értelmiségi réteg kifejlődése”  A rendszerváltozás előtti szakmai egyesületek a hatalom kiszolgálói voltak.  A rendszerváltozás után részt vehettek az energiapolitika alakításában. Kérdés: kinek az érdekében?

3 ENERGETIKAI SZAKMAI EGYESÜLETEK – I. ELSŐ GENERÁCIÓ: Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE).  Az új privát tulajdonosok is szilárd szövetségest találtak a mindenkori hatalmat kiszolgáló egyesületben.  ETE október 10-én kelt állásfoglalása: „Egyesületünk … a mielőbbi, …privatizációval szemben nem lát más alternatívát".  A "szakmai rendezvények" célja az aktuális privatizációs politika alátámasztása.

4 ENERGETIKAI SZAKMAI EGYESÜLETEK – II. MÁSODIK GENERÁCIÓ: Magyar Energetikai Társaság (MET).  1991: a társaság megalapítása az ETE megújításának kudarca miatt.  Célkitűzés a nemzeti energiapolitika szolgálata.  Ellenezte az energetika privatizálását.  1996: belső támadások indultak, a tagság többsége egzisztenciális okokból újból(!) nem merte vállalni a nyílt kiállást.  A vezetőség nemzeti elkötelezettségű többsége tagságát kilépéssel megszüntette (1999. július).

5 ENERGETIKAI SZAKMAI EGYESÜLETEK – III. HARMADIK GENERÁCIÓ: Energiapolitika 2000 Társulat Részlet az Etikai Nyilatkozatból (2000. május 4.):  ”szükségesnek tartva …a nemzeti energiapolitika megvalósításáért való kiállást és küzdelmet,  indíttatva a nemzeti energiapolitika iránt érzett szakmai és erkölcsi felelősségünktől meg- alapítottuk Tátsulatunkat.  Célkitűzésünk: a nemzeti elkötelezettségű, energiapolitika kidolgozásának segítésére,… a közjó érdekében.”

EGYESÜLETI RENDSZERVÁLTOZÁS A SZÁMOK TÜKRÉBEN MET alapítók: MET r. közgyűlés → „PUCCS” Kezdeményezők: 46 (18 alapító – 39%) Szavazásra jogosult: 370 Résztvevők:76 (20,5 %) A puccsot támogatta: 33 (43, ill.8,9 %) A MET-ből felhívásunkra távozott: 37 (10%) Sok vagy kevés? Sodoma és Gomora: 50 → 10 → 4 → 3 (6 %) ENPOL alapítók: 16, azóta tagfelvétel: 3.

. A SZAKMA ÉS A POLITIKA KAPCSOLATA – 1  Az energetika mind globális (világ) szinten, mind lokális (nemzeti) szinten súlyos társadalompolitikai kérdésekkel terhelt.  Az (energia)politikának kell(ene) a társadalom szempontjából optimális megoldást kiválasztani.  A szakmai szervezeteknek pedig ehhez a szakmai hátteret nyújtani.

A SZAKMA ÉS A POLITIKA KAPCSOLATA – 2  A szakmai érv csak a közjó szempontjából azonos megoldások közötti választás esetén értelmezhető.  A neoliberális fogantatású ideológia: a szakmai szervezetek csak a tisztán szakmai kérdésekkel foglalkozzanak, a politikát hagyják a politikusokra.

A SZAKMA ÉS A POLITIKA KAPCSOLATA – 3  A „politikai érdek” mindig a hatalmat gyakorlók mögött állók érdekeinek megjelenítése: a „rendszerváltozás” óta a globalitás uralmának helyi képviselete.  A magyar „szakmai-társadalmi” szervezetek többsége — miközben verbálisan a „szakma” és a „politika” szétválasztását hangsúlyozták — a globaloliberális politika szolgálatába szegődött.

A SZAKMA ÉS A POLITIKA KAPCSOLATA – 4  A privatizáció és liberalizáció nyílt „szakmai” támogatásával, elősegítették a neoliberális energiapolitika megvalósulását, kiteljesedését.  A szakmai társadalmi szervezetek többsége önként átadta helyét a nem „szakmai” alapon szerveződő „civil” lobbi-szervezeteknek.

TÁRSULATUNK HITVALLÁSA  Az energetikának és szakmai szervezetének is a nemzetet kell szolgálnia.  A sikertelenségek nem mentenek fel a szakmai-erkölcsi felelősség alól!  Minden helyzetben igyekezni kell kialakítani, megfogalmazni és képviselni a közösségi érdekű szakmai álláspontot!  A szakmai nyilvánosság mellett, alapkérdések- ben felelősségünk a társadalmi nyilvánosság : az „energiapolitizálás”. Energiapolitika: felelősségvállalás a közösség energiaellátásáért.

12 TÁRSULATUNK KÜLDETÉSE „Bogár narratíva” szerint  A magyar energetika szenvedéstörténetének elbeszélése,  az ehhez szükséges nyelv megalkotása és ápolása,  az energetika üdvtörténetének napirenden tartása,  az új alkufeltételek kimunkálásának segítése. Megvalósítható? „Sose kételkedj abban, hogy lesz-e ereje egy kicsiny, de elkötelezett csoportnak megváltoztatni a világot. Valójában ez az egyetlen mechanizmus, mely minden nagy horderejű vállalkozás mögött meghúzódott.” (Margaret Mead)

 Fékeztük a rossz folyamatokat,  segítettünk őrizni a megmaradt energetikai vagyont.  Hirdettük a közösség számára éppen aktuális, jobb energiapolitikát.  Energetikai kérdésekben munkáltuk a nemzeti egységet. GYAKORLATI MUNKÁNK TARTALMA

14 TÁRSULATUNK A NYILVÁNOSSÁGBAN  103 ENERGIAPOLITIKAI HÉTFŐ ESTE  10 ENERGIAPOLITIKAI FÓRUM  45 ÁLLÁSFOGLALÁS  HONLAP  33 HÍRLEVÉL  ~ 500 MÉDIA MEGJELENÉS

EN ERGIA POL ITIKAI HÉTFŐ ESTE A társulat nyilvános energiapolitikai rendezvénye minden hónap második hétfő óra. Aki honlapunkon ( regisztrál, vagy címét leadja, annak meghívót küldünk. 15

október január 13. Zártkörű társulati rendezvény (24 alkalom) február 13 – Nyilvános rendezvény (79 alkalom) ENERGIAPOLITIKAI HÉTFŐ ESTE november június 14.

1. ENERGIA ÉS TÁRSADALOM AZ EZREDFORDULÓ MAGYARORSZÁGÁN február A KÖZÉRDEKŰ ENERGIASZOLGÁLTATÁS ÉS A GLOBALIZÁCIÓ október ENERGIAPOLITIKAI FÓRUM március 20. ENERGIAPOLITIKAI FÓRUMOK 1-3.

1.ENERGIA ÉS TÁRSADALOM AZ EZREDFORDULÓ 4. ENERGIAPOLITIKA AZ EU CSATLAKOZÁS ELŐTT november ENERGIAPOLITIKA ÉS GLOBALIZÁCIÓ november BIOMASSZA — HAZAI ENERGIAFORRÁS április 12. ENERGIAPOLITIKAI FÓRUMOK 4-6.

7. ENERGIAPOLITIKA ÉS TÁRSADALOM — február A KÖZJÓ ÉS AZ ENERGETIKA március A LÉVAI ÖRÖKSÉG ÉS A MAGYAR ENERGETIKA október 14. ENERGIAPOLITIKAI FÓRUMOK 7-9.

6.„Kedvezményes földgázellátás” helyett szociális gáztarifát (2003.) 7.Helyre kell állítani a szakértelem tekintélyét az energetikában (2003.) 8. Pártpolitika-mentes energiapolitikát! (2003.) 18. Meg kell védeni a magyar energiapiacot az E.ON szupermonopóliumtól (2005.) ENPOL ÁLLÁSFOGLALÁSOK -1

ENPOL ÁLLÁSFOGLALÁSOK A paksi atomerőmű nélkülözhetetlen a magyar energetika számára (2005.) 21. Tiltakozunk az állami tulajdonú MOL részvények eladása ellen! (2005.) 23. Az Európai Bizottság is a szupermonopólium létrejöttét segítette (2006.) 31. Az MVM ZRt. a nemzet tulajdona! (2007)

ENPOL ÁLLÁSFOGLALÁSOK Tiltakozunk a MAVIR privatizálása ellen! (2008.) 38. Támogatjuk a hazai lignitre alapozott erőműfejlesztést (2008.) 42. Üdvözöljük az ITO-modell törvénybe iktatását! (2009.) 43. Kátyúzás helyett új utat az energetikában (2010.) 44. Szociális tarifát a villanyszolgáltatásban! (2010.)

23 KÁTYUZÁS HELYETT ÚJ UTAT AZ ENERGETIKÁBAN  Az ENPOL program-javaslata február 8.

ENERGETIKA A KÖZPOLITIKÁBAN  Megjelenések a médiában (kb. 500)  Nem energetikai jellegű folyóiratok: Polgári Szemle, Nemzeti Érdek, Politikatudományi Szemle.  2008.,2009.:Magyar Nemzetstratégia  Szövetség a Nemzetért Alapítvány Civil Akadémia. (2009.)  Századvég Alapítvány és az Echo TV BAROMÉTER

2007. II. félév „IFJÚSÁGI TAGOZAT”

TÁRSULATUNK LÉVAI PROFESSZOR SZELLEMI ÖRÖKÖSÉNEK TARTJA MAGÁT Társulatunk aktívan közreműködött a Lévai centenárium eseményeinek szervezésében. 27 Lévai professzor: „…azokkal a volt tanítványaimmal értek egyet, akik a ténylegesen végrehajtott, kiárusítást eredményező privatizációt elhibázottnak tartják…”

9. ENERGIAPOLITIKAI FÓRUM OKTÓBER 14.

A100. ENPOL HÉTFŐ-n megjelentettük a Lévai Emlékkönyvet.

SZOBORAVATÁS AZ MVM ÚJ SZÉKHÁZÁBAN JÚNIUS 17.

NEMZETI SZAKMAI EGYSÉG Társulatunk kezdeményezésére február10-én megalakult a MAGYAR ENERGETIKUSOK KEREKASZTALA

32 PÁRTOLÓ TAGJAINK  Magyar Villamos Művek Zrt.(2001-)  Paksi Atomerőmű Zrt.(2001-)  Vértesi Erőmű Zrt.( )  Pannonpower Zrt.(2001-)  VDSZSZ (2001-)  PADOSZ (2001-)  TÖOSZ ( )  Bakonyi Erőmű Zrt. (2005-)  AES Borsodi Kft. (2005)  MAVIR Zrt. (2006- )  MVM Partner Zrt (2007-)  Mátrai Erőmű Zrt. (2009-)

Lévai András: „..addig van magyar jövő, amíg vannak, akik áldozatok árán, ellenállás esetén is képviselik az erkölcs és az igazság szellemét.”