Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

OXIDOK TESZT.
A TUDATOS VÁSÁRLÁS Venni vagy nem venni?.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Kereskedelem Szakmacsoport
Idegenforgalmi statisztika
1 Radikális változások küszöbén- a szivattyúk alkalmazását érintő EU irányelvek és rendeletek Erdei István Grundfos Hungária Kft.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
Magyarország tájai A Kisalföld
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
I. EU harmonizáció az ENAR füljelzőnél Érvényes: től.
Az atommag.
Étkezési zsiradékok.
Teljes Parenterális Táplálás
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Legek az állatvilágban
Janik Dóra és Vámos Csenge
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Felszín alatti vizek védelme
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Az Amerikai Egyesült Államok ásványkincsei és gazdasága
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Kalciumvegyületek a természetben
A házityúk.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
ÉTKEZÉSI ZSIRADÉKOK.
Az értékkategóriák.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .
SPAR-Präsentation A SPAR ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM A SPAR ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM Laber Zsuzsa, SPAR Magyarország kft. Kommunikációs vezető, CSR szakértő.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége Sajtótájékoztató május 15.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Az emberi test és a víz Készítette: 5.a.
melléklet: Észterek1 diasor
Az éhezés.
Az SI mértékrendszer.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Suma Combi Egyszerűsítse le a mosogatást.
3. osztályban.
Kihívások a tojáságazat előtt
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket kakas, vagy nem. A kereskedelmi forgalomba kerülő étkezési tojások ( 1 és 2 kép) általában termékenyítetlenen, azaz olyan tyúkoktól származnak, amelyeket kakasok nélkül tartottak. Így ezek a tojások keltetésre alkalmatlanok. 1 2 A petesejt, azaz a sárgája, leválik a petefészekről, majd a petevezetőben továbbhalad; közben fokozatosan rakódik rá a fehérje és végül, főként védelmi funkció miatt, a meszes héj fedi be. Egyszerűen szólva a tojás legfőbb alkotórészei: a héj, a fehérje és a sárgája, amely részeket hártyák választanak el egymástól és óvják őket az összekeveredéstől. Az öko-tojás osztályozása és csomagolása

A tojás átlagos tömege 60g, amelynek mintegy 60%-a a fehérje, 30%-a a sárgája, a maradék 10% pedig a héj és a hártyák. A tojás összetételét a 3-4. képen olvashatjuk. ( ). A tojás összetételét a 3-4. képen olvashatjuk. (Birds and Eggs, n.º 20, July/August, 2002).3-4. képen3-4. képen 2004-től az Európai Únióban a fogyasztók pontosan meghatározott információkat találnak a tojásra pecsételve, amely utal a származási helyére, a termelési módra is. Az Európai Bizottság 1999/74/CE számú, július 19-i és a január 30-i 2002/4/CE számú direktívája, rendelkezik az emberi fogyasztásra szánt tojások jelöléséről és azonosításáról, beleérte természetesen az ökológiai módon termelt tojások jelölését is.

A tojás összetétele héj nélkül (100g-ra)  víz75,2 g  energia 669,0 Kj  összfehérje 1,93 g  szénhidrát0,68 g  zsírok12,1 g  telített zsírsavak 3,3 g  egyszeresen telítetlen zsírsavak4,9 g  többszörösen telítetlen zsírsavak 1,8 g  koleszterin 410,0 mg  mész56,2 mg  magnézium12,1 mg  vas 2,2 mg  jód12,7 mg  cink2,0 mg Review “Birds and Eggs” n.º 14, July/August p , 2002 (Portuguese magazine)

A héj nélküli tojás vitamintartalma (100 g-ban)  A227,0 mg  B 1 (tiamin)0,11 mg  B 2 (riboflavin)0,37 mg  B 12 (kobolamin)2,1 mg  B 6 (piridoxin)0,12 mg  D 3 1,8 mg  E2,0 mg  Niacin (nikotinsav)0,08 mg  folsav51,2 mg Review “Birds and Eggs” n.º 14, July/August p (Portuguese magazine)

Az a minőségi osztályra jellemző: XL (extra nagy) 73 g vagy nagyobb, L (nagy) g; M (közepes) g és S (kicsi) 53 g alatt. A tojásokat általában két minőségi kategóriába sorolják: A minőség és B minőségA minőség A tojások jelölése január 1-től egységes pecsételéssel történik az EU-ban (kép). kép

Tenyésztési mód kódja 0 – Ökológiai gazdálkodás 1 – Szabadtartás 2 – Mélyalmos tartás 3 – Ketreces tartás Tenyésztési mód kódja 0 – Ökológiai gazdálkodás 1 – Szabadtartás 2 – Mélyalmos tartás 3 – Ketreces tartás A tagállam kódja a tojás eredete Ebben az esetben Portugália (PT) A tagállam kódja a tojás eredete Ebben az esetben Portugália (PT) A termelő azonosítója Portugália mezőgazdasági régiói 1 – Entre Douro e Minho 2 – Trás-os-Montes 3 – Beira Litoral 4 – Beira Interior 5 – Ribatejo e Oeste 6 – Alentejo 7 – Algarve Portugália mezőgazdasági régiói 1 – Entre Douro e Minho 2 – Trás-os-Montes 3 – Beira Litoral 4 – Beira Interior 5 – Ribatejo e Oeste 6 – Alentejo 7 – Algarve

A tojás jelölése biztosítja, hogy a vásárlók kiválaszthassák a különböző országokból származó, ökológiai termelésből származó, vagy szabadtartású tyúkok tojásait. A bemutatott fajta ISA BROWN, közép-nehéz vonal, anyavonala nehéztestű barna tollú, apa-vonala könnyűtestű, fehér tollú. A filmrészlet a tojás osztályozását mutatja be “Casa do Aidro – Bernardino de Almeida e Costa & Filhos, SA,” központban, ami Portugáliában, Viseuban található.

Az ‘A’ minőségű tojás (friss tojás), jellemzői az alábbiak kell legyenek:  Normális, tiszta és ép héj és kutikula;  A légkamra ép, legalább 6 mm vastagságú;  A fehérje áttetszően tiszta, kocsonyás állagú, idegen anyagot nem tartalmaz;  Kellemetlen szagoktól mentes. Review “Birds and Eggs” n.º 27, January/February, p , 2004 Review “Birds and Eggs” n.º 27, January/February, p , 2004 (Portuguese magazine)

Eggs without shells

Eggs with shells