  - a kor kezdetét hódító háborúk jellemezték, mely után a Római  Birodalom kettészakadt. I.sz.476-ban a barbár népek elfoglalták  Rómát, ekkor kezdődik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabóné L. Éva
Advertisements

Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
A magyar realizmus Munkácsy Mihály és a többiek. Munkácsy Mihály ( ) Romantikus hangvételű művei a magyarság sorskérdéseit jelenítik meg, de a.
Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Hétköznapi élet a XI-XIII. században.  A lovagi életmód  A 11. sz. alakul ki,   volt erős központi hatalom Európában  Arisztokrácia feladata volt.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Kémia szorgalmi. „A drágakövek az ásványország virágai” A drágakőnek nincs általános érvényű meghatározása A legtöbb drágakő ásvány (pl. a gyémánt), ritkán.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
A középkori egyház Tk. 22..
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Lechner Ödön.
Közlekedés a bibliai korokban
Készítette: Rubik László 5/c
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Készítették a Rédei Móra Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói
Az egységes olasz és német állam létrejötte
2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom
Komplex természettudomány 9.évfolyam
AZ ÓKERESZTÉNY ÉS A BIZÁNCI MŰVÉSZET
Válság és virágzás Nyugat-Európában
KÉSZÍTETTE: ÁRPÁS ATTILA
Nagy Károly.
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
AZ ANTIK GÖRÖG SZÍNHÁZ Takács Szilvia
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Hősök tere Milleniumi Emlékmű.
Készítette: Görgics Zoltán
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A Ciszterna Bazilika Isztanbul - Törökország ( Yerebatan sarnici )
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
Urbán Csilla-Designelmélet I.
Késmárk Készítette: Szabó Lilla
A középkor kultúrája.
A SZENTHÁROMSÁG.
A Ciszterna Bazilika Isztanbul - Törökország ( Yerebatan sarnici )
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
BIZÁNC CSÁSZÁRAI A JUSTINIANUSOK.
VILÁGÖRÖKSÉGEK NAGYBRITANNIÁBAN
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda évente 250
Az ókori Róma művészete
Pécs törökkori emlékei Bianka
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 1. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Kirándulás a Loire mentén
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
Az Alcatraz-sziget Bernát Péter.
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Hegyes orrú denevér.
TESTFESTÉS HENNÁVAL.
Dr. Molnár László Semmelweis Egyetem Levéltára
(PDP) Plazma Display Panel
A gazdasági fejlettség mérőszámai
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Dr. Molnár László Semmelweis Egyetem Levéltára
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
Kultúra.
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria
Szentpétervár mítosza
Előadás másolata:

  - a kor kezdetét hódító háborúk jellemezték, mely után a Római  Birodalom kettészakadt. I.sz.476-ban a barbár népek elfoglalták  Rómát, ekkor kezdődik a középkor  - kialakult a kereszténység, alapja a Biblia  - ez a kor a kereszténység művészete, mely 2 területen alakult ki Történelmi háttér:

  A Nyugat-Római Birodalom területe, ahol kezdetben üldözték a  keresztényeket, így titkos helyeken tartották az istentiszteletet:  Katakombában: föld alatti, több emelet mély folyosóhálózat,  kiszélesedő termekkel, temetkezőhellyel 1. Ókeresztény művészet

  A kereszténység Nagy Constantinus uralkodása idején erősödött  meg annyira, hogy vallási épületeket építhettek: imaház, kápolnák és  TEMPLOMOK: - hívők gyülekezőhelye. Zárt fallal körülvett épület,  melyben belül vannak oszlopok.  - egyszerű külső, hatalmas, gazdag belső  Típusa: Bazilika, melynek alaprajza 3 részre oszlik  1. átrium: külső, nyitott, oszlopfolyosóval körülvett, négyszög  alakú udvar, melynek közepén keresztelőkút van  2. hosszházas templom: - 3 vagy 5 hajós tér. Középen a főhajó,  2 oldalt a mellékhajók, melyek alacsonyabbak, mint a főhajó,  innen kapja a fényt a templom, keresztben a kereszthajó.  - A fő- és mellékhajót oszlopsor választja el.  - ablakai félkörívesek  - a mennyezet sík, fakazettás  2.a szentély: a főhajó bejárattal szemközti oldala, a főhajótól diadalív  választja el.  Az ókeresztény templomnak nincs tornya, esetleg egy külön álló harangtornya  ( campanile)  Építészet

 Szobrászat: kevésbé jellemző. - domborművek szarkofágokon - faragások templomkapun, oszlopfőn  Festészet:- katakombafest.  - miniatúrafest.  - mozaik  - ikonfestészet  témák: Bibliai jelenetek, tájak, angyalok

  Fénykora Justinianus császár uralma alatt volt, aki a görögkeleti egyház  feje is volt ban a törökök elfoglalták Konstantinápolyt, és ezzel  megszűnt a bizánci állam.  ÉPÍTÉSZET: feladata: templom és kolostorépítés  alaprajz: - görögkereszt alakú, centrális  - kilencosztású tér: négyzet alapon 3x3-mas  osztású tér, középen kupola  térlefedő szerkezet: donga-, és keresztboltozat  csegelyes kupola: a kupolatér négyszög alaprajza  és a kupola kör alaprajza közti gömbháromszög  megoldás  keskeny ablakok, hagymakupolák 2. Bizánci művészet

 San Vitale templom, Ravenna Sofia székesegyház, Kijev

  - 3 hajós templom  - csegelyes kupolás  - 4 sarkán 4 minarettel, melyet később a törökök építettek hozzá  - gazdag a belső díszítése: Márványburkolatok, faragások, mozaik  - monumentális hatású Hagia Sophia ( Szent Bölcsesség) templom Konstantinápolyban ( Isztambul)

  Fénykorát élte a mozaikművészet: egyházi és világi témák  jellemzői:- színes kis kövekből kirakott kép  - színvilága gazdag, ragyogó, nem fakuló  - időtállóbb, mint egy falfestmény  - alakok sematikusak, merevek ( frontális)   Festészet: Theodora császárnő és kísérete

 Ikonok: fatáblára festett szent kép, arany háttérrel, drágakövekkel díszítve. Vlagyimiri Istenanya Rubljov: Szentháromság

 Miniatúrák: kódexekbe rajzolt kicsi méretű képek Iparművészet: zománc és drágakő berakások, ékszerek