AZ OEFI TÁMOP-6.1.1-12/1-2013-0001 SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI 2015.02.13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2008 Versenyképesség Minőség Boldogulás Menner Ákos.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
„Dolgozva tanulj!” Tájékoztató a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című TÁMOP B-13/ projekt feladatairól
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Megoldásra váró problémák a köznevelésben megvalósuló egészségfejlesztésben Bauer Zita NEFI - köznevelési szakértő TÁMOP /1 kiemelt projekt.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
{ Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Szolnok Városi Kollégium
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
A felsőoktatási tanácsadás országos módszertani fejlesztése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Kispálné Horváth Mária
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Tematika, bemutatkozás
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
HHR.
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A gyermeki jogok érvényesítése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A felsőoktatási kompetenciamérés bevezetése
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI DR. CSILLEI BÉLA

A köznevelési alprojekt feladatai Az Iskola-Egészség Központ kialakítása és működtetése Javaslatok megfogalmazása programhasználók számára. - a beválás-vizsgálat, - a karbantartás, - valamint a fejlesztés terén Szabályozási és finanszírozási javaslatok megfogalmazása az egészségfejlesztésért felelős kormányzati szervezetek felé Egészség-ismeretek átadását és készségek fejlesztését célzó szakmai támogató anyagok fejlesztése a projekt keretében

1. Az egészségismeret- és készség követelményrendszer kialakítása… …annak érdekében, hogy a köznevelésben tanulók számára legfontosabb, korhoz és nemhez kötött ismeretek és készségek kerülhessen átadásra -A jelenlegi hazai iskolai egészségfejlesztési gyakorlat áttekintése, a hiányterületek azonosítása. -A hatékony iskolai egészségfejlesztési modellek legfontosabb kulcs- elemeinek azonosítása. -Az egészségismeretekre vonatkozó és az iskolai egészségfejlesztéshez kapcsolódó követelményrendszerrel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatok összegyűjtése, megismerése, -Szakirodalom-elemzés, javaslat a jó gyakorlatok hazai adaptálására.

A szakértők által elkészített anyagok Négy országtanulmány (Anglia, Finnország, Németország, Kalifornia). Nemzetközi helyzetkép - az országtanulmányok szintézise. Hazai helyzetkép, a NAT és a kerettantervek konkrét kapcsolódási pontja az egészségfejlesztéshez áttekintő elemzés. Iskola, mint egészséges munkahely és az egészségtudatos pedagógus. A feltárt standardok és indikátorok összefoglaló bemutatása Javaslat a magyarországi egészségismeret és –készség követelményrendszerre, figyelembe véve a nemzetközi gyakorlatokat, a hazai jogszabályi környezetet. Adaptálható, terjeszthető nemzetközi és hazai jó gyakorlatok összefoglalása.

2. Az iskolai egészségfejlesztés szakmai ajánlásainak, szakmai irányelveinek, iskolaszervezési gyakorlatainak kialakítása…...a hazai és nemzetközi programok, gyakorlatok és a kapcsolódó szakirodalmi adatok alapján -Az egészségfejlesztés egyes programokra vonatkozó nyomon követési és értékelési eszköze kialakítása. -Az iskolai egészségfejlesztés szakmai standardjainak, működési, iskolaszervezési modelljeinek kidolgozása, útmutatók elkészítése -Az iskolai, kollégiumi egészségfejlesztés különböző témaköreihez kapcsolódó szakmai irányelvek, standardok kialakítása, érvényesülésük feltételrendszerének meghatározása, -Az irányelvek alapján tájékoztató anyagok készítése, melyek a megértését, és konkrét helyi programok kialakítását és megvalósítását segítik. -Tanárokra-tanulókra vonatkozó módszertani anyagok -Hiányterületekre vonatkozó javaslatok -Indikátorok, indikátorrendszer

Működési modellek kialakítása a különböző iskolaszervezési gyakorlatokhoz illeszkedve kollégium általános iskola (nevelési programcsomag) általános iskola (egész napos iskola) kiterjesztett iskola szakiskola érettségit adó középiskola. Az egyes modelleken belül a variációs - választási lehetőségek kialakítása feltüntetése lehetséges és szükséges is.

3. Az iskolai egészségfejlesztés helyi, intézményi szintű nyomon követési és értékelési rendszerének és eszközeinek kialakítása. -Javaslattétel az iskolai egészségfejlesztés nemzeti szintű nyomon követési és értékelési rendszerének kialakítására. -A programok bevezetésének követéséhez, értékeléséhez, monitorozásához, hatás- és beválásvizsgálatához alkalmazható szakmai anyagok készítése. -Iskolai egészségfejlesztési munka és egészség-ismeret oktatás értékelését, monitorozását, hatás- és beválásvizsgálatát támogató szakmai-módszertani anyagok, útmutatók elkészítése és terjesztése -Az erre épülő nemzeti szintű rendszerre javaslat elkészítése -Javaslat a beavatkozások sikerességét, illetve kudarcát, a hatásmechanizmusok értékelését lehetővé tévő, az újabb fejlesztési irányokat és további teendőket meghatározható indikátorrendszerre -Ajánlások - programszintű, kormányzati szintű - a szakmai és működési háttér szabályozására, finanszírozására, a fenntarthatóságra

4. A z iskolai egészségfejlesztés széles körű bevezetéséhez, a köznevelési és iskola-egészségügyi szakemberek hálózatba szervezéséhez… …és folyamatos szakmai támogatásához szükséges rendszer megtervezése. Elkészülő anyagok a projekt befejezéséig: Hálózati technológiai leírása A szakmai közösségek, csoportok azonosításának módszere hatékony, kevésbé hatékony és segítségre szoruló csoportokra A hálózati együttműködés módszertana – képzési anyag Hálózati együttműködési felkészítés és tudásmegosztás eszköztár átadása kiválasztott szűk csoport számára Javaslat az ágazatok közötti, kormányzati szintű együttműködés lehetőségeire.

Hálózatos együttműködési modellek készítése… … az alábbi tartalommal: A z iskolai egészségfejlesztő műhelyekkel, egészségfejlesztési szakemberekkel, egészségfejlesztéssel kapcsolatban álló egyéb szakemberekkel, valamint az egészségismereteket hatékonyan oktató pedagógus műhelyekkel a kapcsolattartás technikáinak módszerei, a gyakorlati megoldásokra történő javaslatok. Tanulási-hálózatok kialakítása, azok működésének- működtetésének technikái. A működő tanulási-hálózatok munkája támogatásának módszerei.

Az iskolai egészségfejlesztéssel kapcsolatos Egységes Fogalomtár Az Egységes fogalomhasználati rendszer kialakítása a köznevelési és az egészségfejlesztési szakértők között. Munkadefiníciók létrehozása a tervezett fejlesztési feladatokra. Az Egységes Fogalomtár közreadása, az Egészségfejlesztési tudásbázis építése érdekében Egészségfejlesztés tartalmú al-portál üzemeltetése információátadás és szakmai viták lebonyolítása céljából A készülő és már elkészült szakmai anyagok lehetővé teszik a további, sikeres munkavégzést.

Összefoglalás Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt feladata az Iskola- Egészség Központ létrehozása és működtetése -Elsődlegesen az Egészségügyi Tudásbázis létrehozása, közreadása, folyamatos kommunikálása -Az egészségneveléssel-egészségfejlesztéssel kapcsolatos szakmai anyagok frissítése, fejlesztése, bővítése -Iskolai egészségfejlesztő szakmai hálózat létrehozása és rendszerszintű működtetése, fejlesztése -Szakmai fórum működtetése a köznevelési intézmények számára az iskolai egészségnevelés- egészségfejlesztés terén

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!