ADÓZÁS I. SZJA rendszer Vito Tanzi(OECD) A politikusoknak tartózkodniuk kellene attól, hogy az eltérő adókulcsokon és egyéb ösztönzőkön keresztül kijelöljék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés jogi szabályozásának és finanszírozási rendszerének változásai. Tóth László szakképzési osztályvezető január.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Költségelszámolások Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler,
1 Járulékok változásai 2009 – 2010 Pásztorné Szerezlai Márta november 04.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Az SZJA törvény évi változásai. Alap és kiegészítő elnevezés megszűnik 18% max Ft Jogosultsági határ Ft Adójóváírás Adókulcsok.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Személyi jövedelemadó 2010 Guzmics Zsuzsanna
A JÖVEDELEM ELSZÁMOLÁSA Készítette: Lévai Márk. A témakör tartalma  A jövedelemmel kapcsolatos analitikus nyilvántartások  A jövedelem részei  A levonások.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
ART és egyéb adók ART 1) Bejelentési szabályok: Készpénzfizetés bejelentése→5 millió Ft-ról 2 millió Ft-ra csökken Munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Pásztorné Szerezlai Márta
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Egyéb munkaerő-piaci programok
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Adományok adózási kérdései
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Az „Út a munkához” program évi változásai
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
SZÁMVITEL.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
A járulékok, hozzájárulások fizetési kötelezettségét érintő 2009
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
A társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás változása
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Személyi jövedelemadó
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Érettségi vizsgaelnöki feladatok díjazásának kifizetése
Bevallási kapcsolódások
A személyi jövedelemadó
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Adatszolgáltatás a számlákról
Készletek transzformációja
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Illetéktörvény KATA KIVA EVA Készítette: Wünsch József NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatósága Ügyfélkapcsolati Osztály.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
A személyi jövedelemadó
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

ADÓZÁS I. SZJA rendszer Vito Tanzi(OECD) A politikusoknak tartózkodniuk kellene attól, hogy az eltérő adókulcsokon és egyéb ösztönzőkön keresztül kijelöljék előre a veszteseket és győzteseket 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Miről volt szó?  Parlamenti jóváhagyás folyamat  Szja törvény felépítése  Mire jó az Alkotmánybíróság  Kire vonatkozik?  Bevétel, jövedelem meghatározása 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. SZJA általános jellemzői  személyi jellegű  általános  önadózás  több csatornán kedvezményez  igazságosság és méltányosság  elvén nyugszik  adókedvezmény csak akkor adható, ha a szerződés megvalósítja a szabály célját 2013/2014. II.

Miről lesz szó?  Alanyi hatály  Tárgyi hatály  Bevétel, jövedelem, költség  Mi volt az adójóváírás  Adótáblák változása /2014. II.

Oldjuk meg, de ne most!  Kis Péter alkalmazott feleségével három óvodás korú gyerneket nevel.  Főállásban forint bért kapott, amit kisebb keresetekkel egészít ki.  Egy előadás megtartásáért forintot kapott és még két kisebb megbízást teljesített forintért, illetve forintért. Továbbá egy családi festményt értékesített forintért  Az előadásra felhasználói szerződést kötött, a személyi munkavégzés aránya 20 százalék.  Nyilatkozott, hogy diktált költségátalányt kíván igénybe venni.  Munkáltatójának feleségével együtt nyilatkozott, hogy a közösen nevelt három eltartott közül egy után ő kívánja igénybe venni a családi kedvezményt.  Kis Péter tagja a helyi szakszervezetnek, évi díja forint. A munkáltató forintot vont le tőle adóelőleg címén.  Két gyermek után a felesége érvényesíti a családi kedvezményt.  Feladat: Kis Péternek mennyi adót kell fizetnie?

ADÓZÁS I. SZJA – alanyi hatály Alanyi-tárgyi hatály – Külföldi illetőségű Belföldi illetőségű Adókötelezettség – bevételszerző tevékenység megkezdésének napjától tevékenység megszűnéséig 36 belföldről származó jövedelem belföldi és külföldi jövedelem 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Bevétel – költség= jövedelem A jövedelemadó tárgya a magánszemély bármilyen jogcímen szerzett jövedelme. A jövedelem  a bevétel egésze, amennyiben nem merült föl elszámolható költség  a jövedelem a bevétel meghatározott hányada,  az elismert költségekkel csökkentett része 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Bevétel meghatározása  Bevételnek minősül a magánszemély által az adóévben (főszabály szerint a naptári évben) megszerzett, a tevékenység ellenértékeként vagy más jogcímen (bármilyen jogcímen!) kapott vagyoni érték.  Megjelenési formája: például készpénz, a jóváírás, az elengedett vagy átvállalt tartozás. 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Nem bevétel  befektetett vagyoni érték kivétele  hitel, kölcsön  visszatérített adó  bírói ítélettel megállapított és elvont érték  jogszabály által elengedett köztartozás  utólagos elszámolásra átadott összeg 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Adómentes járandóságok Nem kell bevallani  anyasági segély, a kárpótlási jegyekért járó életjáradék, a szociális segély, az intézetben nevelkedetteknek adott életkezdési támogatás  külföldről kapott ösztöndíj  Reprezentációs ajándék  A Kossuth, a Széchenyi és a Nobel-díj  Nappali hallgató szakmai gyakorlatra jutó keresete (korláttal) 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Adót nem viselő járandóságok  Az adót nem viselő járandóságok viszont szerepeltek az adóbevallásban és a legtöbb esetben emelik a progressziót. Például ilyen volt december 31-ig:  ösztöndíj,  a tankönyv- és jegyzettámogatás teljes összege,  a diákotthoni (kollégiumi) elhelyezését kiváltó lakhatási támogatás összege  Ezek mind adómentes járandósággá váltak! 2013/2014. II.

2011/2012. I.ADÓZÁS I. Nem kell bevallani  Adómentes jövedelem  0-kulcsos jövedelem  Ha a kifizető állapította és vonta le az adót ( kisértékű kifizetések)  Nyugdíj  Magán- nyugdíjpénztár szolgáltatása  Vagyonátruházásból származó bevétel, ha jövedelem nem keletkezett  Ingó vagyonból származó jövedelem, ha az < 6 00 eFt.  Értékpapír- kölcsönzésből, osztalékból, árfolyamnyereségből < 50 eFt.  Mezőgazdasági kistermelő < 600 eFt.

ADÓZÁS I. Mindenképpen bevallást ad  Bérből és fizetésből élő  egyéni vállalkozó  tételes átalányadózó  Aki lakáscélú és biztosítási kedvezményt visszafizet  kedvezményezett részesedéscsere révén megszerzett értékpapírral rendelkezik 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Különleges bevallások Munkáltató tesz bevallást – csak egy munkáltatótól származik jövedelem – több munkáltatótól származik, de a munkáltatók igazolást adtak Adóhatósági adóbevallás Egyszerűsített bevallás 2013/2014. II.

2011/2012. I.ADÓZÁS I. Jövedelemadó általános sémája 1.Bevétel – olyan tételek, amelyek nem számítanak bevételnek 2.Bevételcsökkentő kedvezmények – Elszámolható (diktált) költség 3.Adóalap csökkentő kedvezmények 4.Korrigált adóalap 5.Felszámított adó – Adócsökkentő kedvezmények – Fizetett adóelőlegek 5.Fizetendő adó

ADÓZÁS I. Jövedelem, bevétel, költség A bevétel egésze,  vagy a bevétel törvényben elismert költségekkel csökkentett része,  vagy a bevétel törvényben meghatározott hányada. Bevétel  magánszemély által megszerzett vagyoni érték Költség – bevételszerző tevékenységgel közvetlenül összefüggő a naptári évben szabályszerűen kifizetett, szabályszerűen igazolt kiadás 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Bevétel megszerzésének időpontja  Készpénz – hozzájutás ideje  Jóváírás – jóváírás napja  Dolog, értékpapír, váltó, csekk – birtokbavétel napja  Átvállalt kiadás – bizonylaton szereplő időpont 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Jövedelem meghatározása  forintban  MNB hivatalos, a megszerzés napját megelőző hónap 15.napján érvényes devizaárfolyamon átszámítva  átváltási igazolás alapján 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Jövedelmek típusai Összevonandó  – Önálló  – Nem önálló  – Egyéb jövedelem Nem összevonandó  Vegyes jövedelmek Jövedelem megállapítása  (+)Bevétel  (-) Nem bevétel  (-) Költség (+nem költség) = Jövedelem Számított adó  -Adókedvezmény Fizetendő adó 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Nem költség  magánszemély vagy családjának személyes szükségletét szolgálja  alacsony adókulcsú állam jogi,természetes személyei részére jutattak, ha nincs bizonyítva  Bűntett költsége  Adómentes támogatással kapcsolatban felmerülő költség  Bevételt meghaladó mértékű költség 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Nem önálló tevékenység  Munkaviszony -társas vállalkozás magánszemély tagjának közreműködése -társas vállalkozás választott képviselője - segítő családtag tevékenysége 2013/2014. II.

2011/2012. I.ADÓZÁS I. Nem önálló tevékenységből származó jövedelem Jogviszonyból származó minden bevétel Törvény szerint nem az adóalap része (internet, lakáskölcsön) Költségtérítés

ADÓZÁS I. Önálló tevékenység  Egyéni vállalkozó  Mezőgazdasági őstermelő  Bérbeadó  Választott könyvvizsgáló  Országgyűlési, helyi önkormányzati képviselői tevékenység  Megbízási szerződés alapján végzett tevékenység  Önálló tevékenységből származó jövedelem + Bevétel, költségtérítés - Elszámolható költségek tavaly akár 100 százalékig, idén 50 százalékig, vagy - 10%-os diktált költséghányad 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Költségelszámolás sémája Személygépkocsi nem lehet üzemi célú költség számla üzemi célú kifizették 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Költségelszámolás speciális szabályai Igazolás nélkül elszámolható költségek  Bedolgozónál a munkadíj 30%-ig  2010-ig EU képviselő, országgyűlési képviselő,polgármester költségtérítése ( népszavazási kezdeményezés)  Élelmezési költségtérítés  Személygépkocsi üzemanyag+9Ft/km  Átalány (500 km útnyilvántartás nélkül)  Munkába járás költségtérítése 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Adójóváírás  Bevezetés Bokros Lajos féle adócsomag 1995.évi CXVII. Törvény  Megszűntette a 0 kulcsot sávot,  Helyette a korábbi adómentes sávba esők kapták meg az úgynevezett adójóváírást  Eltűnt az alkalmazotti kedvezmény  2012-től megszűnt! 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. SZJA szerinti jövedelmek Összevonás alá eső jövedelmek 1.Bérből és fizetésből származó juttatások  Munkaviszonnyal összefüggő költségtérítések  Végkielégítés, jutalom, prémium  Egyéb térítések 2. Önálló tevékenységből származó jövedelmek Összevonás alá nem eső jövedelmek  Kamat  Osztalék  Lakáskiadás jövedelme  Ingóság értékesítése  Ingatlan értékesítése 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Új szabályok 2010  Mi az a szuperbruttó?  adóalap-kiegészítés bevételx1,27  Mely jövedelmeket kell bruttósítani?  Csak az összevonás alá eső jövedelmeket, de az adóterhet nem viselő járandóságnál nincs bruttósítás (pl nyugdíj, ösztöndíj) 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Példa  Bér x1,27  Önálló tevékenységből  származó jövedelem  Költség x1,27  Összevont adóalap Adóalap (szuperbruttó) x1,27= /2014. II.

ADÓZÁS I. Adótábla  június 30-ig  0 – %  felett forint és a fennmaradó rész 36%-a  július 1-től  0 – %  felett forint és fennmaradó rész 36%-a 2013/2014. II.

ADÓZÁS I. Adótábla 2010 december 31-ig  %  Ft+32% Adótábla január 1  % 2013/2014. II.

Változás 2012  Megszűnt az adójóváírás (Nem önálló jövedelmek = önálló jövedelmek) Havi , évi forintig nincs szuperbruttó nominális adókulcs = effektív adókulcs 16% Afölött 1,27x0,16=20,32 effektív adókulcs ADÓZÁS I. 2013/2014. II.

SZJA 2012 Egy kulcs 16 % szerint számolt lineáris adótábla Tényleges adókulcs szerint számolt tábla  %  Afölött 20,32 %  Sávosan progresszív ADÓZÁS I. 2013/2014. II.

2011/2012. I.ADÓZÁS I. Számítás Mennyi adót fizet egy havi forint kereső alkalmazott? Számítás: 1. Éves jövedelem: x12= Levonás: nincs Adóalap = éves jövedelem  forintig 16% = forint  2. ( )x 1,27x0,16= forint  3.Összesen:

Változás 2013-tól  Megszűnt az adóalap kiegészítés, az úgynevezett szuperbruttó: az összevonás alá eső és összevonás alá nem eső jövedelmek egyaránt 16 %-os kulccsal adóznak.  Ki mit nyer? forint adója   x0, x0,16  x1,27x0,16  = /2012. I.ADÓZÁS I.

2011/2012. I.ADÓZÁS I. A törvényhozás menete PM Kormány Országgyűlés Alkotmány bíróság ADÓZÁS I.

 évi CXVII. Törvény a személyi jövedelemadóról  Szerkezet  Fejezetek Alapelvek A törvény hatálya Fogalmak és értelmező rendelkezések Jövedelem, bevétel, költség J=B-K ADÓZÁS I.2011/2012. I.

ADÓZÁS I. A törvény hatálya  Magyar állampolgárok Magyarországon és külföldön szerzett jövedelmeire  Külföldiek Magyarországon szerzett jövedelmeire vonatkozik  Nincs kettős adóztatás, a máshol fizetett adót le lehet vonni – EU tagországokban automatikusan  Más esetben kétoldalú egyezmények szabályozzák az adófizetés megosztását ADÓZÁS I. 2009/2010. II.

2011/2012. I.ADÓZÁS I.  Részletes, tételes leírás mi minősül jövedelemnek,  Mi nem minősül jövedelemnek  Költségek leírhatóságának, beszámíthatóságának meghatározása  Adó megállapítására, a bevallásra és a megfizetésre vonatkozó szabályok  Az összevont adóalap meghatározása 65 ADÓZÁS I. 2009/2010. II.