Fokozott pszichés megterhelés a magyar munkavállalók külföldi munkavégzésénél Dr. Tettinger Antal Orvosjogász, foglalkozásorvostan szakorvos Budapest,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Advertisements

Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
H OGYAN SEGÍTHETEK GYERMEKEMNEK A STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN ? Szülők Iskolája 4. Nagyvárad, Dr. Balla Annamária.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Zeneterápia hatásai:  A zene serkentő, aktivizáló, lazító ernyesztő és légzésszabályozó  A zenének erős befolyása van a hangulatra, az érzelmi életre.
A zajártalom, mint a leggyakoribb foglalkozási betegség.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dohányzás,nikotin függőség
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A STRESSZ JELLEMZŐI ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Környezetgazdaságtan 1
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Felhasználóképzés a kórházban
Munkahelyi stressz HR-es szemmel
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Munkanélküliség.
Compliance és Corporate Governance
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
HIRING 101: BEVEZETÉS A TOBORZÁS-KIVÁLASZTÁSBA
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Családi vállalkozások
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
2018. március Budapest Kongresszusi Központ
11. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
A tehetséggondozás kihívásai
Miről álmodik a rezidens?
Előadás másolata:

Fokozott pszichés megterhelés a magyar munkavállalók külföldi munkavégzésénél Dr. Tettinger Antal Orvosjogász, foglalkozásorvostan szakorvos Budapest, november 07.

Az építőiparban a munkavállalókat érő kockázatok halmozottan fordulnak elő. Így a baleseti kockázatokon túl a fizikai (zaj, hő, por, vibráció, stb.), a kémiai (veszélyes anyagok és készítmények), a biológiai (kullancs enchephalitis, stb.), az ergonómiai (kényszertesthelyzetek, háttáji sérülések, stb.) és A téma jelentősége

A pszichés, ill. pszichoszociális kockázatok előfordulásával számolhatunk. A MEGTERHELÉS > IGÉNYVEVÉTEL Mindenképpen INDIVIDUÁLIS Külföldi munkavégzés az építőiparban

A pszichés hatások, ill. a stresszorok a külföldi munkavégzésnél fokozottan jelentkeznek. Szeretteink és barátaink távolléte, a HONVÁGY, A „VALÓ VILÁG” valósága – TENGIZ- ORENBURG – építőipar - ártalmak Külföldi munkavégzés az építőiparban

A szervezetre ható külső erőket, körülményeket stresszoroknak nevezzük. A szervezetre ható külső erőket, körülményeket stresszoroknak nevezzük. A honvágy mellett a megfelelés igénye: 24 órában, kollegáknak, főnököknek egyaránt. „ZRIKÁLÁSOK KOCKÁZATA”

Külföldi munkavégzés Általánosságban azt mondhatjuk, hogy pszichológiai stressz állapot akkor jön létre, ha a szervezet olyan helyzettel találkozik, amely az egyén saját megítélése szerint meghaladja a rendelkezésére álló erőforrásokat.

Megterhelés és igénybevétel Stress: megterhelés-igénybevétel, tudatos felkészülés a külföldi munkavégzésre Strain: a megterhelés hatására bekövetkező, egyénenként és esetenként különböző mértékű, jellegű és irányú funkcióváltozások összessége

Munkahelyi stresszhelyzet Pl. a TENGIZI MUNKAVÉGZÉS IGEN SAJÁTOS KLÍMATÉNYEZŐK KÖZÖTT. Nyáron nappal 50 fok, éjszaka 0 körüli. Télen komoly hidegek. SZÉLSŐSÉGES KONTINENTÁLIS ÉGHAJLAT. (Itt ismertetem a 160 és 200 méteres kémények és a túlélés sztoriját – két fő fagyhalála)

Munkahelyi stresszorok Azok a munkahelyi tényezők, amelyek megjelenésük esetén a legtöbb ember számára stresszt okoznak, munkahelyi stresszoroknak nevezzük, ezek lehetnek: 1.A feladattal kapcsolatos stresszorok A feladattal kapcsolatos stresszorokA feladattal kapcsolatos stresszorok 2.Munkakörnyezettel kapcsolatos stresszorok Munkakörnyezettel kapcsolatos stresszorokMunkakörnyezettel kapcsolatos stresszorok 3.Szervezetben betöltött szereppel kapcsolatos stresszorok 3.1 Egyéni szinten, Szervezetben betöltött szereppel kapcsolatos stresszorokEgyéni szintenSzervezetben betöltött szereppel kapcsolatos stresszorokEgyéni szinten 3.2 Csoport szinten, Csoport szintenCsoport szinten 3.3 Szervezeti szinten Szervezeti szintenSzervezeti szinten 4.Szervezeten kívüli stresszorok Szervezeten kívüli stresszorokSzervezeten kívüli stresszorok

A feladattal kapcsolatos stresszorok 7/D paragrafus7/D paragrafus

A feladattal kapcsolatos stresszorok Rendelés közben a CPSZ- en – rosszul lettem míg kikísértem a kollegát! Rendelés közben a CPSZ- en – rosszul lettem míg kikísértem a kollegát!

Munkakörnyezettel kapcsolatos stresszorok Tehát stresszorok lehetnek a fizikai környezet olyan jellemzői, mint: a zaj, a hő, a nem elégséges megvilágítás, a szennyezett levegő, a kellemetlen szagok, a túlzsúfoltság, az elvonulási lehetőség hiánya (pl. egyterű munkahelyeken).

Jelentős egyéni különbségek vannak abban, hogy ki mennyire tudja tolerálni ezeket a kellemetlen, zavaró környezeti ingereket. Más zajszintet találnak elviselhetőnek egy autógyárban, mint egy irodában. De még az egészségre káros értéket elérő ingerekhez is hozzá lehet szokni egy idő után, ettől függetlenül azonban ezek továbbra is ártalmas hatásúak. Munkakörnyezettel kapcsolatos stresszorok

Szerepkonfliktus: TELEFONÁLÁS!!!! (Egyrészt havonta egyszer…. Másrészt munka közben nem telefonálunk!!!) Szervezetben betöltött szereppel kapcsolatos stresszorok Egyéni szinten

Szervezetben betöltött szereppel kapcsolatos stresszorok Csoport szinten Összetartás hiánya: Ha az azonos munkacsoportban dolgozók egymás segítése helyett egymás ellen dolgoznak, az jelentősen megnehezíti a munkavégzést, a csoportcélok elérését, és rossz munkahelyi hangulatot eredményez. Jó munkatársi kapcsolatok hiánya, csoporton belüli konfliktusok.

Szervezetben betöltött szereppel kapcsolatos stresszorok Szervezeti szinten Szervezeti légkör: Vezetési stílusok: A felettes vezetési stílusa megfelel-e a dolgozók személyiségének, elvárásainak, az elvégzendő feladat természetének. Ha nem, az stresszort jelent a beosztottak számára.

vezetők szerepkonfliktusa, elmagányosodása elmagányosodása munkahelyi psychoterror vagy mobbing pl. véleményt semmibe veszik, kigúnyolják Speciális munkavállalói csoportok stresszorai munkahelyi szexuális zaklatás munkahelyi szexuális zaklatás nők a munka világában nők a munka világában fizikai és szellemi munkások fizikai és szellemi munkások fogyatékosok fogyatékosok etnikumok etnikumok

Szervezeten kívüli stresszorok Családi kapcsolatok, anyagi problémák, társadalmi problémák. Családi és munkahelyi szerepek összeegyeztetésének nehézségei (különösen a családos nők esetében). A személyes hitek, meggyőződések és a vállalati politika közti konfliktusok. Például, ha valakit a munkája, munkahelye arra kényszerít, hogy hazudjon, pedig ez ellentétben áll erkölcsi meggyőződésével. Közlekedés a munkahelyre, vezetés. Tengízben külön vizsga – vezetéshez.

Munkahelyi reakciók a stresszre Munkahelyi elégedetlenség Munkahelyi elégedetlenség Teljesítmény károsodás, Teljesítmény károsodás, alacsony teljesítmény alacsony teljesítmény Munkahelyi feszültség nő Munkahelyi feszültség nő Viselkedés változások Viselkedés változások előtérbe kerülése előtérbe kerülése Hiányzások száma nő Hiányzások száma nő Vagy ellenkezőleg, nem megy táppénzre!!!Vagy ellenkezőleg, nem megy táppénzre!!!

Előfordult például, hogy az emberek lángokban álló épületekben ragadtak, mert a befelé nyíló kijárati ajtókat kifelé nyomva próbálták feszegetni. Munkahelyi reakciók a stresszre Teljesítménykárosodások

Viselkedésváltozás: Tartós stressz hatására az emberek viselkedésében is jellegzetes változások figyelhetőek meg. Ezek például az alábbiak lehetnek: Egészségkárosító viselkedésformák: dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, kábítószer használat, túlzott kávéfogyasztás. A munkahelyi szerep leértékelése, értékcsökkenése: teljesítménycsökkenés, balesetezés és hibázás. Munkahelyi reakciók a stresszre Viselkedésváltozás

Biológiai változások Rövid távú hatások - nő a vérnyomás és a szívritmus, - felgyorsul a légzés, - kitágulnak a pupillák, - fokozódik az izzadás, de csökken a nyálelválasztás, - emelkedik a vércukorszint,

Biológiai változások Hosszú távú hatások Ha a stresszorokkal szembeni cselekvés lehetetlen, vagy ahol a fenyegetés hosszú ideig fennáll, a szervezetben tartós károsodások következhet be. Ilyen lehet például: A gyomorfekély, a magas vérnyomás, a szív- koszorúér betegségek megjelenése, alvászavar, súlyváltozás, nehézlégzés.A gyomorfekély, a magas vérnyomás, a szív- koszorúér betegségek megjelenése, alvászavar, súlyváltozás, nehézlégzés. A stressz átmenetileg csökkenti az immunrendszerA stressz átmenetileg csökkenti az immunrendszer működését, könnyebben alakulnak ki erős stresszhatást elszenvedőknél fertőzéses, illetve daganatos megbetegedések is. Ezzel szemben a hosszú távon ható nem túl erős stressznek éppen ellentétes hatása van: fokozza az immunrendszer működését.Ezzel szemben a hosszú távon ható nem túl erős stressznek éppen ellentétes hatása van: fokozza az immunrendszer működését.

Lelki reakciók a stresszre Depresszió

Szorongás: az aggódás, a félelem.

Burn out „A szindróma krónikus emocionális megterhelések, stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerültség, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s amelyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.” Herbert J Freudenberger (1974) Herbert J Freudenberger (1974)

Prevenció

Kockázat-elemzés munkapszichológiai vonatkozásai o Emocionális megterhelésből álló kockázati tényezők vizsgálata, amelyek a munkavégzést és ÉLETVITELT KÜLFÖLDÖN befolyásolják kockázati tényezők vizsgálata, MINDENKÉPPEN EL KELL MENNI-NINCS MÁS MEGOLDÁS (Bodó R. esete) o Pszichoszociális

Munkakör munkapszichológiai elemzése Munkakörrel kapcsolatos lényeges információk összegyűjtése – SOKSZOR NEM A VÉGZETTSÉGNEK MEGFELELŐ MUNKA VÁLLALÁSA (takarítás)  Munkaköri leírások a munkával kapcsolatos követelmények, rendszeres tevékenységek követelmények, rendszeres tevékenységek felsorolása felsorolása  Munkaköri elvárások meghatározása, munka mérőszámainak megállapítása mérőszámainak megállapítása  Teljesítmény-értékelés: munkavégzés sikerességének vizsgálata sikerességének vizsgálata

Fizikai munkakörnyezet pszichológiai vizsgálata Pszichésen kellemes munkakörnyezetben a termelékenység nő, rossz fizikai környezeti feltételek a termelékenységet 25-30%-kal lerontják.

Megvilágítás: ha nem megfelelő, indokolatlan fáradtságot okoz. Színpárok: alkalmazása más emocionális hatást vált ki a munkavállalóban Barna, olajzöld: fentről megnyugtató, oldalról áthatoló Vizuális környezet pszichés hatása Sötétkék: fentről fenyegető, oldalról szorongásra ingerlő, hideg

zaj – csökkenti a dolgozók teljesítményét zene – bár a dolgozók előnybe helyezik ezeket a munkahelyeket, de a zenehallgatás a munka minőségét rontja Akusztikus környezet

Klíma pszichés hatása Magas relatív páratartalom fáradtságot okoz a munkavállalók körében Légszennyeződés elsősorban a szagok (bűzös, szúrós) okoznak kellemetlen érzést Meteorológiai tényezők – mások Tengízben időjárási frontok, napkitörések növelik a balesetveszélyt

Meteorológiai tényezők pszichés hatása Felsiklási frontok esetén nő az izgatószerek és élvezeti cikkek iránti igény, megnyúlik a reflexidő, pszichés nyugtalanság, egyeseknél antiszociális magatartás fokozódása figyelhető meg. Betörési frontok esetén depressziós hangulat és érzelmi labilitás jelentkezhet.

Balesetek okainak vizsgálata A műszaki tényezők mellett indokolt orvosi és pszichológiai okokat is keresni, valamint a prevencióban figyelembe venni.

Kommunikáció - Szervezeti változtatás A prevencióban meghatározó jelentősége van a munkavállalók és a munkáltatók képzésének és továbbképzésének.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!