Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép beviteli részei  Minden jog fenntartva.
Advertisements

Számítógépes hálózatok Készítette: Horváth Tünde.
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Információtechnológiai alapismeretek Perifériák. Bemeneti eszközök.
BEVITELI ESZKÖZÖK. PERIFÉRIÁK Számítógéphez kapcsolt Számítógéphez kapcsolt Adatáramlás: Adatáramlás: Kimeneti Kimeneti Bemeneti Bemeneti.
NRC Omnibusz – november. Okostelefon használat  A éves internetezők 64%-a használ okostelefont (saját/céges okostelefont, vagy más készülékét).
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Számítógépes játékok. A videojáték A videojáték video szava a latin „látom” szóból származik. Arra utal, hogy videojátékok egyedülállóak minden más játékhoz.
Microsoft Photo Story. Mi is ez?  A Microsoft Photo Story egy alkalmazás, amelyet a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége készített.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Budapest-Fasori Evangélikus gimnázium
Alaplap.
Számítógépes Folyamatirányítás
Nagyméretű állományok küldése
Hardver.
A választott téma: „Ez az én művem” Név: Kaposvári László
Szia ! A nevem Manitu. Gyere velem, robotoljunk!
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
3. tétel.
Operációs rendszerek.
Térkép készítése adataiból
Hardverek.
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Vezetékes átviteli közegek
Sínrendszerek Rontó Péter.
Ilyen számítógépet szeretnék
Monitorok Iskola címe: 9144 Kóny, Béke utca 1.
Számítógép generációk
Microsoft Office Publisher
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
A MIMIO interaktív tábla használata
A CMYK.
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
SNMPView Készítette: Varga Gábor
Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely során egy.
Ez az én művem Novák Tamás Felkészítő tanár: Takács Viktória
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat
Környezeti teljesítményértékelés
MEGKEZDTÜK A FELKÉSZÜLÉST A TANULÓI LAPTOP PROGRAMRA
A számítógép beviteli és kiviteli egységei
A számítógép operációs rendszere
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Alapvető tudnivalók Írásjelek mindig előtte lévő szóhoz tapadjanak
A Hálózat és Az internet
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
3. A robot képernyőmenüje
Monitor(LCD).
A számítógép felépítése
Kimeneti egységek Nyomtatók.
Vonalkódok Kajdocsi László Informatika tanszék A602 iroda
Jellemző eszközök: billentyűzet (keyboard)
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Mobilkommunikáció Eszközök és hálózatok
B M Java Programozás 4. Gy: Java GUI IT A N Tipper, MVC kalkulátor
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
A számítógép operációs rendszere
SQL jogosultság-kezelés
Informatika Oktató: Katona Péter.
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

Perifériák Készítette: Friss István Dávid

A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök

Bemeneti (Input) eszközök (lehetnek) Egér Billentyűzet Grafikus tábla Botkormány Lapolvasó (Scanner) Mikrofon Fényképezőgép, kamera

Kimeneti (Output) eszközök Monitor Nyomtató Hangszóró Rajzgép

Be-és kimeneti (I/O) eszközök Érintőképernyő Hangkártya Modem Videókártya Hálózati kártya

Billentyűzet A szabványos angol billentyűzet 101, míg a magyar 102 vagy 105 gombos, de léteznek más típusok is. A billentyűzet egy részével szöveget, számot, különleges karaktereket tudunk bevinni, másik részével programokat irányíthatunk, mozoghatunk a képernyőn. Részei: Alfanumerikus billentyűzet, Numerikus billentyűzet, Váltóbillentyűk, Kurzormozgató billentyűk, Törlőbillentyűk, Funkcióbillentyűk, ESC – megszakítás, Printscreen, ScrollLock, Pause, Szóköz, Enter, Kijelzők (LED-ek) Szerepelhetnek még olyan billentyűk is, amelyek alkalmasak a Windows Start menüjének megnyitására, a futó alkalmazás helyi menüjének megnyitására stb. Léteznek vezeték nélküli billentyűzetek, melyek infravörös sugarakkal vagy rádiófrekvenciás jelekkel kommunikálnak a számítógépbe csatlakoztatott vevőkészülékkel. Többnyire a PS/2 porton csatlakozik a számítógéphez

Egér A grafikus felületek nélkülözhetetlen eszköze. Működése alapján lehet: Mechanikus (ezen belül elektromechanikus, illetve optomechanikus) Optikai A mechanikus egér elmozdításakor az aljába beépített golyó az asztalon (egérpadon) gördül. A mozgás irányát az egér a golyónak támaszkodó görgők segítségével érzékeli. Az optikai egér görgő helyett egy különleges optikai érzékelőt használ. Fény segítségével érzékelik az egér elmozdulását. Amikor az egér gombját egy helyen lenyomják, vagy felengedik, a számítógép az aktuális szoftver által meghatározott parancsot hajt végre. (egérművelet: kiválasztás, egyes kattintás, kettős kattintás, húzás) A számítógéphez PS/2 vagy USB portokon keresztül csatlakoznak. Léteznek vezeték nélküli egerek is. Ezek kezdetben infravörös sugarakkal kommunikáltak, ma már rádiófrekvenciás kapcsolattal működnek. Hordozható gépeken gyakran hanyatt egérrel (track ball), vagy érintőpaddal (touch pad) helyettesítik az egeret.

Modem Segítségével két számítógép között hagyományos telefonvonalon hozható létre kapcsolat. Neve a modulátor-demodulátor szókapcsolat rövidítése. A küldő számítógép digitális jelét analóggá kell alakítani. Ez a jel közlekedik a telefonvonalon. Majd a fogadó oldalon lévő modem ezt a jelet visszaalakítja digitálissá. Az adatátvitel sebességét a másodpercenként átvitt bitek számával lehet jellemezni. Mértékegysége a baud másképpen bit/s(bps). Modemnél a jellemző sebesség: 56 kbps

Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz. Mára a VGA rendszerű monitorok az egyeduralkodók. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixelekből) állnak. A monitor minősége a megjelenített képpontok sűrűségétől és méretétől függ. A monitorokat több szempont szerint csoportosíthatjuk.

Nyomtató Munkánk papíron való megjelenítésére szolgál. A nyomtatás módja szerint lehetnek: Ütve nyomtatók Nem ütve nyomtatók A karakterek megjelenítési módja szerint lehetnek: Teljes karaktert író Pontokat író A három legelterjedtebb nyomtatótípus: A mátrixnyomtató A tintasugaras nyomtató A lézernyomtató