Számítógépes domain nevek menedzselése Tartalomjegyzék: A tartománynév (Domain Név) leírása A tartománynevek felépítése Ki működteti az Internet Cím rendszert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

Etikai Kódex.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
Munkaesély Munkaerő-piaci Szolgáltatók Szövetsége november.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A nemzeti vámjogszabályok
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Munkaesély Szövetség. Székhely: Budapest Alapítás éve: 2008 Tagok: foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci szolgáltatók Fő tevékenység: tagok.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A munkavállalói FB tagság
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény szintű főtörvények.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Hálózati alapismeretek
NAK, Szakképzési Igazgatóság
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Számítógépes domain nevek menedzselése.  Domain nevekről általában  Felépítés TLD —gTLD-k —Top 20 TLD-k (2007) SLD  IDN-ek Böngészők és az IDN-ek 
Az adatvédelem szabályozása
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Mészáros László prezentációja. Hong Kong TDC Tények Hongkongról A világ legszabadabb gazdasága (Cato Inst.) 11. a világkereskedelemi ranglistán Világelső.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerepe és feladatai a vállalkozások külpiacra jutásának segítésében, különös tekintettel a vegyeskamarai hálózatra.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Lear Corporation Magyarország Kft.
Országos nagykereskedelmi menedzser
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Töréspont Stratégiai Alapítvány
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Számítógépes domain nevek menedzselése Tartalomjegyzék: A tartománynév (Domain Név) leírása A tartománynevek felépítése Ki működteti az Internet Cím rendszert Kapcsolatok Kormányokkal, Országokkal és más Szervezetekkel Miért fontos, hogy az egyes kormányok képviseltessék magukat a GAC-ban Miképpen lehet belépni a GAC-ba Magyarországon: Internet Szolgáltatók Tanácsa

A tartománynév (Domain Név) leírása: ● A domén a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány. ● Az Internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. ● A domén-nevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé. ● A domén-nevek - végződésük alapján - alapvetően két nagy csoportba oszthatók: nemzetközi fődomének és nemzeti domének. ● A nemzetközi fődomének (Top Level Domain - Legfelső szintű tartomány) közé tartozik például a.com (kereskedelmi tevékenységet jelöl), a.net (hálózatot - network-öt jelöl) vagy épp a.org (szervezet) kiterjesztésű doménvégződések. ● A nemzeti domének végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések, lásd:.hu - Magyarország,.at - Ausztria,.de - Németország,.fr - Franciaország vagy távolabbra tekintve:.jp – Japán. ● A doméneket speciális alkalmazások (DNS - névszerverek) tartják számon és böngészés alkalmával azonosítják, párosítják a hozzá tartozó IP-címmel.

A tartománynevek felépítése: ● A tartománynevek rendszerének felépítése hierarchikus, vagyis a nevek részei közül egyesek alá vannak rendelve a név más részeinek. ● Hagyományosan a nevek a legalacsonyabb szintű elemmel kezdődnek, ami alá van rendelve az azt követő elemnek, ami az őt követőnek, és így tovább. Az elemeket ponttal választjuk el.

Ki működteti az Internet Cím rendszert? ● Több éven keresztül a DNS működtetése és menedzselése nem volt megszervezve, és ad hoc alapon történt. ● A múltban ezeket a feladatokat gyakorlatilag az egyetemi kutatók, műszaki szervezetek, internet szakértők, önkéntesek, illetve az Amerikai Egyesült Államok kormányával szerződéses alapon együttműködő szervezetek globális hálózata látta el. ● Az 1990-es években, az internet jelentőségének felértékelődése l, valamint a kereskedelemben, a tájékoztatásban és az oktatásban betöltött jelentős, globális szerepe szükségessé tette egy egységes, szervezeti rendszer létrehozását, mely a korábban említett feladatokat megfelelően ellátja.

● Az Amerikai Egyesült Államok kormánya, az érdekeltek véleményének figyelembe vételével, megkezdte a DNS menedzselési, valamint az internet működtetésére vonatkozó koordinációs feladatok privatizálását, „nemzetközivé" tételét. ● 1998-ban az amerikai kormány megkezdte a DNS menedzselésének fokozatos átadását a Kijelölt Nevek és Címek Internet Társaságnak (ICANN), mely szervezetet az internet tulajdonosainak nemzetközi közössége hozott létre. ● Az ICANN egy független, non-profit, magán szektorban működő társaság, melynek székhelye Kaliforniában van. ● Az ICANN menedzseli az internetet és ellátja az internet működésének koordinációjára vonatkozó összes feladatot. ● Amennyiben létezik olyan szervezet, amely teljes mértékben felelős az internet műszaki működéséért, akkor az minden bizonnyal az ICANN.

● Az ICANN nemzetközi igazgató tanácsa 19 igazgatóból áll, akiket szakértők segítenek. ● Az ICANN-t támogató három szervezet a DNS és más ügyekre vonatkozó döntéseiben a konszenzus kialakítására törekszik. ● A „támogató szervezetek" különböző érdekcsoportokat tömörítenek, többek között vállalkozókat, fogyasztókat és Internet szolgáltatókat (ISP).

Megalakulása óta az ICANN számos fontos kezdeményezést és tevékenységet vitt véghez: ● több mint 100 alcím nyilvántartót vont be a világ különböző tájairól, s ezáltal lehetővé tette a szabad verseny érvényesülését a címek nyilvántartása területén; ● kidolgozta és bevezette az Egységes Címpolitika területén felmerülő Nézeteltérések Megoldását (UDRP) elősegítő Szabályzatot, mely lehetőséget nyújt olyan problémák megoldására, melyek a védjegyekkel rendelkező címek nem az eredeti tulajdonos által történő nyilvántartásba helyezésével kapcsolatosak, a szabályzat kialakítása a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) javaslatai alapján történt; ● kezdeményezte hét ùj felső szintű cím (TLD) kiválasztását,.biz.,.info,.pro,.name,.muzeum,.aero,.coop, - mely a gTLD első kiegészitése a DNS bevezetése óta; ● munkacsoportokat hozott létre, melyek különbözö problémák megoldásával foglalkoznak, többek között a többnyelvű címek, a címnyilvántartás adatbázis, a „WHOIS” koordinációja, az IP számozás kérdése stb.

Kapcsolatok Kormányokkal, Országokkal és más Szervezetekkel: ● Az ICANN egyedülálló szervezet, számos általa betöltött műszaki koordinációs feladat hatással van a társadalompolitikára. ● Más területeken, a társadalompolitikára hatással lévő műszaki koordinációs feladatokat ellátó szervezetek kormányközti megállapodás alapján létesülnek, úgy mint a Nemzetközi Távközlési Szövetség (ITU) távközlési ügyekben, vagy a Nemzetközi Polgári Repülés Szervezete, a légi utazások terén. ● Az általános vélemény azonban az volt, hogy jobb az internet menedzselését egy magán szektorban működő szervezetre bízni, mint egy kormányközi megállapodás által létrejött szervezetre.

Ez nem jelenti azt, hogy a kormányok nem kapcsolódtak volna be a munkába. ● Az ICANN munkájába a kormányok a Kormányképviseleti Tanácsadó Testületen (GAC) keresztül kapcsolódnak be. ● A GAC fő feladata, hogy társadalompolitikai kérdésekben tanácsot adjon az ICANN-nak. A GAC, különösen nagy figyelmet fordít az ICANN tevékenységének és politikájának azon részére, mely a kormányok hatáskörébe tartozó kérdéseket érintik. ● Ez különösen olyan területekre vonatkozik, melyekre az ICANN politikája hatással lehet, azaz a nemzeti jogrendszerek, illetve a nemzetközi szerződésekre. ● A GAC évente 3-4 alkalommal értekezik, az ICANN üléseivel egy időben. ● Jelenleg több mint 30 ország kormányának képviselői, különböző gazdasági szervezetek, illetve egyéb nemzetközi kormányközi szervezetek, mint pl. az ITU, vagy a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) vesznek részt rendszeresen a GAC ülésein.

Miért fontos, hogy az egyes kormányok képviseltessék magukat a GAC-ban? ● Az internet egy olyan globális jelenség, mely óriási lehetőségeket kínál minden ország, gazdaság, illetve állampolgár számára. ● A világ azonban nem egységes, minden országnak, gazdaságnak megvan a saját jogrendszere, politikája, álláspontja. ● A GAC a véleményeknek ezen különbözőségét képviseli az ICANN-nak nyújtott tanácsaiban. ● A GAC-ban való részvétel lehetővé teszi az országoknak és gazdaságoknak, hogy a DNS, illetve maga az internet működésére vonatkozó kérdésekben hangoztathassák a véleményüket. ● Mivel a GAC széleskörű tudás és tapasztalat platformja, ezért a GAC tagság jelentős előnyökkel jár.

Milyen kérdésekkel foglalkozik a GAC jelenleg? A GAC többek között bekapcsolódott az alábbi kérdések megoldásába: ● milyen problémákat és társadalompolitikai kérdéseket kell az ICANN-nak figyelembe vennie a generikus felső-szintű címek kiválasztásánál; ● tanácsot adott a többnyelvű cím rendszer kialakításához (pl. cím rendszer kialakítása kínai, orosz, arab nyelvekben), a szellemi tulajdon védelme, fogyasztóvédelem szempontjából, és kulturális kérdésekben; ● tanácsot adott olyan alapelvek kidolgozásában, melyek a jövő cím rendszerek teszt környezetének koordinálását segítik elő, és az újításokat, valamint az alkotó jellegű kísérletezést segítik elő; ● segített kidolgozni a ccTLD magasszintű menedzselését és adminisztrálását elősegítő szabályokat, ezzel kapcsolatosan a GAC kidolgozott egy dokumentumot Az Országos Kóddal Rendelkező Felső-szintű Címek menedzselésére és átadására vonatkozó alapelvek címmel, amely meghatározza az ICANN, a kormányok, és nyilvántartást vezető szervezetek szerepét a ccTLD működésében.

A GAC folyamatosan törekszik új tagok bevonására, mivel világszerte növelni szeretné az érdeklődést és részvételt az internet menedzselés fontos kérdéseiben, ezáltal biztosítani szeretné, hogy az ICANN-nak adott tanácsaiban a nemzetközi közvélemény sokszínűsége megmutatkozzon. Ezért a GAC különösen azon országok tagságát ösztönzi, melyekben az internet használata még kezdeti, fejlődő szakaszban van. 1. ábra Érdekes megnézni az egyes európai országok adatait a népesség számához viszonyítva (regisztrált számítógép/1000 fő)

Miképpen lehet belépni a GAC-ba ● A GAC-nak jelenleg 100 tagja van, akik közül 40 vesz részt aktívan annak munkájában. ● Tagjai lehetnek kormányok képviselői, akik egy képviselőt és egy tanácsadót delegálhatnak a GAC-ba. ● A GAC Elnökének a meghívására tagjai lehetnek a nemzetközi közvélemény által elismert gazdasági szervezetek, nemzetközi kormányszervezetek, illetve egyéb szerződéses szervezetek. ●

● Az internet egyre fontosabb szerepet tölt be az egyes országok életében, ezért rendkívül fontos, hogy a kormányok képviselői bekapcsolódjanak azoknak a döntéseknek a meghozatalába, melyek az internet menedzselését és működését befolyásolják. ● Az Internet Cím Rendszer képezi azt az infrastruktúrát, amely az internet működését meghatározza és amely hatással van a társadalompolitikára. ● Fontos, hogy minden idevonatkozó vélemény elhangozhasson, ezért lényeges, hogy a részvétel az ICANN Kormányképviseleti Tanácsadó Testületében minél szélesebb körű legyen, s ezáltal az internet igazán nemzetközivé válhasson.

Magyarországon: Internet Szolgáltatók Tanácsa : ● Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (rövid nevén ISZT) 1997-ben alakult abból a célból, hogy a magyar internet szolgáltatók közötti szakmai koordinációt és érdekképviseletet biztosítsa. ● Alakulása óta a két legfontosabb tevékenysége a magyar domain név rendszer üzemeltetése és adminisztrációja (".hu" alatti nevek), valamint a BIX adatkicserélő- központ létrehozása és üzemeltetése.domain név ● Az ISzT a magyar domain rendszer üzemeltetője (vagy más néven a "Nyilvántartó szervezet"): az egyesület alkotja és aktualizálja a magyarországi domain rendszer használatára vonatkozó szabályzatot, valamint a vele kapcsolatban levő Domain regisztrátor szervezeteken keresztül végzi a.HU domain nevek regisztrációját, illetve ezen regisztrációk adminisztrációját és törlését. ● Az ISzT tagjai internet szolgáltató cégek lehetnek.

1. táblázat. Az interneten lévő számítógépek száma a regisztrációs táblázatok alapján (ezer db) (Az adott év januárja)