AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Folyamatosan emelkedik a lakosság képzettségi szintje – 15 éves a pécsi és a székesfehérvári regionális képző központ október 10.
Az innováció helyzete a régióban, főbb kihívások Magyar Dániel Győr, április 16. Győr, április 16.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Regionalitás, regionális fejlesztéspolitika Bordás István ESZCSM 2003.április 23.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Burkali Bernadett Farkasné Horváth Gabriella Dr. Bazsika Erzsébet Dr. Borcsányi Mónika Hamburger István Dr. Menyhárt Ildikó Parragi Katalin A Téti Kistérség.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
… HOL JÁR AZ ISTEN? BENNÜNKET ELFELEJT?. HOL? Dél-Baranya Kedvezőtlen gazdaságföldrajzi elhelyezkedés Rossz infasrtuktúrális ellátottság Alacsony képzettségi.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
Dr. Vécsei Pál A jelentős arányban romák által lakott települések-, s erre alapozottan a roma népesség helyzetének alakulása a rendszerváltást követően.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Az ellátottjogi képviselő feladata az
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
Területi tapasztalatok a hátrányos helyzetűek oltásával/átoltottságával kapcsolatban Dr. Kohut Zsuzsanna HBMKH NSzSz Járványügyi Osztály A folyamatos.
1Transzplantációs Alapítvány
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Vécsei Pál A lakossági jövedelmek területi változása1992 és 2008 között Budapest, június.
Esélyek a munkaerőpiacon
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
Regionális statisztikák a 2008-as adatok alapján
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
„Út a munkához”program
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A közfoglalkoztatás gyakorlati tapasztalatai
Standardizálás.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
IV. Demográfia Halandóság
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
Informatikai eszközök a földrajzórán
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Baranya Megyei Önkormányzat
Társadalmi integráció kistelepüléseken
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kína népességföldrajza
Észtország.
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné

Észak-alföldi Régió

A helyzetelemzés információ-gyűjtésre épült: a régióról már elkészült dokumentumok az egyes témákkal adekvát tanulmányok, szakirodalmak, Központi Statisztikai Hivatal adatai, Észak-Alföld SWOT-elemzése internetes honlapok.

Az idős kor meghatározása, felosztása: Középkorúak: évesek Idősödők: évesek Idősek: évesek Aggok: 90 éves kor felett.

Háttéranyag Észak-alföldi Régiójának bemutatásához: Földrajzi helyzet Településszerkezet ezer lakosával 389 település

Észak- alföldi Régió Észak-Alföldi régiót 27 kistérség, ezen belül 389 település alkotja. Lakosságszáma: Hajdú-Bihar megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Jász-Nagykun-Szolnok megye:

Forrás: KSH honlap

Észak-Alföldi régió bruttó hazai termék, 2003 és 2004-ben Három megye közül Hajdú-Bihar megye rendelkezik legmagasabb, az egy főre jutó GDP-vel, ezt követi Jász-Nagykun-Szolnok megye. Legalacsonyabb a GDP Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében. Országos viszonylatban a Észak-Alföldi és Észak-Magyarországi régió a leghátrányosabb helyzetű.

Cigány népesség területi megoszlása, 1990

Észak-alföldi Régió egészségügyi helyzetének jellemzői: lakosságának egészségi állapota az egyik legkedvezőtlenebb az országban, születéskor várható élettartam, halálozások száma, öngyilkosságok száma, tbc-s betegek aránya az utolsók között áll a régiók között.

Születéskor várható élettartam

Az Észak-alföldi Régió jellemző mortalitási mutatói: legmagasabb a szív-, érrendszeri, valamint a daganatos halálozás a régióban a születéskor várható átlagos élettartam is alacsonyabb az országos átlagénál.

Rosszindulatú daganat miatt bekövetkezett halálozás férfiak körében 1993 és 2003-ban

Fogyatékossággal élőkről: Az Észak-alföldi régióban a vidéki régiók közül itt él a legtöbb fogyatékossággal élő ember, évi népszámlálás adatai szerint fő. a legtöbb fogyatékos személy Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében él, fő.

Őszülő évszázad a XXI. Század WHO az egészség, mint életminőség „Életet az éveknek”, „Egészséget az éveknek” programjait „Aktív idősödés és időskor” ösztönző program jelszavai

Az idősekről való gondoskodás színterei: Idősellátás: alap ellátás/házi segítségnyújtás, étkeztetés/ Szakellátás: bentlakásos intézmények Fogyatékos személyek ellátása, átmeneti és tartós elhelyezés, lakóotthonok Szenvedélybetegek segítése

Záró idézet: „A pozitív érzelmek jobban gyógyítanak, mint bármilyen csodacseppek…Bebizonyosodott, hogy a betegségek mögött szellemi erő is van:gyűlölet, harag, keserűség. Betegek, mert hiányzik belőlük a derű és a szeretet gyógyító ereje.” /Gyökössy Endre/

Köszönöm a figyelmet, meghallgatást!