A nagy gázmutyi 2. rész az MVM Partner Zrt. 2011 és 2014 júliusa közötti földgáz-kereskedelmi tevékenységének feldolgozása a társaság által Dr. Tóth Bertalan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Dr. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató Kockázatkezelés a kapcsolatok hálójában.
A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
CONFIDENTIAL Közüzemi Konferencia Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara március 26.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
NIIF Behívás projekt aktualitások
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
A régészeti örökség védelmének szabályrendszere
Kína üzleti szemmel június 24..
Van ötletem, de hogyan valósítsam meg?
1Transzplantációs Alapítvány
Dr. Kovács László Főtitkár
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Esélyek a munkaerőpiacon
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
K+F+I pályázati lehetőségek vállalkozásoknak!
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SZÁMVITEL.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
A hazai KKV-k fejlesztése hiteltermékkel
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
14 év szakmai tapasztalat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Baranya Megyei Önkormányzat
Céges értekezlet címe Előadó.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

A nagy gázmutyi 2. rész az MVM Partner Zrt és 2014 júliusa közötti földgáz-kereskedelmi tevékenységének feldolgozása a társaság által Dr. Tóth Bertalan (MSZP) országgyűlési képviselő részére 2015 nyarán kiadott újabb közérdekű adatok és egyéb információk alapján

ELŐZMÉNYEK Hiányos adatszolgáltatás az MVM Partner Zrt. részéről – az MVM Partner Zrt. a bírói ítélet ellenére a közötti időszak tekintetében összesen több mint 1 Mrd m 3 földgáz beszerzésére vonatkozó szerződést nem adott át; Megválaszolatlan kérdések – Valóban volt-e az MVMP-nek olcsóbb beszerzési forrása annál, mint amennyiért a MET csoport földgázát segítette a magyar piacra? – Milyen iránymutatást adott a nemzeti fejlesztési miniszter az MVMP- nek a biztonsági földgázkészlet értékesítésével kapcsolatban? – Mit jelent a gyakorlatban, ha az MVM csoport valamely más vállalkozást stratégiai partnerként kezel? – Kizáró oknak minősül-e az MVM csoportnál egy vállalkozás stratégiai partnerként történő kezelése, ha az jelentős mértékű offshore tulajdonosi háttérrel rendelkezik? – Mit tett az MVM Partner Zrt. a távhőszolgáltatás versenyképességének megőrzése érdekében az MSZKSZ-től szeptember 30-án vásárolt 200 millió m 3 földgázzal?

ÚJ INFORMÁCIÓK 2015 NYARÁN A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilatkozataiból kiderült, hogy az MVMP 2013-ban „a távhőszolgáltatás versenyképességének megőrzése érdekében” felszabadított 200 millió m 3 földgázt teljes egészében a MET Zrt-nek értékesítette; az offshore-háttér önmagában nem releváns ahhoz, hogy valamely vállalkozást az MVM stratégiai partnerként kezeljen; az NFM nem adott iránymutatást az MVMP részére a biztonsági földgázkészletből származó gázának értékesítésével kapcsolatban; az MVMP – annak ellenére, hogy a rendelkezésére álló olcsóbb források ellenére a MET-csoport drágább gázát segítette a magyar piacra – „minden elérhető piaci lehetőséget megragadott, hogy a szektort alacsony árú földgázzal lássa el (nyílt aukciók, dedikált ajánlatok)”. Az MVMP átadta azokat az egyedi földgáz-kereskedelmi szerződéseket is, amelyeket egyes nyugat-európai földgázkereskedőkkel kötött, úgynevezett EFET keret-megállapodás alapján.

Az MVM Partner Zrt. nyugat-európai földgázbeszerzési szerződéseinek feldolgozása Az MVMP július közepén átadta azokat az egyedi földgáz-kereskedelmi szerződéseket is, amelyeket egyes nyugat-európai földgázkereskedőkkel úgynevezett EFET keret- megállapodás alapján kötött. A szerződésekből fény derül az eddig hiányzó 1 Mrd köbméter földgázból mintegy 900 millió köbméter földgáz beszerzési áraira. Ezek pontosan alátámasztják azt a feltételezést, hogy az MVMP-nek volt, sőt, kizárólag olcsóbb forrása volt, mint amennyiért a MET-csoport gázát segítette a magyar piacra. Az MVMP átlagosan 4,5-13 forinttal olcsóbban tudott földgázt beszerezni köbméterenként a saját értékesítési portfóliója számára, mint amennyiért a MET-csoport földgázát segítette a magyar piacra. Mindez azt is jelentheti, hogy az MVMP a MET-csoporttal kötött, HAG kapacitás- hasznosításra vonatkozó ügyletekkel, csak a beszerzési oldalon mintegy Mrd forint árelőnyről mondott le a vizsgált időszakban.

Az MVM Partner Zrt. import földgázbeszerzési árai – 2011/2012. gázév

Az MVM Partner Zrt. import földgázbeszerzési árai – 2012/2013. gázév

Az MVM Partner Zrt. import földgázbeszerzési árai – 2013/2014. gázév

ÖSSZEFOGLALÁS Az MVM Partner Zrt. alkalmas volt a több mint 100 milliárd forintos hasznot rejtő piaci lehetőségek maximális kihasználására, mert jogosult és képes volt – földgáz-kereskedelemre, – aukció tartására, külföldi és belföldi földgázkereskedők versenyeztetésére, – Ausztria irányából kedvező áron földgázt behozni, és azt kedvező áron, nyereséggel értékesíteni. Az MVM Partner Zrt-nek ez több okból mégsem sikerült: – NFM rendeletek időzítése (NFM felelősség), – tulajdonosi iránymutatások (NFM és MVM felelősség) – nyilvános versenyeztetési eljárások mellőzése a HAG kapacitások hasznosítása során (MVM és MVMP felelősség). Eredmény: mesterségesen magasan tartott magyarországi piaci földgázárak 2011-től; versenyhátrány a magyar vállalkozásoknál; pluszteher a lakosságnál; 150 milliárdos potenciális hiány az állami vagyonban; versenyelőny és piaci pozíció megerősítése egy svájci székhelyű vállalkozásnak…