For learning and competence Tantervi reform 2016 és hitoktatás Finnországban Pekka Iivonen (Finland) Cousellor of Education Finnish National Board of Education.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Advertisements

1 EMU Közgyűlés és konferencia “Zeneoktatás a skandináv országokban”
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A pedagógusminősítési rendszer
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A független iskolák helyzete Európában Az ECNAIS 2011-es konferenciája alapján.
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Az osztályfőnöki szerep története
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Összehasonlító pedagógia
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A HITOKTATÁSRÓL „…Jézus ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt 19,14)
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Dr. Schiffer Csilla.  Negatív hatásai miatt (előítélet, félreértés, elutasítás) a címkézés elkerülése  Azok alapján való csoportba sorolás gyakori 
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Miért fontos, Gyermekednek,hogy Az anyanyelvén tanuljon?
Pedagógus értékelési rendszer
Kereszténység - nevelés
Készítette: Kovács Ferencné
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
Írország, Dublin november Kontra Éva Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium Kecskemét, Nyíri út 32.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Kompetencia alapú szakoktatás
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

For learning and competence Tantervi reform 2016 és hitoktatás Finnországban Pekka Iivonen (Finland) Cousellor of Education Finnish National Board of Education (FNBE)

For learning and competence Finnország- hol is van?

For learning and competence Vallások Finnországban 72 % Evangélikus- Lutheránus, 1.1 % Orthodox, 1.2 % Iszlám (gyorsan növekedik…), 1.2 % Más vallások (Zsidó stb.), 24 % Felekezeten kívüli.

For learning and competence A Finn oktatási rendszer

For learning and competence A Finn oktatási rendszer igazgatása Parlament Oktatási és kultúrális minisztérium Nemzeti Oktatási Tanács (FNBE) Okatási szolgáltatók (A helyi hatóságok) Önkormányzatok, Önkormányzatok szövetsége, Magánszervezetek Okatási szolgáltatók (A helyi hatóságok) Önkormányzatok, Önkormányzatok szövetsége, Magánszervezetek Iskolák és más oktatási intézmények Állami regionális szervezetek 5

For learning and competence A tanterv megvalósitásának szintjei Iskolai szint Oktatási szolgáltatói szint (Helyi hatóságok) Nemzeti szint Pedagógiai program Célok az iskolai kultúra fejlesztése érdekében A tanterv megvalósitása Stratégiai vezetés és irányitás Döntések a helyi tantervvel kapcsolatban Szervezet, finanszírozás, megfigyelés és a helyi erőfeszítés Nemzeti alap tanterv Oktatási törvények és rendeletek, kormányrendeletek Oktatási irányelvek Oktatási és kutatási fejlesztési tervek 6

For learning and competence Hitoktatás Finnországban

For learning and competence Hitoktatás Finnországban A hitoktatást az állami egyház nyújtja Finnországban ez az Evangélikus-Lutheránus egyházat jelenti A hitoktatás Finnországban nem felekezeti, a hitoktatóknak nem kell hogy tagjai legyenek valamelyik egyháznak vagy közösségnek A hitoktatást képesitett tanárok végzik, amihez felsöfoku végzettség szükséges.

For learning and competence Hitoktatás Finnországban A tanulóknak lehetöségük van hitoktatást kapniuk a saját vallásuk/felekezetük szerint, amennyiben az be van jegyezve Finnországban Legalább három diák szükséges ahhoz, hogy az oktatási szolgáltató külön hitoktatást kínáljon A Nemzeti Oktatási Tanácsnak el kell fogadnia a külön hitoktatásnak a tantervezetét Az orthodox hittant és az etikát (szekuláris) automatikusan felajánlják az oktatási szolgáltatók, amennyiben az iskolában van három diák, akik ezt igénylik. Más vallásokhoz (Iszlám stb.) szülöi kérelem szükséges.

For learning and competence Hitoktatás Finnországban A hitoktatáshoz nem tartozik vallási rituálé az iskolákban (például imádkozás) Valamilyen vonatkozások (például egyházi énekek) oktatási célból mégis jelen vannak A hitoktatás kiindulási pontja: saját hagyományaink és a hagyományok képviselve a környezetünkben

For learning and competence Hitoktatás Finnországban A Téma Finnországban 11 külön tanterv létezik a hitoktatáshoz A hitoktatás kötelezö az alapfokú oktatásban (7- 15/16 évesig), valamint a középiskolában is (15/ /19 évesig). A szakképzésben nincs elöirás a hitoktatással kapcsolatban A dikákoknak (18/19 évesen) lehetöségük van érettségizniük hittanból/vallástanból.

For learning and competence Hitoktatás Finnországban A Finn hitoktatás az iskolákban tiszteletben tartja a diákok személyes hitéletét, ezért nem felekezeti A hittan kötelezö tantárgy Finnországban, mível erösiti a gyermek indentitásának fejlödését és szélesíti annak világnézetét. Ez egy jó alapot ad a kultúrák közötti párbeszédhez is.

For learning and competence Hitoktatás Finnországban Az alap és a középfokú oktatásban következök a célkitüzések: Megismertetni a diákokat a saját vallásukkal és annak sokszínüségével Megismertetni a Finn spirituális hagyományokat a dikákokkal Más vallások megismerése Segíteni a tanulót, hogy megértse a vallások kultúrális és emberi jelentöségét Megérteni a vallás etikai dimenzióját Megérteni a vallás és a kultúra közötti kapcsolatot Bátoritani a diákokat a valláson belüli és vallások közötti párbeszédre.

For learning and competence Hitoktatás Finnországban/ A tantárgy feladata az alap oktatásban A hittannak, mint tantárgynak, az a feladata, hogy alap ismereteket nyújtson a diákoknak, függetlenül a diák vallásától vagy világnézetétöl. A tantárgy megismerteti a diákokkal a vallást, mint jelenséget, és bemutatja ennek a sokszínüségét. A hitoktatáson keresztül a diákok megismerik a vallási hagyományokat és világnézeteket Finnországban és az egész világban. A tantárgy elösegíti a vallás és a kultúra közötti kapcsolat megértését és a vallás és a világnézet soknyelvüségét. A hitoktatás széleskörü információt nyújt a tanulóknak és segiti azokat megérteni a témával kapcsolatos beszélgetéseket és vitákat.

For learning and competence Hitoktatás Finnországban/ A tantárgy feladata az alap oktatásban A dikákokat kritikus gondolkozásra tanítják, hogy alaposan tudják vizsgálni a vallásokat és világnézeteket sok szempontból. A hit és a tudomány közötti kapcsolat, a nyelvezet, a szimbólikum és a vallások legföbb karakterei ismertetése is megvan említve a tantervben. A tanterv felkésziti a diákokat vallási és filozófiai párbeszédre és arra bátoritja öket, hogy tiszteljék az életet, az emberi méltóságot és mindent, amit Ök vagy mások szentnek és sérthetetlennek tartanak.

For learning and competence Hitoktatás Finnországban/ A tantárgy feladata az alap oktatásban A diákok megismerkednek a saját,- és más vallásoknak az etikai gondolataival és arra vannak bátorítva, hogy személyes véleményüket megtudják fogalmazni az etikai kérdésekben. A tanterv elösegíti a dikákoknak az önismeretének, önelfogadásának valamint az életvezetési képességeinek fejlödését. A tanterv alap épitöanyagokat nyújt a diákok identitásának és a világképének kiépitéséhez. A hitoktatásnak a tanterve a diákok világpolgárrá és a saját közösségeinek felelös tagjaivá vallást támogatja.

For learning and competence Hitoktatás Finnországban/ A tantárgy feladata az alap oktatásban Core Curriculum for Religion Education in Basic Education 2014Education

18 (2016- elött) Alapfoku oktatásSzint 1 – 2Szint 3 -6Szint Hittan/etika2 (2)5 (6)3 (3) Középiskola Hittan/etika2 (3)4 (2) Distribution of lesson hours

For learning and competence A hitoktatás kihívása a nyelv:

For learning and competence Hitoktatás Finnországban A tanárok Az alsótagozatban (1-6 osztály) az osztályfönök tanítja szinte az összes tantárgyat az osztálynak, beleértve a hittant is. A felsötagozatban (7-9 osztály) és gimnáziumban (10-12 osztály) minden tantárgynak saját oktatója van, így a hittannak is. A tanári képesités az egyetemeken történik Finnországban

For learning and competence Az iskolának és az egyháznak az együttmüködése Az iskolák és az egyházak közötti együttmüködést négy kategóriára lehet osztani: Iskolai tanórába épitve Iskolai ünnepségeken való részvétel Vallási ceremóniák, pl. Konfirmáció, egyházi ünnepek Lelki és szellemi támogatás a diákok jóllétének segitése érdekében

For learning and competence Köszönöm a figyelmüket!