TÁMOP 3.2.3-09/1 2009-0016 A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
HUMÁN-TÁR-HÁZ Mottó: A felnőttképzés a kultúra része.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Egyéni látogatás a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft.-ben ( ) Készítette: Alföldy-Boruss Zsófia.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Egészségpolitika.
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Kulturális tevékenységet folytató civil szervezetek képzése a Dél-dunántúli régióban AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE - AZ EU ELVÁRÁSOK MEGISMERÉSE.
„Talpraállástól az intézményesülésig” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése (TÁMOP / ) Vágvölgyi.
Szakmai fórum BMK, szeptember 19. PALLÓ – segítség a felnőttkori tanuláshoz A segítő szolgáltatás lehetőségei a közművelődési intézményekben.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
„HELYI.ÉRTÉK” A mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése TÁMOP-5.2.5/08/1/B.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Humán erőforrás fejlesztés a vendéglátóiparban Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület közgyűlése és Vendéglátói Konferenciája Kontakt Képző Központ.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
Bács-Kiskun megye. A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának címe: 6000 Kecskemét, Katona József tér 8.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Szakmai találkozó április 19. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Vasvár.
HUMÁN-TÁR-HÁZ Mottó: A felnőttképzés a kultúránk része Meyer törvénye: Társas helyzetekben a legnehezebb megoldás a helyes megoldás.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
A FELNŐTTKÉPZÉS FELADATELLÁTÁSI RENDSZERE
Lorem ipsum.
Együtt a változásokért
5. Tétel – A Life Long Learning
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Előadás másolata:

TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás

Tevékenységi körök: A hagyományos közművelődésitevékenységek Képzési, felnőttképzési és pályázati tevékenységek Kulturális - turisztikai szolgáltatások Ifjúsági közösségi tevékenységek (LOGO)

TÁMOP / Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek Csoportok, klubok Szakmai módszertan ProgramszervezésInformatika,információ

TÁMOP / Szolgáltatások:  Kulturális értékmegőrzés, értékközvetítés  Közösség segítés, -és fejlesztés, művészeti mozgalmak és csoportok  Képzés, felnőttképzés, pályázati tevékenység  Életviteli tevékenységek, civil kapcsolatok  Ifjúsági közművelődési tevékenység  Információs szolgáltatások, informatikai tevékenység  Programszervezés és tanácsadás  Helyi, kistérségi, megyei és regionális szakmai módszertani tevékenység, szolgáltatások biztosítása

TÁMOP / A felnőttképzés évi CI. Törvény a felnőttképzésről  „Abból a célból, hogy az Alkotmányban biztosított tanuláshoz való jog az állampolgár egész életpályáján érvényesüljön, a felnőttkori tanuláshoz és képzéshez való hozzáférés szabályozott lehetőségei a társadalom minden tagja számára bővüljenek, hogy az állampolgárok meg tudjanak felelni a gazdasági, kulturális és technológiai fejlődés kihívásainak, hogy eredményesen tudjanak bekapcsolódni a munka világába és sikeresek legyenek életük során, valamint annak érdekében, hogy a felnőttkori tanulás és képzés révén az életvitel minősége javuljon…”

TÁMOP / A tevékenységről Képzési és és pályázati tevékenység Programok, képzések kidolgozása Aktív szerep Kapcsolati rendszer Folyamatos bővítése Szükséges akkreditációk megszerzése

TÁMOP / Lehetőségek:   Formális tanulás (formal learning) alatt azt a tevékenységet értjük, amelyben az életkor szerinti hierarchiába rendezett tanulócsoportok, erre feljogosított és kiképzett oktatók irányítása alatt tanulnak, a képzés célja, tartalma, időpontja, helyszíne és módja részletesen szabályozott. A formális tanulás általában valamilyen igazolás (diploma, záró   nem formális tanulás (non-formal learning) körébe sorolhatók azok a foglalkozásszerűen képzést folytatók által irányított, az iskolarendszerű képzésen kívül szervezett különféle tanfolyamok, szemináriumok, vagy hasonló keretek között szerveződő tevékenységek, amelyeknek célja ismeretek átadása, a képességek ill. a személyiség fejlesztése. A formális és nem-formális képzésre egyaránt jellemző a szervezettség és irányítottság. Általában „rejtettebb” mint a formális tanulás, már csak azért is, mivel rendszerint nem kíséri írásos elismerés (diploma, záróvizsga, bizonyítvány).   Az informális tanulásra (informal learning) az jellemző, hogy nem rendszerszerű, strukturálatlan, az egyének kulturális szolgáltatások igénybevétele, társadalmi intézményekben való tevékenység, politikai aktivitás illetve a média hatásai következtében jutnak új ismeretekhez, illetve sajátítanak el új, a munkavégzés szempontjából is releváns viselkedési elemeket – sokszor nem is tudatosítva e tanulási folyamat eredményeit. Az informális tanulás a tanulás leginkább rejtőzködő, ám ennek ellenére nagyon fontos módozata.

TÁMOP / Kompetenciafejlesztés   A kompetencia fogalma: …egy személy alapvető, meghatározó jellemzői, melyek okozati kapcsolatban állnak a kritériumszintnek megfelelő hatékony és/vagy kiváló teljesítménnyel…

TÁMOP / Képzésben felhasználható erőforrások  Intézmények képzésben felhasználható erőforrásai  humánerőforrás(ok)  infrastrukturális erőforrás(ok)  Bevonás és bevonódás:  együttműködési megállapodások  pályázati erőforrások (együttműködésben)  képzések kihelyezése/szervezése  közös pályázatok

TÁMOP / Hogyan tovább? Képzések  Lokális és a régiós gondolkodás a közművelődésben  A kulturális turizmus lehetőségei a megyében  Felnőttképzés: képzések és módszerek a közművelődésben pl: TÁMOP /

TÁMOP / Hogyan tovább? tennivalók  Program akkreditáció  Intézményi akkreditáció  Pályázat figyelés  Információgyűjtés, rendszerezés és tanácsadás  Elektronikus adatbázisok kialakítása

TÁMOP / Képzések  Célcsoportok  Közvetlen: intézményrendszer munkatársai  Közvetett: munkaerő-piaci  Képzési támogatási rendszer  Térítésmentes képzések – pályázati forrásból  Térítéses képzések – piaci alapokon nyugvó  Képzési helyszínek  Képzési helyszínek – MMIK  Képzési helyszínek – partnereknél

TÁMOP / KULCSSZAVAINK: KULCSSZAVAINK:  FELNŐTTKÉPZÉS – VALÓS IGÉNYEKRE ÉPÜLŐ  PÁLYÁZATI MEGVALÓSÍTÁS – FORRÁS BIZTOSÍTÁSA  KOMMUNIKÁCIÓ – KÉPZÉS ALANYAIVAL ÉS AZ EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREKKEL  EGYÜTTMŰKÖDÉS - KÉPZÉS ALANYAIVAL ÉS AZ EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREKKEL

TÁMOP / Képzések  Célcsoportok  Közvetlen: intézményrendszer munkatársai  Közvetett: munkaerő-piaci  Képzési támogatási rendszer  Térítésmentes képzések – pályázati forrásból  Térítéses képzések – piaci alapokon nyugvó  Képzési helyszínek  Képzési helyszínek – MMIK  Képzési helyszínek – partnereknél

TÁMOP / AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK  Közművelődési intézményvezető (Vezetési, pénzügyi és államháztartási ismeretek közművelődési intézményvezetőknek), akkreditált továbbképzés)  Helyi turisztikai moderátor PL-2914  Helyi turisztikai moderátor PL órás képzés a  Helyi programszervező PL órás képzés 100 órás képzés

TÁMOP / AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK AKKREDITÁLT KÉPZÉSEINK  Módszertani képzés ifjúságsegítőknek a közösségfejlesztés témakörben PL-4228  Módszertani képzés ifjúságsegítőknek a közösségfejlesztés témakörben PL-4228  Önkéntes munka az ifjúsági irodákban PL-4229  Önkéntes munka az ifjúsági irodákban PL-4229  Egyéni és közösségi kompetenciák fejlesztése ifjúsági információs és tanácsadó szolgáltatásokban és közösségi terekben dolgozók számára PL-4229  Kortárs animáció - Közösségfejlesztés ifjúsági szolgáltató terekben, önkéntesek bevonásával PL-4230  Az önkéntesség törvényi szabályozása és mintaértékű programok Magyarországon és külföldön PL-4231

TÁMOP / Köszönöm a figyelmet!!! Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ