Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka."— Előadás másolata:

1 MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka és a LOGO- Mobil Kortárssegítő képzés A multiplikáció: kortárssegítés, - tanácsadás

2 Probléma - Cél Probléma A fiatalok (12-30 éves korosztály) egészségtudatossága (egészségműveltsége) Vas megyében is alacsony, ennek következtében az egészségre káros életvitel-minták (kábítószer-fogyasztás, dohányzás, alkoholizmus, inaktív- mozgásszegény életmód stb.) széles körű elterjedése a fiatalok egészségi állapotának romlásához vezethet. Tovagyűrűző hatása révén pedig a következő generációk egészségi állapotát is veszélyezteti. Cél Erősíteni Vas megyében a harmadlagos szocializációs terep (szabadidős szféra) szerepét, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen a nem formális és informális tanulásra is. A fiatalok élet kompetenciájának komplex fejlesztése így érhető el, és így ők a példamutató, multiplikáló szerepükön keresztül pozitív attitűd váltást eredményeznek kortársaik körében.

3 Megoldás – Program fenntarthatóság Megoldás 1.14-16 év közötti diákokból kortárssegítők képzése, hozzájuk életkorban közel álló felkészült oktatókkal a fiatalok számára veszélyt jelentő témákban (pl. szenvedélybetegségek: drog-alkohol-dohányzás, AIDS és szexualitás). 2. A kiképzett és motivált fiatalok Kortárs Klubba szervezése, prevenciós tevékenységeik koordiánálása, közösséggé kovácsolása. 3. A lehetőségekre és az önkéntes munkára nyitott fiatalok bevonása a Szolgálat más projektjeibe. Ez elősegíti, hogy az Európa 2020 stratégiai céljait el lehessen érni vagyis hogy a fiatalok fel legyenek ruházva az aktív állampolgársághoz szükséges élet kompetenciákkal. Program fenntarthatóság 1 db 3 napos képzés 20 fiatal részére 120.000 Ft (6.000 Ft/fiatal) 1 fő Kortárs Klub koordinátor heti min. 8 órában hozzárendelve a munkaköréhez. Továbbá elengedhetetlen a program döntéshozók általi folyamatos támogatottsága, valamint a helyi egészségpolitikába való beágyazottsága (Szombathely Healthy City).

4 Eredmények - Célcsoport szempont Eredmények Egy évben 80 kiképzett kortárssegítő fiatal, akik egy-egy prevenciós előadással minimum 20-20 fiatalt érnek el. Másodlagos célcsoport nagysága: 80 előadás * 20 diák = 1600 elért fiatal. Célcsoport szempont Elsődlegesen az általános iskolát befejező és a közép szintű oktatásba belépő fiatalok széles körű elérése.

5 Tapasztalat – Szakmai elköteleződés Tapasztalat A harmadlagos szocializációs terepen résztvevő fiatalok pályaválasztását, életpályáját nagy mértékben befolyásolja az itt eltöltött idő. Tudatosan egészséges életmódot folytatnak, és keresik azokat a lehetőségeket amelyekkel saját tapasztalatukat megoszthatják a következő generációval. Szakmai elköteleződés Az ifjúság ciklikusan megújul így az ifjúságsegítés előtt folyamatosan újabb és újabb kihívás áll. Ezekre a kihívásokra nagyfokú szakmai elköteleződés mellett lehet csak válaszolni.

6 Köszönöm a figyelmet! Borsos László borsos.laszlo@vasvili.hu MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata 9700 Szombathely, Ady tér 5. web: www.vasvili.hu, e-mail: logo@vasvili.huwww.vasvili.hulogo@vasvili.hu Tel./fax: 94/324-516, mobil: 30/50-50-860


Letölteni ppt "MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések