Előmelegítés egy parázs vita fellángoltatására a gyűjtemények tervezéséről Endrédi Lajos Szegedi Vadaspark.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kétéltűek az utakon – probléma és lehetőség Hogyan kapcsolódhatnak be a kétéltűmentésbe a diákok a közösségi szolgálaton keresztül? Kéri András Varangy.
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Rendezvényszervezés az állatkertekben Zoopedagógiai Konferencia Szeged, március 27.
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Szegély folyosó.
Beruházási projektek dokumentációja
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Árpolitika a turizmusban
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
Az evolúció régen és most
A mosómedve.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
PALICS ápr. 13-án mi, a szegedi SZTE Ságvári Gyakorló Általános Iskola 3.a osztályos tanulói egy nyertes pályázat jóvoltából részt vehettünk egy.
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Minőségmenedzsment 2. előadás
Az Orczy kastély park és a Zagyva-folyó élővilága
„NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM, ERDŐMÉRNÖKI KARÁHOZ TARTOZÓ ÉLŐ NÖVÉNYGYŰJTEMÉNY (BOTANIKUS KERT) TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET REKONSTRUKCIÓJA ” „GYŰJTEMÉNYES.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
A website teljesítményének vizsgálata, fejlesztése 1. Forrás: WebTrends Analysis Suite, Advanced Edition White Paper (
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Gazdaságstatisztika Bevezetés szeptember 11.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Vadászat és vadvilág dániában
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Nemzeti Parkok.
A website teljesítményének vizsgálata, fejlesztése 1. Forrás: WebTrends Analysis Suite, Advanced Edition White Paper (
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Temperamentumok Mit jelent az örökletesség? Evolúciós megfontolások
Kutatásmódszertani dilemmák
London Zoo.  A világ első állatkertje, amelyet 1828-ban hozták létre és 1947-ben nyitották meg.  Itt nyílt a világ első hüllő háza (1849), első akváriuma.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
VÁLSÁGON INNEN ÉS TÚL Monetáris politikai kihívások itthon és a világban Trippon Mariann Budapest Október 14.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Toborzás elvi és módszertani kérdései
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
a költségvetési tervek teljesítésében
K&H a családi vállalatok bankja
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Humángenetika Makó Katalin.
Spirulina, a mindennapi multivitamin Előadó: Farkas Barna Sándor.
Délkelet – Ázsia országai
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Előadás másolata:

Előmelegítés egy parázs vita fellángoltatására a gyűjtemények tervezéséről Endrédi Lajos Szegedi Vadaspark

  Az ismert gerinces fajok száma: kb. 60 ezer (ebből csak hal 30 ezer, emlősök kb. 6200, madarak kb. 10 ezer)  A világ állatkertjeiben tartott fajok száma: kb. 6-7 ezer, a legnagyobb állatkertek fajszáma: kb Vajon miért csak ennyi? Miért pont ők?

  Háziasítás: nem véletlenszerű!  Kritériumok:  Tarthatóság: képesek vagyunk kialakítani számukra a biológiai igényeinek megfelelő mesterséges környezetet  Szelídíthetőség: elviselje az ember jelenlétét, kisebb mértékű agresszió és stressz.  Takarmányozhatóság: a természetes táplálék kiváltása azzal, amit az ember tud számára biztosítani.  Szaporíthatóság: az ember által biztosított feltételek között is szaporodik, utódjait felneveli II. Nagy Kísérlet

  Alapító egyedek: II. világháború utáni évtizedek gyűjtései  1960-as évektől: a vadvilág védelme, végül: Washingtoni Egyezmény 1973-ban  Azóta: vadonból korlátozott számú egyed, speciális körülmények között, illetve egyes védelem alatt nem álló fajok (pl. hüllők, lajhárok, tatuk) meghatározott kvóta szerint (jelenleg még…) Állatkerti nemzedékek

  Az ismeretek bővülése, a tartástechno- lógiai, állatorvoslási, takarmányozási és viselkedéstudományok fejlődése: eredményesség! Szaporodjatok!

  Állatkerti állományok összessége: populáció – a menedzselése állatkerti gyűjtemények feletti szintet, az pedig kooperációt igényel fajmentő tenyészprogramok és törzskönyvek Összefogás

  A kooperáció nehézségei: eltérő igények és elvárások az állatkert és a tenyészprogramok szintjén  Látogatói és szakmai igények ellentétei  Eltérő állatkertészeti szakmai igények, szempontok Problem?

  Tudjuk-e a tartani a fajt a biológiai igényeinek, a hazai törvényi előírásoknak és a nemzetközi elvárásoknak megfelelően?  A faj bemutatóértéke  A faj természetvédelmi értéke, hazai vagy nemzetközi programok  Zoopedagógiai érték, „sztoris” fajok  Beszerezhetőség  Menedzselhetőség, a szaporulat kezelése (túl gyakorit, túl ritka)  A fenntarthatóság (tartási és munkaerő költségek)  Marketing és PR-érték (pl. ritkaság)  A döntéshozók preferenciája Szempontrendszer

  Látogatottság, mint legfőbb mérce: gazdasági fenntarthatóság  Látogató fizet, tartja fenn az állatkerteket, igényét tehát figyelembe kell venni. Az igényt pedig jól ismerjük.  Milyen mértékben kell azonban alávetnünk ennek az igénynek a gyűjteményi koncepciónkat? Illetve: alakítható-e a látogatói preferencia? Mit kíván a látogató?

  Példa: a „fehér állatok” (tigris, oroszlán, farkas stb.)  Válasz: húzófajokként vonzzák a látogatókat, amely lehetővé teszik a szakmai szempontból jelentős, de kevésbé vonzó fajok tartását MEGALKUVÁS-E EZ, VAGY SEM? Ellentét a szakmai elvárásokkal

  Szakmai(?) szempontok túlzásai - a fajszám túlzott bővítése  Sokszor az állatkertészek személyes preferenciája áll a háttérben  Az adott állatkertben a túl magas fajszám a minőség szükségszerű csökkenésével jár Bélyeggyűjtemény

  Egyre szűkülnek a lehetőségek, főleg itthon, Magyarországon: egyre több az EAZA-tag állatkert, szabad hozzáférés a ritkaságokhoz Kúriózumok  Szeretjük egymást másolni – önmagában szintén nem baj, hiszen ez a faj szempontjából jó, de csak pár évig marad az állat ritkaságszámban

  Gyakori hiba, ha az állatkert adottságainak (terület, finanszírozhatóság, humán és technikai háttér) figyelembe vétele nélkül tervezünk  Ezért is fontos, hogy hosszú távú gyűjteményi tervet alkossunk, amelyben első lépésként a gyűjtemény fő profilját is meghatározzuk! Sokat akar a szarka…

  Egyre inkább nem is az a kérdés, hogy melyik ritka fajt tartjuk, vagy éppen hányat kívánunk beszerezni, hanem: A BEMUTATÁS ÉRTÉKE, EGYEDISÉGE MEGHATÁROZÓ!  Egyedi design, nem szokványos nézőpontok, társas kifutók, látványetetések-tréningek lehetősége, az állat viselkedésének bemutatása határozzák meg szempontként a faj kiválasztását! Mennyit vagy Hogyan?

 Hűha élmény

 Ezennel át is adom a szót! Zoopedagógiai szempontok

 1.Fehér tigris az unalmas sárga helyett! PRO: Endrédi KONTRA: Krajnyák Vitázzunk!

 1.Európai vidra nélkül nem lehet meg egy magyar állatkert! PRO: Krajnyák KONTRA: Endrédi Vitázzunk!

 1.Koboldmaki, a csuda érdekes ritkaság! PRO: Endrédi KONTRA: Krajnyák Vitázzunk!

 1.Elefántot Miskolcra! PRO: Krajnyák KONTRA: Endrédi Vitázzunk!