Terápiás adherencia diabéteszben A Medical Tribune rendezvénye 2010. október 19. Dr. Hidvégi Tibor PhD. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr Közös nevezőn.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Központi Statisztikai Hivatal
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
A depresszió korszerű kezelése
A rezisztens hypertonia okai, gyógyszeres kezelése
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szubkután inzulinpumpa-kezelés gyermekkori 1-es típusú diabetes mellitusban H. Nagy Katalin Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztálya,
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Albert Schweitzer Kórház, Hatvan
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Tömeges preventív beavatkozások; Preventív stratégiák
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Kötelező folyamatos továbbképzés várható változásai Forrai Márta.
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A vércukor-önellenőrzés jelentősége diabetes mellitusban
A vércukorcsökkentő kezelés módosult hangsúlyai 2-es típusú diabetesben az MDT új módszertani ajánlásában Dr. Winkler Gábor XVI. Debreceni Nephrológiai.
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
eredményei A diabetes mellitus kezelésének újabb Tölgyesi Katalin
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Analóg inzulinokkal szerzett tapasztalataink
Részlegvezető: Dr. Kovács András
A 2-es típusú diabetes mellitus kezelési stratégiája az új orális antidiabetikus gyógyszerek megjelenésének tükrében dr. Bandur Szilvia, dr. Szépkúti Sándor.
Új távlatok a 2-es típusú diabetes terápiában a kardiológus szemével
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT MÉRÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Az OGYEI kiemelt programjai
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
A cukorbetegség.
E-egészségügyi keretrendszer a lakosság szolgálatában
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Családtámogató ellátások
Truven Health Analytics Micromedex 2.0 Információs tudástár.
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
Renális szövődményben szenvedő cukorbetegek vércukor-önellenőrzésének jelentősége Prof. Dr. Jermendy György tudományos igazgató Bajcsy-Zsilinszky Kórház,
Közös nevezőn – compliance, adherence a gyógyításban II. Budapest, október 19. A beteg-együttműködést befolyásoló tényezők az empirikus felmérések.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
A terápiás siker kulcsa a betegadherencia
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Magyar Hypertonia Regiszter nephrologiai vonatkozások tanszéki csoportvezető egyetemi tanár, részlegvezető, orvos igazgató Prof. Dr. Kiss István.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
Elmélet helyett gyakorlatban – mit tehetnek a gyógyszeripari vállalatok? A gyógyszerszedés folyamatának támogatása; a gyógyszerszedés hasznosságának elfogadtatása.
Szakmapolitikai fórum
Tartalomszolgáltatás compliance programokban
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Terápiás adherencia diabéteszben A Medical Tribune rendezvénye október 19. Dr. Hidvégi Tibor PhD. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr Közös nevezőn – compliance, adherence a gyógyításban II. Klinikum konferencia

A krónikus betegségek kezelésére felírt gyógyszereket nem az előírásoknak megfelelően szedik a betegek Számos elemzés szerint a fejlett országokban a megfelelő terápiás együttműködés csak a betegek 50%- ára jellemző, a fejlődő országokban ettől még alacsonyabb. A hypertoniás betegek közül a gyógyszert az előírásoknak megfelelően szedő betegek aránya pl. Gambiában csak 27%, Kínában 43%, az Egyesült Államokban 51%. Hasonló arányok tapasztalhatóak - depresszió (40-70%), az asztma (43% az akut esetekben, 28% a fenntartó kezeléssel), vagy az AIDS (37%-87%) - esetén.

A jobb terápiás együttműködés, a megfelelő gyógyszerszedés nem növeli, hanem csökkenti az egészségügyi kiadásokat. - nyilatkozta Dr. Eduardo Sabate, a WHO orvosigazgatója. A jobb terápiás együttműködés, a megfelelő gyógyszerszedés nem növeli, hanem csökkenti az egészségügyi kiadásokat. - nyilatkozta Dr. Eduardo Sabate, a WHO orvosigazgatója. Ezáltal csökken az olyan költségesebb beavatkozások igénybevétele, mint a kórházi újrafelvétel, a sürgősségi ellátás, és az intenzív beavatkozások. Ezáltal csökken az olyan költségesebb beavatkozások igénybevétele, mint a kórházi újrafelvétel, a sürgősségi ellátás, és az intenzív beavatkozások.

Newsweek, aug. 11. Diabesity „világjárvány”

A diabetes gyakorisága Magyarországon Kötelező bejelentés, országos szintű nyilvántartás hiányában pontos adat nem ismert bicskei szűrés ( fő) 3,5%* 1983-ban° a diabetes morbiditás 2,1 (0,95-3,5)% 1990-ben** 4,54% az ezredfordulón*** 5,0-5,5% az ezredfordulón*** 5,0-5,5% Hungarostudy 2002**** 6,5% Hungarostudy 2002**** 6,5% reprezentatív szűrés ,6% reprezentatív szűrés ,6% Kerényi Zs: in: Halmos T, Jermendy Gy /szerk./: Diab.mell., Medicina, Bpest, pp * Kerényi Zs: in: Halmos T, Jermendy Gy /szerk./: Diab.mell., Medicina, Bpest, pp O utolsó ismert KSH adat, **a Békés és Tolna megyei diabetes regiszter alapján extrapolálva *** becsült érték *** becsült érték, **** kérdőíves felmérés alapján

A heveny szívizom infarktusban meghaltak száma és a standardizált halálozási arány a)b) Össznépesség Dr. Józan Péter személyes közlése

A diabetes mellitus (E10-E14) okozta halálozások száma és a standardizált halálozási arány 1993 és 2009 között a)b)c) a)A KSH adatai. b)A WHO „európai népességé”-nek kormegoszlására standardizálva. c)A BNO 10. Revíziójának tételszáma. A standardizált halálozási arány 20 százalékkal nőtt 1993 és 2009 között.

A sikeres együttműködést gátló tényezők diabetes esetén DepresszióSzemélyiségzavarok Ismerethiány, vagy téves ismeretek a betegségről A kezelés költségei A terápia bonyolultsága A biztosítás teljes, vagy részleges hiánya Nem megfelelő együttműködés a beteg és a gondozó munkacsoport között Idős életkor Clinical Diabetes 4:

Joyce A Cramer: A Systematic Review of Adherence with Medications for diabetes 15 retrospektív, 5 prospektív OHA és 3 inzulin vizsgálat adatai alapján OHA adherencia 6-24 hónap alatt 36-93% Prospektív elektronikus monitorozás során 67-85% Rossz együttműködésnél intervenció után % Adherencia inzulin kezelés esetén 62-64% Diabetes Care 27:

Denys T. Lau, David P Nau: Oral Antihyperglycemic Medication Nonadherence and Subsequent Hospitalization Among Individuals with Type 2 Diabetes 900, 2-es típusú diabeteses Nonadherence= <80% Medication possession ratio-MPR Antihyperglycaemiás kezelés esetén: 28,9%; antihypertensiv th: 18,8%; antilipaemiás th: 26,9% <80% -os adherencia esetén a kórházi felvétel kockázata 2,53! A másik két kezelés esetén talált gyenge terápiahűség az 1 éves hospitalizáció kockázatát nem fokozta szignifikáns mértékben Diabetes Care 27:

Definíciók az International Society of Pharmacoeconomics and Outcomes Research szerint (Orvosi Hetilap 32: ) Compliance: mérőszám, egy adott intevallumra vonatkozik, kifejezi, hogy a beteg mennyire tartja be a javasolt terápia időtartamát, a javasolt gyógyszer(ek) dózisát és azok alkalmazási gyakoriságát. Mérőszámok: Compliance: mérőszám, egy adott intevallumra vonatkozik, kifejezi, hogy a beteg mennyire tartja be a javasolt terápia időtartamát, a javasolt gyógyszer(ek) dózisát és azok alkalmazási gyakoriságát. Mérőszámok: Gyógyszerbirtoklási időhányad (medication possession ratio-MPR): A vényre felírt gyógyszeradagok száma napokban / a két egymást követő vénykiváltás között eltelt napok száma. Gyógyszerbirtoklási időhányad (medication possession ratio-MPR): A vényre felírt gyógyszeradagok száma napokban / a két egymást követő vénykiváltás között eltelt napok száma. Folyamatosan mért adherencia (Continuous measure of adherence): Az MPR meghatározása több, egymás követő vénykiváltás során. Folyamatosan mért adherencia (Continuous measure of adherence): Az MPR meghatározása több, egymás követő vénykiváltás során.

Donelly, Morris, Evans at al: Adherence to insulin and its association with glycaemic control in patients with type 2 diabetes 1099 beteg, átl. életkor 62±12 év, diabetes tartam 10 ±7 év 1107 napos megfigyelés Felírt inzulin 58,0 ± 33,3 IU/nap, Kiváltás 53,6 ± 27,1 IU/nap Adherencia: 70,6 % A HbA 1c értéket az adherencia mellett befolyásolta még a BMI, és a diabetes tartam. Q J Med 2007; 100:

A magyar OAD perzisztencia – Q1

A magyar OAD perzisztencia – kormegoszlás

A magyar krónikus terápiák perzisztenciája Q1 – 60 nap Grace periódus 12 hónap Metformin Metformin + Sulfanilurea Clopidrogel w PCI Clopidrogel wout PCI Alendronate osteoporosis sztatin

A terápiahűség „kockázati tényezői” (Dr Lakner Géza) Bonyolult és / vagy gyakran változtatott kezelési rezsim Sok készítmény, gyakori adagolási renddel Fizikailag nehezen kezelhető, nehezen nyitható gyógyszertároló Nehézkesen osztható gyógyszerformák, pl. cseppek, vagy intim beviteli módok (transrectalis, transvaginalis kúpok). „Veszélyes” a kórházi elbocsátás körüli időszak, amikor a kezelésben számos módosulás következhet be. Magas gyógyszerköltség

Az elégtelen adherencia jelei Tartósan magas HbA 1c érték A vércukor értékek szabálytalan ingadozása A vizit időpontok kihagyása A tervezett laborvizsgálatok elmaradása A vércukor önellenőrzés elhagyása A tanács ellenére a testsúly folyamatos növekedése Az étrendi utasítások mellőzése Diabeteses krízisállapotok ismétlődése Ismételt állapotromlás miatti külső segítség gyakori igénybe vétele Clinical Diabetes 4: Clinical Diabetes 4:

Az együttműködési készség gyors felmérése a rendelőben Az önellenőrzés adatainak áttekintése Diétás napló (3 napos) A beteg napirendjének elemzése A gondozócsoporttal kapcsolatos attitűd vizsgálata Az elmaradt konzultációk okainak feltárása A kezelés költségeinek összegzése Heteroanamnesis beszerzése Miben segíthetünk?

A terápiahűséget javítja Acut betegség, NB! idült kórképek rontják A betegség zavarja a pácienst mindennapi tevékenységének végzésében A kezelési útmutatás pontos, írásos formában történő átadása Rövid várakozási idő a rendelőben A terápiaváltás esetén csak egy szert módosítsunk egy időben A kezelés haszna és a készítmény ára arányban van

Lehetőségek a terápiahűség javítására 1. A legfontosabb a beteg teljes körű felvilágosítása betegségéről és a szükséges kezelésről. A kezelés során elérendő célokat a kezelést végző munkacsoport a pácienssel együtt tűzze ki, és önálló tevékenységével (otthoni vérnyomásmérés, vércukor önellenőrzés, helyes diéta és fizikai aktivitás növelése) járuljon hozzá a kezelés sikeréhez. A család bevonása a kezelésbe. Egyszerű, lehetőleg napi 1-2 alkalommal történő gyógyszeres kezelés előírása. Düsing R Stratégiák a terápiahűség javítására az antihipertenzív kezelésben Orvostovábbképző Szemle XV. Évf. 6: Düsing R Stratégiák a terápiahűség javítására az antihipertenzív kezelésben Orvostovábbképző Szemle XV. Évf. 6:

Lehetőségek a terápiahűség javítására 2. Bliszterezés: a gyógyszerek átcsomagolása a betegek egyéni igényei fajta, dózis és bevételi időpont szerint. 24 órás hatástartamú, napi egy alakalommal alkalmazható készítmények preferálása. Bizonyos előnyös hatású gyógyszer kombinációk egy tablettában történő előállítása (ACE inhibitorok+diureticumok-legnagyobb a terápiahűség!). A terápiahűség romlását időben észre kell vennünk! Farsang Cs: Kommentár-Stratégiák a terápiahűség javítására az antihipertenzív kezelésben Orvostovábbképző Szemle XV. Évf. 6: Farsang Cs: Kommentár-Stratégiák a terápiahűség javítására az antihipertenzív kezelésben Orvostovábbképző Szemle XV. Évf. 6:

Lehetőségek a terápiahűség javítására 3. A gyógyszerek dozírozását a lehető legkisebb adaggal kell kezdenünk, így a mellékhatások is ritkábbak lesznek. A gyógyszer hatástalansága esetén váltsunk terápiát. Nagy cardiovasculáris kockázat esetén – pl. idült betegségek, metabolikus szindróma, diabetes mellitus – az antihypertenív kezelést kezdjük gyógyszerkombinációval. Készítsük fel a beteget a mellékhatások jelentkezésére, beszéljük meg vele azok jelentőségét. Farsang Cs: Kommentár-Stratégiák a terápiahűség javítására az antihipertenzív kezelésben Orvostovábbképző Szemle XV. Évf. 6: Farsang Cs: Kommentár-Stratégiák a terápiahűség javítására az antihipertenzív kezelésben Orvostovábbképző Szemle XV. Évf. 6:

Az előadás üzenete: A terápiahűség növelése a népesség egészségi állapotát hatékonyabban javítja, mint a specifikus orvosi kezelés bármely formája. A páciens együttműködésének javítása - főként hosszantartó terápia során - leginkább a kezelést végző munkacsoport empátiás magatartásán és a páciens edukációs módszerek szakszerű alkalmazásán múlik. Haynes R, McDonald H, Garg A, Montague P: Interventions for helping patients to follow prescriptions for medications. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2. CD Haynes R, McDonald H, Garg A, Montague P: Interventions for helping patients to follow prescriptions for medications. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2. CD

Háttérdiák

Definíciók a páciens miként követi a kezelési utasításokat a mindennapokban.WHO 2001(ma már kevésbé használatos, mert nem utal a beteg bevonására a terápia során) Compliance – együttműködési készség: a páciens miként követi a kezelési utasításokat a mindennapokban.WHO 2001(ma már kevésbé használatos, mert nem utal a beteg bevonására a terápia során) Adherence - terápiahűség: a páciens miként követi a kezelési utasításokat a mindennapokban, de utal arra is, hogy a terápiahűség a páciens szabad elhatározásán múlik. A fogalom tartalmazza a beteg egyetértését a kezeléssel. Concordance – terápiás egyetértés: (újabb elnevezés, főként az Egyesült Királyságban) a hangsúly a kezelés során a páciens-orvos egyetértésén van, és a gyógyszer felírásától - a kezelés teljes elfogadásáig tartó folyamatot jelenti. Report for the National Co-ordinating Centre for NHS Service Delivery and Organisation R&D (NCCSDO)

Definíciók az International Society of Pharmacoeconomics and Outcomes Research szerint (Orvosi Hetilap 32: ) Folyamatosan mért gyógyszerkihagyás(continuous measure of medication gaps): A vény ki nem váltásából eredő gyógyszermentes „résnapok” száma a vizsgált időszak alatt / az első és utolsó vénykiváltás között eltelt napok száma. Folyamatosan mért gyógyszerkihagyás(continuous measure of medication gaps): A vény ki nem váltásából eredő gyógyszermentes „résnapok” száma a vizsgált időszak alatt / az első és utolsó vénykiváltás között eltelt napok száma. A gyógyszerrel lefedett napok száma (proportion of days covered): A gyógyszeresen kezelt napok száma a vizsgált időszakban / a kezelés hossza napokban. A gyógyszerrel lefedett napok száma (proportion of days covered): A gyógyszeresen kezelt napok száma a vizsgált időszakban / a kezelés hossza napokban. A beteget 80% feletti compliance (MPR) érték felett tekintjük együttműködőnek. A beteget 80% feletti compliance (MPR) érték felett tekintjük együttműködőnek. Perzisztencia: A gyógyszeres kezelés hosszát fejezi ki. (pl. a kezelés napjainak összegzése, vagy 12 hónap alatti vénykiváltások száma, vagy meghatározott ideig még a kezelésben részesülő betegek száma.) A vizsgálatok során meghatároznak egy terápiás rést, amit még nem tekintenek a kezelés abbahagyásának. Perzisztencia: A gyógyszeres kezelés hosszát fejezi ki. (pl. a kezelés napjainak összegzése, vagy 12 hónap alatti vénykiváltások száma, vagy meghatározott ideig még a kezelésben részesülő betegek száma.) A vizsgálatok során meghatároznak egy terápiás rést, amit még nem tekintenek a kezelés abbahagyásának.

A compliance és perzisztencia Compliance: a javasolt kezelés betartása % Perzisztencia: a gyógyszeresen kezelt napok száma A terápia kezdete A terápia vége