Mindennapos testnevelés, testmozgás témaköréhez kapcsolódó szakmai irányelvek A testi egészség fejlesztésének megvalósítása a köznevelésben, különös tekintettel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Advertisements

BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Mindennapos testnevelés a köznevelési törvény tükrében
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
„Ezt egy életen át kell játszani”
az általános iskolákban
testi-lelki feltöltődést eredményező szabad felhasználású idő. Fajtái: aktív és passzív.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Az iskolai egészségfejlesztési normatíva terve A Népegészségügyi Tárcaközi Bizottság május 22-i és november 11-i határozata értelmében Dr. Somhegyi.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Mindennapi testmozgás és egészség
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Schulek Frigyes Két tanítási nyelvű Építőipari Szakközépiskola
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban
Speciális gyermekvédelem
Iskolai közösségi szolgálat
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Út a sikeres tanuláshoz
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Patócs Anikó június 10. Az egészségtudatos intézmény ismérvei.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
„Referenciaintézmény kialakítása a II
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
A motiváció szerepe a testnevelésben. Pelyhe Árpád
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Mindennapos testnevelés, testmozgás témaköréhez kapcsolódó szakmai irányelvek A testi egészség fejlesztésének megvalósítása a köznevelésben, különös tekintettel a táplálkozás és testnevelés területeire Felsőtárkány, június 10. Készítette: Nagy Judit

Miért kell mindennapos iskolai testnevelésről beszélnünk? MERT  „Bevezették, anélkül, hogy megteremtették volna a feltételeket, így nem lehet dolgozni, semmi értelme….” … Egyrészt azért, MERT AZ ISKOLA VILÁGÁBAN intenzív paradigmaváltás:  Az iskolafejlesztés szükséglete komplex feladatként ragadható meg  Az iskola a gyermekek élettere, az énfejlődés és szocializáció színtere  A tanulás-tanítás koncepciója = ismeretátadás + kompetenciafejlesztés NEM !!! ISKOLA = GYERMEKEK FEJLŐDÉSI SZÍNTERE

Miért kell mindennapos iskolai testnevelésről beszélnünk? Másrészt azért, MERT A TÁRSADALOMBAN erőteljes változások:  Mozgásszegény életmód - autóval az iskolába, számítógép előtt  Mozgásalkalmak/színterek specializálódtak  patakpart – utca mint játszótér  játszóterek, gyerekszoba, gyerekjátékok, internet  aki mozog = sportol, valahová jár – spontán testmozgás, képesség fejlődésének nincs tere!  Nincsenek barátok a szomszédban - autóval a barátokhoz  Különórák – nincs szabadidő  Szabadidős programkínálat intézményesült keretek között (kalandpark, extrem sportok ) – egyenlőtlen hozzáférés  Tapasztalat hiánya: sebesség, ütközés, elesett gyámolítása  Fogyasztói társadalom veszélye: az egészség megvehető! ISKOLÁN KÍVÜLI ÉLETTÉR IS MOZGÁSSZEGÉNY

Miért kell mindennapos iskolai testnevelésről beszélnünk? Harmadrészt azért, MERT A KUTATÁSI EREDMÉNYEK fontos jelenségekre figyelmeztetnek:  Gyermekek egészségi állapota szoros kapcsolatot mutat egészségmagatartásukkal és tanulmányi mutatóikkal (pl. osztályzatok, órai szereplés), iskolai magatartásukkal (pl. fegyelmezési problémák) (Németh)  Gyermekek egészségi állapotát feltáró vizsgálatok kedvezőtlen tendenciát jeleznek (cukorbetegség, elhízás, helytelen testtartás, általános teherbírás csökkenése, gerinc betegségei) (pl. Géher, 2010; HBSC-vizsgálatok)  Gyermekek mozgásfejlődése nem egymásra épülő lépcsőzetes szakaszokban történik, hanem folyamatban, egyénileg eltérő fejlődési stádiumokkal (Joubert, 2006)  Emlékezet és figyelem szintje, észlelés és motorikus cselekvés szoros kapcsolatban állnak (Roth, 1999) SZABÁLYSZERŰEN KIVITELEZETT MOZGÁSKULTÚRA MEGTEREMTÉSE AZ ISKOLÁNAK IS FELADATA

Van-e értelme a mindennapos iskolai testnevelésnek? NINCS, MERT:  „Bevezették, anélkül, hogy megteremtették volna a feltételeket, így nem lehet dolgozni, semmi értelme….” MEDDIG KELLENE VÁRNI?

Van-e értelme a mindennapos iskolai testnevelésnek? MEDDIG KELLENE VÁRNI?

ÍGY is LEHET?!

Van-e értelme a mindennapos iskolai testnevelésnek? VAN, MERT:  a napi testmozgás biztosítása nemcsak korszerűen felszerelt sportcsarnokokban, edzőgépeken lehetséges !  a gyermek mozgásigénye biológiai eredetű! (alkalom – spontán)  az iskola sikerességének egyik kulcseleme!  a napi testmozgás önmagában nem elegendő a tartós egészségfejlesztési tevékenységhez! (komplex iskolai szemlélet)  elsős – miért ne mozogjon saját egészsége érdekében?  kiépítése mellett számos más intézkedés ! RAJTUNK MÚLIK!!! MEDDIG KELLENE VÁRNI?

Az egészség és testmozgás összefüggései Brehm koncepciója a bántalmak érzékelésének, stresszhelyzetek, egészség-értékítéletek megváltoztatásával megküzdés képességével érzelmi szituációk (hangulat), a kognitív helyzetek (ismeretek, értelmezés, önhatékonyság) és a társadalmi helyzet (társas támogatás) befolyásolásával az állóképesség, erő, hajlékonyság, lazítás és a koordinációs képesség javításával a túlsúly, magasvérnyomás, magas koleszterinszint, izomrendszer egyensúlytalanságának megváltoztatásával az önbizalom erősítésével az aktivitás motiválásával bátorítás és támogatás révén időgazdálkodás segítésével A bántalmak és rossz közérzet leküzdése A sportaktivitással történő egészségfejlesztés minősége Rizikófaktorok csökkentése Pszichikai egészségtartalékok erősítése Pszichoszociális egészségtartalékok erősítése A gátlások leépítése és a kötődés erősítése

Az iskolai testnevelés és az egészségfejlesztő iskolai tevékenységek összefüggései Iskolának fel kell ismernie: a játék és a mozgás által szerzett tapasztalat, a kísérletezés és a személyes élmény igen hatékonyan segíti a gyermekek személyiségének, képességeinek fejlődését A testmozgás optimális szinten tartja az egyén aktivációs szintjét Az örömmel végzett mozgás hatása az agyműködésben és a mentális folyamatokban is észlelhető, segíti a gondolkozás precíz kivitelezését A társakkal végzett sporttevékenység a szociális kompetencia kompetenseinek (együttműködés, versengés, szabálytisztelet, siker és kudarc elviselésének megtanulása) fejlesztését szolgálja Kimutatható transzferhatások a közismereti tanulmányi eredményességben

Ösztönzőleg hat a szakmai, pályázati környezet Európa 2020 – Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája, és az Oktatás és képzés 2020 dokumentumok: Az oktatásnak és képzésnek kulcsszerepet kell játszania számos társadalmi-gazdasági, demográfiai, környezetvédelmi és technológiai kihívás leküzdésében – ÁGAZATKÖZISÉG, AKTÍV SZEREPVÁLLALÁS WHO, School for Health in Europe (SHE) program Az iskola az egészségfejlesztés színtere! Cél, hogy az egészséget és a tanulást minden lehetséges, rendelkezésére álló eszközzel támogassa; teljeskörűségre törekedjen

Ösztönzőleg hat a szakmai, pályázati környezet Az Európai Bizottság sportról szóló Fehér könyve, a hazai sportstratégiai dokumentumok, különösen az MDSZ Testmozgás az iskolában koncepciója (TE IS) Minden iskola (kultúra) egyéni és sajátos értékek mentén szerveződő rendszer közösségi cselekvés révén történő tanulás a kompetencia alapú oktatás módszerével társas központú, egészségtudatos iskolai kultúra megteremtése társadalmi befogadás a diáksportban és a diáksport által egészségvédelem a testmozgás révén – jövőorientált egészségtudatos aktív életviteli kompetenciák fejlesztése izgalmas, örömteli és játékos tevékenységeket a pedagógiai módszertan középpontjába

Ösztönzőleg hat a jogszabályi környezet A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. Tv. 27. § (11) bekezdés és 97. § (6) bekezdés szept.1-től mindennapos testnevelés bevezetése 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról 128.§ (1) és 141. § (1)-(2) bekezdés teljeskörű egészségfejlesztés feladatai a nevelési-oktatási intézményekben NETFIT mérés

Ösztönzőleg hat a jogszabályi környezet 110/2012. (VI.4.) Korm.rend. A Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról (NAT) I.2.1. és II fejezetek A heti öt órából legfeljebb heti két óra a NAT Testnevelés és sport műveltségterületen jelzett sporttevékenységekre (úszás, néptánc, közösségi és más sportjátékok, szabadtéri sportok, természetjárás, kirándulás) vagy az iskola lehetőségeinek és felszereltségének megfelelően – különféle más sporttevékenységekre fodítható (hagyományos magyar történelmi sportok, mozgásos és ügyességi játékok, csapatjátékok) A heti két óra kiváltható sportolással iskolai sportkörben, vagy – a tanuló kérelme alapján – sportszervezet, sportegyesület keretei között végzett igazolt sporttevékenységgel.

Ösztönzőleg hat a jogszabályi környezet 59/2013. (VIII. 9.) EMMI rendelet a Kollégiumi nevelés országos alapprogramjának kiadásáról A testi és lelki egészségre nevelés keretében arra kell ösztönözni a tanulókat, hogy legyen igényük a mozgásra Kollégium sportélete járuljon hozzá az egészséges életvitel, életmódminta kiválasztásához. 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról 128.§ (1) és 141. § (1)-(2) bekezdés teljeskörű egészségfejlesztés feladatai a nevelési-oktatási intézményekben

Az egészségtudatos iskola modellje Az egészségtudatos iskola olyan tanulószervezet, amelynek minden pedagógiai célú és egyéb tevékenységében fő rendezőelve az egészségérték: arra törekszik hogy környezeti és közösségi erőforrásaira támaszkodva, megteremtse az egészségtudatos életvezetéshez, az egészséget támogató élettérhez és szervezeti keretekhez szükséges feltételeket, valamint a tudatosan tervezett tanulási-tanítási folyamataiban valamennyi szereplőjét segítse az egészségismeretek elsajátításában, az egészségműveltség, készségek, képességek, attitűdök, szokások fejlesztésében, és az optimális fejlettségi szint elérésében.

Az egészségtudatos iskola egészségfejlesztési területei

Mindennapos testnevelés megvalósításának keretrendszere Foglalkozás típusa szerint: Tanórán Tanórán kívül az iskolai sportkörön Iskolai köteléken kívül, sportszervezet, sportegyesület keretei között végzett igazolt sporttevékenységgel Foglalkozás tartalma szerint: Testnevelésórán min. heti 3 órában: NAT Testnevelés és sport műveltségterület tananyaga Testnevelésórán max. heti 2 órában: a NAT Testnevelés és sport műveltségterületnél jelzett sporttevékenységek DE! közösségi és sportjátékok, természetjárás, kirándulás, szabadtéri sportok VAGY más sporttevékenységek: hagyományos magyar történelmi sportok, mozgásos és ügyességi játékok, csapatjátékok  Ki tartja? Testnevelő tanár VAGY tanító Néptánc-/tánctanár!

Irányelvek: mi az elvárás? Testnevelés órán: Minden tanuló minden nap vegyen részt szakszerűen tervezett és kivitelezett foglalkozáson, melynek során (Somhegyi 2006 alapján): megfelelő terhelést kap a keringési- és légzőrendszer, minden órán legyen gimnasztika (közkeletű nevén: torna), s annak részeként beépül a helyes testtartást kialakító és fenntartó gimnasztika, a lábfej izmainak erősítése, az óra legyen a fegyelmezett munkának, a nehézségek sikeres leküzdésének terepe, ahol minden gyerek megélhet sikerélményt relaxáció, légzőgyakorlatok, stresszoldás, a testtudat, az izomtudat kialakítása, a helyes énkép elősegítése, meg kell tanítani felfedezni a mozgás pozitív hatását a testi, lelki folyamatokra és a tanulásra, testmozgás örömének (flow-élmény) megélése tartalmazzon játékot és táncot (népi sportjáték, néptánc)

Egészségtudatos iskolák mozgásalapú programja – Mi az elvárás? Tanulók mozgásigénye nemcsak ütemezett tesiórán! Tanítás-tanulás folyamatában érvényesíteni a mozgás kedvező hatását 20 perces szabály! A testmozgás optimális szinten tartja az egyén aktivációs szintjét Minden tanítási órán: Rövid ideig tartó mozgás elemek beépítése, mint pl: légzőgyakorlatok, ritmusgyakorlatok, „észkapcsoló” agytorna, helyváltoztatások, játékok helyváltoztatás nélkül megvalósítható mozgások, mint szemtorna, nyaktorna, néhány perces lazító gyakorlat, vállmasszázs párban, stb.

Irányelvek: mi az elvárás? Tanítási órákon kívül Sportkör, differenciált sportfoglalkozás Mozgás a szünetekben, mozgásos játékok az udvaron Iskolák egymás közötti versenyei, rendezvényei Sportnap, családi nap, egészségnap Szabadban történő mozgásformák Tábor, osztálykirándulás, erdei iskola, gólyatábor Mozgásterápia, gyógytestnevelés ÉLMÉNYPEDAGÓGIA

Várható eredmények Várható rövid távú eredmények:  Csökken a túlsúlyos tanulók száma.  Csökken a mozgásszervi megbetegedések, tartási rendellenességek, lúdtalpasok száma.  Nő az ellenálló képesség, csökken a megbetegedések aránya, kevesebb az iskolai hiányzás.  Javul az erőnlét, az állóképesség, megnő a teherviselési szint.  Harmonikus mozgáskultúra alakul ki a diákok körében.  Személyiségfejlődés és tudatos stresszoldás.  Nő az egészséges életmód iránti igény.  Javul a tanulmányi eredmény.

Várható eredmények Várható hosszú távú eredmények:  Élethosszig tartó igénnyé alakul a rendszeres mozgás.  A felnőtt lakosság attitűdje az egészség felé mozdul el, így egészségi állapotuk pozitív irányban változik.  Csökken a nem fertőző betegségek száma.  Kevesebb lesz a betegség miatti távollét.  Az egészségügyi kiadások csökkennek az egyén, a munkáltató és a társadalom oldaláról.

Mit kellene tenni? Iskola egészét átható egészségközpontú megközelítésmód Az iskola minden szereplőjét érintse – tanár is mozogjon! „Mozgáskulturális” tananyagfejlesztés/alkalmazás intézményen belül, egészségműveltség Mozgásra ösztönző, egészséges élettér, iskolai körülmények javítása Interszektorális kapcsolatok Egészségtudatos szemlélet minden pedagógia tevékenységben Tervezett, monitorozott tevékenységek, visszacsatolás NET

Mi kell hozzá? Egészségtudatos pedagógus - csapat Mozgásbarát pedagógus -csapat Ötletes pedagógus – ötletes megoldások Fejlesztőmunka: Pszicho-szociális, mentális környezet: kapcsolatokban, iskola légkörében, alapelveiben mutatkozik meg fizikai környezet: bútorzat, világítás, eszközök, létesítmények, tanár-diák mozgásprogramok tanulásszervezés - MÓDSZERTAN Állandóság

Mi van hozzá? Egyértelmű szakmai és jogi szabályozás (összehangoltan!) Kiemelt pályázati projektekből módszertani megújítás és eszközbeszerzés Folyamatosan megújuló infrastruktúra Hatékonyság-vizsgálat standardizált módszertana és informatikai felülete TESIM kiadványok Külföldi példák, szakirodalmak, hálózati tanulás lehetősége

Lehet-e a jelenlegi helyzetben mindennapos testnevelést végezni? IGEN = GYERMEKEKRE FIGYELVE, ÖSSZEFOGVA, ELKÖTELEZETTSÉGGEL !!!

Köszönöm szépen a figyelmet!