1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Advertisements

BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
FIZIKA Az elektromágneses spektrum Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
… Bioprotector Az egészség védelmezője. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a Bioprotector hatásosan semlegesíti a mágneses tér deformitásait és.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Lencsék A fénytörésen alapuló eszköz. Fénytanilag átlátszó közeg, amelyet gömbfelületek határolnak. Homorú lencse: Középen vékonyabb Domború lencse: középen.
A diákigazolvány igénylés menete TIK Hallgatói CentrumEszterházy Károly Főiskola.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
Valószínűségi kísérletek
Térkép készítése adataiból
Vezetékes átviteli közegek
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Multimédiás segédanyag
Gömbtükrök Domború tükör: Homorú tükör:
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
FÉNYVISSZAVERŐDÉS SÍKTÜKÖRRŐL
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Szem fejlődése.
A fényhullámok terjedése vákuumban és anyagi közegekben
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
A szem felépítése és a látás folyamata
Alapfogalmak folytatás Színhőmérséklet és színvisszaadás ellenőrzése
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Ptolemaiosztól Newton-ig
Nap és/vagy szél energia
Fénytan A fény tulajdonságai KÓSZÓ KRISZTA.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
A légkör anyaga és szerkezete
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
szabadenergia minimumra való törekvés.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Sigfox technológia és hálózatok
Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek.
Perspektív térábrázolás
A szállítási probléma.
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Poisson egyenlettől az ideális C-V görbéig
Az egyén társadalmi integrációja
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
A Föld, mint égitest.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Hogyan készítsünk előadást?
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Az impulzus tétel alkalmazása (egyszerűsített propeller-elmélet)
Forgalmi helyzetek. 1. rész
Előadás másolata:

1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola

2 Fény terjedése Fény: látható elektromágneses sugárzás Homogén közegben egyenes irányban állandó sebességgel vákuumban km/s más közegben lassabban: törésmutató

3 Fény a határfelületen Ha a közeg hirtelen megváltozik (határ- felület), a fény számára több lehetőség van: visszaverődik  ez a tükör elnyelődik  ezért színes megtörik  például lencse Időnként a lehetőségek mindegyike egyszerre is megjelenhet

4 Síktükör A beesési szög azonos a visszaverődési szöggel Látszólagos, azonos állású és méretű kép Amit a tükör mutat az valóság, csak · nem ott van · ami ott van, az nem látszik Ismerték az ókorban is: bronztükrök Az üveg ezüstözése: foncsorozás

5

6

7 Domború és homorú tükör Főleg műszaki alkalmazások · közlekedés, reflektor, hősugárzó · csillagászati távcső (· parabolaantenna is!) Háztartásban: · borotválkozó tükör Bemutatásra: fényes kanál, karácsonyfadísz Vidám Park: görbe tükör

8 Fénytörés Snellius-Descartes törvény n = sin  / sin  A törésmutató nem függ a szögektől, de függ a fény hullámhosszától (színétől) Drágakövek színszórása

9 Teljes fényvisszaverődés — 1 A fénysugár pályája megfordítható: ha „visszafelé” irányítjuk, ugyanazon a pályán halad A nagyobb törésmutatójú közegből érkező fénysugár a beesési merőlegestől törik a Snellius-Descartes törvény szerint De érkezhet a fénysugár olyan irányból is, hogy nincsen hová „törnie”

10

11 Teljes fényvisszaverődés — 2 A piros színnel jelölt fénysugarak pályája mindkét közegben lehetségesek, mindkét irány lehetséges A zölddel jelölt fénysugár nem tud kilépni az üvegből, visszaverődik

12 Teljes fényvisszaverődés — 3 Hasznosítás: (üveg) száloptika · endoszkóp · hírközlés · üvegszálas lámpa kivilágított szökőkút A természetben: délibáb

13

14

15

16 Délibáb A törésmutató hőmérséklet emelkedésével csökken A talajt a Nap sugárzása felmelegíti, forró levegőréteg alakul ki, amely nem tud felemelkedni, felszíne vibrál A hidegebb levegőből nézve a felület tükröződik: vizesnek észleljük Közelről a víz „eltűnik”

17 Lencsetörvény Fogalmak: fókusztávolság (f), képtávolság (k), tárgytávolság (t) 1/f = 1/k + 1/t D = 1/f [m -1 ] !

18 Lencsék fajtái Domború, gyűjtő lencse - közepén vastagabb, mint a szélén Homorú, szóró lencse: középen vékonyabb, mint a szélén Speciális, kombinált lencsék: · bifokális · multifokális · cilinderes

19 Az emberi szem felépítése A szemlencse a beérkező fényt a retinára vetíti, ahonnan idegsejtek továbbítják a jeleket az agyba Egészséges szemű embernek a szemlencséje a szükséges mértékben változó fókusztávolságú Ha a kép nem a retinán képződik, szemüveggel lehet javítani a látást

20 Szemüveg, szemüveghibák Rövidlátó: közelre jobban lát: szórólencse Távollátó: közelre rosszul lát: gyűjtőlencse A szemlencse hibája irányfüggő: cilinderes lencse A lencsék optikai középpontja a pupilla előtt legyen Az optikai tengely fontossága

21

22

23 Néhány ellenőrző kérdés — 1 Hogyan látjuk a fekete tárgyat, ha arról nem érkezik fény a szemünkbe? Miért van az, hogy a szemüveges veszi utoljára észre, ha piszkos a szemüvegje? Lehetséges-e magasan, a horizont fölött 20 … 30 o -al a délibáb? Lehet-e jéggel tüzet gyújtani?

24 Néhány ellenőrző kérdés — 2 Felgyújthatta-e a római hadihajókat a szirakuzai várból Archimédész? Hogyan lehet, hogy egy 25 dioptriás műanyag lencse az ember szemébe operálva jól működik, pedig az ember szemének átmérője nincsen 4 cm? Hogyan lehet a kis kirakatot tükör segítségével „növelni”?

25 Néhány ellenőrző kérdés — 3 Legalább mekkora legyen az a függőleges állású síktükör, amelyben magamat tetőtől talpig látom? Hol használják és hogyan működik a periszkóp? Miért készítik lencse helyett inkább tükörrel a nagy csillagászati távcsöveket?