Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Enkulturáció, szocializáció, nevelés, individualizáció, művelődés Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
A SZEMÉLYISÉG FOGALMA ÉS STRUKTÚRÁJA. SZEMÉLYISÉG Azon pszichikus képződmények összessége, amelyek meghatározzák az életvezetés szociális minőségét, valamint.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Okok Piaci környezet – több mint 70 felsőoktatási intézmény, ezek közül több szinte ugyanolyan képzési palettát, hasonló lehetőségeket kínál Társadalmi.
Matematikai nevelés pszichológiai, pedagógiai meghatározottsága Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
A vállalati érdekek és a család összhangjának megteremtése
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Pedagógus szerep és változásai
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Teljesítményértékelési rendszer
SZÁMVITEL.
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
1993-as közoktatási törvény
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
KORAI FIGYELMEZTETŐ JELEK
HHR.
címzetes egyetemi docens
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Környezeti Kontrolling
Szervezet-fejlesztés
Új pályainformációs eszközök - filmek
MASLOW „PIRAMISA” AZ EMBERI SZÜKSÉGLETEK HIERARCHIÁJA
Felnőttképzés a közművelődésben
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A személyiség mint komponensrendszer
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Tehetségelméletek elméleti alapok a tehetséggondozáshoz.
Lorem ipsum.
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Előadás másolata:

Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens

A pedagógia tárgya az ember alakítása, formálása, fejlesztése, azaz nevelése. Ahhoz, hogy az embert alakítani tudjuk, többek között, meg kell ismernünk azokat a hatásokat, amelyek személyiségét érik. Ezeket a hatásokat Gáspár László emberformáló (az emberi erőket, képességeket, tulajdonságokat fejlesztő) folyamatoknak nevezi.

1. A biológiai életképesség kialakítása Ez az alap, amelyre az egyéni fejlődés valamennyi szakasza épül. A biológiai életképesség kialakulása több (biológiai és környezeti) tényező függvénye. Függ a szülők egészségügyi állapotától, az anya szülőképes korától, a genetikai kód hibátlan voltától, a szülők életmódjától, táplálkozási szokásaitól, a szülés levezetésének körülményeitől.

2. Az alapadottságok (diszpozíciók) kibontakozása Az alapadottságok: lokomóció = helyváltoztatás lehetősége, manipuláció = a kézzel végezhető alkotó tevékenység lehetősége, az intellektuális tevékenység = a gondolkodás és a beszéd alapjai.

Kialakulásuk feltétele a testi – idegrendszeri épség (szükséges, de nem elégséges feltétele) valamint a fejlődést elősegítő (ösztönző) környezet. Az alapadottságok csak tanulással teljesedhetnek ki, fejlődhetnek képességgé. Többnyire az emberi élet első három évében kialakulnak. Kifejlődésük általános törvénye: a gyermek akciólehetőségei legyenek összhangban akciószükségleteivel.

3. A szociális életképesség kifejlődése Az elsődleges szocializáció, a szocializációs folyamat alapja. Közege a mindennapi élet. Ebben a folyamatban sajátítja el az egyén a mindennapi élet szerepeit, nyelvét, tárgyait, cselekvési módjait. Ez az elsajátítás tapasztalati úton történik.

Az elsődleges szocializáció a követlen környezetbe (családi, rokonsági, szomszédsági viszonyokba) vezeti be a kisgyermeket. Az elsődleges szocializáció sajátos, pedagógiailag felerősített változata az óvodai nevelés, amely hozzájárul a kommunikációs és kooperációs képességek fejlődéséhez, egyúttal megvalósítja sz iskolára való előkészítést is.

4. Az általános képességek fejlesztése (az iskolázás) Az elsődleges szocializáció mellett történelmileg kialakultak a társadalom életébe való bevezetés intézményes formái is. Az általános képességek fejlesztése (az iskolázás) azokat a képességeket (a kommunikációs képességek: írás, olvasás, az intellektuális képességek, a cselekvés képességei, a szociális tevékenység képességei) részesíti előnyben, amelyek a társadalom fennmaradását és fejlődését szolgálják, ugyanakkor az egyéni fejlődést is biztosítják.

Az intézményes nevelés arra törekszik, hogy a nevelés tartalmának és formáinak meghatározásában egyszerre érvényesítse a társadalom szempontjait és az egyéni érdekeket.

5. A speciális képességek fejlesztése (szakképzés) A szakképzés a társadalmi munkamegosztásba vezeti be a felnövekvő nemzedéket. Alapja az általános képességek magas színvonala. Az egyéni képességstuktúra meghatározó elemei: - általános műveltség, - generalista szakértelem (rendszeregész szakértő) - specialista szakértelem (részrendszer szakértő)

6. Az életvezetési képességek kialakítása Az életvezetési képességek elsajátítása a fiatal felnőttek legnehezebb feladata. Szinte egyszerre kell dönteniük sorsuk meghatározó kérdéseiről: a pályaválasztásról, a munkahelyről, a párválasztásról, a családalapításról. Ezekre a helyzetekre általában sem a család, sem az iskola nem készíti fel tudatosan a fiatalokat. A nehézséget az is fokozza, hogy akkor kell ezeket a döntéseket meghozniuk, amikor még alig rendelkeznek élettapasztalatokkal.

Az is előfordulhat, hogy a választás meghaladja a fiatal felnőttek erejét, s következménye lehet: zavar az emberi kapcsolatokban, pszichikus feszültségek, alkoholizmus, kábítószer fogyasztás.

7. Érett személyiség önfejlesztő képességeinek felhalmozása Az érett személyiség képes tudatos önfejlesztő tevékenységre. Ez az önfejlesztő aktivitás gazdagítja a személyiségben a felhalmozott emberi erőket, képességeket, a saját élet tervezéséhez és vezeté- séhez szükséges akarati tulajdonságokat.