Magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék Földrajzi árujelzés Szentlőrinci Gazdanapok 2016. augusztus 12. Dr. Szelle Tibor Baranya Megyei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vidékfejlesztési Program – aktualitások dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség Szentlőrinci.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Védjegyek és tanulságok Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
1 Újdonságok és aktualitások az élelmiszerjelöléssel kapcsolatban Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Dr. Albert József osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Hungarikumok Gyűjteménye Hungarikumok falusi környezetben Rábatöttös április.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az Európai Unió Belső Piaca Egységes belső piac Vámeljárások, vámszabályozás EU és a Magyar piacvédelem.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
Fenntartható utak Jogi Bizottság
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Összeállította: Horváth Józsefné
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
1993-as közoktatási törvény
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Környezeti Kontrolling
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék Földrajzi árujelzés Szentlőrinci Gazdanapok augusztus 12. Dr. Szelle Tibor Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály

74/2012. (VII. 25.) VM rendelet egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról 1. § (1) Ez a rendelet határozza meg az élelmiszerek jelölésén, az élelmiszer megjelenítésén vagy reklámozása során egyes, a felhasználó figyelmének felhívása érdekében - az élelmiszer-vállalkozás által önkéntesen - kiemelten használt megkülönböztető információk feltüntetésének feltételeit.

Magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék Mire utal a jelölés? Mely feltételek teljesítése esetén használhatóak ezen jelölések?

MAGYAR TERMÉK vagy bármilyen egyéb állítás, jelölés vagy megkülönböztető információ, amely az élelmiszer magyar származására utal

„MAGYAR TERMÉK” jelölés csak akkor tüntethető fel aa) növényi eredetű alaptermék termesztése, betakarítása, vadon termő növény esetén annak begyűjtése, tisztítása és kezelése, és ha csomagolt, akkor előrecsomagolása Magyarországon történt

„MAGYAR TERMÉK” jelölés csak akkor tüntethető fel ab) állati eredetű alaptermék esetén az állat születése, keltetése, felnevelése, vadon élő állat elejtése, vadon élő halak kifogása, vagy, ha az alaptermék nem az állatból készül, különösen a méz, tej és tojástermelés esetén, az állat termelésbe állítása, és - ha az állati eredetű alaptermék csomagolt - előrecsomagolása Magyarországon történt

„MAGYAR TERMÉK” jelölés csak akkor tüntethető fel ac) növényi eredetű alaptermék, állati eredetű alaptermék bármilyen kombinációjaként előállított és forgalomba hozott élelmiszer esetén megfelel az előző ekben feltüntetetteknek.

„MAGYAR TERMÉK” jelölés csak akkor tüntethető fel b) feldolgozatlan termék: magyar származású növényi és/vagy állati eredetű alaptermék(ek)ből történő előállításakor alkalmazott eljárást - különösen a szétválasztást, részekre osztást, vágást, szeletelést, kicsontozást, darálást, nyúzást, őrlést, tisztítást, darabolást, kifejtést, törést, hűtést, fagyasztást, mélyfagyasztást, kiolvasztást és a csomagolást - Magyarországon végeztek. b) feldolgozatlan termék: magyar származású növényi és/vagy állati eredetű alaptermék(ek)ből történő előállításakor valamennyi alkalmazott eljárást - különösen a szétválasztást, részekre osztást, vágást, szeletelést, kicsontozást, darálást, nyúzást, őrlést, tisztítást, darabolást, kifejtést, törést, hűtést, fagyasztást, mélyfagyasztást, kiolvasztást és a csomagolást - Magyarországon végeztek.

„MAGYAR TERMÉK” jelölés csak akkor tüntethető fel c) Feldolgozott termék: ca) az előállításához használt feldolgozatlan és feldolgozott termékösszetevők magyar származásúak cb) feldolgozásának minden lépése Magyarországon történt

„MAGYAR TERMÉK” jelölés csak akkor tüntethető fel ca) feldolgozatlan összetevőnek n em szükséges magyar származásúnak lennie : azon fűszerek, fűszernövények és ezek keverékei esetében, amelyek Magyarországon az előállítás megkezdéséig üzemi méretekben nem kerültek termesztésre étkezési só, az adalékanyagok, az enzimek, az aromák esetében, amelyek Magyarországon nem bányászhatók, szokásosan nem kerülnek előállításra.

HAZAI TERMÉK vagy bármilyen ezzel egyenértékű jelölés, amely a termék Magyarországon feldolgozott, de a meghatározott mértékig import eredetű összetevőt is tartalmazó állapotára utal

csak akkor tüntethető fel „ HAZAI TERMÉK ” jelölés csak akkor tüntethető fel a) az előállításához használt feldolgozatlan és feldolgozott termék összetevők több mint 50%-a magyar származású

csak akkor tüntethető fel „ HAZAI TERMÉK ” jelölés csak akkor tüntethető fel b) A feldolgozás minden lépése, amelynek eredményeképpen a felhasználónak szánt végtermék létrejön, Magyarországon történt.

HAZAI FELDOLGOZÁSÚ TERMÉK vagy bármilyen ezzel egyenértékű jelölés, amely a termék Magyarországon feldolgozott, de import eredetű összetevőt tartalmazó állapotára utal (az import összetevők aránya 50 %-nál nagyobb)

csak akkor tüntethető fel „ HAZAI FELDOLGOZÁSÚ TERMÉK ” jelölés csak akkor tüntethető fel A feldolgozás minden, a termék összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait meghatározó eljárás Magyarországon történt.

csak akkor tüntethető fel „ HAZAI FELDOLGOZÁSÚ TERMÉK ” jelölés csak akkor tüntethető fel A feldolgozott termék előállítása során nem tekinthető a termék összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait meghatározó eljárásnak a válogatás, az osztályozás, a szétválasztás, a csomagolás és a jelölés.

EGYÉB KÖVETELMÉNYEK MINDHÁROM KATEGÓRIÁRA VONATKOZÓAN A terméknek és az előállítás folyamatának meg kell felelnie Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei Élelmiszerlánc-biztonsági jogszabályok (különösen: nyomonkövethetőség, gyártmánylapok)

Európai Unió oltalma alatt álló közösségi árujelzés FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ

Olyan mezőgazdasági termékek és élelmiszerek elismerése biztosított ebben a rendszerben, amelyek esetében kapcsolat áll fenn a termék vagy az élelmiszer jellemzői és annak földrajzi eredete között, azaz ezek a termékek csak azon a földrajzi területen belül állíthatóak elő, amely az elfogadott termékleírásokban meghatározásra került.

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ Ahhoz, hogy egy termék elnevezése uniós oltalom alá (ezáltal brüsszeli nyilvántartásba vételre) kerüljön, engedélyezési eljárásnak kell megelőznie.

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ KÉT KATEGÓRIA:

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ EREDETMEGJELÖLÉS

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ FÖLDRAJZI JELZÉS

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ Eredetmegjelölés esetén a termék-előállítás minden lépésének a meghatározott földrajzi területen kell történnie. Bejegyzési kérelmekben a termék minőségére vagy jellemzőire vonatkozó adatoknak a bemutatása szükséges, amelyek alapvetően vagy kizárólag a földrajzi környezetnek (beleértve a természeti vagy emberi tényezőket is) köszönhetők.

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ Földrajzi jelzés esetén elegendő, ha a termék előállításának egyetlen lépése történik az adott földrajzi területen. Bejegyzési kérelmekben a meghatározott földrajzi terület és a termék hírneve közti kapcsolatot kell igazolni.

Az engedélyezési eljárás áll nemzeti bírálati szakaszból a z Európai Bizottság eljárásából.

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ Engedélyezési eljárás 1) 1) NEMZETI BÍRÁLATI SZAKASZ Az ügyfél kérelmére indul. Részletes termékleírást és egy un. egységes dokumentumot kell benyújtani. A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Eredetvédelmi Tanács javaslata alapján a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egyetértésével határozatot hoz. A kérelmet az Európai Bizottsághoz továbbítják.

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ 2) EURÓPAI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSA A bejegyzési kérelem tartalmának vizsgálata A többi tagállamnak biztosított észrevételezési lehetőség Döntés, rendelet közzététele Legfeljebb másfél évet vesz igénybe.

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ Az uniós szinten elismert termékekről az Európai Bizottság nyilvántartást vezet, amelynek elektronikus változata az alábbi linken keresztül érhető el: or/list.html. or/list.html

FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ NÉHÁNY PÉLDA (zárójelben a bejegyzés dátuma): Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámi (2007. dec. 14.) Budapesti téliszalámi ( április 21.) Hajdúsági torma (2009. október 21.) Makói hagyma vagy Makói vöröshagyma (2009. november 5.) Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász (2010. június 18.) Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász (2010. június 18.) Szegedi fűszerpaprika őrlemény vagy Szegedi paprika (2010. november 4.) Gönci kajszibarack (2011. május 18.) Magyar szürkemarha hús (2011. december 9.) Alföldi kamillavirágzat (2012. február 24.) Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény (2012. július 3.)

A szeszes italok, a szőlészeti és borászati termékek földrajzi árujelzőire más jogszabályok vonatkoznak, és itt a tagállami és uniós oltalmi rendszer egymás mellett, egymással párhuzamosan működhet.

oldalak/foldrajzi-arujelzo/adatbazisok

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!