ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A MEGALAPOZÓ KUTATÁSOKRÓL A felsőoktatás és a munkaerőpiac kongruenciájának mintázatai Jancsák Csaba PhD SZTE JGYPK AHI ATT TÁMOP A/1-11/
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
A nemzetközi üzleti élet etikája
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Trade Marketing Specialista Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
Gyűjtőköri szabályzat
WE PROVIDE SOLUTIONS.
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Innováció a közoktatásban
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Illik-e üzleti szempontból Isaszegen TEÁOR.
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
SZÁMVITEL.
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
A szaktanácsadásról.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Munkanélküliség.
Compliance és Corporate Governance
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Készítette: Koleszár Gábor
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék

Az információ éhség Egyidős az emberiséggel. A kémkedés az egyik legősibb mesterség. Mindennapjaink hírigényei, hírkihívásai.

John W. Conway fogalmazza meg a kulcskérdést: ˝A két legáltalánosabb oka a vesztésnek az, hogy nem veszed észre, te vagy valakinek a legnagyobb vetélytársa, és nem tudod, kik a te vetélytársaid.˝

Globalizáció = Harc

Az üzleti hírszerzés kialakulásának igénye “Amint az üzlet eléri a globális piaci verseny szintjét, a vállalatoknak csakúgy mint a kormányoknak szükségük lesz hírszerzésre. Azok, akik hírszerzést alkalmaznak, jobban felkészülnek a döntésekre és a cselekvésre.” (Bob Galvin, a Motorola korábbi elnöke, a hetvenes években az amerikai elnök Hírszerzési Tanácsadó Testületének tagja.)

Az üzleti hírszerzés lényege A piaci környezet megfigyelése olyan információk megszerzésének érdekében, melyek jelentősen befolyásolhatják a vállalat vezetőinek döntéshozatalait. Elemzői tevékenység, amely a piaci és egyéb részinformációkat pontos, értékes stratégiai adatbázissá formálja a versenytársak piaci helyzetére, termelékenységére, gazdasági képességeire és szándékaira vonatkozóan. Vezetői, döntéshozói gondolkodásmód

Az üzleti hírszerzés célja Felismerni a konkurencia fenyegető gazdasági lépéseit. Kizárni, de legalábbis csökkenteni a meglepetéseket. (VW) Növelni a piaci előnyt a gazdasági versenytársakkal szemben és csökkenteni a vállalat reakció idejét. Megtalálni az új lehetőségeket.

Komplex vállalat biztonság – Biztonságtudatos vállalati kultúra Klasszikus elemek Az üzleti hírszerzés Vezetői fogékonyság a szakterület iránt Az üzleti hírszerzés egy modern vezetői, döntéshozói gondolkodást jelent a vállalat rugalmasságának növelése és a meglepetések, kockázati tényezők iránti érzékenység csökkentése érdekében.

A szükséges információk 90 %-a nyílt forrásokból beszerezhető, 70-80%-a a vállalaton belül rendelkezésünkre áll!

Az üzleti hírszerzés információs forrásai Az információ forrását tekintve két irányból szerezhető be: a vállalat maga a ˝belső˝ információforrás, a környezet, mint ˝külső˝ információforrás.

A belső források feltárásának sarokköve = Az elfogadtatás! A vállalti "GESTAPO"-tól az elkerülhetetlenül szükségesig.

A belső információk kezelésének kulcsai: Karbantartott és folyamatosan frissített adatbázis; Belső információforrások bevonása az információs rendszerbe. A dolgozók tudása és ismerete; Belső információáramlás kiépítése; Az információ kezelésének kidolgozása (védelem és felhasználás rendszere).

Az információ értéke A döntéshozó számára az információ értékét a következő elemek adják: Az információ forrása; Az információ-bázis ismeretértéke; Az információ elemzett ismeretértéke; Az információ elemzett ismeretanyagának minősége, vagyis tényelemeket tartalmaz, jellemez, figyelmeztet, alátámaszt, igazol;

Az információ értéke Az információ hozzájutásának módja; Az információ ellenőrizhetősége; Az információ-bázis, vagy elemzett ismeretértékének illeszkedése más információkhoz; Az információ és annak ismeretértékének időszerűsége.

Az üzleti hírszerzés szerves része a biztonságtudatos vállalti kultúrának.

Köszönöm a figyelmüket!