Sok szeretettel köszöntjük Önöket Monoron! Monor – Jó itt élni!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Alberti Evangélikus Gyülekezet Vendégháza
Siófok és környéki hungarikumok
A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár hat fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra fontos információkhoz.
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
Egymásra utalva – A szőlő-, bortermelés és az idegenforgalom közös fejlesztésének aktuális lehetőségei Borászati Konferencia Monor október 4. Pannon.
Készítette:Fekete Ágnes
HAJDÚSZOBOSZLÓ ⁄ Hajdúszoboszló Közép-Európában, Magyarország keleti részén található. Európa híres pusztája, a Hortobágy és a mozgalmas nagyváros, Debrecen.
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Vác turisztikai attrakciók összefogása a TDM szervezet keretében
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
Készítette: Tóth Evelin
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Filep Éva, a "Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein" 
A borturizmus komplex fejlesztése a Monori Pincefaluban
A volt internáló tábor hasznosítási irányai
NYON 1.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Zalai Borút Egyesület N ő a Tudás N ő a Piac Borászok piaci esélynövelése a határmentén.
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Budapest mint világváros
BALATONBOGLÁR APARTMANHÁZ.  Az épület Balatonbogláron, a Balaton déli partján, a boglári domboldalon, Balatonboglár felett tálalható. A parttól mindössze.
Kis-Balaton Turisztikai Értékek. Kis-Balaton Ház A Kis-Balaton Ház a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. A zárt természetvédelmi területen.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Élménypark és Szórakoztató Központ Európában és Magyarországon
Készítette: Greges Dániel
Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál /18 Készítette: Panghy Bence.
Szilvásvárad turizmusa
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Medvehagyma-fesztivál Orfű /17.. A programok színes palettájával, illetve gasztronómiai kuriózumokkal várja az érdeklődőket Orfű az áprilisban.
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
Készítette: Horváth Mónika
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
E ZER P INCE S ZŐLÉSZETI ÉS B ORÁSZATI T ANÖSVÉNY E ZER P INCE S ZŐLÉSZETI ÉS B ORÁSZATI T ANÖSVÉNY Előadó: Kaltenecker Andrea okleveles tájépítészmérnök.
Miskolc belváros rekonstrukció Káli Sándor polgármester.
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Mátra, Gyöngyös és környéki Hungarikumok
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Spirit Hotel Thermal Spa
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Pécs, mint kulturális főváros. Kulturális főváros A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt Pécs városának az Európa kulturális fővárosa cím elhódítása köré.
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
Tiszafüredi Halas Napok
Gere Bor Hotel **** Villány ( ) Készítette: Héhl Leila.
 EU támogatásból Kemecse Város közösségi tereinek fejlesztése során több pontú beruházásként:  játszótér kialakítására;  a Répásy díszsírhely (Kegyeleti.
Készítette: Klenk Katalin és Szegedi Dóra
KERESLET ÉS KÍNÁLAT AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN 3. Előadás/Szeminárium
Érsekhalma.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Ajka város Belváros 1. akcióterület rehabilitációja KDOP /2f Pályázati összefoglaló KÖZÉP-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM.
Budapest XXII. kerület Városház tér, Mária Terézia utca és Kossuth Lajos utca átépítése, megújítása Szilágyi Tibor Szakterületi vezető BKK Zrt
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. Monor.
Meghívó Föld napi rendezvényekre
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
LEADER, Identitás, Sport
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
Helyi védett értékek bemutatása a
Szabadics zoltán, alapító június 14 Kamarák háza, zalaegerszeg
Zárórendezvény.
Előadás másolata:

Sok szeretettel köszöntjük Önöket Monoron! Monor – Jó itt élni!

Monor a Duna-Tisza közén, Magyarország középső részén, a délkelet-pesti agglomeráció határán fekvő, megújuló, fős város. A XIX. század óta központi szerepet tölt be a térségben, azóta a Monori járás központja. Monor – Jó itt élni!

A főváros határától és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtértől 20 kilométerre található a 4. számú főúton. A város a Budapestet elkerülő M0-ás autóútról néhány percre fekszik ig bekapcsolódik az országos gyorsforgalmi úthálózatba is a 4-es számú elkerülő autóút megépítésének köszönhetően. Monor – Jó itt élni!

Monor (Monar) nevének első hiteles írásbeli említésével egy március 25-én kelt oklevélben találkozunk. Az 1800-as években megindult településrendezés a mai napig meghatározza városunk szerkezetét. Monor – Jó itt élni!

A XX. század elején épültek a mai Monor városképét jelentősen meghatározó épületek: az ország egyik első vasbeton szerkezetű épülete a Vigadó, a Bíróság és a Kossuth Lajos Általános Iskola. Az elmúlt bő másfél évtizedben ismét fejlődésnek indult a városunk. Ez idő alatt teljesen kiépült a belterületi infrastruktúra, számos új közintézmény, megújult parkok, sétálóutcák és közösségi terek színesítik a városban lakók életét. Monor – Jó itt élni!

A és között újították fel a városközpontot és ekkor került kialakításra a Petőfi Sándor utcában a sétálóutca. Az elegáns térkövekkel kirakott, padokkal, virágládákkal díszített sétálóutcában számos vendéglátóhely és üzlet található. Megújult a Városi Könyvtár melletti Szent István tér is, ahol két szökőkút is kialakításra került. Monor – Jó itt élni!

Tavaly adták át a körforgalmat a Kossuth Lajos és az Ady Endre utca kereszteződésében, mely sokat javított a városközpont közlekedésén. Ezzel párhuzamosan hoztak létre egy, a város központján keresztül futó patakot, melyben a város határában található egykori patak köszön vissza. Az évek alatt megújult monori városközpont értékőrző rekonstrukciójáért városunk 2014-ben elnyerte Pest Megye Önkormányzatának Kulturált Települési Környezeti Díját. Monor – Jó itt élni!

A különleges és látványos építészeti megoldásokkal kialakított monori uszodában egy 2,2 méter mely, 25 x 16 méteres vízfelület várja a sportolni, kikapcsolódni vágyó közönséget. A Celsius-fokos, feszített víztükrű medence mellett a kisebbek egy tanmedencében sajátíthatják el az úszás tudományát. A 12,5 x 6 méteres vízfelület a csoportos foglalkozásokra is alkalmat ad. Monor – Jó itt élni!

Többek között babaúszással, gyermek úszásoktatással, szinkronúszással, vízitornával, vízilabdával és gyógyúszással is várják a sportolni vágyó gyerekeket és felnőtteket. Havi rendszerességgel valamilyen vízi sport regionális vagy országos versenyt is rendeznek az uszodában, ezek közül a legjelentősebb a gyakran magyar válogatottak részvételével zajló Delfin Kupa nemzetközi szinkronúszó verseny. A medencék mellett egy 10 személyes száraz szauna, masszázsszoba, szolárium, büfé es uszodabolt is található a létesítményben. Az uszodát évente 66 ezer vendég keresi fel. Monor – Jó itt élni!

Monoron a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van. Az agyagos- löszös dombon kézi erővel ásták ki a boroshordók tárolására szolgáló pincéket és többségük elé présházakat is emeltek. A Monori Pincefaluban jelenleg közel 1000 pince található, amely nem csupán Magyarországon, de Európában is egyedülálló. A borpincék zöme egyedi igényeket szolgál, azonban egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is. Monor – Jó itt élni!

Fontos közösségi tér a Strázsa- hegy lábánál található Szent Orbán-tér. A Monori Pincefaluba érkező vendégek és helyi pincetulajdonosok erre a térre érkeznek, amikor felkeresik városunk fő, egyúttal még sok szempontból kiaknázatlan turisztikai látványosságát. Népszerű találkozó- és pihenőhely ez, ezért döntött úgy a városvezetés, hogy a terület kibővítését azonnal kövesse a tér felújítása is. A 2016-ban befejeződő csinosítás nyomán a közlekedési funkció biztosítása mellett, egy rendezvényekre és szervezett kézműves vásárokra is alkalmas tér várja majd az ide látogatókat. Monor – Jó itt élni!

A Strázsa-hegyen őszén elkészült egy modern kilátó, amelyről nem csak a pincefalu és Monor, de több környező település, sőt a budai hegyvidék is jól látható. A kilátó folyamatosan megújuló tere óta a Magyarországi Pincefalvak Főtere is egyben. A pincefaluban 2009-ben felavatott Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényen játékos keretek között ismerkedhet meg az ide látogató többek között a hazai szőlészet és borászat alap ismereteivel, a hungarikum szőlőfajtákkal, valamint a Monort körülvevő természeti és épített értékekkel. A könnyű séta egy borkóstolással egybekötött programmal tartalmas élményt kínál az ide látogatóknak. Monor – Jó itt élni!

A város kulturális életének meghatározója a Vigadó. Igényes és egyre nagyobb közönséget vonzó programokkal színesítik a város életét. Dísztermének kiváló akusztikája lehetővé teszi komolyzenei hangversenyek, kamaraestek, előadói estek folyamatos megrendezését, mely egyedülálló lehetőség jelent Pest megye délkeleti részén. Évről-évre új és megújuló rendezvényeket kínálnak az érdeklődőknek. Monor – Jó itt élni!

Minden júniusban a 22 magyar borvidék legjobb borait bemutató ’Borvidékek Hétvégéje’, augusztusban a zenei és augusztus 20-i programokra épülő ’Új Kenyér Fesztivál’ és a decemberi hétvégéken szervezett adventi gyertyagyújtások és vásár mind-mind néhány éves, sikeres kezdeményezések. Monor – Jó itt élni!

A korszerű és hangulatos városi Piaccsarnokot a jelenlegi formájában 2001 óta használhatják a településen és a környéken élő termelők és lakosok. A piacon hetente kétszer friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, hús- és tejkészítményekkel várják a térség termelői az egészséges és finom ízek iránt elkötelezett vásárlókat. Egyre sikeresebbek a helyi termelői alapanyagokra támaszkodó egyedi kezdeményezések. A teljesség igénye nélkül, kiváló almasajtok, lekvárok, sajtkészítmények, szörpök találhatóak a kistermelők asztalain. Monor – Jó itt élni!

A Piaccsarnok alkalmanként Fesztiválcsarnokká alakul, ahol szimfonikus zenekari koncert, gyerekelőadás, könnyűzenei előadás és jótékonysági főzés színesíti a város életét. A kisállatok kedvelői egész Közép-Európában ismerik az évi hat alkalommal megrendezésre kerülő Monori Kisállatbörze és Hobbiállat Vásárt. Egy-egy vásárra ezer látogató érkezik, hogy utána kiskutyával, színpompás díszmadárral vagy más házi kedvenccel térjenek haza. Monor – Jó itt élni!

A város egyik népszerű parkja a Kis-tó és környéke. A gazdag élővilágú tó és a körülötte található közel 8 hektáros terület ben újult meg. Ekkor alakították ki a parkot átszelő kivilágított sétányt, a kerékpáros pályát és a kültéri edzőparkot. Monor – Jó itt élni!

A gyerekek kulturált szórakozási lehetőségeire nagy hangsúlyt fektet a város vezetése második felében bővítik a Tavas park játszóterét és edzőparkját. Ezzel egy időben készül el a Városi Uszoda közelében található játszótér bővítése és kiegészítése egy gyerek-kresz pályával. A pályán a gyermekek biztonságos körülmények között tanulhatják meg a városi közlekedés legfontosabb elemeit, a kerékpárút és gyalogátkelőhelyek használatát. Monor – Jó itt élni!

A következő időszakban sorra újulnak meg a város belső területén található közterek is. Ilyen az egészségház melletti tér, ahol gyógynövényeket bemutató mintakert kerül kialakításra. A fiatal korosztálynak egy „grund” épül a városban, ahol kézilabdázni, focizni és kosárlabdázni is egyaránt lehet majd. Monor – Jó itt élni!

A Monori Sportegyesület (MSE) a város legnagyobb civil szervezete, amelyet március 15-én az országban elsők között alapítottak. Szervezett keretek közt, több korosztályban lehet focizni, kosárlabdázni, úszni, karatézni, teak-won-dózni, ritmikus sportgimnasztikázni, és birkózni. Az MSE taglétszáma közel ezer fő. Az elmúlt években jelentős beruházások történtek, és a fejlesztések 2015-ben is folytatódnak: normál méretű műfüves edzőpálya épül, és megújult a futópálya is. Monor – Jó itt élni!

A szabadidő egészséges eltöltése nem csak szervezett keretek között történhet Monoron. A parkok, várost övező erdők és rétek kiváló testedzési-kiránduló-túrázási lehetőséget biztosítanak. A város határában áthaladó turistajelzés mentén a pincefalu értékeit, míg a Kis-tó parkjában lévő tanösvényen végighaladva a város természeti kincseit és hagyományait ismerhetik meg. Monoron a testépítés és a fitness iránt érdeklődők is találnak több edzőtermet. A város határában egy nemzetközi előírásoknak megfelelő, 6 lyukú golfpálya is várja az érdeklődőket. Monor – Jó itt élni!

Jó minőségű közszolgáltatásokkal, esztétikus közösségi terekkel, kiterjedt intézményhálózattal, szakorvosi járóbeteg-ellátással várja Monor az ide látogatókat, a befektetni, vagy letelepedni szándékozókat! Járásközponti helyzetből fakadóan magas a város kiskereskedelmi ellátottsága. Monor helyi bírósági és ügyészségi székhely-település, a Járási Hivatallal kiterjedt hatósági ügyintézési központ, az itt működő bankfiókokkal pedig kistérségi pénzintézeti centrum- szerepet is betölt. Monor – Jó itt élni!

A helyi gazdaságra jellemző, hogy a fős vállalkozások az országos átlagot elérik, de a Budapest közeli agglomerációs településektől jelentősen elmaradnak. Ennél nagyobb foglalkoztató csak 5 van a városban. A vállalkozások gazdasági ereje, kevés kivételtől eltekintve, elmarad az országos átlagtól. Ugyanez igaz a helyi adóbevételek mértékére is Monor – Jó itt élni!

A város vezetése mindent megtesz azért, hogy egy pezsgő, élhető és vállalkozások számára is vonzó városkép alakuljon ki Monorról. Szeretnénk, hogy olyan várossá váljon Monor, ahol a helyi lakosok és a vendégeink is elmondhatják majd: Monor Jó itt élni! Monor – Jó itt élni!

Köszönöm figyelmüket, érezzék jól magukat Monoron! Monor – Jó itt élni!