Polgári jogi alapvetés dr. Gács Attila GÁCS ÜGYVÉDI IRODA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

A nemzetközi közúti árufuvarozás
Ne kelljen más ruháját viselni A szakmai kártérítési felelősség áthárítása.
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Biztosítani kívánt kockázatok fedezetlensége a vállalati biztosítások
MBF Szemináriumok – A szállítmányok biztosítási védelme
Szállítmánybiztosítás
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

Tevőleges szolgáltatásra kötelező szerződések
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Az alapismeretek összefüggései
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Zsibrita Mátyás – DÍJSZÁMÍTÁS Zsibrita Mátyás – március 20.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
Biztosításgazdaságtan 9. téma
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
A szállítmányozói gyűjtőforgalom (közúti)
Kártérítési felelősség
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
Szállítmányozás és fuvarozás
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
10. Előadás szerződésszegés
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A logisztika fogalma USA Logisztikai Tanácsa „Az alapanyagok, félkész-és késztermékek, valamint az információk származási helyről felhasználási.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
MUNKAJOG – 11. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
15. Az eladók foglalkoztatása
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
A vállalkozási szerződés dr. Sápi Edit
MUNKAJOG – Kártérítés Dr. Csőke Rita
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Nemzetközi magánjog II.
Szállítmányozási jog LO08
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

Polgári jogi alapvetés dr. Gács Attila GÁCS ÜGYVÉDI IRODA

Kiinduló intelmek Az üzleti kockázat másra nem hárítható (általában sem…) Korlátozott a felel ő sség Áru / küldemény nincs biztosítva

fuvarozás = áruszállítás Rendelkezik fuvareszközzel (teherautó, repül ő gép stb.) Elszállítja a küldeményt A-ból B-be. (A fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére történ ő továbbítására és a címzettnek történ ő kiszolgáltatására, a feleadó díj fizetésére köteles) Légitársaság Hajóstársaság Vasút Közúti árufuvarozó A kamionsof ő r nem fuvarozó (csak a fuvarozó alkalmazottja) A szállítmányozó sem fuvarozó (csak szervezi a fuvart)

szállítmányozás = fuvarszervezés nem árukezelés nem fuvarozás nem szállítás nem rakodás nem raktározás nem biztosítás (erre nem is köteles) nem külkereskedelem (a „paritás” a megbízó problémája) nem kezesség az üzleti kockázat tekintetében A szállítmányozó saját nevében a megbízó javára küldemény továbbításával összefügg ő (tipikusan fuvar-) szerz ő dések megkötésére és jognyilatkozatok megtételére köteles, amiért a megbízó díjat fizet. A nem szállítmányozással közvetlenül összefügg ő raktározás esetén a szállítmányozó letéti szerz ő dést köt.

Raktározás = árumegőrzés Raktározás jogilag letéti szerz ő dést jelent. A letéteményes (raktáros) a szerz ő désben meghatározott ingó dolog meg ő rzésére és annak szerz ő dés megsz ű nésekor történ ő visszaadására vállal kötelezettséget, a letev ő (aki betárolt) pedig ezért díjat fizet. A letéteményes a dolgot nem használhatja, nem hasznosíthatja, nem adhatja más ő rizetébe, különben felel minden kárért, ami e nélkül nem következett volna be. A fuvarozással / szállítmányozással összefügg ő „átmeneti” meg ő rzés nem letét, hanem fuvarozás ill. szállítmányozás!

Kivel és milyen szerződést kötünk? Fuvarozóval Szállítmányozóval Fuvarszerz ő dést Ptk. XXXVIII. Fejezet. Fuvarszerz ő dés fogalmilag kizárt, ha a megbízottnak nincs fuvareszköze (klasszikus szállítmányozó)! A fuvarozó (hajós, légitársaság stb.), aki fuvarozza, tehát fizikailag is szállítja a küldeményt. Szállítmányozási szerz ő dést Ptk. XLII. Fejezet A szállítmányozó „csak” szervezi a küldemény szállítását, lehetséges, hogy fizikailag nem is kerül vele kapcsolatba. A szállítmányozási szerz ő dés teremt kapcsolatot a megbízó és fuvarozó között. Raktárossal (Logisztikai szolgáltatóval) Letéti szerz ő dést Ptk. XLVII. Fejezet Ha „csak” meg ő rzésr ő l van szó!

Milyen a „jó” szerződés? Szerz ő dés = két fél egybehangzó jognyilatkozata A szerz ő dés mint ellenérték fejében vállalt szolgáltatás alapvet ő en egy árazási probléma. Létrejöttéhez a feleknek a lényeges, vagy valamelyik fél által lényegesnek min ő sített kérdésekben való megállapodása szükséges. Kivel kötjük a szerz ő dést ?(Nem mindig egyértelm ű ! Fuvarozó, vagy szállítmányozó a megbízottam?) Mi a megbízás tárgya ? (A „honnan, hová, mikor és mennyit”esetköre.) Milyen feltételekkel ? (A díjazás és felel ő sség kérdésköre.)

A polgári jogi felelősség Szerz ő désszegéssel okozott károk Szerz ő désen kívül okozott károk Volt kapcsolata a feleknek, megállapodtak valamiben, de az egyik fél (vagy a másik is) nem a megállapodásnak megfelel ő en járt el és így a másik félnek kárt okozott (a targonca leborította a küldeményt). Korlátolt felel ő sség, alapesetben csak a szolgáltatás tárgyára (=küldemény) vonatkozik, a mentesülés a felel ő sség alól viszont szinte kimentést nem t ű r ő (a szállítmányozás korábban is ilyen volt, most ez minden szerz ő désre igaz). A feleknek eredetileg nem volt szerz ő déses kapcsolata (s ő t más kapcsolata sem), a károkozás mint kötelemfakasztó jogi tény hozta a feleket egymással – jogi – kapcsolatba (gólt rúgtam a szomszéd ablakába). Teljes kárfelel ő sség, de mentesül a károkozó a felel ő sség alól, ha bizonyítja hogy magatartása nem volt felróható. Felróhatóság, az elvárható magatartás elve: ahogy adott helyzetben általában elvárható. (De ez nem mindenhol elég!)

Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért Ptk. 6:142. § Aki a szerz ő dés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felel ő sség alól, ha bizonyítja, hogy a szerz ő désszegést ellen ő rzési körén kívül es ő, a szerz ő déskötés id ő pontjában el ő re nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje, vagy a kárt elhárítsa. Konjunktív feltételek, tehát a feltételeknek együttesen kell fennállniuk a mentesüléshez. Nem felróhatósághoz kötött, nagyon szigorú szabály, gyakorlatilag csak a vis maiorra lehet eredményesen hivatkozni, de azt is bizonyítani kell! Üzenet: MINDENKI JÓL GONDOLJA MEG, HOGY MIRE ÉS MENNYIÉRT VÁLLALKOZIK! Veszély! Ha a szerz ő dést elszeg ő üzleti partnerem nem is tudja magát kimenteni még nem biztos, hogy az engem ért kár meg is térül!

A szerződésszegéssel okozott kár mértéke Ptk. 6:143. § (1) Kártérítés címén meg kell téríteni a szolgáltatás tárgyában keletkezett kárt. EZ LEGFELJEBB AZ ÁRU ÉRTÉKE. (2) A szerz ő désszegés következményeként a jogosult vagyonában keletkezett egyéb károkat és elmaradt vagyoni el ő nyt olyan mértékben kell megtéríteni, amilyen mértékben a jogosult bizonyítja, hogy a kár, mint a szerz ő désszegés lehetséges következménye a szerz ő déskötés id ő pontjában el ő re látható volt. (3) Szándékos szerz ő désszegés esetén a jogosult teljes kárát meg kell téríteni. A felel ő sség alól a mentesülés nagyon nehéz, de a kártérítés mértéke korlátozott – ha nem volt belátható a szerz ő désszegés következménye! Viszont a (2) bek. miatt különös jelent ő sége van a felek tájékoztatásának és a felel ő sség korlátozásának!

A szállítmányozó / fuvarozó felelőssége Árukár esetében a fuvarozó felel ő sségéhez köt ő dik, tehát, ha a küldeményt gy ű jt ő forgalomban (mások küldeményeivel egy fuvareszközön) továbbította és a kár emiatt következik be, a birtokában lév ő küldemény elvész vagy károsodik. Ha a megbízó külföldi, akkor a szállítmányozó által fizetend ő kártérítés nem lehet magasabb, mint a megbízó államának joga szerint fizethet ő legmagasabb kártérítés. (ez a fuvarozóra is igaz + nemzetközi egyezmények!) Nem árukár, hanem szerz ő désszegéssel okozott más károk esetén (pl. rossz küldés, Ausztria helyett Ausztrália), az el ő z ő szabályok alkalmazandók!

A fuvarozó felelőssége és a nemzetközi egyezmények A fuvarozó felel ő ssége Korlátozható, de a súlyos gondatlanságért való felel ő sséget nem lehet kizárni (a szándékosságot eleve nem). Mindig az adott fuvarozási ágra vonatkozó szabályokat (légi, közút, tenger, vasút) kell alkalmazni. Max. a feladó államának joga szerinti legmagasabb kártérítési összeg. Nemzetközi egyezmények Közút (CMR Egy.) 8,33 SDR / a bruttó súly minden hiányzó kg-ja, késedelem esetén max. kötbér a fuvardíj erejéig. Légi (Montreali Egy): 19 SDR /kg, és nincs külön késedelem, Tengeri (Haag-Visby R): 2 SDR/kg Vasút (CIM-Cotif Egy): 17 SDR/kg 1 SDR = 1,15-1,20 EUR, azaz 8,33 SDR=10 EUR

Raktáros felelőssége Felel ő sség a szerz ő désszegéssel okozott károk szabályai szerint alakul, a szolgáltatás tárgya (a teljes áruérték) + elmaradt haszon is lehet (ha az ismert volt a szerz ő déskötéskor). Kimentés szinte csak vis maior esetén! DE ! HA SZÁLLÍTMÁNYOZÁSSAL / FUVAROZÁSSAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN VESZIK EL A RAKTÁRBAN Ő RZÖTT ÁRU, akkor KORLÁTOLT A FELEL Ő SSÉG!

Vajon „jó” volt-e a szerz ő désem?

A biztosítás alapgondolatai A károk elkerülhetetlenek. Kárt nemcsak okozni, de elszenvedni is lehet. A károkozó sokszor nem is képes megtéríteni az okozott kárt, a kárt szenvedett pedig kénytelen viselni a következményeket, ha a kárt nem tudja másra hárítani (mert a károkozó nem tud fizetni, a károkozó ismeretlen, és/vagy nincs biztosítás). A kár mértéke korlátozott felel ő sség esetén sem korlátozott a végösszegben, csupán bizonyos kárelemeket nem, vagy csak részben kell megtéríteni! A biztosítás védi a károkozót (felel ő sségbiztosítás) és védi a kárt szenvedettet is (szállítmánybiztosítás).

Biztonság vagy meglepetés?

A kár bekövetkezett A megbízó, fuvaroztató, árutulajdonos elvárása, hogy a kára teljes mértékben térüljön meg. Jogos az elvárás? IGEN! NEM! MINDKÉT VÁLASZ LEHET HELYES!

A szállítandó árut érintő biztosítások fajtái szállítmánybiztosítás felel ő sségbiztosítás A szállítmánybiztosító arra szerz ő dik, hogy az árukárt (a küldemény értékét) - a felel ő sség tényét ő l függetlenül - megtéríti. A biztosító kártérítése : a teljes áruérték + esetleg az elvárt haszon, + esetleg a fuvardíj Megnevezés cargo insurance vagy Transportversicherung ( és nem fuvar- vagy árubiztosítás!) A biztosító arra szerz ő dik, hogy a fuvarozó, vagy a szállítmányozó által tevékenységi körükben okozott károkat megtérítsék. A biztosító kártérítése: A kár azon hányada, amiért a fuvarozó / szállítmányozó felel Transport v. forwarding liability vagy Verkehrshaftung (pl. CMR- v. szállítmányozói felel ő sségbiztosítás,)

Egy könnyen elképzelhető káresemény Egy szállítmányozó fuvart szervez Hamburg-Budapest viszonylatban közúton. A küldemény egy 18 t tömeg ű EUR érték ű ipari berendezés. A küldemény – a fuvareszközzel együtt – leég. A kár oka t ű z. A kár (totálkár) EUR A fuvarozó felel ő ssége a CMR Egyezmény szerint a következ ő lehet: 1. A tüzet villámcsapás okozta. Elháríthatatlan és el ő re nem látható esemény (vis maior) a fuvarozó nem felel. 2. A tüzet m ű szaki hiba okozta. 18 t x 8,33 SDR (kb. 10 EUR) = EUR a fuvarozó felel ő ssége. 3. A t ű z baleset következtében következett be, a sof ő r ivott vagy „túlvezetett”. Súlyos gondatlanság, a fuvarozó felel ő ssége teljes, EUR.

Az esettanulmány folyományai Ha volt szállítmánybiztosítás: A szállítmánybiztosító mindhárom esetben viszonylag rövid id ő n belül térít a károsultnak, a 2. ill. 3. esetben regresszál a fuvarozón ill. annak CMR biztosítóján (ha a fuvarozónak volt CMR biztosítása). Ha nem volt szállítmánybiztosítás: Az 1. esetben a károsult maga viseli a kárát és senkit nem kötelezhet kártérítésre. A 2. és 3. esetben a károsultnak fizet a fuvarozó CMR biztosítása, ha a fuvarozónak volt ilyen. Kérdés a biztosító helytállásának mértéke (pl. csak EUR) és kérdés, hogy a különbözet behajtható-e a fuvarozón?

Köszönöm a figyelmet, kérdéseikre állok szíves rendelkezésükre ! Dr. Gács Attila Gács Ügyvédi Iroda 1036 Budapest, Kolosy tér 1/A., 3. em. 3. tel./fax: +36/1/ mob.: +36/30/