Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Köszöntöm a megjelent kollégákat
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ CSALÁDI JÁRULÉKKEDVEZMÉNY KATA 2014
Adótörvény változások év közben
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
2014. évi Társadalombiztosítási jogszabály változások
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Általános forgalmi adó
A szállásadás adóügyi kérdései
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
Adózási alapismeretek 3. konzultáció Személyi jövedelmadó
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Szociális hozzájárulási adó
Társadalombiztosítási
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Szarvasné Vadászi Csilla
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
EHO módosítása szeptember 01-től. EHO mértéknövekedés 14% Külön adózó jövedelmekből: - vállalkozásból kivont - értékpapír kölcsönzésből - 25 illetve.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Személyi jövedelemadó 2015
Megbízási és vállalkozási jogviszony
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
2014. évben benyújtandó bevallások főbb változásai Csongrád Megyei Adóigazgatóság Készítette: Tariné Deák Edit Osztályvezető február. 5-6.
2014. évi jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI év közi változások időpont megjelölésével.
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Családbarát adórendszer Magyarországon Tamásné Czinege Csilla NAV Adószakmai Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes július 5.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Személyi jövedelemadó Összevont adóalap megállapítása Adóalap-kiegészítés 2424 ezer forint éves jövedelemig 0% Éves jövedelem 2424 ezer forintot.
Járulék Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
2015. évi változások Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, kisadózó vállalkozók tételes adója, egyszerűsített foglalkoztatás.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
KATA – KIVA, EVA évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
Az első házasok kedvezménye
2012. évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
KATA változásai hatályos január 1.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Előadás másolata:

Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága

Adózás rendje

kitolódik a bevallást pótló nyilatkozat benyújtására nyitva álló határidő a társasági adó bevallás benyújtásának határidejéig, vagyis május 31-ig től a bevallást újra lehet a bevallási határidő lejárta előtt önellenőrizni a jövedelemigazolás tartalmának módosítása a megbízólevél elektronikusan is kézbesíthető akkor minősül kézbesítettnek, ha a KR rendszer az irat kézhezvételét visszaigazolja ebben az esetben is beszélhetünk vélelmezett kézbesítésről

Kisadózók tételes adója, kisvállalati adó

KATA Nem minősül főállású kisadózónak 2014-től az a személy, akit egyidejűleg (akár több) munkaviszony keretében foglalkoztatnak, ha e foglalkoztatások együttes időtartama eléri a heti 36 órát. Szintén nem minősül főállásúnak az a kisadózó magánszemély, aki más vállalkozásban főállású egyéni vagy társas vállalkozóként biztosított, ideértve azt is, ha egy másik kisadózó vállalkozásban főállású kisadózónak minősül.

KATA II Szünetel a főállású kisadózó biztosítása abban a hónapban, amelyben a tételes adót nem kell megfizetni. Magasabb összegű tételes adó választására ( forint) van lehetőség, az ellátási alap forint. A kata alany és az üzleti partnere is köteles adatot szolgáltatni az 1 millió forintot meghaladó kifizetés után. Nem kell külön bevételi nyilvántartást vezetnie a kata alanynak, ha bizonylatait megőrizte.

KIVA A kiva alanya negyedévente, vagy havonta vallja be az előlegeket, évenként kell megállapítani az adófizetési kötelezettséget. Május 31-ig kell bevallani a kötelezettséget, eddig az időpontig kell elszámolni is. Évközi megszűnés esetén a bevallást a megszűnés hónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtani. Eddig kell befizetni a kiva összegét is. A pénzforgalmi szemléletű eredményt csökkenti a visszatérített kiva összege. Nem növeli a pénzforgalmi eredményt a kiegészítő befizetés. A jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalékot a módosítás kiveszi az osztalék utáni adót kiváltó adó alapjából.

Személyi jövedelemadó

Családi kedvezmény Elsőként az szja törvényben meghatározott szabályok szerint meg kell határozni a magánszemélyt megillető kedvezményt. Csak a kedvezményre jogosult személyt kell vizsgálni. A megosztás, közös érvényesítés csak az érvényesítés módját érinti, az összegét nem. Először az szja alapját kell a kedvezménnyel csökkenteni, ezt követően vehető figyelembe a járulékkedvezmény a törvényben előírt sorrendben: 4% t.ebj, 3%p.ebj, 10%nybj

Családi kedvezmény II A családi járulékkedvezmény a magánszemély nyilatkozata alapján már év közben is érvényesíthető. Lehetősége van, hogy ne kérje ennek évközi elszámolását. A kifizető, munkáltató a bérszámfejtéskor először az adóalapot csökkenti, ha az nem nyújt fedezetet a teljes kedvezményre, ezt követően a nem érvényesített kedvezményrész 16 százalékát tudja az érvényesítésin sorrendben levonni a járulékokból. Az 1,5 % munkaerőpiaci járulék nem csökkenthető.

Családi kedvezmény III A biztosított személy az év végi adóbevallásában számol el a családi kedvezménnyel. Az elszámolás során fel kell tüntetni a járulékkedvezmény alapját, összegét, az év közben érvényesített összeget. Ha a már érvényesített összeg kisebb, mint az év végén megállapított összeg, a különbözet az szja szabályai szerint visszaigényelhető. Ha a magánszemély már év közben is érvényesített családi járulékkedvezményt, de év végén a bevallásban kiderül, hogy maradt fenn adókötelezettsége, akkor nem a járulékfizetést kell módosítani, hanem az szja-t kell megfizetni.

Családi kedvezmény IV Egyéni vállalkozó, valamint az őstermelő is érvényesíthet családi járulékkedvezményt. A vállalkozó ebben az esetben havonta, őstermelő negyedévente köteles adóelőleget fizetni. A vállalkozók közül azonban csak azok tudják a kedvezményt érvényesíteni, akik tényleges jövedelemmel rendelkeznek (kivét, átalányadó alap) A családi járulékkedvezmény bevezetése miatt szükségessé vált a bevallás adattartalmának megfelelő módosítása.

Egyéb módosítások 2014-től a január 10-ig kifizetett bér minősül az előző évi jövedelemnek. Az új szabály szerint már az összes ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jognál figyelembe vehető az idő múlására vonatkozó csökkentés. A szünetelő egyéni vállalkozók is választhatnak munkáltatói elszámolást, egyszerűsített bevallást, adónyilatkozatot.

Egyéb módosítások II A devizahitelesek megsegítése érdekében adómentes a pénzintézet által elengedett követelés akkor is, ha szabad felhasználású vagy gépjármű hitelről van szó. A módosítás eltörli a forintos adómentességhez kapcsolódó jövedelemkorlátot, tekintettel arra, hogy az összes jövedelem fogalom kikerült a törvényből. Meghatározásra került a birtok-összevonási cél fogalma. A kapott kártalanítást a tevékenységből származó bevétel részeként kell kezelni.

Általános forgalmi adó

Folyamatos szolgáltatások Az olyan folyamatosan nyújtott szolgáltatások, ahol a felek az ellenértéket egy meghatározott időszakra állapítják meg (hónap, negyedév), a teljesítés időpontjának az időszak utolsó napja minősül. Ezt a rendelkezést először a június 30-át követő elszámolási időszakban kell alkalmazni. (ha a teljes időszak július 1 utáni) Azon ügyleteknél, ahol a díjat átalányban vagy fogyasztás alapján határozzák meg, ott továbbra is az elszámolás esedékessége a teljesítési időpont.

Adóalap utólagos csökkenése A törvény újraszabályozza az adóalap utólagos csökkentésének eseteit annak érdekében, hogy az EU Bíróság döntésének megfeleljen. Az adóalap utólagos csökkentésének feltétele, hogy az eredeti számla is módosításra kerüljön. Új elem a termékértékesítésre, szolgáltatás nyújtásra tekintettel közvetett pénzvisszafizetés. Az adóalap csökkentést legkorábban abban az időszakban jogosult figyelembe venni, amelyben a pénzt visszafizették.

Mezőgazdasági fordított adózás Az EU irányelv módosítása lehetővé teszi a fordított adózás időtartamának meghosszabbítását. Ennek eredményeként nem június 30. napjáig, hanem december 31-ig alkalmazandóak a gabonatermékek tekintetében bevezetett fordított adózási szabályok.

Köszönöm a figyelmet!