A magatartás zavarokkal küzdő gyerekek oktatása- nevelése Készítette: Varga Anita Andragógia BA 2011/12. II. félév.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
„A golyóálló vezető” A vezetői munka hatékonyságának fejlesztése Dr. Petőné Ködmön Anikó Kreatív Kommunikáció Oktató és Szolgáltató Bt. 06/
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Matematikai nevelés pszichológiai, pedagógiai meghatározottsága Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
„Az ember is tud úgy tanulni, mint a patkány a labirintusban” 2Új tanulási módszerek az informatikában.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Szociális kompetencia
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
AZ ISKOLÁSKORBA VEZETŐ
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Káros szenvedélyek: Drogok.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
KRE-AKTÍV motivációs projekt
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Konfliktusok az iskolában
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Projektmunka Földrajzolok
KORAI FIGYELMEZTETŐ JELEK
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Tehetségelméletek elméleti alapok a tehetséggondozáshoz.
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

A magatartás zavarokkal küzdő gyerekek oktatása- nevelése Készítette: Varga Anita Andragógia BA 2011/12. II. félév

Tartalom  Magatartászavar meghatározása  Tünetei  Formái  A kialakulás lehetséges okai  Mire kell figyelni a családi nevelés során?  Iskola választás szempontjai  A problémás gyereket befogadó pedagógus számára néhány segítő lépés

A magatartászavar meghatározása  A viselkedészavar olyan speciális gyűjtőfogalom, amely mindazon viselkedésbeli módozatokat magában foglalja, amelyek a normatív mércétől való jelentősebb eltérést mutatnak.  A háttérben részképességzavarok, hiperkinetikus vagy kóros aktivitászavar és figyelemzavar illetve ezek halmozódása áll.

A szociálpszichológia szemszögéből  A szociálpszichológia a szemlélő oldaláról vizsgálódik:  Normák, szabályok megsértése  A gyermek magatartása és a beállítódása  Társas viszonyok oldaláról nézve a gyerekben van a hiba.

Általános jelek, melyekből már tudhatjuk, hogy baj van  A gyermek érzékenyebben reagál meteorológiai változásokra.  Fáradékonyabb az átlagnál, nehezebben tűri a zajokat, nehezen viseli el a várakozási és egyéb feszültséget.  Gyakran igényli a pihenést, szünetet, egyedüllétet.  Fokozottabb szüksége van a tevékenységeket meghatározó állandó keretekre, érthető és követhető szabályokra.

A magatartás zavarok tünetei  Több területen figyelhetőek meg.  A motoros aktivitás kisgyermekkorban aktivitás, és a környezet megismerésének a leghatékonyabb eszköze

A motórium területén jelentkező tünetek Ülés közben babrál, fészkelődik. – Elhagyja a helyét feladatvégzés közben. – Össze-vissza rohangál olyan helyzetekben, ahol annak semmi értelme. – Nehézségei vannak a nyugodt játéktevékenységben. – Sokat beszél. – Nem tud csendesen és egyedül játszani. – Állandó mozgásban van („mintha motor hajtaná”). – Mozgása céltalan. – Keveset, nyugtalanul alszik, alvás közben is mozog.

Az impulzivitás területén jelentkező tünetek  Nem várja meg a kérdést, instrukciót, hanem előbb válaszol.  Gondot jelent a várakozás.  Gyakran félbeszakít másokat.  Kiszámíthatatlanul viselkedik.  Nem reagál sem büntetésre, sem dicséretre.  Ok nélkül agresszív.  Gyakran szenved sérülést, fokozott a baleseti hajlama.

A figyelem jellegzetességei magatartás-zavaros gyermekeknél Nem figyel a részletekre. Figyelme hullámzó, elkalandozó. Gyakran nem veszi észre, ha beszélnek hozzá. Nem követi az utasításokat. Figyelme minden külső ingerre elterelődik. Feledékeny. Játék-, illetve feladathelyzetben nem vagy nehezen tartható. Az elkezdett tevékenységet nem fejezi be, csapong. Minden érdekli, de ez az érdeklődés nem tart sokáig. A feladatok megszervezésében komoly gondjai vannak.

A pszichés problémák és az éretlenség tünetei  Szófogadatlanság, ellenállás tünetei  akaratos, makacs, engedetlen, öntörvényű, nem tanul a hibáiból  Szociális éretlenség  túl könnyen barátkozik, de a kapcsolatait megtartani nem vagy csak nehezen tudja  Érzelmi, hangulati problémák  ingadozó hangulat, érzelmi labilitás jellemzi

A diagnózis felállításához szükséges kritériumok  A viselkedésproblémát a gyermek minden életterületén meg kell vizsgálni  Otthon  Óvoda vagy iskola  A tüneteknek 7 éves kor előtt kell kezdődniük  Több tünetnek kell együtt állnia huzamosabb ideig (6 hónap)

A magatartás zavarok különböző formái  Hiperkinetikus zavarok  Olyan tünet együttes, amely az első öt évben alakul ki. Általános jellemzője a tevékenységek közötti csapongás, a figyelmetlenség, az impulzivitás, a meggondolatlanság, a szabályokhoz való nehéz alkalmazkodás.

Viselkedési zavarok Elsődleges tünete a visszatérő és tartós disszociális, agresszív vagy dacos magatartásséma. A viselkedés eltér az adott életkorban elvárhatótól. A szabályokat durván áthágja, súlyosabb a viselkedés, mint egy hagyományos gyermekcsíny, és hosszan is tart.

Kevert magatartási és emocionális zavarok  A fennálló agresszív, disszociális vagy kihívó magatartás kombinálódik depresszióval, szorongással vagy más emocionális zavarokkal.

Jellegzetesen gyermekkorban kezdődő emocionális zavarok  Ez egy kóros védekezési mód, vagyis a gyermek kóros viselkedési tüneteket produkál annak érdekében, hogy a kitörni, kirobbanni igyekvő szorongását visszafojtsa, ne engedje felszínre törni.  szeparációs szorongás,  a fóbiás szorongás,  a szociális szorongás.

A szocializáció jellegzetesen gyermek- és serdülőkorban jelentkező zavarai Heterogén tünetcsoport. Közös jellemzőjük a szociális funkciók rendellenessége, de más fejlődési terület zavara nem társul hozzá. A legtöbb esetben környezeti zavarok vagy depriváció húzódik meg a háttérben.

Tic-zavarok  A tic egy önkéntelen, gyors, visszatérő, nem ritmusos, motoros mozgás vagy hangformálás. Hirtelen kezdődik és céltalan. A stressz fokozza, az alvás pedig megszünteti.

A kialakulás lehetséges okai  A magatartászavarok kialakulásának pontos okát nem ismerik a kutatók, de számos elképzelés született a probléma magyarázatára.  Genetikai háttér:  Fiúknál háromszor gyakoribb, mint a lányoknál  X kromoszóma rendellenességei  A funkciózavarokat direkt módon nem lehet örökölni

Biokémiai tényező  Veleszületett temperamentumprobléma  Ennek oka az idegsejtek közötti ingerületi kapcsolatot biztosító neurotranszmitter anyagok hiányos vagy csökkent volta.  A homloklebeny irányítja ugyanis a figyelmet és az információ feldolgozását. Itt történik az ingerek szétválogatása, a cselekvések tervezése, az idő becslése. Ha ez nem jól működik, a gyerek nehezen tervezi meg magatartását, szétesnek a fázisok, nem látja cselekedete következményeit, az önszabályozás, önirányítás rosszul működik.

Aktiváció, éberség szerveződés  A szervezet általános izgalmi, készenléti szintje a szükségesnél alacsonyabb. Tehát a túlmozgásos gyermekek mintegy ingeréhségben szenvednek, amit a mozgásból származó szenzoros hatásokkal próbálnak ellensúlyozni. Nem szelektálják az ingereket, mindent befogadnak, lényegeset és lényegtelent egyaránt.

Az idegrendszer részleges érési zavara vagy éretlensége  A terhesség alatti, szülés körüli oxigénhiányos állapotokból eredő agyi funkciózavaroknak döntő jelentőséget tulajdonítanak. Ez a központi idegrendszer valamilyen sérülését vagy funkcionális zavarát jelenti, ami késlelteti az agy érési folyamatait. A tanulási folyamat zavara jelentkezhet akkor is, ha még nem követeztek be a tanuláshoz szükséges, éréssel összefüggő agyi változások. Annál a gyereknél, akinél a gátlás folyamatai nem erősödtek meg, és a serkentés dominál, iskolaéretlensége miatt jelentkezhetnek tanulási problémák.

Szociális, környezeti tényező  Egyértelműen a gyermek és környezete közti konfliktus megnyilvánulása.  Vannak olyan gyerekek, akik több figyelmet, szeretetet, gondoskodást igényelnek, mint társaik.

Mire kell figyelni a családi nevelés során? Legyenek szabályok, melyek a gyermek számára érthetőek, betarthatóak. Legyen a gyermeknek a családban napirendje. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozzon! Csak nyugodt állapotban hallgassuk meg gyermeket! A szülő soha ne ítélkezzen előre! Ügyelni kell a hangra, ahogy gyermekkel beszélünk. Soha ne éreztessünk gúnyt, vagy panaszos megadást a hangunk. A beszélgetésekkor a gyermek érezze, hogy mindig számíthat szüleire.

…  Lehetővé kell tennünk a gyermek számára a nyugodt, éjszakai pihenést.  A napközbeni konfliktusokat zárjuk le.  Mindig legyen ideje a beszélgetésre. A családokban gyakran az a jellemző, hogy a TV-t nézik, így nincs idő a beszélgetésre.  Vegyük észre a gyermek viselkedésében a jót és ezt jelezzük felé.

Iskolaválasztás szempontjai  Az osztályok létszáma lehetőleg ne haladja meg a 20 főt.  Lehetőség szerint az osztályban ne legyen több magatartászavarral küzdő gyermek, mert az felerősítheti a problémákat.  Az osztályban is legyenek jól körülírt, mindenki által betartható szabályok.  Legyen az alkalmazott tanterv, tananyag része az önismeret, a reális önértékelés kialakítása, a kommunikáció fejlesztése.

A problémás gyereket befogadó pedagógus számára néhány segítő lépés  Ültetés.  A figyelem huzamosabb fenntartása.  Követelmények  Túlkövetelés estén: a gyakori kudarcok miatt sokszor a gyermek lemond arról, hogy a tanulás terén érjen el sikereket.  Alacsonyabb követelések: nem tanulja meg a küzdő stratégiákat, s felnőve, szükség esetén sem lesz képes a konfrontációra.  Az alkalmazkodás segítése  Szabályok kialakítása

 Együttműködés a családdal.  Együttműködés más szakemberekkel.  Reális énkép kialakítása.  Tanár-diák kapcsolat.  Legyen az alkalmazott tanterv, tananyag része az önismeret, a reális önértékelés kialakítása, a kommunikáció fejlesztése.

Összefoglalás A magatartászavar enyhébb vagy súlyosabb változata a gyermeknépesség közel 20%-át érinti. Ezeknek a gyermekeknek és szüleiknek az ellátása, nevelése, oktatása, támogatása még nem teljesen megoldott. De az oktatásban bekövetkezett szemléletváltás eredményeket kell, hogy hozzon.

 Fontos a pedagógus személyisége.  Ezeknél a gyerekeknél minden akció másfajta reakciót válthat ki.  Hatalmas kihívás.

Köszönöm a figyelmet!