„DUÁLGÉP” PROJEKT TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0014 Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

„Adj egy esélyt!” Sajtónyilványos projektzáró rendezvény Fekete Gabriella projektmenedzser.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR T ÁJÉKOZTATÓ A DUÁLIS KÉPZÉS NYÚJTOTTA LEHETŐSÉGEKRŐL ÉS ENNEK A M ŰSZAKI A NYAGTUDOMÁNYI K AR, J ÁRMŰIPARI Ö NTÉSZETI T ANSZÉKÉN.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap május 11.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Mayer József Budapest február 27.
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A projektek jelentősége a Műegyetemen
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Zalaegerszeg, 21 February 2018
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
A felsőoktatási kompetenciamérés bevezetése
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Motivációs szeminárium
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Lorem ipsum.
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Baranya Megyei Önkormányzat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Előadás másolata:

„DUÁLGÉP” PROJEKT TÁMOP F-14/1/KONV Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kar

A SZOMBATHELYI DUÁLIS GÉPÉSZMÉRNÖKI KÉPZÉS FEJLESZTÉSE, EGYÜTTMŰKÖDVE A KIEMELT JÁRMŰIPARI KÖZPONT GAZDASÁGI HÁLÓZATÁVAL Pályázati konstrukció címe: A felsőoktatás területi, társadalmi, gazdasági szerepének fejlesztése Konzorciumi tagok: Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE); Szombathelyi Képző Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (SzKK); Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Szolgáltató Nonprofit Kft. (NyPJMK) NymE közreműködő Kar: Természettudományi és Műszaki Kar, Szombathely Azonosító szám: TÁMOP F-14/1/Konv Projekt összköltsége: Ft NymE Ft SzKK Ft NyPJMK Ft Támogatás mértéke: 100 %

Projekt időtartama: április 2. – november 30. Projektmenedzsment: szakmai vezető: Prof. Dr. Horváth Béla projektmenedzser:Dr. Németh István pénzügyi vezető: Pintér Zsolt projektkoordinátor:Dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna A tervezett projekt fő célja, hogy a Nyugat-Pannon Térség gazdasági szereplőinek elvárásaihoz, a térség társadalmi céljaihoz igazodva megteremtse a szombathelyi Gépészmérnöki BSc képzés területén a duális képzési rendszer alapjait, nemzetközi, és hazai duális képzések tapasztalatainak felhasználásával, ezzel hozzájárulva az Egyetem, a konzorcium tagjai és az együttműködő partnerek gazdasági fejlődésben vállalt szerepének erősítéséhez, a regionális-térségi munkaerő-piaci igények kielégítéséhez. A SZOMBATHELYI DUÁLIS GÉPÉSZMÉRNÖKI KÉPZÉS FEJLESZTÉSE, EGYÜTTMŰKÖDVE A KIEMELT JÁRMŰIPARI KÖZPONT GAZDASÁGI HÁLÓZATÁVAL

Pályázat benyújtása Támogató döntés Támogatási szerződés megkötése A projekt megvalósításának kezdő dátuma 2015 május: Szerződések kötése, közbeszerzési eljárások elindítása, 50% előleg lehívása Elszámolási kötelezettség partnerenként a támogatás min. 25%-val (nem módosítható előírás) A projekt fizikai befejezése A záró beszámoló és kifizetési igénylés benyújtása MÉRFÖLDKÖVEK

Célkitűzések: 1. Duális rendszerű gépészképzés kialakítása és bevezetése, különös figyelemmel a munkaerő-piaci- és gyakorlat-orientáltságra. 2. A Nyugat-magyarországi Egyetem kormányzati, szak- és felnőttképzési, valamint a gazdasági szereplőkkel való együttműködésének erősítése. 3. Hallgatói szolgáltatások fejlesztése és a lemorzsolódó vagy lemorzsolódással veszélyeztetett hallgatók számára a felsőoktatási szakképzésbe és felnőttképzési programokba való bekapcsolódásának elősegítse. A PROJEKT CÉLKITŰZÉSEI

1. Alprojekt: Duális gépészmérnöki BsC szak kooperatív duális és moduláris képzési programjainak fejlesztése: kidolgozásra, definiálásra kerülnek a duális gépészmérnöki BsC képzés egyetemi tananyagai, a tantárgyak tantárgyi programjain, power-point-os előadásanyagain, valamint jegyzethátterén keresztül; kidolgozásra kerülnek a duális gépészmérnöki BsC képzés vállalati gyakorlatainak tananyagai, a gyakorlatok programjain, valamint jegyzethátterén keresztül. 2. Alprojekt: Hallgatói és intézményi szolgáltatások többszintű fejlesztése: megvalósul a hallgatói és intézményi szolgáltatások többszintű fejlesztése, elsősorban a lemorzsolódások kezelésén, az ehhez kapcsolódóan alternatív utak felkínálásán, a pályaválasztás előtt álló középiskolások elérésén keresztül. AZ ALPROJEKTEK SZAKMAI EREDMÉNYEI I.

AZ ALPROJEKTEK SZAKMAI EREDMÉNYEI II. 3. Alprojekt: Duális mérnökképzés társadalmasítása: megvalósul a duális mérnökképzés társadalmasítása, olyan aktív online közösségek létrehozásával, amelyek tevékenységeikkel, az életpályamodellek aktív közvetítésével, az akadémiai szféra, a regionális ipar és a társadalom számára országos mintaként szolgálhatnak. 4. Alprojekt: A duális gépészképzéshez kapcsolódó partnerek képzési programjai – képzők képzése: képzők képzése folyik, a duális gépészmérnök-képzésben részt vevő oktatók és gyakorlati szakemberek bevonásával. 5. Alprojekt: Duális Felsőoktatási Képzési és Kutató Központ (DFKKK) és tevékenységeinek kialakítása, megalapozása: meghatározódik a Duális Felsőoktatási Képzési és Kutató Központ (DFKKK) tevékenysége, a működéséhez szükséges informatikai háttér megteremtésével.

6. Alprojekt: Regionális szintű intézményi szolgáltatások fejlesztése a duális mérnökképzés és szakképzés, felnőttképzés átjárhatósága érdekében a középiskolai tanulók részére pályaválasztási tanácsadási tevékenység folyik; megtörténik Vas és Zala Megye területén a lehetséges beszállítói kapacitások felmérése, a megyei KKV-k elérése, más járműipari központok kapcsolódó jó gyakorlatának megismertetése, implementálása, beszállítói adatbázis kialakítása; fejlődnek a regionális szintű intézményi szolgáltatások a duális mérnökképzés és szakképzés, valamint a felnőttképzés átjárhatósága érdekében. 7. Alprojekt: Gazdasági együttműködési hálózatok fejlesztése a térség gazdasági fejlődését megalapozó projekt-koncepciók kidolgozása folyik; megfogalmazódik a térségre jellemző gépész életpálya modell, elkészül az életpálya modell marketing stratégiája és akcióterve, majd ez megvalósításra kerül; erősödik a gazdasági együttműködési hálózatok fejlesztése, elsősorban a Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ hálózata szervezetének és működésének tovább fejlesztésével. AZ ALPROJEKTEK SZAKMAI EREDMÉNYEI III.

A projekt illeszkedik az IFT alábbi stratégiai céljaihoz: gyakorlatorientált képzési portfolió erősítése, minőségi fejlesztés; hallgatói elégedettség maximalizálása; Innovatív és kooperatív szerep betöltése a régió műszaki és gazdasági fejlődésében; nemzetköziesítés: oktatói és hallgatói mobilitás és nemzetközi oktatási-kutatási kapcsolatok erősítése; tehetséggondozás és a kiválóság támogatása. A PROJEKT ILLESZKEDÉSE AZ IFT-HEZ

A fejlesztések eredménye tartósan fenntartható, elsősorban: a gépészmérnöki képzéshez fejlesztett egyetemi és vállalati gyakorlati tananyagok alkalmazásán; a kialakított patronáló tanári rendszeren; a duális képzést támogató tanulmányi hivatali szoftveren; a folyamatos információáramlást biztosító és különböző közösségeket összefogó új honlapon; a céges partnerekkel megvalósuló hosszútávú együttműködésen keresztül. A PROJEKT FENNTARTHATÓSÁGA

A projekt megvalósítása kapcsolódik a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című stratégiai dokumentumban megfogalmazott országos célkitűzések teljesüléséhez, mivel: maximálisan a térség meghatározó munkaerő-piaci és társadalmi szereplőinek aktív közreműködésével létrejött gépészmérnöki képzés fejlesztését szolgálja; duális képzést támogat, ezzel elősegíti – többek között – azt, hogy az érdeklődő, motivált, magasabb munkabírású hallgatók munkaerő-piaci tapasztalatokra tehetnek szert. A PROJEKT KAPCSOLÓDÁSA ORSZÁGOS CÉLKITŰZÉSEKHEZ

Végrehajtás: A projekt végrehajtása a rögzített ütemtervnek megfelelő; a határidők tarthatók. A projekt készültségi állapota valamennyi tevékenységnél/ résztevékenységnél időarányos. A projekt belső és külső humán erőforrásának eddigi szakmai teljesítménye az elvártak szerinti. A feladatok megoldásában több mint 50 egyetemi és hasonló létszámú külső szakember vesz részt, akik tudásuk legjavát adva tevékenykednek. A projekt megvalósításának szakmai előrehaladása eredményes. A projekt megvalósítása során felmerült, előre nem tervezett, vagy nem pontosan felmért, prognosztizált kockázatok nem voltak. A projekt végrehajtása során szakmai együttműködés alakult hazai felsőoktatási intézményekkel (BME, ME, SZIE), ahonnan vezető professzorok vesznek részt a megvalósításban. Fogadunk továbbá vendégprofesszorokat négy külföldi intézményből. Együttműködünk a KLIK-kel, továbbá TKKI-val a megkötött együttműködési megállapodásokban foglaltaknak megfelelően. A PROJEKT VÉGREHAJTÁSA

SZÁMSZERŰSÍTHETŐ EREDMÉNYEK (INDIKÁTOROK) Mutató neve Típus Mértékegység Minimálisan elvárt célérték Célértékek elérésének időpontja Képzésben résztvevő képzők számafő Pályaorientációs tevékenységgel elért középiskolai diákok száma fő Kialakított képzési modulokhoz tartozó tanagyagok száma db Együttműködési megállapodással rendelkező gyakorlati képzőhelyek száma db Együttműködési megállapodás megvalósításba bevont gazdasági szereplők száma db

Likviditás: Az 50% előleg folyósítását követően a projekt likviditása biztosított. Az utolsó, november havi teljesítések és kifizetések előfinanszírozására az egyetem biztosít átmeneti forrást. A vásárolt szolgáltatások teljesítésének jelentős része a projekt utolsó harmadára esik, ezért az időarányos kifizetések és elszámolások üteme megfelelő. A PROJEKT FINANSZÍROZÁSA I.

A PROJEKT FINANSZÍROZÁSA II. A projekt elszámolásai (konzorciumi partnerenként): NymE elszámolás elszámolás % SzKK elszámolás elszámolás % NypJMK elszámolás elszámolás % Elszámolt szept. 30-ig %

Költséghatékonyság: A források felhasználása az értéket pénzért alapelv figyelembevételével történt. Amennyiben a beszerzés jellege lehetővé tette, több árajánlat alapján racionalizáltuk a kiadásokat. Az egyedi fejlesztések, illetve szellemi termékek beszerzés esetén a költséghatékonyság mellett kiemelt cél volt a magas minőség is. A PROJEKT FINANSZÍROZÁSA III.

Környezeti fenntarthatóság: A pályázat tartalmának megfelelően minimális a környezeti vonatkozás, így a környezeti fenntarthatóság kérdése nem jelenik meg a későbbiekben markáns kérdésként. Esélyegyenlőség: Az esélyegyenlőséget pályázaton belül több területen is figyelembe vesszük, ill. projekt elem is tartozik hozzá. Pl. patronáló tanári rendszer, esélyegyenlőségi munkatárs foglalkoztatása. Ezeket folyamatosan a későbbiekben is működtetni, ill. foglalkoztatni fogjuk. Eddigi tapasztalatunk alapján igény is merül fel folyamatosan ezekre a szolgáltatásokra, így a tartósság biztosítottnak látszik és fejlesztendőnek a későbbiekben is. A PROJEKT HORIZONTÁLIS SZEMPONTJAI

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Kar