CCS HUNGARY AWB RENDSZER HASZNÁLATA. CCS HUNGARY LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÓI RENDSZER FŐMENÜJE Hasonlóan más felhasználói programhoz itt is a felhasználóknak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
Advertisements

Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Óraregisztrálási modul
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
06M29 adatszolgáltatás elkészítés lépései
Elektronikus levelezés [webmail]
Rendszer 1.Adatgyüjtõ Ez a menüpont adatgyűjtő kezelésére szolgál. Adatgyűjtő egyszerűsíti az árukezelését (mennyiségek rögzítését) ADATCSERE BEÁLLÍÁSOK.
ISA Internetes rendelési felület
Rendszer kezelési ismertetés
Electra IP cím módosítása
ShelfMan Kézikönyv.
CENTROSZET Szakképzés-szervezési Nonprofit Kft TÁMOP /1-2F KMOP-4.1.1/A Szoftverfejlesztés eredményei Közös szervezetmenedzsment.
Vizsgalapok oktatói kezelése Készítette: Fekete Tamás.
Elektronikus kérelem benyújtás
A körlevél készítésének menete
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Hálózatkezelés, Internet 8. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Kölcsönös megfeleltetés december 20. Bányai Tibor, Univerpenta TSzK SZTIR Projekt Szaktanácsadási Tartalomszolgáltató Információs Rendszer.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Internet Sales új felület
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
Fejlesztések, változások a Neptun rendszerben
Oktatói webes vizsgakezelés
Törzsek-Partnerek A partnerek menüpont alatt végezhetjük a partnerek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A partnertörzsben vesszük fel a partnerek.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Internet, Elektronikus levelezés
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Web-alapú humán lekérdező rendszer
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Adatbázis fejlesztés állapota Jelenlegi állapot: Elkészültek a legfontosabb kulcslisták, és a hozzájuk tartozó feltöltési módosítási nézetek.
ISA Internetes rendelési felület
Köszöntöm az EGOL on-line felületének felhasználói útmutatójában! Regisztráció Köszöntöm az EGOL on-line felületének felhasználói útmutatójában!
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Általános…. Neptun új modulok
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Kördokumentumok 2..
A hallgatók jelenlétének nyilvántartása a Neptunban
Egyszerűsített kettős könyvelés gazdasági eseményekkel
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
Az elektronikus vizsgázás menetének rövid ismertetője.
FIR fejlesztések, változások március 17.. Új verzió változásai Márciusi verzióval új, FIR 4.1 xsd Új adatkör: o Juttatások, o Térítések.
Telepítés és használat ICON100 központhoz Modern Alarm Hungary.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
Electra IP cím módosítása. 2  Internet behívás (IP cím) változás: A bank Internet szolgáltató váltás miatt módosítja az Electra szerver elérhetőségének.
- Regisztrációs útmutató - Participant Portal (URF)
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Web alapú humán lekérdező rendszer
AJÁNLÁS a BUD repülőtéren működő szállítmányozók számára az e-FREIGHT and e-CUSTOMS fejlesztések hasznosítására ajánlja: A Vámhatóság, a BUD handling agent-ek,
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
CCS HUNGARY Pénzügyi rendszer. Bemutatkozás A CCS Hungary Pénzügyi rendszer a CCS Hungary BACH Best Airport/Airline Cargo Handling és a CCS Hungary Integrált.
Információ és kommunikáció
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
MIFIR adatszolgáltatás – Technikai információk
A NORMATÍVA BEFIZETÉSE
2016-os újdonságok ! Készítette: Puska Tamás.
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Internet, Elektronikus levelezés
Útmutató Az alapadatok feltöltéséhez
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
Kérjük, adja meg felhasználónevét és jelszavát!
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Web alapú humán lekérdező rendszer
Előadás másolata:

CCS HUNGARY AWB RENDSZER HASZNÁLATA

CCS HUNGARY LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÓI RENDSZER FŐMENÜJE Hasonlóan más felhasználói programhoz itt is a felhasználóknak a saját azonosítójukkal és jelszavukkal kell bejelentkezniük a rendszerbe. Ennek köszönhetően a rendszerben lévő adatokhoz való hozzáférés kontrollálható. A rendszer fuvarlevél történetében lévő bejegyzések mellett, azok elvégzéséhez kötődő felhasználó, dátum és időpont is rögzítésre kerül. A rendszer főmenüjéből elérhető a Súgó, melyben megtalálható minden szükséges információ a CCS AWB rendszer használatával kapcsolatban.

ALAPÉRTÉKEK BEÁLLÍTÁSA Az Alapértékek fülön a következő beállítások végezhetőek el: Cégadatok Házifuvarlevél (HAWB) fejléce Egyéb költségek Maszkok Biztonsági tanúsítvány

ÜGYFÉLADATOK KEZELÉSE Az Ügyfelek menüpontban lehetőség van a partneradatok tárolására. Ennek segítségével a felhasználó ügyféladatainak tárolása megoldódik, illetve a fuvarlevelek kitöltésénél nincs szükség a fuvarlevél címadatainak kézzel történő kitöltésére, hanem egyszerűen kiválasztható az ügyféladatbázisból. Az ügyfelekről sok adat kerül tárolásra, mely letárolt adatok alapján lehetősége van a felhasználónak különböző lekérdezésekre, szűrésekre és a szűrt lista kinyomtatására.

LÉGI EXPORT FOLYAMAT

EXPORT FOLYAMAT A CCS AWB rendszer felépítése követi az export technológiai folyamat lépéseit ezzel is megkönnyítve a felhasználó munkáját. Az Export főmenüponton belül található menüpontok és a funkciók sorrendje megfelel a technológia folyamatnak, melyek az alábbiak: Fuvarlevélszám tartományok kezelése Foglalás Fuvarlevélszám fenntartása Fuvarlevél kitöltése Export feladás engedélyeztetés folyamata Manifesztálás Biztonsági nyilatkozat nyomtatása Átvételi elismervény nyomtatása Vonalkódos címke nyomtatása Küldemény státusz Árukövetés Fuvarlevél törlése

FUVARLEVÉLSZÁM TARTOMÁNYOK KEZELÉSE A fő- és házifuvarlevélszám tartományok megtekintésére, felvitelére, módosítására és törlésére az Export/Fuvarlevélszám tartomány kezelése menüpont alatt van lehetőség. Légitársaság képviseletében a főfuvarlevelek kiállítására csak akkor van lehetőség, ha az adott légitársaság a speditőrnek ezt engedélyezte, és számára adott egy vagy több fuvarlevélszám tartományt, melyből a megfelelő sorszámú főfuvarlevélszámokat felhasználhatja. A fuvarlevélszám tartományt a légitársaság a kezdő és a végszámjegy közlésével adja meg, a sorszám első 7 számjegyének megadásával, a nyolcadik ellenőrző számjegyet a speditőrnek kell kiszámítania. Természetesen a CCS AWB rendszer ezt is elvégzi a felhasználó helyett, így csak a kezdő szám első 7 számjegyét és a végszám első 7 számjegyét kell beírnia.

FUVARLEVÉLSZÁM FENNTARTÁS Foglalás küldése nélkül is lehetőség van a rendszerben a felhasználni kívánt főfuvarlevélszám fenntartására az Export/Fenntartás menüpontban. A prefixet megadva a rendszer felkínálja a következő szabad főfuvarlevélszámot, melyet a felhasználó azonnal fenntartásba is vehet. Ezt követően az adott főfuvarlevélszámmal már kitölthető az új főfuvarlevél.

FOGLALÁS Áruhelyfoglalás küldése (FFR) Áruhelyfoglalás válasz (FFA) Új áruhelyfoglalást az Export/Foglalások/Új foglalás menüpontra kattintva lehet küldeni. A küldemény áruhelyfoglalásának módosítására vagy törlésére, újraküldésére az Export/Foglalások/Foglalás módosítása, törlése és Foglalás újraküldése menüpontok alatt van lehetőség. Amennyiben a foglalás már előzőleg megtörtént ben vagy telefonon, abban az esetben A CCS AWB rendszerben már nem kell újabb foglalást végezni a fuvarlevélre csak fel kell venni a Fenntartás menüpontban.

FUVARLEVÉL KITÖLTÉSE

IATA SZABVÁNY AWB KIÁLLÍTÁSA A fuvarlevél kitöltő ablak fejlécében lévő funkciógombok: „Mentés & Nyomtatás” „Maszk mentése és betöltése” „Mentés képként” Az AWB nyomtatásakor a felhasználó megválaszthatja, hogy grafikus vagy karakteres fuvarlevelet szeretne-e nyomtatni. A még gyorsabb fuvarlevél kiállítás érdekében pedig a kitöltött AWB-ket elmentheti maszkba, mely legközelebb betölthető az új fuvarlevél kitöltésekor. Ha pedig a felhasználó szeretne -ben pre-alert-tet küldeni a partnerének a fuvarlevél képével, abban az esetben a „Mentés képként” gombbal könnyen elkészítheti és elküldheti azt.

FELADÓ, CÍMZETT FÜL Ezen a fülön választhatja ki az ügyféladatbázisából a felhasználó a feladót, címzettet és a szintén értesítendőt a fuvarlevélre.

ÚTVONAL ÉS KÖLTSÉG INFORMÁCIÓK FÜL Ezen a fülön ellenőrizheti vagy módosíthatja a felhasználó az útvonal adatokat és a fizetési módot. Alapértelmezetten a fizetési mód MAWB esetében PP, HAWB esetében CC.

TARIFÁLÁS FÜL A darabszám és a súly beírásával a rendszer automatikusan kikalkulálja a fuvardíjat figyelembe véve a légitársaságot és az útvonalat a beépített IATA tarifa adatbázisból. A normál tarifálás mellett természetesen lehetőség van ULD vagy RCP (vegyes) tarifálásra is. A beépített adatbázisok segítségével a felhasználó ugyancsak kiválaszthatja az esetlegesen alkalmazandó felárakat vagy „corate”- t. A díjszámítási súlyt is automatikusan ki lehet számoltatni a rendszerrel a méretek és darabszámok rögzítésével. Az egyéb költségeket az „Autocost” gomb megnyomásával ugyancsak a rendszer automatikusan kikalkulálja és felhelyezi a fuvarlevélre a felhasználó által karbantartott adatbázisok segítésével. A Vámtarifaszám felvitelére szintén ezen a fülön van lehetőség. A mező abban az esetben jelenik meg ha a küldemény érinti vagy célállomása Törökország.

TARIFÁLÁS FÜL

EGYÉB ADATOK FÜL Ezen az oldalon lehet rögzíteni minden olyan információt (pl.: accounting information, under tariffs, handling information), melyet szeretnénk feltüntetni a fuvarlevélen az áru kezelését végző dolgozók számára. Ezen a fülön lehet ugyancsak rögzíteni a speciális kezelési kódokat is.

KIÁLLÍTOTTA FÜL Minden mező automatikusan kitöltésre kerül a már korábban beállított alapadatokkal. Természetesen ezek az adatok is módosíthatóak szükség esetén.

MANIFESZT FÜL Manifeszt adatok fül: ezen a fülön találhatóak az adott főfuvarlevélhez linkelt házifuvarlevelek és nyithatók meg közvetlenül egy kattintással.

MANIFESZT FÜL Ezen a fülön van lehetőség kiválasztani, hogy milyen fuvarlevél adatot szeretnénk küldeni illetve nyomtatni. Főfuvarlevél küldése: ezen opció bejelölésével az FWB adatok kerülnek kiküldésre. Fontos, hogy a főfuvarlevél adatok minden esetben, tehát „C” vámkódú küldemények esetében is kiküldésre kerüljenek. Engedélykérés küldése: ezt az opciót a „C”vámszármazási kódon kívül minden más vámkódnál be kell jelölni, amikor az Igazgatóságtól engedélyt szeretnénk kérni. Papír engedélyes: papír engedélyes küldemények esetén is fel kell vinni az adatokat a CCS AWB rendszerbe, illetve ezen opció bejelölését követően küldjük el az adatokat elektronikusan a kiszolgáló ügynök, légitársaság és az Igazgatóság felé.

MANIFESZT FÜL

HÁZIFUVARLEVÉL HOZZÁRENDELÉSE FŐFUVARLEVÉLHEZ Az Export/Manifesztálás menüpontban lehetőség van házi fuvarlevelet hozzárendelni főfuvarlevélhez.

FŐFUVARLEVÉL TÖRLÉSE Főfuvarlevél- és házifuvarlevél törlésére az Export/Fuvarlevél törlése menüpontban van lehetőség. Ebben a menüpontban van lehetőség törölni azokat a fuvarlevélszámokat is, amelyekre a speditőr megkérte már az engedélyt, de valami miatt a küldemény feladása meghiúsult, vagy esetleg más fuvarlevélszámon lett kezelve a küldemény. A törölni kívánt főfuvarlevél számát a főfuvarlevél törlésénél lévő üres mezőbe kell megadni, majd megnyomni a főfuvarlevél törlése gombot. Ekkor a rendszer figyelmeztető üzenetében kell megerősíteni a törlési szándékunkat. Ezután lehetőség van a fenntartást is törölni.

HÁZIFUVARLEVÉL TÖRLÉSE A törölni kívánt házifuvarlevél számát a házifuvarlevél törlésénél lévő üres mezőbe kell megadni, majd megnyomni a házifuvarlevél törlése gombot. Ekkor a rendszer figyelmeztető üzenetében kell megerősíteni a törlési szándékunkat.

FŐ- ÉS HÁZIFUVARLEVÉL TÖRLÉSE Olyan főfuvarlevélszám törlésénél, amelyhez tartozik házifuvarlevélszám is, az alábbi információs ablak jelenik meg: 1. Az igen gombra kattintva csak a főfuvarlevél kerül törlésre. A házifuvarlevél bekerül a nem hozzárendelt házifuvarlevelek közé. Ezután van lehetőség a fenntartást is törölni. 2. A nem gombra kattintva a fő- és házifuvarlevél is törlésre kerül.

EXPORT FELADÁS ENGEDÉLYEZTETÉS FELÜGYELETE Export/Export feladás engedélyeztetés felügyelete menüpontban lehet megnézni többek között a megállított és elutasított küldeményeket illetve ezek okát, amely alapján kijavítva a hibát újra be lehet küldeni az engedélykérést a vámrendszerbe.

HAWB MANIFESZT KIÁLLÍTÁSA

VONALKÓDOS CÍMKÉK NYOMTATÁSA

STÁTUSZ INFORMÁCIÓ LEKÉRÉSE A KISZOLGÁLÓ ÜGYNÖKI & LÉGITÁRSASÁGI RENDSZEREKBŐL Árukövetéskor FSR üzenet megy ki, a válaszüzenet pedig FSA üzenetben érkezik.

LÉGI IMPORT FOLYAMAT

IMPORT FOLYAMAT A beérkezett import küldemények leszűrhetőek időintervallum és kiszolgáló ügynök szerint. Ezen kinyomtatható listák segítségével lehetősége van a felhasználónak a beszállításra kijelölendő teherautó megtervezésére és a handling agent-nél történő raktározás követésére. Az Import menüponton belül továbbá lehetőség van: Küldemény státuszának megtekintésére Árukövetésre MAWB nyomtatásra Érkezett küldemények lekérdezésére Jegyzőkönyv megtekintésére

A KISZOLGÁLÓ ÜGYNÖK ÁLTAL KÜLDÖTT ÉRTESÍTŐ MEGÉRKEZÉSE BEA ÜZENETBEN Az üzenet megérkezésekor a „Nyugtáz” gombot kell megnyomni.

ÉRKEZETT KÜLDEMÉNYEK LEKÉRDEZÉSE Az Import/Érkezett küldemények lekérdezése (Listing notifications) menüpontban van lehetőség a beérkezett küldemények megtekintésére, valamint az import beszállítására küldendő teherautó kiválasztásában nyújthat segítséget. A dátum és kiszolgáló ügynök megadásával szűkíthetjük a megjelenítendő küldemények listáját.

STÁTUSZ INFORMÁCIÓ LEKÉRÉSE A KISZOLGÁLÓ ÜGYNÖKI & LÉGITÁRSASÁGI RENDSZEREKBŐL

BEÉPÍTETT ADATBÁZISOK ÉS SITA TELEX KAPCSOLAT

SITA TELEX ÜZENETKÖZPONT A rendszer szabvány üzeneteken keresztül kommunikál a légitársaságokkal és a kiszolgáló ügynökökkel a SITA hálózaton keresztül. A beérkező és kimenő szabvány üzenetek megtekintésére, másolására vagy törlésére, illetve szabadszöveges telex üzenetek írására és küldésére a Megjelenítés/Telex Üzenetközpont menüpont alatt van lehetőség.

LÉGITÁRSASÁGOK ADATAI A rendszer beépített légitársasági adatbázissal rendelkezik, mely elérhető a Megjelenítés/Légitársaságok és kódok menüpont alatt.

VÁROSOK ÉS REPTEREK A rendszer beépített ország, város és reptér adatbázissal is rendelkezik, mely elérhető a Megjelenítés/Városok és repterek menüpont alatt.

TARIFÁK A rendszerben megtekinthető a városonkénti és légitársaságonkénti tarifatáblázat, melyet a Megjelenítés/Tarifák menüponttal lehet elérni. Ezek a hivatalos IATA tarifák, amelyek a fuvarlevélen megjelenő fuvardíj kiszámításának az alapját képezik.

E-FREIGHT TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA A weboldalon található a Speditőr - IMPORT, Speditőr- EXPORT illetve a Speciális küldemények (DIPLO, Holttest, ATA CARNET) kezelése menüpontok, melyek segítséget nyújtanak a fuvarlevél kitöltés/engedélyeztetés során. Valamint a honlapon a Tagok elérhetőségei menüpontban megtalálható a CCS AWB rendszert használó speditőr cégek nevei és elérhetősége.

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!