Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
Advertisements

Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató a szakmai gyakorlatról
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
1 Miskolci Egyetem. 2 Matematikai Intézet – Analízis Tsz., Számítástechnika Tsz., Számítóközpont – Analízis Tsz., Alkalmazott Matematikai.
Perjésiné Hámori Ildikó
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Felsőoktatási Szakképzés
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
A BKF tudástranszfer modellje a
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Informatikai szakok duális oktatása a Miskolci Egyetemen 2015.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
DUÁLIS SZAKOK AZ SZTE KÍNÁLATÁBAN TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Projektzáró rendezvény, Karsai Krisztina.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Specializáció választás
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
Élelmiszertudományi Kar Szakmai Konzultáció október 25.
Tudnivalók a szakmai gyakorlatról
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Duális logisztikai menedzsment mesterképzési program
Tudnivalók a szakmai gyakorlatról
Értékesítési képviselő – HoReCa
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
Értékesítési képviselő – HoReCa
Értékesítési képviselő – HoReCa Téged keresünk, ha rendelkezel:
Értékesítési képviselő – HoReCa
Az egyetem létrehozásának célja
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
Andragógusok a pályán, miben segíthet a múzeumandragógia?
A Mercedes-Benz duális szakmunkás képzés bemutatása
Duális képzés a Széchenyi István Egyetemen
Felsőoktatási Szakképzés
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár

Tartalom  A képzés bevezetésének főbb szempontjai  A duális képzés alapelvei  A képzés bevezetésének főbb szempontjai  A duális képzésben résztvevő hallgató várható kompetenciái  2015 év szeptemberében induló duális képzések  További teendők 2015 szeptemberéig

1.A képzés bevezetésének főbb szempontjai  A Miskolci Egyetemen a duális képzésnek történelmi előzményei vannak: selmecbányai képzés, ipari ösztöndíjak, vállalatokhoz kihelyezett tanszékek  Egyetemünk országosan kezdeményező és vezető szerepet kíván betölteni a duális képzésben  Az egyetem számára azért is fontos a duális képzés, mert ezzel társadalmi, gazdasági beágyazódása, szerepvállalása jelentősen növekszik

1.A képzés bevezetésének főbb szempontjai  Célunk vállalatok, intézmények számára jól képzett szakemberek biztosítása, akik az adott szakterület elméleti háttere mellett gyakorlati ismeretekkel is rendelkeznek  További fontos célunk a hallgatók számára a versenyképes diploma mellett kiváló karrier lehetőség biztosítása  Lényegesnek tartjuk a gyakorlati szakemberek bevonását a képzési programok kialakításába és az oktatásba

2.A duális képzés alapelvei  A duális képzésben résztvevő hallgató a szorgalmi időszakot a hagyományos nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi az egyetemen (intézményi szakasz)  Ezt követően a hallgató a vállalatnál oktatásban és gyakorlati képzésben vesz részt (vállalati szakasz)  Lehetséges további vállalati gyakorlati idő teljesítése a szorgalmi időszak alatt is, de a tanrendet és az intézményi hallgatói jelenlétet figyelembe kell venni  A vállalatnál eltöltött gyakorlati idő során a hallgató speciális szakmai ismereteket és munkavégzési gyakorlatot szerez

2.A duális képzés alapelvei  A vállalatok közvetlen kapcsolatban vannak a hallgatókkal, s így a hallgatókat a vállalati szervezetbe integrálni képesek, be tudják vonni a vállalati munkakultúrába és a munkafolyamatokba  A vállalati szakemberek tudása és tapasztalata beépül a felsőoktatásba. A képzés elméleti háttere megmarad gyakorlati, munkatapasztalattal egészül ki.  A képzés minőségi ellenőrzés mellett zajlik a résztvevő vállalatok minőségi auditálása folyamatos  A duális képzési rendszer nyitott a hallgató és a vállalat számára, mert a munkaszerződés (a törvényi előírások figyelembe vételével) felbontható  A duális képzési együttműködés a vállalat-egyetem között hosszú távú

3.A duális képzés jellemzői  A felsőoktatási intézmény továbbra is felelős a MAB által jóváhagyott akkreditált képzés tartalmi követelményei  A vállalati, gyakorlati képzés kiegészíti a felsőfokú intézmény tevékenységét  A duális gyakorlatnak helyt adó vállalatnál eltöltött idő el kell hogy érje a felsőoktatási intézményi szakaszok összes idejének legalább 80 százalékát  A felsőoktatási intézményben eltöltött két elméleti szakaszt követően, gyakorlati szakasznak kell megvalósulnia

4.A duális képzésben résztvevő hallgató várható kompetenciái  A felsőoktatási intézményekben szerzett elméleti ismeretek  A felsőoktatási intézményben korábban nem oktatott gyakorlati-szakmai ismeretek  Az adott vállalathoz, vállalatokhoz köthető speciális szakmai ismeretek  Az önálló munkavégzésre való képesség  A csoportos munkavégzésben szerzett tapasztalat  A vállalati és munkakultúra területén szerzett jártasság

5.A 2015 év szeptemberében induló duális képzések, a Miskolci egyetemen KarKépzésekVállalati partner Gazdaságtudományi Kar  gazdálkodás és menedzsment  nemzetközi gazdálkodás  pénzügy-számvitel  kereskedelem és marketing  turizmus-vendéglátás Gépészmérnöki Kar  logisztikai mérnök  mérnökinformatikus  programtervező informatikus Műszaki Anyagtudományi Kar  anyagmérnöki20

6.További teendők 2015 szeptemberéig  A Duális Képzési Tanács által akkreditált duális formában is indítható szakokhoz kapcsolódó újabb vállalati, intézményi partnerekkel együttműködési megállapodás megkötése, szenátusi jóváhagyása  A vállalati felvételi eljárás lebonyolítása  A hallgató értesítése a vállalat döntéséről (legkésőbb július 3-ig)  A hallgató értesítése a kar(Oktatási Hivatal) részéről a felvételiről

6.További teendők 2015 szeptemberéig  A hallgató nyilatkozata a duális képzésben való részvételről  Az adott kar intézkedése a hallgató duális képzésbe való áthelyezéséről,  A hallgatói munkaszerződés megkötése a vállalttal  A vállalatok felkészülése a duális képzésben való részvételre: megfelelő humánerőforrás és infrastruktúra biztosítása  A gyakorlati képzésben résztvevő vállalati szakemberek részére tanfolyam („képzők képzése”)

Köszönöm a figyelmet! Az igazi egyetemi tanulmány az ifjúság öntevékenysége, amikor a hallgató aktívan részt vesz a kutatómunkában, a laboratóriumban, a szemináriumban, a tudományos foglalkozásban együtt dolgozik tanárával, társaival. Weszely Ödön