Michael Oakeshott 1901-1990 A politikai diskurzus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A DISPUTA JÁTÉK ODROBINA ZOLTÁN
Advertisements

A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
„vissza a természethez!”
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
és a legkevésbé teljes az
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Demokrácia és diktatúra
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Bizonyítási stratégiák
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Középkori istenérvek.
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Készítette: Magyar Orsolya
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Jogviszony és jogi felelősség
Az érvelés.
Államszervezet és közigazgatás
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
Az emberi tanulás.
„Irodalom és bölcselet” november 21. Réz Anna Miért felelős Oidipusz király?
Dr. Dinya ElekPhD kurzus január 30. DÖNTÉSI MEGOLDÁSOK ESZKÖZEI AZ ORVOSI DIAGNOSZTIKÁBAN.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Érveléstechnika 2..
4. Elmefilozófia.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Szociológia - Jogszociológia
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A pontos idő: 18:58.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.
EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZÉS?
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
Vállalati Jog MsC 1. Bevezetés jogi alaptani visszatekintés Dr. Pétervári Kinga 2013.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
4. Az Alkotmány.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Gyülekezetünk 1. oszlopa: A Szentírás – Isten Szava
Nagy elbeszélések október 4..
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Emberi és gépi morál Tomka János Bőgel György
Jog- és állambölcselet I.
A diszfunkcionálisan működő család
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

Michael Oakeshott A politikai diskurzus

Oakeshott -Jelentős brit konzervatív folozófus -A politikai racionalizmus ellenzője -Politikai racionalizmus („ideológia”): kontextusmentes, karteziánus tudás révén az emberi viszonyok, a politika és erkölcs világa vég nélkül tökéletesíthető

Politika: Gyakorlati tevékenység, amely válaszolni igyexik politikai helyzetekre Politikai helyzet: Emberi választásokból eredő állapot, amelyre többféleképpen lehet reagálni Nem privát, hanem publikus: Egy uralkodó vagy egy kormányzat fog rá reagálni

Különböző jelentőségű, de mindenképp komplex helyzetek – Szuezi csat., magyar forr., cionizmus, női választójog igénye, stagnáló gazdaság Értelmezni kell – nem magyarázó, hanem diagnosztikus és prognosztikus értelmezés

A politikai tevékenység elemei tehát: -Valamilyen helyzet, állapot -Valakinek a reakciója, akinek felhatalmazása van rá -Mérlegelés, reflexió – mert a helyzetekre nincs szükségszerű válasz A politikai döntés mindenképpen összetett: - Azonnali hatás és szerteágazó, hosszú távú hatás

Politikai diskurzus: A politikai tevékenységgel kapcsolatos szavak, amelyekkel XY -bátorít, igazol, rávesz, jóváhagy, közöl, döntést hoz stb. Speciális szókészlet, amelyet speciális jelentéssel ruház fel a beszélő (ideológia): - cél, tekintély, igazságos, polgári, törvényes, felelős, szabadság, demokratikus, jólét – sat sat sat sat

Politikai ideológia: Felszólítás egyfajta értelmezésre és arra, hogy politikai cselekedetek egyes következményeit fontosabbnak tekintsünk másoknál A modern Európában (16. sz. óta) – komplexitás, zűrzavar (II. Jakab szökése Fro-ba – akkor most király vagy nem király? – ellentmondásos meggyőződések a király hivataláról)

A politikai diskurzust meghatározza a szókészlet (adott alkalmazása, az ideológia) a következtetések logikai státusa a diskurzus logikai szerkezetében

A politikai diskurzus tartozékai: -Diagnózis -Javaslat -Következmények figyelembe vétele -Javaslat összevetése más javaslatokkal -Feltételezi az egyetértés a kívánatos cél felől -Érvelés áll: eshetőségek, jelek, példák említéséből

A fentiek: meggyőzésre irányuló érvelés, amely nem képes bizonyítani. A következtetések logikai státusa maximákra (általában fontosnak, igaznak tartott dolgokra) épül. Ámde: Ez bizonytalan, kontingens, tökéletlen!

Van-e bizonyító politikai diskurzus? Ez itt a kérdés. Olyan tehát, ahol bizonyítva van megítéléseink „korrektsége” (pontossága, helyessége) Vélekedés – ez kétféleképpen lehetséges: 1. Az axiómák logikai státusával felruházott ideológia alapján 2. Az abszolút logikai státusú információk alapján

1.Platón és Rousseau: egyetlen átfogó axióma -általános eszmei igazságosság -ami kívánatos, az egyszerű, egyetemes, változatlan -ez jó, csak semmilyen konkrét politikai helyzetre nem alkalmazható -Rousseau: volonté général – szintén elég homályos, konkrét helyzetre nem alkalmazható (pl. a „természetes” jogokat elismerni könnyű, de sosem bizonyítható, hogy a „nélkülözéstől való megszabadulásért” érdemes ideiglenes feláldozni a „költözködési szabadságot”)

Van még egy lehetőség a bizonyító politikai diskurzusra: 2. Abszolút bizonyos információk az emberekről, emberi körülményekről, a dolgok menetéről - az igazságukhoz nem fér kétség Pl. Merlin próféciái vagy a Jeanne d’Arc által hallott hangok Még tipikusabb példa: Marx

Marx: Az abszolút bizonyító információk: az emberi cselekvés tudományosan megismerhető „törvényei” – ezek alapján az emberi viszonyok tökéletesen irányíthatóvá válnak, vagyis csakis a szándékolt következményei lesznek Marx saját állításait ideológiamentesnek tartotta, mert kutatás eredményei és verifikálhatók (nem isteni sugallatok stb.)

Marx: 1.Az emberek fizikai lények: eszközhasználat révén történő szükségletkielégítés (elsődleges tevékenység) 2.Az eszközhasználat szervezetei: társadalmak 3.Minden másfajta tevékenység és társadalom ezeknek van alárendelve, ezekben benne foglaltatik 4.Az anyag elsődleges, a tudat ebből következik

Csakhogy: a politikai mérlegelés magában foglal egy meggyőződést arról, mi a jó és mi a rossz. Marx magyarázó „törvényei” semmiféle ilyen meggyőződést, előírást nem kínál(hat)nak.

Akkor tehát nincs bizonyító politikai diskurzus? Hát, nem nagyon. De ne csüggedjünk, az erre való törekvés a fontos.

Nincs remény, hogy megszabadítsuk a politikai mérlegelést a puszta vélekedésektől és találgatásoktól? 1.Sokféle eszközünk van – összehasonlító vizsgálatok, statisztikai eszközök 2.Specifikus (tehát nem általánosan magyarázó), helyközeli információk kellenek 3.Érvek és ellenérvek figyelembe vétele

Tipikus, veszélyes jelenség: Nem hiszünk annak, aki „bizonyít” (mert hogy végső érvényű bizonyítás nincs), de hiszünk annak, aki csak sejteti, hogy ő tudja a megoldást (ajjaj, ez ismerős). Így nincs felelősségünk, nem kell választanunk (hiszen axiómákat fogadunk el).

Adjuk fel? Nihilizmus? Úgyse jó semmi? Mondjunk le a reflexióról és az érvelésről? Nem: az érvek-ellenérvek latolgatása, a megértésre irányuló erőfeszítés igenis értelmes, fontos, sőt az egyetlen élhető opció.