ÚJ KIHÍVÁSOK, LEHETŐSÉGEK, SZABÁLYOK A BÉKÉLTETŐ ELJÁRÁSBAN Dr. Vasvári Csaba elnök Veszprém Megyei Békéltető Testület Veszprém, 2016. április 5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége szeptember 24. Győr Változások a szavatosság, jótállás témakörében.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Békés Megyei Kormányhivatal
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Öröklési szerződés és Köteles rész
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
TERMÉKFELELŐSSÉG Dr. Gályász József.
Kereskedelmi szerződések joga
1993-as közoktatási törvény
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
A gyermeki jogok érvényesítése
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Gyakorlati fogyasztóvédelem Előadó: Szujó Szandra Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ)
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

ÚJ KIHÍVÁSOK, LEHETŐSÉGEK, SZABÁLYOK A BÉKÉLTETŐ ELJÁRÁSBAN Dr. Vasvári Csaba elnök Veszprém Megyei Békéltető Testület Veszprém, április 5.

MIT? – fogyasztói panaszok, vállalkozással meglévő vitás kérdések tisztázása, megoldása Alternatív vitarendezési fórum Bármely olyan szerv – elnevezésétől függetlenül –, amely tartós alapon jött létre, jogviták alternatív vitarendezési eljárással történő (tehát nem bírói úton) rendezésével foglalkozik, és amely a vonatkozó hatósági jegyzékben szerepel. Magyarországon a békéltető testületek feladata az alternatív vitarendezési eljárás lefolytatása fogyasztó és kereskedő közötti vitákban, míg a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók közötti ügyeket a Pénzügyi Békéltető Testület dönti el. Milyen főbb kategóriákba sorolhatóak az ügyek, amivel foglalkozik a BT? - kereskedelmi ügyek (vásárlás), - közüzemi szolgáltatások (gáz, víz, áram, hulladék), - építéssel összefüggő ügyek, - utazások – üdülési jogok, - javító-karbantartó szolgáltatások július 1-ig pénzügyek, biztosítások…. MIÉRT? – következik az első kérdésből: azért fordulnak hozzánk, hogy a hibás terméket, szolgáltatást kijavítsák, kicseréljék, a vételárat, a szolgáltatás díját visszafizessék nekik, a számláról töröljék a kimutatott tartozás összegét, stb. HOGYAN? – egyszerűen, gyorsan, törvényesen, hatékonyan, ingyenesen, DE nem „csodatevő” a békéltető eljárás, illetve testület;3 alternatív vitarendezési lehetőség MIT, MIÉRT, HOGYAN?

Polgári Törvénykönyv – évi IV. törvény, a belkereskedelemről szóló évi I. törvény, termékfelelősségről szóló évi X. törvény, 35/1978. (VII. 6.) MT rendelet a tartós fogyasztási cikkek alkatrész ellátásáról és javítószolgálatáról, 4/1978. (III. 1.) BkM rendelet a vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről, 10/1975. (VIII. 30.) BkM-KipM együttes rendelet a bútoripari termékekkel kapcsolatos jótállási igények teljesítéséről, a fogyasztóval kötött szerződésben tisztességtelennek minősülő feltételekről szóló 18/1999. (II. 5.) Korm. rendelet, házaló kereskedelemről szóló 17/1994. (VI. 30.) IKM rendelet. 6/1990. (IV. 5.) KeM rendelet az üzletek működéséről117/1991. (IX. 10.) Korm. rendelet egyes tartós használatra rendelt termékek jótállási kötelezettségéről A FOGYASZTÓVÉDELEMRŐL SZÓLÓ 1997-ES TÖRVÉNY ELŐTT IS VOLT ÉLET a fogyasztóvédelemben

ALAPVETÉSEK Együttműködési kötelezettség – jóhiszeműség, tisztesség [4. § - 1:3. § (1)] [205. § (3) - 6:62. § (1)] Általános szerződési feltételnek [205/A.§ (1) - 6:77. § (1)] [205/B.§ (1) - 6:78. § (1)] Jótállás [248. § (1) - 6:171. § (1), 6:172. §] A RÉGI (1959. ÉVI IV. TÖRVÉNY ) ÉS AZ ÚJ (2013. ÉVI V. TÖRVÉNY ) P TK. EGYES SZABÁLYAIRÓL

ALAPVETÉSEK A szolgáltatás alkalmassági követelményei [277. § (1) - 6:123. § (1)] Hibás teljesítés - Kellékszavatossági igény [305. § (1) - 6:157. § (1)] [306. § (1) - 6:159. § (2)] [305. § (1) - 6:157. § (1)] A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Az elsőt szerződéses a másodikat törvényes tulajdonságnak nevezzük. Lényeges, hogy a törvény nem hibás termékről, hanem hibás teljesítésről beszél. A RÉGI (1959. ÉVI IV. TÖRVÉNY ) ÉS AZ ÚJ (2013. ÉVI V. TÖRVÉNY ) P TK. EGYES SZABÁLYAIRÓL

A törvényi kellékek megjelenése: a szolgáltatás alkalmas legyen a rendeltetésszerű felhasználásra; A törvényi kellékről a szerződésben nem kell rendelkezni. Ezek a törvényi előírások, minőségi követelményekként jelennek meg. a) általános előírásként jelenik meg az a szabály, hogy a szolgáltatásnak alkalmasnak kell lenni a rendeltetése szerinti célra. b) rendelkeznie kell azzal a minőséggel, és nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos rendeltetésű szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, stb. c) Külön jogszabályok minőségi követelmények rögzítésével előírhatják az adott dolog, termék konkrét tulajdonságait. (pl. műszaki előírások és szakmai útmutatók. A szabványokról: a nemzeti szabványosításról szóló évi XXVIII. törvény 6.§-a szerint a nemzeti szabvány alkalmazása önkéntes, kivéve, ha jogszabály kötelezően alkalmazandónak nyilvánította, január 1-től azonban nem teheti kötelezővé jogszabály a szabvány alkalmazását.) A RÉGI (1959. ÉVI IV. TÖRVÉNY ) ÉS AZ ÚJ (2013. ÉVI V. TÖRVÉNY ) P TK. EGYES SZABÁLYAIRÓL

A hibás teljesítés, mint szerződésszegés nem elsősorban a materiális értelemben vett hibás dolgot jelentik, hanem azt, hogy adott szerződés keretei között valamelyik fél vállalt szolgáltatása nem felel meg a jogszabályban előírt, vagy a szerződésben külön meghatározott minőségi követelményeknek. A hibás teljesítés jogi kategória. [306. §, 6:159. § (2)] 6:159. § (2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint a)Kijavítást (1) vagy kicserélést (2) igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek – másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva – aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet; vagy b)b) az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti (3), a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja (4), vagy a szerződéstől elállhat (5), ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.

A RÉGI (1959. ÉVI IV. TÖRVÉNY ) ÉS AZ ÚJ (2013. ÉVI V. TÖRVÉNY ) P TK. EGYES SZABÁLYAIRÓL Termékszavatossági igény (ÚJ) [6:168. §, 6:170. § ] Az új Ptk. a fogyasztó számára egyes szavatossági jogoknak a gyártóval vagy a forgalmazóval szembeni közvetlen érvényesítését teszi lehetővé; A termékszavatosság alapját képező termékhiba fogalma nem teljesen azonos a hibás teljesítés fogalmával. Termékhibáról akkor van szó, ha az eladott ingó dolog (tipikus estben: tartós fogyasztási cikk) nem felel meg a gyártó általi forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek, vagy nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal. A hibás teljesítéshez hasonló viszont, hogy a gyártó csak azokért a hibákért tartozik helytállni, amelyek akkor keletkeztek, amikor a termék még az ellenőrzése alatt állt. A termékszavatosság vállalkozás által forgalomba hozott ingó dolgokra (termékekre) terjed ki, - DE az érintettek között nem áll fenn szerződéses jogviszony A termékszavatosság kizárólag a hiba természetbeni orvoslására szolgál: elsősorban kijavítására, másodsorban - ha a kijavítás nem lehetséges - kicserélésre ad igényt a fogyasztónak. A termékszavatosság és a kellékszavatosság egymás mellett létező jogi igény, DE ugyanazon hiba miatt - - egyszerre nem lehet érvényesíteni.

A RÉGI (1959. ÉVI IV. TÖRVÉNY ) ÉS AZ ÚJ (2013. ÉVI V. TÖRVÉNY ) P TK. EGYES SZABÁLYAIRÓL A fogyasztó dönt: melyiket veszi igénybe (Eredményes igényérvényesítés esetén az érvényesített hiba tekintetében a párhuzamos igény is megszűnik.) Az egyik út sikertelensége viszont nem zárja ki, hogy a fogyasztó igényét a másik jogcímen érvényesíthesse, ha annak feltételei fennállnak. Termékszavatossági kötelezettsége teljesítése estén a termék kijavított részére vagy a kicserélt termékre a szerződő partner kellékszavatossági kötelezettsége megszűnik, ez a kötelezettség a továbbiakban a gyártót vagy a forgalmazót fogja terhelni A termékszavatossági igény érvényesítésére két éves jogvesztő határidő áll a fogyasztó rendelkezésére biztosít, amelyet a terméknek a gyártó általi forgalomba hozatalától kell számítani.. Ha a kétéves határidőn belül a termék gazdát cserél, a termékszavatossági igény az új tulajdonost illeti meg.

151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet – tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállásáról (kötelező 1 év jótállás; 3 munkanapos szabály; csak új alkatrész építhető be; javítószolgálat, jótállási jegy tartalma, stb.) a javító-karbantartó munkák kötelező jótállásáról 249/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet megjegyzendő: nem vonatkozik a szavatossági/jótállási kötelezettség miatti munkákra! a lakásépítés kötelező jótállásáról 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet – 3, 5, 10 év Hatályát vesztette az egyes épületszerkezetek és azok létrehozásánál felhasználásra kerülő termékek kötelező alkalmassági idejéről szóló 11/1985. (VI. 22.) ÉVM-IpM-KM-MÉM-BkM együttes rendelet. 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól - távollévők között kötött szerződések, - üzleten kívül kötött szerződések. (kiemelendő: tájékoztatási kötelezettség, elállási jog) AMIT MÉG ISMERNI KELL – NÉLKÜLÜK (szinte) NEM LEHET DÖNTENI

20 ÉVES A BÉKÉLTETÉSRŐL SZÓLÓ KORMÁNYHATÁROZAT A FOGYASZTÓVÉDELMI SZABÁLYOZÁS KORSZERŰSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJÁRÓL, VALAMINT AZ AZZAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI FELADATOKRÓL SZÓLÓ 2145/1996. (VI. 13.) K ORM. HATÁROZAT A TESTÜLETRŐL – ami nem változott 18. § (2) bekezdés: „A békéltető testület a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák (a továbbiakban: kamara) mellett működő független testület.” (4) A helyi önkormányzatok részt vállalhatnak a békéltető testület működtetésének feladataiból (nincs információ arról, hogy bárhol így is működnének). H ATÁSKÖR : AZ INDULÁSKOR : 19. § (1) az áruk és szolgáltatások minőségével, biztonságosságával és a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, valamint a szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos fogyasztói jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése tartozik. A FOGYASZTÓVÉDELMI TÖRVÉNY

18. § (1) A békéltető testület hatáskörébe tartozik a fogyasztói jogvita bírósági eljáráson kívüli rendezése. Egyezség létrehozására törekvés; döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében. A békéltető testület a fogyasztó vagy a vállalkozás kérésére tanácsot ad a fogyasztót megillető jogokkal és a fogyasztót terhelő kötelezettségekkel kapcsolatban. MOST!

29. § (4) Az elnök az eljárást meghallgatás kitűzése nélkül megszünteti, ha tudomására jut, hogy a felek között ugyanabból a ténybeli alapból származó ugyanazon jog iránt per van folyamatban, vagy fizetési meghagyást bocsátottak ki – ugyanakkor az (5a) b) pontja szerint az eljárásban való részvétel nem zárja ki, hogy a felek bírósági eljárás keretében folyamodjanak jogorvoslatért. M IT TEGYEN A BÉKÉLTETŐ TESTÜLET – ÉRTELMEZÉSI KÉRDÉS

Fő szabály: 20. § (1) Az eljárásra a fogyasztó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti békéltető testület illetékes. DE bárhol megindíthatja - Példa Online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén az eljárásra kizárólag a Budapesti Békéltető Testület illetékes. A Z ODR- REL KAPCSOLATOS LEHETŐSÉG az OVR rendeletben foglaltak alapján az online vitarendezési platform nem csak határon átnyúló, hanem belföldi online jogvitáknál is igénybe vehető ILLETÉKESSÉG

A FOGYASZTÓ JOGVITA DEFINIÁLÁSA: 2. § s), t), u) pontjaiban (fogyasztói jogvita; belföldi fogyasztói jogvita; határon átnyúló fogyasztói jogvita) A FOGYASZTÓ FOGALMA: 2. § a) pont – önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy + KKV-k, civil szervezet, társasház, lakásszövetkezet, egyházi jogi személy – DE online jogvitában, OVR alapján folyó jogvitában csak természetes személy. Példa: „munkacipőt” (bakancsot) vett a gyermekének, de a számlát a vállalkozásának nevére kérte – a beadvány szerint: a cipőt „túrázásra” használja a gyermek – levált a talpa egy „erdei, sziklás” kiránduláskor – a családfő erdészeti munkát végző vállalkozásban dolgozik, ki viseli a 42-es cipőt? mire használja? „egyszerűbb”, ha bevallja…….. FOGALMAK

A VÁLLALKOZÁS FOGALMÁNAK értelmezési nehézsége: 2. § b) pont, vállalkozás: aki az 1. § szerinti tevékenységet önálló foglalkozásával vagy gazdasági tevékenységével összefüggő célok érdekében végzi. 1. § (1) E törvény hatálya a vállalkozások azon tevékenységére terjed ki, amely a fogyasztókat érinti vagy érintheti. Példa ha egy fodrászként dolgozó személy a szalonja részére vásárol például hajszárítót, akkor nem fog fogyasztónak minősülni, azonban ha saját használatra megvásárol egy televíziót, akkor igen; régi példa: amikor még nem volt mindennapos televízió az LCD tv, akkor a vállalkozás az APEH felé azzal indokolta a készülék cége részére történő megvásárlását, hogy az ügyfeleknek azon mutatja be a kozmetikumokat, amelyeket forgalmaz. Amikor a készülék meghibásodott, akkor meg arra hivatkozott, hogy tulajdonképpen családi használatú a tv, hiszen a nappaliban van felállítva, és a család azon nézi az adást. K.S. névre volt kiállítva a kisteherautóra vonatkozó számla. Az eljárás során derült ki, hogy K.S. egyéni vállalkozó – ez még nem lenne gond, az csak abból származott, amikor kiderült, hogy K.S. a kisteherautót fuvarozásra, tüzépről, vásárokból való árutovábbításra használta, és ez szerepel a vállalkozói felsorolásában is. A vállalkozás is indíthat békéltető testület előtti eljárást! Lásd a fogyasztó fogalmát! FOGALMAK

2015. SZEPTEMBER 11. ELŐTT válaszirat küldése, bizonyítékok csatolása, alávetési nyilatkozat – 8 napon belül SZEPTEMBER 11. UTÁN: 29. § (8) - nyolc napon belül ugyanaz, mint előtte - DE egyezség létrehozatalára feljogosított személy részvételét köteles biztosítani a meghallgatáson. Kivételek: - ODR alkalmazásánál, írásbeli lebonyolításnál nincs meghallgatás - Amennyiben a vállalkozás székhelye vagy telephelye nem a területileg illetékes békéltető testületet működtető kamara szerinti megyébe van bejegyezve, a vállalkozás együttműködési kötelezettsége a fogyasztó igényének megfelelő írásbeli egyezségkötés lehetőségének felajánlására terjed ki [29. § (11) bekezdés]. - Kértük, hogy értelmezzék ez utóbbi fordulatot! A VÁLLALKOZÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉGE

-A mi értelmezésünkről A Vállalkozás köteles „a meghallgatáson egyezség létrehozatalára feljogosított személy részvételét biztosítani.”, illetve az, hogy „a vállalkozás együttműködési kötelezettsége a fogyasztó igényének megfelelő írásbeli egyezségkötés lehetőségének felajánlására terjed ki” – jelenti-e azt, hogy a Vállalkozásnak mindegyik esetben egyezségi ajánlatának kell lennie. Értelmezésünk szerint, ez (a törvényi szabályozás) csupán azt jelenti, hogy – az egyéb feltételekből [29. § (11) bekezdés] következően – csak a meghallgatáson való részvétel a kötelező (ha megyén belül van as székhelye, telephelye). A meghallgatáson a Vállalkozás képviseletében részt vevő személynek – amennyiben nem a Vállalkozás hivatalos képviselője (pl. ügyvezető, jogtanácsos), hanem a Vállalkozás munkatársa, vagy külső személyként (meghatalmazással) vesz azon részt -, akkor a meghatalmazásnak ki kell terjednie arra, hogy „teljes körűen eljárhat” a Vállalkozás ügyében. „hogy a Vállalkozás képviseletében, helyettem és nevemben, a Vállalkozás által forgalmazott termékekkel kapcsolatosan, a …………………Megyei Békéltető Testület előtt folyó fogyasztói jogvita során, nyilatkozatot tegyen.” A VÁLLALKOZÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉGE

Ez magában foglalja az esetlegesen megkötendő egyezséget is. A meghallgatáson az egyezség létrehozása – a Fgytv. 30. § (1) bekezdése alapján – lehetőség. A résztvevőnek azonban nincs arra kötelezettsége, hogy a tanács elnöke által megkísérelt egyezséget neki el is kell fogadnia. Úgy véljük, hogy „a vállalkozás együttműködési kötelezettsége a fogyasztó igényének megfelelő írásbeli egyezségkötés lehetőségének felajánlására terjed ki” megfogalmazás sem azt írja elő, hogy „kényszer”-egyezséget kell felajánlania a Vállalkozásnak. Változatlanul megvan tehát az a lehetősége a Vállalkozásnak, hogy kifejtse, miért tartja alaptalannak a Fogyasztói igényt, és miért kéri az eljárás megszüntetését. A VÁLLALKOZÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉGE

Mi következetesen – azonosan a fogyasztóvédelmi felügyelőséggel – alkalmazzuk ezt a szabályt, és a fióktelepek esetében nem követeljük meg a személyes részvételt. 9. § (12) Az együttműködési kötelezettségét megsértő vállalkozásról a békéltető testület értesíti a székhelye szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatóságot. 36/B. § alapján – nem együttműködő vállalkozás adatait – közzétesszük a honlapon. GYAKORLATUNK

HA NEM MŰKÖDIK EGYÜTT A TESTÜLETTEL: korábban csak a 36/B. § alapján – honlapon való közzététel volt, most ez + fogyasztóvédelmi hatóság (jelenlegi neve: …..Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, Fogyasztóvédelmi Osztálya) BÍRSÁGOL a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló évi XXXIV. törvény (Kkvtv.) 12/A. § (2) bekezdése Fgytv. 47. § (5) bekezdése a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő cégek esetében sincsen lehetőség a fogyasztóvédelmi bírságtól való eltekintésre a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló évi XXXIV. törvény (Kkvtv.) és az Fgytv szeptember 11-től hatályos módosítása értelmében az együttműködési kötelezettség megsértése esetén: Fgytv. 47. § (5) A fogyasztóvédelmi hatóság – ha a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény eltérően nem rendelkezik – minden esetben bírságot szab ki, ha a vállalkozás megsérti a békéltető testületi eljárásban fennálló, a 29. § (11) bekezdésében meghatározott együttműködési kötelezettségét. Kkvtv. 12/A. § (2) Nincs lehetőség a bírságtól való eltekintésre, ha a vállalkozás megsérti a békéltető testületi eljárásban fennálló, a fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény 29. § (11) bekezdésében meghatározott együttműködési kötelezettségét. GYAKORLATUNK

A kezdetekkor, a két oldal által kijelölt 1-1 személy választott egy harmadik (független) személyt elnöknek. Nem volt szakmai előírás. Jelenleg: 1-1 személyt választhatnak a Felek, az elnököt a BT elnöke jelöli ki. Jogász végzettség legalább 1 személynél szükséges. Általános szabály: a megalakuláskor legalább a tagok 50 %-ának nem lehetett az életkora magasabb, mint az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár. (A tanács összetételénél nem előírás!) E GYSZERŰ MEGÍTÉLÉSŰ ügyben jogász, egyedül - ha mindkét fél kéri. A BÉKÉLTETŐ TESTÜLET HÁROMTAGÚ TANÁCSBAN JÁR EL

Vélelem a hibás teljesítésre Ismert a 6 hónapos szabály – a vállalkozás „menekülhet”, ha bizonyítja, hogy a hiba az átadás után „lépett fel”. Példa: futballcipő – talprész levált – reklám: vízálló, focira tervezett „külső mechanikai hatás” + nedvesség érte, tehát nem rendeltetésszerű volt a használat Jogi minősítést ad A SZAKVÉLEMÉNYEKRŐL

A Hamisítás Elleni nemzeti Testületet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot és a Békéltető Testületet? A megrendelő, a vásárló, a fogyasztó, a szolgáltatást igénybe vevő, - illetve a meghirdető, a reklámozó, az eladó, a szolgáltató, a vállalkozás ÚJ KIHÍVÁSOK, LEHETŐSÉGEK, SZABÁLYOK M I KÖT ÖSSZE BENNÜNKET ?

VESZPRÉM MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET Cím: 8200 Veszprém, Radnóti tér 1. (Pf. 220) Telefon: 88/ (VKIK Titkárság) Fax: 88/ Honlap: Fogadóóra: minden kedden 08:00 – 13:00 telefon: 88/ Az elnök közvetlen elérhetősége Munkanapokon: 08:00 – 13:00 Mobil: 06-30/ ELÉRHETŐSÉGEK

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!