Vér- és nyirokrendszeri betegségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keringési szervrendszer betegségei
Advertisements

AIDS.
Formula 2: Multivitamin-komplex
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Megoldások.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
A vitaminok és ásványi sók
VÉRBETEGSÉGEK.
A védekezés.
9. témakör Antianginás szerek (ATC: C01D) és a szívelégtelenség gyógyszerei (ATC: C01A) Angina pectoris: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási.
Nemi úton terjedő betegségek
Alkoholizmus.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Az elhízás.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
Koszorúér betegség dr. Bierer Gábor.
Készítette: Mester Fruzsina
Készítette:Kottlár Dóra
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
A Helytelen Testtartás
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Bőrbetegségek Lőrincz Nikoletta 10.b.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Bőrfertőzések Zsadony Dorina.
Stroke.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés
Az erek kórtana.
A nyirokkeringés zavarai
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Az immunrendszer: feladata a szervezet védelme a külvilágtól
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Szívünk napja- a Szív Világnapja
AKUT BELGYÓGYÁSZATI ESEMÉNYEK
VITAMINOK.
Légzőszervrendszer betegségei
Diabetes mellitus és szövődményei
Bakteriális megbetegedések
Készítette: A No cigi csapata
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Idegrendszer kóros működései, betegségei. Agyrázkódás Maradandó károsodás nem kelekezik. A fejet ért erős ütés hatására eszméletvesztéssel jár. Középagyi.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
A VÉR MELY ÖSSZEKÖT.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
VÉDEKEZZ, JÖNNEK A KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK
A vér összetétele, alkotói
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

Vér- és nyirokrendszeri betegségek Készítette: Juhász Zoltán

Vérbetegségek Vércukor – Cukorbetegség A cukrot a szervezet egyáltalán nem, vagy csak részben képes feldolgozni, így az felgyülemlik. lehet szerzett vagy örökölt betegség Fehérvérőség – Leukémia A vér- és a nyirokképző rendszer egész szervezetre kiterjedő daganatos megbetegedése, melynek során éretlen sejtek keletkeznek. vérszegénységgel és vérzékenységgel jár együtt.

Vérhas A piszkos kezek betegsége, a vastagbél fertőzéses gyulladása. Csecsemőknél és idősebbeknél a folyadékveszteség akár végzetes következményekkel is járhat. Vérmérgezés A vérmérgezés olyan fertőzés, mely során a baktériumok, vagy az általuk termelt toxinanyagok a vérpálya és a nyirokutak útján elárasztják a szervezetet.

Vérszegénység A régen sápkórosnak nevezett illetőben nem keletkezik elegendő vörösvérsejt a vérképzés során. bőre és arca feltűnően sápadt és világos színű Vérbaj – Szifilisz nemi úton terjedő kórság először a fertőzés helyén, majd az egész testen fekélyek jelennek meg Vérzékenység (hemofília) A hemofília vagy vérzékenység egy öröklődő betegség, mely egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.

ÉRSZŰKÜLET tünetei attól függnek, hogy a szűkület vagy elzáródás milyen mértékű, és hol helyezkedik el okozhat a szívkoszorú ereknél fáradságérzetet, megterhelésnél heves fájdalmat a szívtájon Koszorúér (arterioszklerózis) a keringési rendszer helyi elégtelensége, amely az erek szűkületéből-elzáródásából, avagy a simaizom-görcséből adódhat. Alacsony vérnyomás az agyi funkciókat károsítja A lakosság 30 százalékát érinti ez a betegség

a nyugalomban mért vérnyomás értéke meghaladja a 140/90-et Magas vérnyomás a nyugalomban mért vérnyomás értéke meghaladja a 140/90-et Bár a magas vérnyomás általában felnőttkorban jelentkezik, nem ritka a gyerekeknél előforduló hipertónia. Szövődményei Szellemi leépülés, az artériák károsodása, szívelégtelenség, stroke, vesekárosodás, látásvesztés Leiden mutáció A mélyvénás trombózis, vagyis a vénák vérrögösödése elősegíti a tartós fekvés, hosszabb autózás vagy repülőút, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, dohányzás

Koleszterein zsíros vegyület, amit minden sejtünk termel és ami elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A legtöbb koleszterint a máj, a belsőségek, a tojás sárgája és tejtermékekben található zsírok tartalmazzák. Stroke A stroke okozza a legtöbb felnőttkori rokkantságot egy vérrög elzárja valamelyik eret az agyban Visszértágulat (szkleroterápia) számos szövődményhez vezethetnek

Szívelégtelenség gyorsan, hirtelen is kialakulhat például szívinfarktus után de lassan, fokozatosan is A legtöbb rendellenesség, ami ide vezet, végleges Szívroham Általában terhelésre vagy idegi hatásra jelentkező, halálfélelemmel és izzadással járó nyomó, szorító fájdalom a mellkas középső részén, mely a nyakba és a karokba sugározhat. Hirtelen szívhalál a szívizomzat nem megfelelő tevékenysége

A vérkép legfontosabb adatai Vérsejtsüllyedés: a vér alakos elemeinek egy speciális csőben történő ülepedését vizsgálják A minőségi vérkép nagyon fontos adatokkal képes szolgálni a szervezet kóros elváltozásairól. a karélyos magvú fehérvérsejtek megszaporodása bakteriális fertőzés, leukémia esetén jellemző limfociták megszaporodása vírus fertőzésekben fordul elő az eozinofil festődésű fehérvérsejtek megszaporodása allergiás folyamatokra utal, illetve bélférgesség, bizonyos daganat-típusok esetén fordul elő a bazofil festődésű fehérvérsejtek megszaporodása tumorokban, leukémiában jellemző a monocita (egymagvú sejtek) számának emelkedése egyes egysejtű fertőzésekben fordul elő.

A nyirokrendszer A nyirokrendszer az erekhez hasonlóan - a vénák mellett haladva - behálózza az egész szervezetet. Ez a "szervrendszer" a test egészségének, védekező készségének megőrzéséért felelős. Betegségei felboríthatják a szervezet védelmi mechanizmusát. A 3D ultrahangtechnika a nyirokrendszer betegségeinek feltárásában és nyomon követésében is nagy segítséget jelent.

Nyirokrendszeri betegségek A gyulladás A legszembetűnőbb nyirokérrendszeri betegség Nyirokkal terjedő daganatok A nyirokrendszernek önállóan is kialakulhat daganatos megbetegedése, amit limfómának hívnak A limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganata Rejtőzködő, általános tünet együttese miatt Kezelés nélkül a túlélés esélye néhány hónaptól akár évtizedekig is tarthat.

A lép megbetegedései Léprepedés balesetek kapcsán jön létre Az ilyen sérülések azonnali sebészi beavatkozást igényelnek A nyiroködéma szövődményei 1. Nehéz végtagi érzés 2. Zsibbadás 3. Fájdalom 4. Ízületi mozgáskorlátozottság 5. Gyakoribbak a fertőzések az érintett végtagon (mind a baktériumok, mind pedig gombák sajnos gyorsabban és erőteljesebben támadják és telepítik be a nyiroködémás lábakat és karokat) 6. Mélyvénás trombózis gyakrabban alakulhat ki!

Köszönöm a figyelmet