Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés"— Előadás másolata:

1 Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés

2 Agyhártyagyulladás Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyhártyáknak vagy agyburkoknak, azaz a központi idegrendszert körülvevő hártyáknak a gyulladásos megbetegedése, ami súlyos, életveszélyes állapot, és sürgősségi orvosi beavatkozást igényel. Gyógyulás után is nagyon gyakran maradandó idegrendszeri károsodásokhoz vezethet az agyhártyák összenövése, hegesedése miatt.

3 Kiváltó okát tekintve 2 csoportra osztható
élő kórokozókkal történt fertőzés: Vírusok, baktériumok, gombák, de a paraziták is okozhatják  egyéb kórok által kiváltott (nem fertőzéses) gyulladások:  rákbetegség, a koponya fizikai sérülései, sugárzások, bizonyos vegyi anyagok, gyógyszerek vagy kábítószerek.

4 Tünetei: fejfájás,megváltozott tudatállapot,magas láz, fény- és hangviszony megváltozása .

5 képek

6 Porckorongsérv

7 Jellemzése A porckorongsérvnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok előboltosulását nevezzük, ami az gerincvelő ill. az abból kilépő ideggyökök nyomása révén fájdalmat vagy zsibbadást, továbbá idegrendszeri kiesési tüneteket (érzészavar, bénulás. reflexkiesés, vegetatív eltérések: vizelési és székelési zavarok) okozhat, de maradhat tünetmentes is.

8 Tünetei Kisugárzó fájdalom, Izomgyengeség, Érzészavar, Reflexcsökkenés ill. –kiesés, Vegetatív zavarok

9 Képek

10 Idegbecsípődés (Isiász)

11 Az isiász kezelhető megfelelően választott technikával, a fájdalmat nem elnyomni (tüneti kezeléssel, mint a fájdalomcsillapítók szedése), hanem megszüntetni kell. Bármilyen esetben, amikor a csigolyák egymáshoz képest természetellenesen elmozdulnak, isiász alakulhat ki.

12 Az isiásznak 2 típusa van
csigolyatest nyomja a gerincből kilépő ideget; ez könnyen kezelhető közvetlen az idegbecsípődés után, illetve ha a gyulladás már csökkenőben van maga az idegszál elmozdul; ekkor nehéz helyre tenni az ideget, ugyanis a manipuláció csak a csontokra hat. Ebben az esetben ajánlott energetikai kezelést is végezni.

13 Képek


Letölteni ppt "Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések