Barkó Endre: OKTATÁSI REAKTIVÁCIÓS PROGRAMOK SZOCIÁLIS SZEMMEL A foglakoztatásra alapozott területfejlesztés Dabas, 2011. március 18. Szent István Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Szociális és gyermekjóléti szolgáltatások koordinátora
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
Településmarketing Értékaudit.
Családi napközi.
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
A család szerepe, jellemzői
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Konzorciumi együttműködés
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
LEADER, Identitás, Sport
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Barkó Endre: OKTATÁSI REAKTIVÁCIÓS PROGRAMOK SZOCIÁLIS SZEMMEL A foglakoztatásra alapozott területfejlesztés Dabas, március 18. Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar

Prioritások: A környezeti kultúrába illeszkedő hasznosítás lehetősége A hagyományos szakmák, foglalkozások szakképzési hátterének és az idegenforgalmi szolgáltatás termakörébe vágó szakmák munkahelyteremtő feltételeinek a meghatározása Az idegenforgalmi és szolgáltatási funkciónak szerves kapcsolódása a szociális terület ellátási kötelezettségével

A társadalmilag hátrányos helyzetű réteg életminőségének javítása az oktatási beruházás eredményeként azaz AZ ÖNÁLLÓ ÉLETVEZETÉSRE ALKALMATLAN RÉTEG FELEMELKEDÉSÉNEK LEHETŐSÉGE

ENNEK A FELTÉTELEI : –Politikai támogatás –A jelöltek alkalmassá tétele a tanulásra (oktatási reaktivációs program, analfabéta tanfolyam, szakképző tanfolyam) –A képezhetőség feltételrendszere: a különösebb képzettséghez nem kötődő szakmák célcsoportja, a praktikus intelligenciát (kézügyesség, alkalmazkodóképesség, helyzetfelismerés, kereskedelmi tapasztalat) kiaknázása az önálló életvezetésre való felkészítés feltételeként

–A regionális körzetek összehangolt munkájával csak olyan tevékenység képzelhető el, amely azonnal a saját életfeltételek javulását szolgálja: önellátóvá tesz, alkalmazhatóvá tesz más vállalkozás számára (reaktivált vízi világ, hal, környezetfenntartás: út menti növényzet gondozása, hagyományos szakmák, elhagyott területek hasznosítása stb.) –Biogazdálkodási feltételek megteremtése –Elengedhetetlen a nők képzése (nem egyszerűen felvilágosítás, hanem háztartásvezetés, gondozás, házkörüli teendők), illetve háziipari tevékenység (lakáskultúra eszközei, díszítés, gyógynövény, kisállat).

–A mintatelep működtetése, felügyelete bekapcsolható a jelenlegi képzési szerkezet gyakorlati feladataiba. (Tervezés, háztartás- gazdaságtan, szociális munka gyakorlata, művelődésszervezői gyakorlat, gyermekvédelmi gyakorlat keretében végzett eü. felmérés, tanácsadás, tréning jellegű foglalkozás, csoport, –azaz a pszichológiai gyakorlat keretében megtanítsuk beszélni, viselkedni, öltözni, egyszóval társadalmasodni, elütni, kiválni a visszahúzó környezettől.

–A telepek hátterében a szakképzés számára rendelkezésre álló földterület használatával működtethetővé válhat a rendszer –Új elem lehet egy tervezett biztonságtechnikai tanfolyami és „polgári védelmi’ kurzusokra a telepek, kistelepülések fiataljainak beiskolázása. –A saját körzet védelmének a felelőssége, az ügyeleti rend megszervezése a közösségek informális hierarchiájával biztosítható. Fontos a külsőségek szimbólumrendszere

–Fontos az elkötelezettséget kifejező hosszabb-rövidebb idejű bentlakásos rendszer –Erőteljes fizikai felkészítés szükséges. –A nők számára a női szerep aktualizálható, vonzó elemeit kell bevonni (pl. viselkedés- és mozgáskultúra) –A gazdálkodói kör mint foglalkoztató vállalkozás bevonandó a munkaigényes termelési feladatok számára (szárított gyógynövény, csomagolás, díszítő elemek, eszközök előállításának a háttereként) a projekt beágyazottsága, a környezet általi elfogadottság. Elfogadhatóság biztosítására.

AZ ISKOLA ÉS A TELEPÜLÉS SAJÁTOSSÁGAI, JELLEMZŐ KAPCSOLATA – A célterület kiválasztásának szempontjai – Szociokulturális jellemzők Értékrend: családi kötelék, rokonság, helyi családok, munka, szórakozás, fogyasztás, a hagyományok szerepe a családok életében, ünnepek, vallás, nevelési eszmények A település összetartó ereje A munkával kapcsolatos értékrend

Az igazi múlt megléte, tisztelete A cigány népesség problémái A drasztikusan csökkenő őslakosság, vagy elöregedett őslakosság A kollektív értékrend (kaláka) megléte Elhivatott vezető Helyi születésű értelmiség

A TELEPSZERŰ LAKÓKÖRNYEZET FELSZÁMOLÁSÁNAK ALAPKONCEPCIÓJA A program szervesen kapcsolja össze az infrastrukturális felújítás folyamatát a szakképzés, a hiányszakmákra való felkészítés és a társadalmi rétegek felemelkedését szolgáló átképzési, munkahely- teremtési programját.

A fejlesztési elképzelések mindegyike a térség, az adott település vagy régió komplex fejlesztési programjába illeszkedve, a majdani funkcióra való felkészülés jegyében valósul meg. A program a képzésre való alkalmasak kiválasztását, a munkahelyhez jutás lehetőségét és a a társadalmi mikroközösség, a család funkciójának kiteljesedését teremeti meg azáltal, hogy a tanulásból kimaradó felnőtt közösség tagjait az oktatás révén emeli vissza abba a társadalmilag elfogadott élettérbe, amely hosszú távon az önálló életvezetés feltételeit teremti meg.

A programfejlesztés éveiben minden olyan szakmai képzettség megtalálja a helyét, amely valamilyen formában érintetté válhat a program befejezésekor: házprojekt. A tervezett beruházások az országos hálózat számára mintaobjektumként funkcionálhatnak (mintatelep, mintafalu, mintafarm, minta szociális szolgáltató, közösségi funkciót ellátó központ, mintavállalkozás telephelye stb.).

A telepek felszámolásakor a bentlakók oktatási reaktivációját követően kezdődik az önálló életvezetésre való szakmai felkészítés folyamata. A felnőttek egy időben tanulnak az iskolás korú gyermekekkel, adott szinten bekapcsolódva a szakképzésbe. Prioritása van a hagyományos szakmáknak, a háziiparnak és az egészséges életmódra nevelésnek, gyermekgondozásnak.

 Az oktatási reaktiváció feltétele, hogy a szociális gondozó hálózat, a helyi oktatási, képzési potenciál folyamatosan segítse a munkát (gyermekfelügyelet, gyermekgondozás, óvoda, iskola stb.) a pályázatban biztosított anyagi fedezet terhére.  Minden megvalósult egység mint mintaműhely, mintaporta bemutatóhelyként is szolgál az ország más pontján létrejövő látványturizmust szolgáló objektumok számára.

 A háziipari termékek, a tájjellegű készítmények forgalmazását centrális helyen működtetett „mintabolt” forgalmazza, megteremtve ez által az elsődleges marketinget.  Az országos hálózat alapelemeinek a megteremtésével (legalább négy mintaközpont létrehozásával) az élő skanzenként működő, szolgálati lakásként funkcionáló bemutatóhelyek túraszerű kínálatot teremtenek.

 A rendszer működésével a hagyományos szakmák mellett a szociálisan hátrányos, de alkalmas családok önálló életre való alkalmasságuk bizonyításával egy új generációs váltást indíthatnak el.

Szászvár adottságai: Az önkormányzat támogató szándéka A volt zárdaépület felhasználhatósága Mérnöki szakvélemény: Veres Ildikó építész (Dombóvár) Az utcafront alkalmas arra, hogy a hagyományos szakmák kereskedelmi célú hasznosítása illeszkedik a falu fő közlekedési útvonalába Lépcsőzetes elrendezése alkalmas arra, hogy az alsó szinten kialakíthatók a műhelyek, fent a lakóterek A középső traktus felvezető és fogadóhely, hiszen a telep összeköthető más látványossággal (lásd MÁZA műhelysora és Árpád-kori műemléke, illetve a falu főútján kialakított parasztház, gazdasági udvar bemutatóval): lovastúra stációjaként.

Köszönöm a figyelmet.