Baptista társadalmi szolgálat Serafin József módszertani igazgató Baptista Szeretetszolgálat 2015 A szó és a tett missziója.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Gondozási Központ Zalaegerszeg
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelmi alapellátás
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szt. Cirill és Method Alapítvány Gyermekek- és Családok Átmeneti Otthona bemutatása
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A gyakorlatvezető mentor
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Fogd A Kezem Alapítvány
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
DEBRECEN VÁROS SZOCIÁLIS
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Fogyatékosok gondozása
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Iskolai közösségi szolgálat
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Családtámogató ellátások
Lehetőségek a gyülekezetek számára a diakóniában.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Evangélikus Egyház szerepe szociális kérdésekben, jó gyakorlatok és egyházi programok.
Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld Alapítvány Kistérségi szociális gondozó-ápoló képzés United Way Kisalföld.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Idősek az idősekért Győrben
Az Alapítványról A Gézengúz Alapítvány győri tagozataként 1993 óta látjuk el Győrben a születési károsult csecsemőket és kisgyermekeket. Gyógyító, egészségügyi,
„Kastélykiváltás Berzencén”
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Család – és Gyermekjóléti Központ
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Baptista társadalmi szolgálat Serafin József módszertani igazgató Baptista Szeretetszolgálat 2015 A szó és a tett missziója

Jakab apostol írja 13. Mert az ítélet irgalmatlan az iránt, a ki nem cselekszik irgalmasságot; és dicsekedik az irgalmasság az ítélet ellen. 14. Mi a haszna, atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy hite van, cselekedetei pedig nincsenek? Avagy megtarthatja-é őt a hit? 15. Ha pedig az atyafiak, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek mindennapi eledel nélkül, 16. És azt mondja nékik valaki ti közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjátok meg nékik, a mikre szüksége van a testnek; mi annak a haszna? 17. Azonképpen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában. 18. De mondhatja valaki: Néked hited van, nékem pedig cselekedeteim vannak. Mutasd meg nékem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom néked mutatni az én cselekedeteimből az én hitemet.

Szó és tett üzenete A Szó - ömlik, elszáll, értéktelenedik A Tett - szűken van, maradandó, igaz A szociális segítségnyújtás a tett missziója, megmutatja a hitet. visszautasíthatatlan, ökumenikus, érték alakító

Egyházi szolgáltatás - lehetőség Különleges erőforrások:  értelem és érték teremtés, az ember spirituális lény  normarendszer, irányító szabályok ellátottnak és dolgozónak (segített: értelmet, értéket, utat kap segítő: elveket, motivációt kap a szakma mellé )  hivatás (szakma és szeretet együtt)  indirekt segítségnyújtás egyéni, közösségi szinten (az egyház nem intézményfenntartó, nem ez a küldetése, de küldetésének teljesítésének kiemelt eszköze a segítő szolgálat )  közösségi háttér – gyülekezeti közösségek, (beépülés, önkéntes munka, tudás és szakember bázis ….) IX. 4

A tett útjai  14 megye + Budapest  57 intézmény (működési engedély szerint)  ellátott Gyermekvédelmi törvény alapján:  Nevelő szülői és utógondozói ellátás  Gyermekek átmeneti gondozása Szociális törvény alapján: Alapellátás:  Falu, tanyagondnok  Étkeztetés  Házi segítségnyújtás  Családsegítés  Közösségi ellátások  Támogató szolgáltatás  Utcai szociális munka  Nappali ellátások Szakosított ellátás:  Ápolást, gondozást nyújtó -,  Átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény  Rehabilitációs lakóotthon  Támogatott lakhatás

Erőforrások A szociális segítő munka legyen a gyülekezetek szeretett szolgálata! 18 ezer azonosuló, 25 ezer 1%-os támogató társadalmi szolgálatának eszköze a szociális intézmény rendszer Kapcsolat erősítés a gyülekezetek és a segítő szolgálatok között kölcsönös erőforrás. információ, kiadványok papíron és elektronikusan, látogatások, stb.

Nevel ő szül ő i hálózat… Cél: elkötelezett nevelőcsaládok toborzása,képzése és támogatása a feladatellátás során gyülekezeti (közösségi) háttérrel jelentkezés, tájékoztatás, kiválasztás, képzés …. gyermek- kihelyezés,tanácsadói támogatás, továbbképzés, Miért jó? Jó a családját vesztett gyermeknek, mert családot pótló gondoskodásban részesül, jó a nevelőcsaládnak, mert túl az evangéliumi eszmény megvalósításán: „aki egyet ezek közül befogad, engem fogad be…”, a nevelőszülő részére biztosítást, nyugdíj-jogosultságot jelentő munkaviszonyt és jövedelmet biztosít, jó a gyülekezetnek, mert szaporodik a gyülekezeti tagok száma, a gyülekezet sajátos feladatot lát el a befogadó családok s befogadott gyermekek támogatásával Juttatások: jogszabályban meghatározott: nevelőszülői díj, a gyermekek után járó alap és kiegészítő ellátmányok ( két 3 év alatti gyermeket fogadó nevelőszülő esetén összesen kb. 145 ezer forint) Jogszabályi háttér: évi XXXI. Törvény, 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet, 513/2013(XII.29.) sz. Kormányrendelet, Tájékoztatást: Inotay György BGYSZK vezető tel:

Kapcsolódási pontok - tolmács szolgálat Menekült családok átmeneti otthonai - Európai Menekültügyi Alap támogatásával. Cél a sikeres társadalmi integráció! Tevékenységek: pszichiátriai, jogi tanácsadás, szociális esetmunka, hivatalos ügyek intézése, szabadidős programok, tanoda, nyelvoktatás, stb. Nemzetek: afgán (fárszi), szír, iraki kurd, albán, kubai, togói, eritreai, elefántcsontparti, palesztin, kameruni... Sok korábbi menekült segíti a munkát adománnyal, kíséréssel, tolmácsolással. Várjuk! - az ellátottak nyelvén beszélő és a magyart, mint idegen nyelvet tanítani kész önkénteseket!

Országos Közfoglalkoztatási Program A gyülekezetek számára várhatóan márciustól Végrehajtó szervezet: Baptista Szeretetszolgálat Foglalkoztatási Központ ( BSZFK ) A beérkezett igények szerint megpályázza a közfoglalkoztatási keretet; Az együttműködő partnerekkel megszervezi a közfoglalkoztatási programot; A futó programot mentorálja; Biztosítja a program adminisztrációt hátterét.

Gyülekezet Felméri, hogy milyen feladatokat szeretne ellátni a közfoglalkoztatottak segítségével; Megigényli a közfoglalkoztatási keretet a BSZFK-tól; Miután megkapta a keretet, együttműködést köt a BSZFK-val a program lebonyolítására; Az együttműködés értelmében, folyamatos adatközléssel segíti a BSZFK háttérmunkáját.

Ki lehet közfoglalkoztatott? Hogyan kerül közvetítésre? Közfoglalkoztatott lehet, minden aktív korú személy, aki együttműködik a munkaügyi központtokkal (regisztrált álláskereső) és szeretne munkát vállalni; Azok a munkanélküli személyek is bevonhatók akik már valamilyen formában a látókörünkbe kerültek; A területileg illetékes munkaügyi központok is közvetítenek munkavállalókat a beérkezett igényeknek megfelelően (felvételi beszélgetés).

Baptista pontok 9 megyében 11 Baptista Pont – regionális segélyirodák – fizikai és szellemi segítség, tanácsolás – felajánlások fogadása; forrás teremtés (eszköz, tárgy, munkaerő, pénz) – adományt az adományért – önkéntes munka/szolgálat Levél: Baptista Szeretetszolgálat Adományozási Igazgatóság 2151 Fót Fehérkő utca tel: Információ:

Fogyatékosok nappal ellátása – Fogyatékosok gondozóháza - Pécs Tevékenység: szabadidő, sport tevékenységek: túrák, kirándulások szervezése lebonyolítása Időráfordítás: havonta kétszer Helyszín:Pécs, Mecsek Munkatapasztalat:szociális, pedagógiai alapkompetenciák, terepismeret jártasság a túrázásban Veszélyesség: minimális Korhatár: 20 évtől – fizikai, mentális képességek szabta korlátokig Eszközszükséglet: nincs Költségek: egyedi alkalmak szerint

ÉFESZI - Pécs Tevékenység: képzőművészeti és kézműves technikák (festő, grafikus, fazekas, textil művészeti) betanítása, vizuális nevelés Időráfordítás:heti 1 alkalom 1 óra Helyszín:Pécs, Endresz Gy. u. 21. Munkatapasztalat: szociális, pedagógiai alapkompetenciák, kézműves, művészeti technikákban megszerzett jártasságok) átadásának képessége speciális csoportok számára Önkéntes célcsoport: képzőművészeti szakközépiskola diákjai, felsőfokú intézmények hallgatóitól, oktatói, nyugdíjas tanárok Korhatár: 16 évtől – mentális képességek szabta korlátokig Eszközszükséglet: alkalmanként egyéni tervezés alapján kézműves, művészeti tevékenységek szerint Költségek: egyedi alkalmak szerint

ÉFESZI - Pécs Tevékenység: zenei foglalkozások Időráfordítás: heti 1 alkalom 1 óra Helyszín: Pécs, Endresz Gy. u. 21., Tudásközpont Munkatapasztalat: szociális, pedagógiai alapkompetenciák, Célcsoport: középiskolák tanulói, felsőfokú intézmények hallgatóitól, oktatói, nyugdíjas tanárok Korhatár: 16 évtől – mentális képességek szabta korlátokig Eszközszükséglet: alkalmanként egyéni tervezés alapján Költségek: egyedi alkalmak szerint

Téli utcai krízisellátás A szolgáltatás keretein belül minden évben november 1. és március 31. között egy krízisautóval járjuk a várost, a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatával együttműködve. A program főként a hajléktalanokat érő veszélyek, veszélyhelyzetek kiküszöbölését tűzte ki célul az élet védelmében. Az autónk hétköznap, beleértve az ünnepnapokat is, 8-18 óra között állt készenlétben, két kollégával. Célszerűnek tartott időráfordítás: A krízisellátás hétköznapokon (ünnepnapok is, ekkor általában megnő a hívások száma) 8 órától 18 óráig működik. Önkénteseket egy-egy napra csak teljes műszakra tudunk fogadni, de a vállalt napok száma és gyakorisága egyeztetés kérdése. A tevékenység végzésének helye: Budapest, Pesti oldal kerületei Veszélyesség: nem számottevő, az önkéntes sosem egyedül dolgozik Korhatár: 18 év felett Javasolt a kényelmes, meleg, koszolható ruházat, lábbeli viselete.

Hajléktalan szálló A Bánya utcai hajléktalan szállónkon az önkéntesek számára másodügyeletes feladatokat tudunk kínálni: a lakók kapun való ki- és beengedése, a szálló körbejárása, beérkező telefonhívások fogadása, intézményi adminisztrációban való segítségnyújtás, takarítás ellenőrzése, a lakókkal való beszélgetés, szobacsoporton való részvétel. Lehetőség van továbbá a lakók részére szervezett különböző programokba bekapcsolódni: születésnapi ünnepség, kirándulások, filmklub, kreatív klub, sport nap, stb. Célszerűnek tartott időráfordítás: Egy alkalommal legalább 3 óra jelenlétet kérünk, de lehetséges akár 8 órát is vállalni. Hétköznapokon 16:00-tól, hétvégeken egész nap vállalható szolgálat, a gyakoriság nincs meghatározva. A tevékenység végzésének helye: 1102 Budapest, Bánya utca 1. Veszélyesség: nem számottevő, az önkéntes sosem egyedül dolgozik, szociális munkás jelen van Korhatár: 14 év felett Biztosított eszközök: minden szükséges eszközt biztosítunk, javasolt a kényelmes, praktikus ruházat viselete.

KÜLFÖLDÖN LÉTREHOZOTT, ILLETVE TÁMOGATOTT INTÉZMÉNYEK KAMBODZSA Hagar Mosolyok Háza - FLAME Mozgássérült gyermekek konduktív pedagógiai intézete - Phnom Penh Kambodzsai - Magyar árvaház - Baku, Kandal tartomány VIETNAM VietHealth - FLAME Mozgássérült gyermekek konduktív pedagógiai intézete - Hanoi Hét FLAME Mozgássérült gyermekek konduktív pedagógiai intézete- Bac Giang tartomány HAITI A Világosság Forrása árvaház és iskola - Port-au-Prince Reménység Háza árvaház - Gressier

Országszerte 14 megye 44 településén 43 baptista iskolában és 59 tagintézményben kezdődött meg ma reggel a tanítás nappali tagozatos tanuló, 800 művészeti iskolás, felnőttoktatásban résztvevő diák kezdi meg a tanulmányait baptista fenntartásában lévő intézményekben. Oktatás 22 óvoda 25 általános iskola 14 szakiskola 16 szakközépiskola 9 gimnázium 1 alapfokú művészetokt. Int. 1 pedagógiai intézet

Köszönöm a figyelmet!