Az elektronikus építési napló vezetésének jogszabályi és technikai feltételei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
Az építésigazgatás szervezeti átalakítása és az elektronikus építési napló Kamarák Háza Zalaegerszeg, február 20. Lengl Zoltán Hivatalvezető
FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐI SZAKMAGYAKORLÁS BpMK, február 8 Szabó Zsuzsanna osztályvezető Építésjogi és Hatósági Főosztály.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
FELELŐSSÉGI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSBEN
SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Kereskedelmi szerződések joga
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Az elektronikus építési napló vezetésének jogszabályi és technikai feltételei

1.Előkészítő teendők a mindennapos használat előtt 2.A megfelelő szerepkör elfogadása (a naplóvezetési kötelezettség átruházhatósága) 3.A napi jelentés szerkeszthetőségének feltételei, a „naplóírás” 4.Az e-napló zárása és a munkaterület visszaadása Miről lesz szó?

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről

1. Hagyományos versus e- napló 191/2009. (IX.15.) kormányrendelet alapján Az építési napló fogalma Az építési napló vezetésének szabályai 51/2000. (VIII.9.); 290/2007. (X.31.) Annak meghatározása, hogy milyen esetekben kell építési naplót vezetni NEM VÁLTOZOTT!!!

Mikor kell építési naplót vezetni? Nem kötelező minden építési tevékenység végzéséhez építési naplót vezetni, de MINDEN építésügyi hatósági engedélyhez vagy tudomásulvételi eljáráshoz kötött, valamint a Kbt. hatálya alá tartozó építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni. Vagy a megrendelő kérése estén

Mikortól kell e - építési naplót vezetni? Az építési naplót általános építmények esetében október 1-jét, követően megkezdett kivitelezések esetén kell elektronikusan vezetni július 1. után a sajátos építményfajták esetén is.

Üzemelteti a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft Budapest, Budafoki út 59. E/ epites.hu + Visszajelzés + Változások Verzió: (Készült: epites.huVisszajelzés Változások

Előkészítő teendők a megrendelés és a mindennapos használat előtt

Mi szükséges az e-építési napló alkalmazás használatához?

Ügyfélkapus azonosító Ügyfélkaput minden természetes személy igényelhet az okmányirodákban. A regisztrációhoz személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány szükséges. Meg kell adnia szabadon választott egyedi felhasználói nevét és egy elektronikus levélcímet ( cím) is. Az Ügyfélkapuról szóló összes tudnivalót megtalálható a Magyarország.hu kormányzati portálon a portálindex alatt szereplő, Ügyfélkapu kezdetű linkeken.Magyarország.huportálindex

Építésügyi regisztrációs iroda

Személyes profil – mindenki Kamarai adatok – FMV, ME Képviselt cég – kivitelezők esetén KÖTELEZŐ!

A megfelelő szerepkör elfogadása (a naplóvezetési kötelezettség átruházhatósága)

Ki kicsoda? e-napló felhasználói szerepkörök jelentése Építtető Építtető meghatalmazottja Építési műszaki ellenőr Kivitelező – napi jelentésért felelős Kivitelező - napi jelentésre jogosult Felelős műszaki vezető FMV – napi jelentésre jogosult Tervezői művezető Beruházáslebonyolító Beruházási tanácsadó Építtetői fedezetkezelő Támogató szervezet Külön jogszabállyal feljogosított Biztonsági és egészségvédelmi koordinátor

A napló vezetése 26. § ……. az e-alnapló vezetése az alvállalkozó kivitelezőnek (Kivitelező – napi jelentésért felelős) vagy megbízása esetén az alvállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének (FMV – napi jelentésre jogosult) feladata.

Ki vezetheti a naplót? Az építési naplóba történő bejegyzés a társaság nevében tett nyilatkozatnak minősül,ezért a naplóbejegyzést csak a társaság képviseletére jogosult személy teheti meg. A gazdasági társaságokról szóló évi IV. törvény 29. § (1) bekezdése értelmében ez a személy a vezető tisztségviselő. Ugyanezen szakasz (2) bekezdése lehetővé teszi, hogy a gazdasági társaság képviseleti joggal ruházza fel munkavállalóit az ügyek meghatározott csoportjára nézve – akár az építési napló vezetésére is. (Kivitelező - napi jelentésre jogosult) A munkavállaló képviseleti joga másra nem ruházható át. Tehát nincs lehetőség arra, hogy az építési napló vezetésével a vállalkozó kivitelező harmadik személyt bízzon meg. (Pl. külső könyvelőt).

A napló vezetése 26. § ……. az e-alnapló vezetése az alvállalkozó kivitelezőnek (Kivitelező – napi jelentésért felelős) vagy megbízása esetén az alvállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének (FMV – napi jelentésre jogosult) feladata.

A naplóvezetés átvállalása fővállalkozó 26§ (3) A fő- vagy megrendelő vállalkozó kivitelező a vele szerződéses viszonyban álló alvállalkozó e- alnaplójának vezetését átvállalhatja. (Kivitelező - napi jelentésre jogosult) A fő- vagy megrendelő vállalkozó kivitelező, az alvállalkozó e-alnapló vezetésének átvállalása esetén ezen alvállalkozóval szerződéses viszonyban álló további alvállalkozó e- alnaplójának a vezetését is átvállalhatja. (Kivitelező - napi jelentésre jogosult)

A naplóvezetés átadása II. (5) 228 Az a vállalkozó kivitelező, aki a saját építési naplójának vezetését átadta, az átadás időtartama alatt nem vállalhatja át az alvállalkozója építési naplójának vezetését. 228 (6) Minden átvállalt e-alnapló vezetését a saját napló vezetésétől elkülönülten, külön-külön kell végeznie az átvállaló vállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének. (7) 229 Az átvállalt e-alnaplóba történt, átvállaló általi bejegyzésekkel kapcsolatosan az e-alnapló vezetésére eredetileg kötelezett alvállalkozó az e-alnaplóban észrevételt tehet vagy az e-építési naplóban rögzített nyilatkozatával bármikor visszaveheti az e-építési napló vezetését. Ebben az esetben az alvállalkozó további alvállalkozójának az e-alnapló vezetésének átadására vonatkozó megállapodása is megszűnik. 229

Átadott napló vezetés esetén ki felel a napló bejegyzésekért? Ha elvállaltam a napi jelentésre jogosult szerepkört akkor automatikusan átvettem a naplóvezetés felelősségét is? Nem, éppen a szerepkörök jelentése miatti bizonytalanságok és hibás kiosztások miatt kell erről külön nyilatkozni is, és azt feltölteni a készenléti tárhely adatai közé.

Ki lehet az Én FMV –m? Összeférhetetlenségi szabályok 11. § Hatályon kívül helyezte: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 55. § ge). Hatálytalan: I. 1-től. Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről szóló 343/2006. Korm. rendelet hatáskörök és illetékességi területek, foglalkoztatási feltételek és összeférhetetlenség MŰSZAKI FMV ELLENŐR

- a felelős műszaki vezető nem végezhet építésügyi műszaki szakértői és építési műszaki ellenőri tevékenységet azon építmény kivitelezése során, ahol részben vagy egészben építési-szerelési munkát vezet, - a felelős műszaki vezető nem láthat el felelős műszaki vezetői feladatokat olyan építési-szerelési munka esetében, ahol az építésügyi műszaki szakértői, illetve építési műszaki ellenőri tevékenységet olyan gazdálkodó szervezet (Ptk § c) pontja) végzi, amelynek tagja, illetve amellyel munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll. - a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó építési beruházások esetében a felelős műszaki vezető az építésügyi műszaki szakértői, építési műszaki ellenőri tevékenységeket folytatóknak hozzátartozója nem lehet, velük munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem állhat.

Mikor kell írni a naplóba? (4a) 199 Az építési naplót naprakész állapotban kell tartani úgy, hogy minden munkavégzési napon történjen bejegyzés. Ha munkavégzés nem történik, napi jelentés nem szükséges, viszont ezt a tényt - a várható munkafolytatási nap megjelölésével - az utolsó munkavégzési napon be kell jegyezni. 199 Az online napi jelentést csak az adott nap 24:00 óráig lehet szerkeszteni.

Hol kell lennie a naplónak? Az építési naplót az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének ideje alatt - a 26. § (8)- (10) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - az építési munkaterületen hozzáférhetővé kell tenni. (9) 231 Az e-főnaplónak és az e-alnaplónak azokat a munkarészeit, amelyek nem kerültek még az e-építési napló internetes alkalmazásban rögzítésre, a helyszínen elérhetővé kell tenni azok számára, akik abba bejegyezhetnek, vagy akik abba betekinthetnek. 231

A napi jelentés szerkeszthetőségének feltételei, a „naplóírás”

1.Szerepkör kiosztása legyen: NAPI JELENTÉSÉRT FELELŐS 2.Szerződés feltöltése 3.Munkaterület átvétele (Tulajdonosi Nyilatkozat )

Ha Engem hívtak meg itt kell megadni az elfogadó kódot. Ha Én hívtam meg a vállalkozót itt találom a kódot amit meg kell adnom Neki! Az éppen nem aktuális, már lezárt visszaigazolások lelőhelye.

Írásbeli szerződéssel kell hogy rendelkezzen az alvállalkozó kivitelező, a műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető (Mintaszerződések: www. e-epites.hu) A szerződéseket (kivétel a kivitelezési szerződések) nem kell feltölteni az elektronikus építési naplóba. De az építésfelügyeleti ellenőrzés során be kell mutatni, illetve az esetleges jogviták esetén van fontos szerepe! (Az árat ki lehet törölni, a hatóság részére ha kéri de a szerződést be kell mutatni.)

VAN MEGOLD Á S! Magyarországon történő építési beruházásoknál Szerződési teljesítésekből eredő viták esetén Vitarendezési lehetőség Peres eljárások gyorsítása TSZSZ

A munkaterület átadása 1.Kivitelező kiválasztása 2.Munkaterület átadása 3.Az átadás visszaigazolása

Az e-napló zárása és a munkaterület visszaadása

Az alnapló zárását a kivitelező-napi jelentésért felelős szerepkörből lehet kezdeményezni, ha a munkaterület nála van. És az összes al – al napló le van már zárva!!!

A lezárás után a munkaterület vissza kerül a megrendelőhöz: e-alnapló esetén a megrendelő kivitelezőhöz (E-főnapló esetén az építtetőhöz vagy a meghatalmazottjához.)

Köszönöm a figyelmet! Mihók Viktória PMKIK 70/