Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Nehézségek és lehetőségek a régóta munka nélkül levők elhelyezkedésének segítésében Régi-új alapvetések Források:  HEFOP 
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Makroökonómia 5. előadás.
Munkanélküliség, foglalkoztatás Alapfogalmak
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Munkaerő-felmérés (MEF) Labour force survey (LFS)
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
A makrgazdasági munkakínálat:
Szociális munka VI. Munkanélküliek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Munkaerő-piaci aktív és passzív eszközök a hazai foglalkoztatási jogban Kiselőadások alapján Borbély-Pecze Tibor Bors.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Munkanélküliség.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
A megváltozott munkaképességű munkanélküliek aktív programja Nagy-Britanniában Scharle Ágota Pénzügyminisztérium November 27.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Foglalkoztatás szeminárium
A felnőttképzés fontossága az elhelyezkedésben
A felnőttképzés (munkaerőpiaci képzés) fontossága az elhelyezkedésben és az élethosszig tartó tanulás folyamatában Előadó: Hámori Mariann Pest Megyei.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Munkanélküliség fogalma, típusai
A munkaerő-felmérés módszertana
Álláskeresőként történő nyilvántartás
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
2014 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Krajcsák Zoltán.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
1 Tájékoztató a Tatabányai Kistérség munkaerőpiaci helyzetéről és a munkahelymegőrzést és bővítést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról,
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai Tapasztalatok Sarkad városában.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
„Út a munkához” program tapasztalatai
„Első lépés” a Zemplénben TÁMOP C-09/
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A munkaerőpiac áttekintése
Munkagazdaságtani feladatok
Aktivitás, közfoglalkoztatás, esélyek Budapesten Kulinyi Márton
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A munkaerőpiac áttekintése
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Munkaerőpiaci alapfogalmak Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus

A munkaerőpiac fogalma A munkaerőpiac a munkaerő mint termelési tényező közgazdasági értelemben vett piaca, ahol az eladók (a munkavállalók ) és a vevők (a munkaadók) között a munkaerő cseréje zajlik.

A munkaerőpiac jellemzésére szolgáló mutatószámok Aktívkorú népesség: A népesség gazdasági aktivitását az ILO (International Labour Office) ajánlásai alapján a éves korosztály vonatkoztatásában mérjük, de elfogadott a éves korosztály is.

Gazdaságilag aktív népesség (munkaerő- állomány) A foglalkoztatottak és a munkanélküliek együttes száma (a munkaerőpiac kínálati oldalán jelen lévők számával egyenlő). –Foglalkoztatott: az a személy, aki a vonatkozási héten legalább egy órányi jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy rendszeres munkájától csak átmenetileg volt távol. –Munkanélküli: ILO szerint: Munkanélkülinek tekinthető az a személy, akire egyidejűleg fennáll a következő három feltétel: –Az adott héten nem dolgozott (s nem volt olyan rendszeres munkája, amelytől csak átmenetileg volt távol) –Aktívan keresett munkát a kikérdezést megelőző négy hét folyamán –Rendelkezésre áll, azaz két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást.

Foglalkoztatási és Szociális hivatal szerint: Regisztrált álláskereső az a munkaügyi központoknál nyilvántartásba vett személy, aki munkaviszonnyal nem rendelkezik, nem nyugdíjas, nem tanuló; foglalkoztatást elősegítő támogatásban nem részesül; munkát, állást vagy önálló foglalkoztatást keres, és ennek érdekében munkavégzésre rendelkezésre áll.

Elöljáróban két fontos fogalom: munkakereslet: a vállalatok munkaerő iránti igénye munkakínálat: a háztartások által felajánlott munkaerő Tehát a "munkát keresek" kifejezés közgazdasági szempontból nem pontos, úgy kellene fogalmazni, hogy "munkahelyet keresek", miközben a vállalat pedig "munkaerőt keres". Munkanélküliségről akkor beszélünk, ha a munkakínálat meghaladja a munkakeresletet, azaz többen szeretnének dolgozni, mint ahány embert a vállalati szféra foglalkoztatni akar.

Gazdaságilag inaktív népesség akik a vizsgált korcsoportban nem sorolhatóak be sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek közé (tanulók, nem dolgozó nyugdíjasok, gyermekgondozási ellátást igénybe vevők, háztartásbeliek, passzív munkanélküliek, stb.). Munkaerő forrás a gazdaságilag aktív népesség + a gazdaságilag inaktív népesség.

Számítási modellek Foglalkoztatási ráta: A foglalkoztatottak aránya a éves népességen belül (munkaképes korú népesség számának aránya) Aktivitási ráta: A foglalkoztatottak és munkanélküliek együttes száma a éves népességen belül. Mo.: 55% EU 15 65,7% EU 27 63,4% Munkanélküliségi ráta: a munkanélküliek a gazdaságilag aktív éves népesség százalékában. Mo.: 6,7% ( )

Eszközök A foglalkoztatás segítése az aktív ellátás, a munkanélküliek ellátása pedig a passzív ellátás Passzív ellátás: öregségi-rokkantsági nyugdíj, anyasági ellátások (ezek alanyi jogon járnak) és az álláskeresők járadéka ben még 2 évig lehetett járadékon valaki, most 9 (3 hónap!!) hónapra csökkent, fokozatosan csökkenő összeggel lehet igénybe venni. Tehát azt akarja ösztönözni a passzív ellátással az ellátórendszer, hogy ne legyen érdekelt végig kitölteni az időt. A passzív ellátás, bár alanyi jogon jár, de a jogosultság feltétele, hogy legalább 3,5 év munkaideje legyen. Köznyelven ez a „munkanélküli-segély”.

Aktív eszközök 1.Munkaerő-piaci szolgáltatások köre: Munkaközvetítés: (munkaügyi kirendeltségeknél van, a nagy szám miatt a közvetítő átlagosan 7 percet szán az ügyfélre). Egyszerre kell a munkanélkülivel és a munkaadóval foglalkoznia. Munkavállalási tanácsadás: 3x1 órában tud interjút készíteni, hogy feltérképezze a munkanélküli motiváltságát. A tanácsadók képzett szakemberek és fő feladatuk, hogy kiderítsék mihez szeretne kezdeni az illető.

Munkapszichológus nem betegségeket állapít meg, hanem azokat a személyiség teszteket készíti el, amelynek segítségével feltérképezi azokat az akadályozó tényezőket, amelyek gátolják az elhelyezkedést. (CPI 500 kérdés) Rehabilitációs tanácsadás: a megváltozott munkaképességűekkel foglalkozik. Több mint 1000 betegséget tart nyilván a rendszer, ami befolyásolja a munkaképességet, a fogyatékosság 5 féle lehet. Számuk becslések szerint kb. 500e fő, és ebből 50e dolgozik. Fő baj az alkoholisták 1 millió körüli száma, kábítószer fogyasztók kb. 30 ezer. Betegségnél a szív és érrendszeri betegségek a legsúlyosabbak

Pályaválasztás (első munkahely), pályaorientációs (megpróbál tájékozódni a munka világában 1000 szakma), pályakorrekciós tanácsadás. Eures (az EU a négy szabadság elvére épül: áru, tőke, szolgáltatások, személyek szabad áramlása) A személyek szabad áramlása csak korlátozott mértékű, hiszen korlátok vannak. Térségi tanácsadás: kistérségi programok (több település) JOB klub álláskereső klub 3 hetes kurzus, kiscsoportos foglalkozás, % az elhelyezkedés, mivel öntevékeny csoportként kezdenek működni. Általában a megyeszékhelyen működik 1-1 a munkaügyi központokban.

Közfoglalkoztatás 2012: Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja (korábban: közcélú, közhasznú, közmunka) Szakképesítést, középfokú végzettséget nem igénylő munkakörökben, teljes munkaidőben a kötelező, legkisebb bér: Ft/hó Legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén: Ft/hó legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése és a teljes munkaidő esetén: Ft/hó

És egy kis számtan… Hungary Population clock :37:40 Current population: / / Current male population (47.5%) / / Current female population (52.5%) / /

Foglalkoztatottak száma: 4,224 M fő Rokkantnyugdíjasok száma: 808e fő → 391e fő Öregségi nyugdíjban részesülők száma: 2,022 M fő Nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma: 2,695 M fő 14 év alatti lakosság számaránya 14,8%