Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkanélküliség, foglalkoztatás Alapfogalmak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkanélküliség, foglalkoztatás Alapfogalmak"— Előadás másolata:

1 Munkanélküliség, foglalkoztatás Alapfogalmak
Aktív kereső: Keresettel és jövedelemmel rendelkező, vállalkozásoknál, intézményeknél főállású munkaviszonyban alkalmazott személy; a szövetkezeti és a társas vállalkozás tagja; az egyéni vállalkozó; a segítő családtag (a mezőgazdasági segítő családtag esetében az, aki az év folyamán legalább 90 napot dolgozott); az alkalmi munkás és a napszámos. Nem tartozik az aktív keresők közé a nyugdíja mellett dolgozó és a gyermekgondozási ellátásban részesülő személy.

2 Alkalmazásban álló: Munkajogi állományi létszámba tartozó személyek a munkából meghatározott okokból átmenetileg távollévők (szülési szabadság, gyermekgondozási ellátás, sorkatonai szolgálat, három hónapot meghaladó betegség, fizetés nélküli távollét stb.) kivételével, valamint a munkajogi állományba nem tartozó, de meghatározott feltételekkel a munkáltatónál folyamatosan munkát végző személy (szünidőben foglalkoztatott diák, más munkáltatótól kölcsönvett munkavállaló stb.).

3 Alkalmazott: Az a munkaerő felmérésben megkérdezett éves személy, aki a megfigyelt héten vállalkozással, költségvetési, társadalombiztosítási, illetve nonprofit szervezettel munkaviszonyban vagy bedolgozói jogviszonyban állt, illetve azoknál szóban vagy írásban történt megállapodás alapján munkát végzett. (A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) definíciója)

4 Foglalkoztatott: Munkáltatóknál főállásban, teljes munkaidőben alkalmazásban állóknak a bérköltség terhére kifizetett összeg (alapbér, bérpótlékok, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés) egy főre jutó havi átlaga Gazdaságilag aktív népesség: A foglalkoztatottak és a munkanélküliek együttes száma.

5 Bruttó átlagkereset (nominál):
Munkáltatóknál főállásban, teljes munkaidőben alkalmazásban állóknak a bérköltség terhére kifizetett összeg (alapbér, bérpótlékok, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés) egy főre jutó havi átlaga. Kereset: Az a jövedelem, amelyben a munkavállaló munkavégzéséért részesül, a munkavállaló által fizetett jövedelemadóval és társadalombiztosítási hozzájárulással együtt.(Lásd még a Bruttó átlagkereset címszót.)

6 Munkanélküliségi ráta:
Az a munkaerő felmérésben megkérdezett éves személy, aki az adott héten nem dolgozott, és nincs olyan munkája, amelytől átmenetileg távol volt; aktívan keres munkát; rendelkezésre áll, azaz munkába tudna állni, illetve már talált is munkát, ahol 30 napon belül dolgozni kezd. (A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) definíciója) Munkanélküliségi ráta: A éves munkanélküliek száma a éves gazdaságilag aktív (foglalkoztatott és munkanélküli) népesség százalékában. (A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) definíciója)

7 Mit értünk munkanélküliség alatt?
Munkanélkülinek (állástalannak) hívunk minden olyan személyt, aki egy adott időpont képes és akar is dolgozni, mégsem talál munkát. A munkanélküliek és a foglalkoztatottak, vagyis a munkaerő piacán jelenlévők együttesen alkotják a munkaerő-állományt.

8 Három számot szoktunk figyelembe venni:
A foglalkoztatottságot méri azaz az aktív korúak közül mennyien dolgoznak (már majdnem eléri a 4 millió főt, 89-ben majdnem 6 millió volt) 2. Regisztrált álláskeresők száma (korábban munkanélkülieknek hívták őket) ma már a törvény így hívja őket, ez az amit a Munkaügyi kirendeltségeken regisztrálnak (ez kb. 400 ezer regisztrált munkanélkülit jelent).

9 3. Ezt Európában is használják ez az ILO norma száma Ez 3 havonta reprezentatív (ffi, nő, fiatal, öreg, kisváros, nagyváros, minta, kérdezőbiztosok megkérdezik, és azt mondja hogy az elmúlt héten nem dolgozott, és munkára kész állapotban van és el is akar helyezkedni, azt tekinti munkanélkülinek, ez kb 300 ezer fő. Tehát van egy eltérés, valószínűleg a fekete, szürke gazdaságban dolgozókból adódik. Mind a három szám csak együtt értelmezhető, mert a magyar munkanélküliség a nyilvántartások szerint nem magas (7,5 % munkanélküli ráta ez kb fele pl. a franciának)

10 Főbb problémák Tartós munkanélküliek Fiatal, pályakezdő munkanélküliek
Inaktívak magas száma Területi egyenlőtlenségek

11 A munkanélküliség 3 típusa
- 1. Strukturális (kereslet kínálat nem stimmel) ez a piacgazdaságnak egy természetes állapota. Mindig újabb tudásokra kell szert tenni. 2. Ciklikus: az egyik a globális makrociklus ez azt mutatja, hogy kb 50 évenként bekövetkezik egy fellendülés, majd egy lanyhulás. A másik egy nemzetgazdasági ciklus is ez sokkal kisebb ingadozást mutat, illetve rövidebb ideig tart és alapvetően a gazdaság állapotától függ. 3. Frikciós önkéntes) munkanélküliség amikor én döntöm el, hogy nem dolgozom (rock’roll)

12 Eszközök A foglalkoztatás segítése az aktív ellátást, a munkanélküliek ellátása pedig a passzív ellátást Passzív ellátás: öregségi-rokkantsági nyugdíj, anyasági ellátások (ezek alanyi jogon járnak) és az álláskeresők járadéka. 91-ben még 2 évig lehetett járadékon valaki, most 9 hónapra csökkent, fokozatosan csökkenő összeggel lehet igénybe venni. Tehát azt akarja ösztönözni a passzív ellátással az ellátórendszer, hogy ne legyen érdekelt végig kitölteni az időt. A passzív ellátás, bár alanyi jogon jár, de a jogosultság feltétele, hogy legalább 3,5 év munkaideje legyen. Köznyelven ez a segély.

13 Aktív eszközök Munkaerő-piaci szolgáltatások köre:
-  - Munkaközvetítés: (munkaügyi kirendeltségeknél van, a nagy szám miatt a közvetítő átlagosan 7 percet szán az ügyfélre). Egyszerre kell a munkanélkülivel és a munkaadóval foglalkoznia. -  - Munkavállalási tanácsadás: 3x1 órában tud interjút készíteni, hogy letapogassa a munkanélküli motiváltságát. Ezek képzett szakemberek és fő feladatuk, hogy kiderítsék mit akar kezdeni az illető

14 Munkapszichológus nem betegségeket állapít meg, hanem azokat a lélektani teszteket készíti, amivel az akadályozó tényezőket megállapít, melyek gátolják az elhelyezkedést. (CPI 500 kérdés, igen-nem) Rehabilitációs tanácsadás: a megváltozott munkaképességűekkel foglalkozik. Több mint 1000 betegséget tart nyilván a rendszer, ami befolyásolja a munkaképességet, a fogyatékosság 5 féle lehet. . De a fő baj az alkoholisták 1 millió körül, drogosok 30 ezer, de jó a sajtójuk. Betegségnél a szív és érrendszeri a legsúlyosabb

15 - Pályaválasztás (első munkahely), pályaorientációs (megpróbál tájékozódni a munka világában 1000 szakma), pályakorrekciós tanácsadás. Eures (az EU a négy szabadság elvére épül: áru, tőke, szolgáltatások, személyek szabad áramlása) A személyek szabad áramlása csak korlátozott mértékű, hiszen korlátok vannak. -Térségi tanácsadás: kistérségi programok (több település) - JOB klub álláskereső klub 3 hetes kurzus, kiscsoportos foglalkozás, % az elhelyezkedés, mivel öntevékenyes csoportként kezdenek működni. Általában a megyeszékhelyen működik 1-1 a munkaügyi központokban.

16 2. Pénz, de nem a munkanélküli kapja a pénzt, hanem például a képzőszervezetek és azok, akik munkanélkülit foglalkoztatnak. Kb 20 ilyen eszköz van, tehát elég széles a skála. 1.- közhasznú munkavégzés (önkormányzatokon keresztül, de a Munkaügyi központok finanszírozzák) - - közmunka program (erdőtelepítés, gátépítés ez központi forrásokból megy) - - közcélú munkavégzés minimum 30 munkanapot kell dolgozni annak, akinek lejárt a munkanélküli járadéka ahhoz, hogy hozzá tudjon jutni a munkanélkülieknek járó munkanélküli segélyhez. Ennek az értelmét az adja, hogy hátha visszaszokik a munkába (önkormányzat adja hozzá a forrást) -  - közérdekű munka kisebb nagyobb ballépések esetén a büntetés-végrehajtás ajánlja fel

17 3. Képzési támogatások - - ajánlott (ez tök ingyen van és a munkanélküliek vehetik igénybe, elvileg egy felmérést végez félévre előre a munkáltatóknál) -  - elfogadott (a munkanélküli maga talál a piacon valami képzést, aminek az árához hozzájárul a munkaügyi központ - munkaviszonyos képzés itt az a cél, hogy ne építsék le az illetőt

18 4. Bértámogatás -    Tartós munkanélküliek foglalkoztatási esetén vagy a bér vagy a járulékok támogatását lehet igénybe venni cserébe továbbfoglalkoztatást kell nyújtani. Ennek a körébe tartozik pl. a START kártya rendszer, itt 1 évig átvállalja a pályakezdő munkanélküliek bérét, ezzel a munkatapasztalat hiányát lehet kikerülni. Van még: utazási költség, vállalkozóvá, munkahely teremtő beruházások támogatása.


Letölteni ppt "Munkanélküliség, foglalkoztatás Alapfogalmak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések