2009. 06. 03.Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrált tartalmú tananyagok fejlesztése és alkalmazása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Krúdy.
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Könyvtárhasználati verseny
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
A kerettantervek fejlesztése
PÁLYAVÁLASZTÁS.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Magyar nyelv és irodalom TÁMOP-tapasztalatok. Külső - negatív A pályázat csúszása  Előzetes tanfolyamok + tanácsadó hiánya  teljes tanácstalanság A.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kompetensek lettünk? június 27..
Szakmára előkészítő évfolyam. avagy: „Macskafogó”
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Szakmai munkánk a pályázatban
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
EÖTVÖS JÓZSEF ISKOLAALAPÍTVÁNY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA BÉKÉSCSABA.
Németország BESZÁMOLÓ 2014 Szakmai gyakorlat Németországban.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
Az UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolájaként végzett jó gyakorlatok.
Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola Sopron Kompetencia mérések azok visszajelzései és hatása a napi munkára.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Mérés-értékelés konferencia március 28. Eger.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
PÉCSI KERESKEDELMI, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
DARUS a gyermekekért.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Szent László Középiskola Szekszárd
Regionális konferencia
MÉCS konferencia március 21. Mezőtúr
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Kompetencia alapú szakoktatás
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Előadás másolata:

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrált tartalmú tananyagok fejlesztése és alkalmazása Integrált tartalmú tananyagok fejlesztése és alkalmazása Gyuricza Zsolt

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged TARTALOM Az iskola bemutatása Célkitűzéseink Integrációs képzés a szakközépiskolában A modulok előkészítése, végrehajtása Az évfolyamok témakörének bemutatása Tapasztalataink Javaslatok a tantárgyi integrációhoz Az iskola bemutatása Célkitűzéseink Integrációs képzés a szakközépiskolában A modulok előkészítése, végrehajtása Az évfolyamok témakörének bemutatása Tapasztalataink Javaslatok a tantárgyi integrációhoz

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Az iskola bemutatása Iskolánkat a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány 1991-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a térségben vendéglátás és az idegenforgalom területén kiemelten magas színvonalú szakiskolai és szakközépiskolai képzést nyújtson. Iskolánkat a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány 1991-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a térségben vendéglátás és az idegenforgalom területén kiemelten magas színvonalú szakiskolai és szakközépiskolai képzést nyújtson. Képzési formáink: Képzési formáink: - szakképzés: szakács, cukrász, pincér - szakközépiskola- felsőfokú képzés - felnőttek szakközépiskolája- tanfolyamok - felzárkóztató képzés

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Az iskola bemutatása 1991-ben, az induláskor 27 tanulóval kezdődött az oktatás. Napjainkban több mint 600 tanulója van az iskolának, megközelítően 2/3-1/3 arányban nappali és esti tagozaton ben, az induláskor 27 tanulóval kezdődött az oktatás. Napjainkban több mint 600 tanulója van az iskolának, megközelítően 2/3-1/3 arányban nappali és esti tagozaton. Az egykor bérelt épület ma már az alapítvány tulajdona. Sikerült további épületrészeket is megvásárolni, a tankonyhánkat és tanéttermünket pedig a modern vendéglátó- ipari gépekkel, berendezésekkel szereltük fel. Az egykor bérelt épület ma már az alapítvány tulajdona. Sikerült további épületrészeket is megvásárolni, a tankonyhánkat és tanéttermünket pedig a modern vendéglátó- ipari gépekkel, berendezésekkel szereltük fel. Intézményünk jelenleg mintegy 80 gyakorlati oktatási Intézményünk jelenleg mintegy 80 gyakorlati oktatási hellyel áll kapcsolatban Szegeden, Makón, H.vásárhelyen.

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Az iskola bemutatása Külföldi kapcsolataink nagy része nemzetközi projektekhez kötődik, ugyanis nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjaink ne csak tankönyvekből ismerhessék meg az idegen országok gasztronómiáját, képzési módszereit. Külföldi kapcsolataink nagy része nemzetközi projektekhez kötődik, ugyanis nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjaink ne csak tankönyvekből ismerhessék meg az idegen országok gasztronómiáját, képzési módszereit. Tanulóink és tanáraink is visszatérő vendégek Anglia, Finnország, Franciaország, Görögország, Németország és Olaszország vendéglátó-ipari képzőhelyein. Tanulóink és tanáraink is visszatérő vendégek Anglia, Finnország, Franciaország, Görögország, Németország és Olaszország vendéglátó-ipari képzőhelyein.

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Az iskola bemutatása

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Az iskola bemutatása Elnyert minősítéseink: : Dél-Alföldi Regionális Minıség Díj : Európai Minőségi Díj Kiváló Iskolája (Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség) : Közoktatás Minőségéért Díj; Partnerközpontúság kategória, bronz fokozat : Mobilitás Nívódíj (Leonardo projekt kivitelezéséért) : UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolája

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Célkitűzéseink FENNTARTÓ ISK.VEZ. GAZD.SZF. PEDAGÓGUS SZÜLŐ DIÁK OKT.MIN. ? PEDAGÓGIAI PROGRAM

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Célkitűzéseink CÉLKITŰZÉS OH mérések pályázatok elismerések KÜLSŐ SZEMEK érvényesülés BELSŐ SZEMEK belső mérések fenntartó jelzései belső adatok diák – tanár jelzések

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Célkitűzéseink tanulóközpontú pedagógia önálló tananyag- feldolgozás jó elhelyezkedési lehetőségek egyéni fejlesztés gyakorlatorientált képzés jól használható tudás csoportban- gondolkodás igényes önálló munkavégzés közismeret a szakmáért új pedagógiai módszerek S I K E R

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Célkitűzéseink Nyomonkövetés - tanulóink tevékenysége a végzést követően

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskolában A képzés leírása: központi gondolata a képzés során felhasznált módszerek elhelyezése az éves tanmenetben a tevékenység összehangolása A képzés célja: a tanulói aktivitásra épülő munkáltatás hatékony ismeretszerzés a különböző szaktudományos területeken

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskolában A képzés célja: a különböző tanulói munkamódszerek megismerése életszerű tudás elsajátítása a tanterem kiszélesítése – nyitás a gazdaság felé felkészítés a munka világára, személyiségformálás a számítástechnikai eszközök hatékony használata a szülők és a vállalkozók bevonása az oktatásba

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskolában Nyomonkövetési adatok a szakmai képzés színvonaláról

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskolában A legfontosabb fejlesztendő kompetenciák a) Alapészségek fejlesztése: írás, olvasás, számítás- technikai alkalmazás, általános szóbeli kommunikáció, önálló szövegfeldolgozás, önálló írásbeli munkák készítése, gondolatok írásban való megfogalmazása b) Tanulásmódszertan: vázlatot készít, kitartóan koncentrál, információkat gyűjt, megfigyeléseket pontosan visszaad, alkalmazza a hatékony tervezés lépéseit, hibáit korrigálja

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskolában c) Szakirányú alapozó: élelmiszer alapanyagokat felismer, munkautasítás alapján dolgozik, nyersanyagokat ponto- san mér, munkavédelmi, balesetvédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi szabályokat betart, szabályokat betart d) Szakmai-anyanyelvi kommunikáció e) Személyiségfejlesztés – önismeret, tanulásmódszertan f) Pályaorientáció g) Szakmai anyanyelvi, idegen nyelvi kommunikáció, szakirányú alapozó

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskolában Integrált tartalmú tantárgyi modulok száma 9 Érintett tantárgyak száma 17 Multimédiás okta- tási segédanyagok száma 7 Érintett tantárgyak száma 11 Interneten hozzá- férhető 3Érintett tantárgyak száma 11 Saját fejlesztésű tananyagaink

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskolában 9. évf. - család, piac és vitaminok 10. évf. - bor, húsok 11. évf. - ünnepi asztal, multimédiás anyag elkészítése 12. évf. - vacsoraest megszervezése, lebonyolítása témakörök A jelenleg feldolgozásra kerülő témakörök:

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged A modulok előkészítése 1. A téma beépítése a szaktanár tanmenetébe 2. Tanév eleji megbeszélés az érintett kollegák között 3. A modul előtt két héttel egyeztetés az oszt.f. vezetésével 4. A projektzáró foglalkozás/tevékenység t tt tervezete 5. A tervezethez (amit a tanulók is meg fognak kapni) csatolni kell az információs lapot és (ha szükséges) a zzzz áááá rrrr óóóó dddd oooo llll gggg oooo zzzz aaaa tttt s s s s zzzz eeee mmmm pppp oooo nnnn tttt jjjj aaaa iiii tttt 6. Az értékeléshez szükséges lapok (elégedettségi kérdőív, értékelőlapok) fénymásolása

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged A modulok előkészítése (a projekt munkaterve) A projekt címe, témája: A projekt címe, témája: A család A projekt célcsoportja: A projekt célcsoportja: 9. évfolyamos szakiskolai tanulók Pedagógiai cél: Pedagógiai cél: Önálló munkavégzés és együttműködés a kitűzött feladatok végrehajtásában szakács, pincér és cukrász szakmákban Tantárgyi követelmények: Tantárgyi követelmények: Ismerje és tudja használni az egyszerűbb konyhai eszközöket, legyen tisztába egyszerű receptek elkészítésének és értékesítésének alapműveleteivel. Tudja kommunikálni idegen nyelven a munkája főbb lépéseit. Ismerje meg valós környezetben a technológia alkalmazásának és a felhasznált alapanyagok élettani jelentőségének kapcsolatát. Szükséges előzetes tudás: Szükséges előzetes tudás: Szakmai technológiák, idegen nyelvi szóanyag ismerete, alkalmazása. A család szerepe a történelemben. Időkeret (nap, illetve óra): Időkeret (nap, illetve óra): december 11.

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged A modulok előkészítése (a projekt munkaterve) Kompetencia Ismeret- tartalmak Feladat, tanulási tevékenység ek Szükséges eszközök, anyagok Szakmacsoportok szakmáiban tapasztalatot szerez Szakmaelemeket gyakorlatban kipróbál Konyhai eszközök neve, rendel- tetése Tervezzenek és gyűjtsenek anyagot egy választott üzlet berendezéséről, kínálatáról! szaklap, számítógép, nyomtató, lamináló gép, fűzőgép, A/4-es lap,

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged A modulok előkészítése (a projekt munkaterve) Végrehajtás módja A rendelkezésre álló időtartam Teljesítés kritériuma csoportban2009. dec óra Megtervezett és gyűjtött anyagot egy választott üzlet kínálatáról.

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged A modulok előkészítése (a projekt munkaterve) Szempontok a „Hajósi borvidék” című dolgozat elkészítéséhez Tartalmi követelmények 1.Mi volt elképzelésed szerint a „Bor” című modul megtanításának célja? 2. Ismertesd a „Bor” modulban mely tárgyak szerepeltek, és nagy vonalakban milyen témákat érintettek? 3. Tüntesd fel a kiadott térképen a tanulmányi kirándulás útvonalát, utólag írd be a helységek közötti távolságokat! A térképet mellékeld a dolgozatodhoz! 4. Jellemezd Hajós földrajzi elhelyezkedését! 5. Milyen a térség éghajlata, talaja? Miért alkalmas a bortermelésre? 6. Kik honosították meg a bortermelést Hajóson? 7. Milyen jellegzetes borai vannak a településnek? Készítenek-e fehér bort? 8. Milyen piacot céloz meg a vidék termelése? 9. Mi jellemzi a térség borászattal kapcsolatos gazdasági életét? 10. Mi változott meg a borászatban az EU-s tagságunk óta? 11. Hogyan próbálnak ezekhez a változásokhoz alkalmazkodni? 12. Milyen szüreti szokások találhatók Hajóson és vidékén? 13. Milyen benyomást tett rád Hajós mint település? 14. Milyen érdekességeket láttál a településen? 15. Összegezd a „Bor” modullal kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalataidat! 16. Mi volt, ami leginkább tetszett és mi volt, ami legkevésbé a modul tanítása folyamán, beleértve a tanulmányi kirándulást is? Formai követelmények A dolgozatokat december 3-ig kell benyújtani az osztályfőnöknek. Minimum három oldalon, 14-es betűmérettel, 1,5-es sorközzel, sorkizárt formában, Times New Roman betűtípussal. Megfogalmazhatod esszé stílusban, kérdésekre bontva, élményszerűen vagy akár egy kerettörténetbe ágyazva is. A lényeg, hogy a kérdések közül mindegyikre választ várunk. Források: órán tanultak, könyvtári szakirodalom (földrajz, borászat stb.), Internet; külön felhívjuk figyelmedet a személyes tapasztalatgyűjtés lehetőségére a kiránduláson Könyvből idézni a vonatkozó szabályok szerint lehet (szerző, cím, kiadó, kiadás éve, oldalszám, IDÉZŐJEL(!))! Internetről történő idézés esetén a forrás URL-jét fel kell tüntetni! (Pl. Értékelés A dolgozatra összesen 4 jegyet, és egy szöveges értékelést fogsz kapni. Szaktanárok értékelik: - a helyesírásod; a stílusod, a szöveg érthetőségét, szerkezetét, az ötletességed a szakmai tartalmat a számítógépes megjelenítést MUNKÁDHOZ JÓ ÖTLETEKET, KITARTÁST, TÜRELMET, JÓKEDVET ÉS SOK ÖRÖMET KÍVÁNUNK!

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged A modulok végrehajtása Helyszín: tanétterem, tankonyha, könyvtár, a város különböző helyszínei (piac, könyvtár, vendéglátóhely, utazási iroda, múzeum stb.) Feladatok: a diákok tájékoztatása a szükséges dokumentumok kiosztása a munkafolyamat elindítása, ellenőrzése, segítése értékelés és visszacsatolás

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskola 9. évfolyamán V I T A M I N: a) Érintett tantárgyak: élelmiszerismeret, kémia, magyar, idegen nyelv, matematika b) Zárófeladat: Egy feladatlap kitöltése, mely a tanultakat összegzett, átfogó tudását, elsajátítását méri. Cél: a diákok számára visszajelzést nyújtani az integrált tudás jellegéről, és munkájuk eredményességéről.

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskola 9. évfolyamán CS A L Á D: a) Érintett tantárgyak: élelmiszerismeret, magyar, idegen nyelv, történelem, gasztronómia, matematika, informatika, kémia, biológia b) Zárófeladat: Bemutatóóra a szülők számára, melyen egy időben vesz részt és dolgozik a különböző csoportokkal a modulban tanító összes szaktanár. Cél: ismerkedés egymással, kapcsolatépítés a szülőkkel, a tanultak és az újszerű iskolai módszerek bemutatása.

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskola 10. évfolyamán A B O R: a) Érintett tantárgyak: élelmiszerismeret, magyar, idegen nyelv, kémia, gasztronómia, informatika, földrajz, történelem b) Zárófeladat: Számítógéppel szerkesztett házi dolgozat a tanultakrólaz órai munka, a könyvtári gyűjtőmunka és a tanulmányi kirándulás tapasztalatainak felhasználása segítségével. Cél: az elméleti ismertek és a gyakorlati tapasztalatok összegzése, a tanulságok levonása önálló produktummal.

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskola 11. évfolyamán Ü N N E P I A SZ T A L: a) Érintett tantárgyak: szaktantárgyak (pincér, szakács), magyar, élelmiszer- ismeret, idegen nyelv, informatika b) Zárófeladat: egy otthon önállóan elkészített és felszolgált ünnepi menü a tervezéstől a tálalásig, ill. a munka bemutatása írásban, képekkel és szülői véleménnyel dokumentálva. Cél: a tanultak önálló alkalmazása otthoni körülmények között, majd reflektálás az elvégzett munkáról. M U L T I M É D I A

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Integrációs képzés a szakközépiskola 11. évfolyamán V A CS O R A E S T: a) Érintett tantárgyak: szaktantárgyak (pincér, szakács), magyar, idegen nyelv, informatika b) Zárófeladat: Az osztály megszervez és lebonyolít egy vacsoraestet, melyen a vendégek a diákok szülei és az iskola tanárai (téma kidolgozása, menüsor összeállítása, főzés, terítés, teremdíszítés, ültetési rend, felszolgálás, szórakoztató műsor, mosogatás, takarítás stb.).

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Tapasztalataink Miért tartjuk szükségesnek? „Előnyei”: nem szétszór, hanem összerak nem „sablontudást” igényel, hanem kreativitást nem elmélet-, hanem gyakorlatorientált nem választ ad, hanem kérdést fogalmaz meg nyitottság az új pedagógiai módszerek felé nyitottság a körülöttünk lévő világ felé nyitottság egy új típusú iskola felé

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Tapasztalataink Miért tartjuk szükségesnek? „Hátrányai”: lassabban haladás a tankönyvi tananyaggal eltérés a hagyományos oktatási módszerektől eltérés a hagyományos pedagógiai szemlélettől eltérés a hagyományos értékelési stratégiáktól újfajta tanár – diák kapcsolatot igényel a tanulás helyszíne sok esetben nem a tanterem

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Javaslatok a tantárgyi integrációhoz

Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola, Szeged Köszönöm a figyelmet!