Korszerű háttértárolók Nagy Norbert Felkészítő tanár : Vértesi Mária Iskola: Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Liceum Cím: Bors, 197/A, Bihar megye, Románia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
1 Háttértárak A háttértárak azoknak a számítógépekhez csatolt, adatok tárolására alkalmas berendezéseknek a közös neve, amelyekhez a központi vezérlőegységnek.
Adathordozók Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE)
Korszerű háttértárolók Készítette: Elek Vivien Felkészítő tanár neve: Siteriné Nagy Judit Iskola: Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, 4032 Debrecen,
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
Képátviteli Kábeltípusok VGA DVI HDMI DisplayPort SDI Lengyel Zsolt Multimédia alapjai I.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
A tartalommarketingről röviden Tartalom generálás és megosztás Először látogatók, olvasók, majd belőlük vásárlók lesznek. Bárhol, bármikor és bármilyen.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
ETailer Kit Lenovo VIBE P Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
 1980-as évek  Előd: Laser Disc  Cél: képeket rögzítsenek egy nagy adatsűrűségű eszközön, amelyről később optikai úton azok leolvashatóak.
Háttértárak. Háttértárak csoportosítása MágnesesOptikai Winchester ( Gb) CD-ROM CD-R CD-RW DVD-ROM DVD-R DVD-RW 650/700 Mb 4,7 / 9 Gb.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
A memória Cél: elektronikus adattárolás a munka közben: - operációs rendszer magja - eszközmeghajtó programok - elindított felhasználói programok - adatok,
Optikai lemezek jellemzői, típusai by Trembickij Péter.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Pendrive és flash memóriák. Flash memóriafajták  NOR - párhuzamos adathozzáférés, közvetlenül futtatható benne program, relatív drágább, relatív kisebb.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Hogyan partícionáljuk meghajtónkat?
Alaplap.
ÖVEGES TANÁR ÚR UTÓDAI Fizikai kísérletek nem csak tudósoknak
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Brikettálás – új innovatív technológia
Hardverek.
Vezetékes átviteli közegek
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Háttértárak >>.
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
Becslés gyakorlat november 3.
ELŐNYÖK – megbízható működés
A számítógép felépítése

videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
PHP - függvények.
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
SZÁMVITEL.
Animációk.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
A számítógép felépítése
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
3. A robot képernyőmenüje
Nap és/vagy szél energia
A számítógép felépítése
RUGÓK.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép története
Információtechnológiai alapismeretek
U8 – U10 célok a szezonra.
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Szöveges adatok tárolása
Háttértárak Merevlemezek.
Hagyományos megjelenítés
Háttértárak Merevlemezek.
Előadás másolata:

Korszerű háttértárolók Nagy Norbert Felkészítő tanár : Vértesi Mária Iskola: Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Liceum Cím: Bors, 197/A, Bihar megye, Románia.

A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Már 8 MB-tól 1 TB-ig terjedő pendrive -ot is meg vehetünk. Már 8 MB-tól 1 TB-ig terjedő pendrive -ot is meg vehetünk. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlést is kibír. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlést is kibír. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépről vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépről vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve.

Az adatátviteli sebessége USB 3.1 feltételek megléte esetén 10 GB/s, USB 2.0 szabványnál kb. 480 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1,5 MB/s.

1USB-csatlakozó 2USB-vezérlőmodul 3 Ellenőrző pontok 4Flash-csip 5Kvarc-oszcillátor 6LED 7 Írásvédelmi kapcsoló 8 Egy második memóriacsip helye

Hordozható merevlemez /HDD

A merevlemez tulajdonságai A merevlemez(rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. A merevlemez(rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. Tárolókapacitás : ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 8 TB között mozog.Tárolókapacitás : ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá: kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 8 TB között mozog.

A merevlemez lehet belső vagy külső(hordozható) A merevlemez lehet belső vagy külső(hordozható) A mobilrack egy olyan megoldás, amellyel a merevlemez könnyen kihúzható a gépből, és átvihető másikba, és sebességbeli csökkenés sincs. Ez notebookoknál nem alkalmazható. A mobilrack egy olyan megoldás, amellyel a merevlemez könnyen kihúzható a gépből, és átvihető másikba, és sebességbeli csökkenés sincs. Ez notebookoknál nem alkalmazható.

Írási és olvasási sebessÉg: Ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, vagy fordulat/perc (rpm). Ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, vagy fordulat/perc (rpm). A merevlemez átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsító tárat ( cache -t). A merevlemez átviteli sebességének növelésének érdekében beépítenek egy gyorsító tárat ( cache -t). cache Mivel általában szekvenciális írásról és olvasásról van szó, a merevlemez elektronikája a gyorsító tárba gyűjtögeti a kiírandó adatokat, majd ha elegendő összegyűlt, egyszerre kiírja a lemezre. Mivel általában szekvenciális írásról és olvasásról van szó, a merevlemez elektronikája a gyorsító tárba gyűjtögeti a kiírandó adatokat, majd ha elegendő összegyűlt, egyszerre kiírja a lemezre. Olvasásnál a lemezről többet beolvas, mint amennyire szükség van az adott pillanatban, arra a statisztikai tényre építve, hogy „ úgyis kérni fogjuk az utána lévő adatokat ” (előreolvasás). Olvasásnál a lemezről többet beolvas, mint amennyire szükség van az adott pillanatban, arra a statisztikai tényre építve, hogy „ úgyis kérni fogjuk az utána lévő adatokat ” (előreolvasás).

 A memóriakártya hordozható digitális tárolóeszköz, amelynek alakja kártyaszerű.  Főbb tulajdonságai: hordozhatóság, energia nélküli adatmegmaradás, kis méret, többszöri írhatóság.  Leggyakoribb felhasználása: digitális fényképezőgépek, táblagépek, telefonok, okos telefonok, kamerák, MP3 lejátszók, videojáték- konzolok, adatgyűjtők.

 3 fontos jellemzője van: típus, tárolókapacitás és írási/olvasási sebesség  A memóriakártyák sebességét nem közvetlenül kB/s -ban adják meg, hanem a CD -k olvasási sebességéhez mérik.  Például: SD card 50x = ca. 7,5 MB/s. Az egyszeres sebesség 150 kB/s.  A sebességnek ez a megadási módja a CD-égetésből terjedt át más eszközökre.  A High Speed vagy a HyperSpeed kifejezések mögött nincs szabvány, ami megmondja, hogy milyen gyorsnak is kell lenniük.

 Csatolófelület: ezen keresztül történik az adatátvitel, több fajta létezik: ATA(PATA), SATA (SATA I, SATA II, SATA III), SCSI, SAS (Serial Attached SCSI), FC (Fiber Channel). kep

A CD (a Compact Disc rövidítése) vagy magyarul kompaktlemez. A CD (a Compact Disc rövidítése) vagy magyarul kompaktlemez ben Berlinben jelent meg ben Berlinben jelent meg. 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. Általában mintegy 700 MB (megabájt) kapacitású optikai tároló. Általában mintegy 700 MB (megabájt) kapacitású optikai tároló.megabájt Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos. Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.

Fizikai felépítésük szerint: préseléssel készült (csak olvasható) préseléssel készült (csak olvasható) CD-R (írható) CD-R (írható) CD-RW (újraírható, azaz letörölhető és rá új adatok írhatók) CD-RW (újraírható, azaz letörölhető és rá új adatok írhatók) A tartalom alapján a következő fajták léteznek: CD-DA (CD-Digital Audio, hanganyag tárolására) CD-DA (CD-Digital Audio, hanganyag tárolására) CD Text (a hanganyag mellett szöveges album és száminformációkat is tartalmaz(hat)) CD Text (a hanganyag mellett szöveges album és száminformációkat is tartalmaz(hat))

CD-Extra (más néven Cd Plus, hanganyagot és – általában ehhez kapcsolódó – számítógépes adatokat is tartalmaz) CD-Extra (más néven Cd Plus, hanganyagot és – általában ehhez kapcsolódó – számítógépes adatokat is tartalmaz) CD-ROM (adatok tárolására): CD-ROM/XA, CD-i (interaktív CD), Photo CD, Video CD, SVCD (Super Video CD). CD-ROM (adatok tárolására): CD-ROM/XA, CD-i (interaktív CD), Photo CD, Video CD, SVCD (Super Video CD).

Nagy kapacitású optikai tároló, amely főként mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használható. Nagy kapacitású optikai tároló, amely főként mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használható ben jelent meg ben jelent meg. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD, vagyis 120 mm átmérőjű Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD, vagyis 120 mm átmérőjű Egy közönséges DVD élettartama, jó tartási körülmények közt év. Egy közönséges DVD élettartama, jó tartási körülmények közt év. Érdemes fénytől védett, hűvös, páramentes helyen tartani őket Érdemes fénytől védett, hűvös, páramentes helyen tartani őket A legismertebb DVD-k tárolókapacitása 4,7 GB. A legismertebb DVD-k tárolókapacitása 4,7 GB.

Fajtái DVD–Video (mozgóképek tárolására) DVD–Video (mozgóképek tárolására) DVD–Audio (hang tárolására) DVD–Audio (hang tárolására) DVD–ROM (adat, préselt) DVD–ROM (adat, préselt) DVD–RAM (adat, közvetlen (direkt) elérésű) DVD–RAM (adat, közvetlen (direkt) elérésű) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable]) DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable]) DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum) DVD+R és DVD+RW (fenti kettőhöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum)

Típusai szerint : DVD-5 egyrétegű egyoldalas lemez, 4,7 GB kapacitással DVD-5 egyrétegű egyoldalas lemez, 4,7 GB kapacitással DVD-10 egyrétegű kétoldalas lemez 4,7x2, azaz 9,4 GB kapacitással. DVD-10 egyrétegű kétoldalas lemez 4,7x2, azaz 9,4 GB kapacitással. DVD-9 kétrétegű egyoldalas lemez 8,5 GB kapacitással DVD-9 kétrétegű egyoldalas lemez 8,5 GB kapacitással DVD-18 kétrétegű kétoldalas lemez, 8,5x2, azaz 17 GB kapacitással. DVD-18 kétrétegű kétoldalas lemez, 8,5x2, azaz 17 GB kapacitással.

1)Sorolj fel három háttértárolót ! 2)Mi a pendrive ? 3)Mennyi a pendrive tároló kapacitása ? 4)Mennyi egy CD tároló kapacitása? a)4,5 Gb b) 700 Mb c) 4,2 Kb d) 700 Gb 5)Mi a cache ? 6)Hol használjuk a memória kártyát ? 7)Sorold fel milyen CD típusokat ismersz ! 8)Ha egy film 1,2 Gb terjedelmű, akkor egy DVD 5 –re hány ilyen filmet lehet feltenni?

Szöveg: Kép: Google.hu kereső segitségével