Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tenisz. Az ütés Ha a teniszező megüti a labdát v 0 sebességgel Θ szögben, akkor a labda d távolságra fog földet érni. Ezt a jelenséget a fizikában ferde.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tenisz. Az ütés Ha a teniszező megüti a labdát v 0 sebességgel Θ szögben, akkor a labda d távolságra fog földet érni. Ezt a jelenséget a fizikában ferde."— Előadás másolata:

1 Tenisz

2 Az ütés Ha a teniszező megüti a labdát v 0 sebességgel Θ szögben, akkor a labda d távolságra fog földet érni. Ezt a jelenséget a fizikában ferde hajításnak nevezzük. A v 0, Θ és d közti összefüggést a következő matematikai modell írja le: vagyis

3 Feladat Mekkora szögben kell Roger Federernek megütni a labdát 60 m/s sebességgel, hogy az a lehető legmesszebb érjen földet? Jó szerva lesz-e ez?

4 Megoldás Az f(Θ)=sin2Θ függvény a Θ=π/4 értékre éri el a maximumát. Ebben az esetben a labda d =36m távolságra esne. Mivel a pálya kevesebb mint 25 m, ez az ütés túl hosszú.

5 Feladat Határozd meg, mekkora szögben kell Federernek szerválnia, hogy a labda 15m messze érjen földet?

6 Megoldás Ha Federer 60 m/s sebességgel szervál, akkor a keresett távolságott a következőképp kapjuk meg :


Letölteni ppt "Tenisz. Az ütés Ha a teniszező megüti a labdát v 0 sebességgel Θ szögben, akkor a labda d távolságra fog földet érni. Ezt a jelenséget a fizikában ferde."

Hasonló előadás


Google Hirdetések