Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korszerű pénzkezelés otthon

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korszerű pénzkezelés otthon"— Előadás másolata:

1 Korszerű pénzkezelés otthon
Hol érdemes a pénzünket tartani? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Hogyan intézhetjük bankügyeinket?

2 A költőpénz Évinek kollégistaként mindennap szüksége lesz költőpénzre, ám mivel másik városban kezdi a sulit, szakítania kell az eddigi gyakorlattal, amikor hetente kapott a szüleitől zsebpénzt. A Szerencsés szülők nagy dilemma előtt állnak: adják oda előre a szükséges összeget, vagy keressenek másik megoldást? A bankok már egészen korai életszakaszra is ajánlanak készpénz nélküli megoldásokat.

3 A költőpénz Gondoljátok át, milyen veszélyei lehetnek annak, ha valaki sok pénzt hord magánál! Milyen alternatív megoldások jöhetnek számításba? Vitassátok meg, hogy miért ragaszkodnak egyesek ahhoz, hogy készpénzben tartsák a pénzüket! Ők vajon hogyan érvelnek a készpénzhasználat mellett? A 18 év alattiak csak a szülők vagy a törvényes képviselők hozzájárulásával nyithatnak bankszámlát, míg a 18. életévet betöltve bárki önállóan nyithat bankszámlát, és igényelhet hozzá különféle banki szolgáltatásokat.

4 Számlára fel! A Szerencsés szülők hosszas tanakodás után arra jutottak, hogy bankszámlát nyitnak Évi számára. A lány örül a döntésnek, mert így nem kell sok készpénzt magánál tartania, egyébként meg büszkeséggel tölti el, hogy mostantól bankkártyával is tud fizetni a boltokban, mint a felnőttek. Ma már az interneten összehasonlíthatók a bankszámlák, például a Magyar Nemzeti Bank honlapján:

5 Számlára fel! Tekintsétek át a mellékelt banki dokumentumot, és foglaljátok össze, milyen szempontokra érdemes figyelni egy bankszámla nyitásakor! Tegyetek javaslatot, hogy Évi melyik típusú bankszámlacsomagot válassza! A bankok az egyszerű bankszámla mellett úgynevezett bankszámlacsomagokat is kínálnak, amelyeknél – ahogy azt a nevük is jelzi – egy „csomagban” található a számla és a hozzá kapcsolható szolgáltatások (például a bankkártya, netbank, sms-szolgáltatás, biztosítás stb.).

6 Egy nehéz döntés A Szerencsés szülők nem tudnak választani két közeli bank fiataloknak ajánlott számlacsomagja között. Az A Bank díjai a havi költségeket nézve igen kedvezőnek tűnnek, ám kiderül: az Évinek kínált bankkártya után évente forint pluszköltséget is felszámolnak. A B Bank havi díja magasabb, viszont a bankkártya után az első évben egyáltalán nem számítanak fel díjat. A bankok az általuk felszámított költségekről, díjakról kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a bankfiókokban és a saját honlapjukon keresztül.

7 Számlára fel! Csoportosítsátok, hogy milyen típusú szolgáltatásokért számíthatnak fel a bankok díjat! Soroljátok fel, hogy a költségek mellett milyen egyéb szempontokat érdemes figyelembe venni bankszámlaválasztáskor! Melyik bank ajánlata a kedvezőbb éves szinten Évi számára, ha az összes költséget és az egyéb szempontokat figyelembe vesszük? A megfelelő bank és számla kiválasztása előtt célszerű választ adni néhány fontos kérdésre: Mennyi pénz érkezik a számlára? Mennyi készpénzt veszünk fel? Milyen gyakran végzünk pénzügyi műveleteket? Bankfiókban vagy elektronikus úton (telefonon, interneten, mobilon) akarjuk intézni a pénzügyeket?

8 Veszélyes kávézás Évi örül az új, felnőttes fizetési lehetőségnek, és elhatározza, hogy kedvenc énekesének legújabb lemezét az interneten vásárolja meg, mivel így jelentős árengedményhez jut. Barátnőinek a suli közelében található internetes kávézó számítógépén mutatta meg, hogy milyen klassz dolog az elektronikus bankolás! Másnap reggel arra ébredt, hogy sms-t kapott, miszerint: egy általa nem kedvelt zenekartól 3 albumot is vásárolt.... További információkat találhatsz a biztonságról a Magyar Nemzeti Bank honlapján is:

9 Veszélyes kávézás Milyen hibát követett el Évi a vásárlása során? Adjatok tanácsot neki abban, hogy milyen kockázatok merülhetnek fel az elektronikus bankolás esetén! Szerintetek van-e esélye kártérítést kérnie a banktól? Ne adj lehetőséget arra, hogy elektronikus kódodat más is láthassa! Ne használj nyilvános internetet (például internetkávézóban) vagy jelszóval nem védett wifihálózatot bankügyeid intézésére. Ha mégis nyilvános helyen intézed pénzügyeidet, a művelet után azonnal változtasd meg a belépési jelszót! Azonnal jelezd a banknak, ha jogosulatlan, vagy annak tűnő műveletet észlelsz a bankszámládon (például a banktól kapott sms-ből értesülsz róla, vagy ilyet fedezel fel a számlakivonaton)! Mentsd el a bankod számát a telefonodba, hogy baj esetén rögtön kéznél legyen! A bejelentési kötelezettség kiterjed arra az esetre is, ha az elektronikus azonosító kód illetéktelen személy tudomására jutott.

10 Összegzés

11 Hol érdemes a pénzünket tartani?
Készpénz alatt azokat a papírpénzeket (pénzjegyeket) és a pénzérméket értjük, amelyek kézzelfoghatóak és azonnal használhatók. Azt azonban tudni kell, hogy a készpénz használata drága mulatság. Ezért ma már szinte minden háztartásnak van olyan bankszámlája, amely megkönnyíti a pénzügyek intézését.

12 Hogyan kell bankszámlát választani?
A megfelelő számla kiválasztása előtt célszerű választ adni néhány fontos kérdésre. Milyen szolgáltatást várok el? Bankfiókban vagy elektronikus úton szeretnénk intézni pénzügyeinket? Szeretnénk-e bankkártyát, és ha igen, milyen típusút? A következő lépés, hogy tájékozódjunk arról, hogy az általunk kiválasztott szolgáltatásoknak a szóba jöhető bankoknál mekkora a költsége. Mérlegeljük az ajánlatokat!

13 Hogyan intézhetjük bankügyeinket?
Ha tájékozódni akarunk a bankszámlánkat érintő műveletekről, nem szükséges személyesen elmennünk a legközelebbi banki kirendeltséghez, hanem elektronikus banki szolgáltatást (e-banking) is igénybe vehetünk. E-banking alatt értünk minden olyan elektronikus pénzügyi szolgáltatást, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan, kényelmesen, biztonságosan, akár otthonról is, jellemzően a hét bármely napján és a nap 24 órájában intézhetjük mindennapos pénzügyeinket.

14 A legfontosabb tudnivalók
Hol érdemes a pénzünket tartani? A bankszámla a legkorszerűbb és legelterjedtebb pénzkezelési eszköz. Ma már szinte minden háztartásnak van olyan bankszámlája, amely megkönnyíti a pénzügyek intézését. Milyen kérdéseket kell mérlegelni bankszámlanyitáskor? A megfelelő számla kiválasztása előtt célszerű eldönteni néhány fontos kérdést: Mennyi pénz érkezik, mire akarjuk használni, milyen szolgáltatásra van szükségünk? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Tájékozódjunk arról, hogy az általunk kiválasztott szolgáltatásoknak a szóba jöhető bankoknál mekkora a költsége. A bankok az általuk felszámított költségekről, díjakról kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a bankfiókokban és általában a saját honlapjukon keresztül. Hogyan intézhetjük bankügyeinket? Ha tájékozódni akarunk a bankszámlánkról, nem szükséges személyesen elmennünk a legközelebbi banki kirendeltséghez, hanem elektronikus banki szolgáltatást is igénybe vehetünk. Ezek alatt minden olyan szolgáltatást értünk, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan, kényelmesen, biztonságosan akár otthonról is vagy külföldről, jellemzően a hét bármely napján és a nap 24 órájában intézhetjük pénzügyeinket. A következő óra témája: A bankkártyák


Letölteni ppt "Korszerű pénzkezelés otthon"

Hasonló előadás


Google Hirdetések