Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korszerű pénzkezelés otthon Hol érdemes a pénzünket tartani? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Hogyan intézhetjük bankügyeinket?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korszerű pénzkezelés otthon Hol érdemes a pénzünket tartani? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Hogyan intézhetjük bankügyeinket?"— Előadás másolata:

1 Korszerű pénzkezelés otthon Hol érdemes a pénzünket tartani? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Hogyan intézhetjük bankügyeinket?

2 A költőpénz Évinek kollégistaként mindennap szüksége lesz költőpénzre, ám mivel másik városban kezdi a sulit, szakítania kell az eddigi gyakorlattal, amikor hetente kapott a szüleitől zsebpénzt. A Szerencsés szülők nagy dilemma előtt állnak: adják oda előre a szükséges összeget, vagy keressenek másik megoldást? A bankok már egészen korai életszakaszra is ajánlanak készpénz nélküli megoldásokat.

3 A költőpénz A 18 év alattiak csak a szülők vagy a törvényes képviselők hozzájárulásával nyithatnak bankszámlát, míg a 18. életévet betöltve bárki önállóan nyithat bankszámlát, és igényelhet hozzá különféle banki szolgáltatásokat. Gondoljátok át, milyen veszélyei lehetnek annak, ha valaki sok pénzt hord magánál! Milyen alternatív megoldások jöhetnek számításba? Vitassátok meg, hogy miért ragaszkodnak egyesek ahhoz, hogy készpénzben tartsák a pénzüket! Ők vajon hogyan érvelnek a készpénzhasználat mellett?

4 Számlára fel! A Szerencsés szülők hosszas tanakodás után arra jutottak, hogy bankszámlát nyitnak Évi számára. A lány örül a döntésnek, mert így nem kell sok készpénzt magánál tartania, egyébként meg büszkeséggel tölti el, hogy mostantól bankkártyával is tud fizetni a boltokban, mint a felnőttek. Ma már az interneten összehasonlíthatók a bankszámlák, például a Magyar Nemzeti Bank honlapján: http://alk.mnb.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/szvp http://alk.mnb.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/szvp

5 Számlára fel! Tekintsétek át a mellékelt banki dokumentumot, és foglaljátok össze, milyen szempontokra érdemes figyelni egy bankszámla nyitásakor! Tegyetek javaslatot, hogy Évi melyik típusú bankszámlacsomagot válassza! A bankok az egyszerű bankszámla mellett úgynevezett bankszámlacsomagokat is kínálnak, amelyeknél – ahogy azt a nevük is jelzi – egy „csomagban” található a számla és a hozzá kapcsolható szolgáltatások (például a bankkártya, netbank, sms-szolgáltatás, biztosítás stb.).

6 Egy nehéz döntés A Szerencsés szülők nem tudnak választani két közeli bank fiataloknak ajánlott számlacsomagja között. Az A Bank díjai a havi költségeket nézve igen kedvezőnek tűnnek, ám kiderül: az Évinek kínált bankkártya után évente 5 880 forint pluszköltséget is felszámolnak. A B Bank havi díja magasabb, viszont a bankkártya után az első évben egyáltalán nem számítanak fel díjat. A bankok az általuk felszámított költségekről, díjakról kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a bankfiókokban és a saját honlapjukon keresztül.

7 Számlára fel! Csoportosítsátok, hogy milyen típusú szolgáltatásokért számíthatnak fel a bankok díjat! Soroljátok fel, hogy a költségek mellett milyen egyéb szempontokat érdemes figyelembe venni bankszámlaválasztáskor! Melyik bank ajánlata a kedvezőbb éves szinten Évi számára, ha az összes költséget és az egyéb szempontokat figyelembe vesszük? A megfelelő bank és számla kiválasztása előtt célszerű választ adni néhány fontos kérdésre : Mennyi pénz érkezik a számlára? Mennyi készpénzt veszünk fel? Milyen gyakran végzünk pénzügyi műveleteket? Bankfiókban vagy elektronikus úton (telefonon, interneten, mobilon) akarjuk intézni a pénzügyeket?

8 Veszélyes kávézás Évi örül az új, felnőttes fizetési lehetőségnek, és elhatározza, hogy kedvenc énekesének legújabb lemezét az interneten vásárolja meg, mivel így jelentős árengedményhez jut. Barátnőinek a suli közelében található internetes kávézó számítógépén mutatta meg, hogy milyen klassz dolog az elektronikus bankolás! Másnap reggel arra ébredt, hogy sms-t kapott, miszerint: egy általa nem kedvelt zenekartól 3 albumot is vásárolt.... További információkat találhatsz a biztonságról a Magyar Nemzeti Bank honlapján is: www.mnb.hu/fogyasztovedelem/dontenem-kell/alapveto- penzugyeink/bankszamlak/e-banking/e-banking-biztonsag www.mnb.hu/fogyasztovedelem/dontenem-kell/alapveto- penzugyeink/bankszamlak/e-banking/e-banking-biztonsag

9 Veszélyes kávézás Milyen hibát követett el Évi a vásárlása során? Adjatok tanácsot neki abban, hogy milyen kockázatok merülhetnek fel az elektronikus bankolás esetén! Szerintetek van-e esélye kártérítést kérnie a banktól? Ne adj lehetőséget arra, hogy elektronikus kódodat más is láthassa! Ne használj nyilvános internetet (például internetkávézóban) vagy jelszóval nem védett wifihálózatot bankügyeid intézésére. Ha mégis nyilvános helyen intézed pénzügyeidet, a művelet után azonnal változtasd meg a belépési jelszót ! Azonnal jelezd a banknak, ha jogosulatlan, vagy annak tűnő műveletet észlelsz a bankszámládon (például a banktól kapott sms-ből értesülsz róla, vagy ilyet fedezel fel a számlakivonaton) ! Mentsd el a bankod számát a telefonodba, hogy baj esetén rögtön kéznél legyen ! A bejelentési kötelezettség kiterjed arra az esetre is, ha az elektronikus azonosító kód illetéktelen személy tudomására jutott.

10 Összegzés

11 Hol érdemes a pénzünket tartani? Készpénz alatt azokat a papírpénzeket (pénzjegyeket) és a pénzérméket értjük, amelyek kézzelfoghatóak és azonnal használhatók. Azt azonban tudni kell, hogy a készpénz használata drága mulatság. Ezért ma már szinte minden háztartásnak van olyan bankszámlája, amely megkönnyíti a pénzügyek intézését.

12 Hogyan kell bankszámlát választani? A megfelelő számla kiválasztása előtt célszerű választ adni néhány fontos kérdésre. Milyen szolgáltatást várok el? Bankfiókban vagy elektronikus úton szeretnénk intézni pénzügyeinket? Szeretnénk-e bankkártyát, és ha igen, milyen típusút? A következő lépés, hogy tájékozódjunk arról, hogy az általunk kiválasztott szolgáltatásoknak a szóba jöhető bankoknál mekkora a költsége. Mérlegeljük az ajánlatokat !

13 Ha tájékozódni akarunk a bankszámlánkat érintő műveletekről, nem szükséges személyesen elmennünk a legközelebbi banki kirendeltséghez, hanem elektronikus banki szolgáltatást (e-banking) is igénybe vehetünk. E-banking alatt értünk minden olyan elektronikus pénzügyi szolgáltatást, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan, kényelmesen, biztonságosan, akár otthonról is, jellemzően a hét bármely napján és a nap 24 órájában intézhetjük mindennapos pénzügyeinket. Hogyan intézhetjük bankügyeinket?

14 A legfontosabb tudnivalók A következő óra témája: A bankkártyák Hol érdemes a pénzünket tartani? A bankszámla a legkorszerűbb és legelterjedtebb pénzkezelési eszköz. Ma már szinte minden háztartásnak van olyan bankszámlája, amely megkönnyíti a pénzügyek intézését. Milyen kérdéseket kell mérlegelni bankszámlanyitáskor? A megfelelő számla kiválasztása előtt célszerű eldönteni néhány fontos kérdést: M ennyi pénz érkezik, mire akarjuk használni, milyen szolgáltatásra van szükségünk? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Tájékozódjunk arról, hogy az általunk kiválasztott szolgáltatásoknak a szóba jöhető bankoknál mekkora a költsége. A bankok az általuk felszámított költségekről, díjakról kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket a bankfiókokban és általában a saját honlapjukon keresztül. Hogyan intézhetjük bankügyeinket? Ha tájékozódni akarunk a bankszámlánkról, nem szükséges személyesen elmennünk a legközelebbi banki kirendeltséghez, hanem elektronikus banki szolgáltatást is igénybe vehetünk. Ezek alatt minden olyan szolgáltatást értünk, amelynek segítségével egyszerűen, gyorsan, kényelmesen, biztonságosan akár otthonról is vagy külföldről, jellemzően a hét bármely napján és a nap 24 órájában intézhetjük pénzügyeinket.


Letölteni ppt "Korszerű pénzkezelés otthon Hol érdemes a pénzünket tartani? Hogyan kell bankot és bankszámlát választani? Hogyan intézhetjük bankügyeinket?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések