Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kivonat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kivonat."— Előadás másolata:

1 Kivonat

2 A bankszámla Folyószámla: A bankkal kötött szerződés alapján létrejött bankszámla, amelynek célja a pénzügyeid lebonyolítása. A folyószámla számodra a legfontosabb feladata, hogy erre kapod, ezen tartod, és erről fizeted a pénzed, amelyre a bank vigyáz. Legtöbbünk ekkor találkozik először bankkal, hiszen ez élete első bankszámlája, bankkártyája. Tudtad? A számláról sok bank elektronikus úton, interneten vagy éppen mobiltelefonon is nyújt információkat. Ez nagyon kényelmes és sokan élnek is vele, hogy megtudják, van-e elkölthető pénz a számlájukon.

3 Mire jó a bankkártya? Bankkártyával elvégezhető műveletek:
A bankkártya lényegében nem más, mint egy kisméretű, információhordozó műanyag lap, amely a készpénzt helyettesíti. Bankkártyával elvégezhető műveletek: vásárlás üzletekben (díjmentes) készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból bankszámlaegyenleg lekérdezése mobiltelefon-feltöltés vásárlás az interneten egyéb (például befizetés bankszámlára) Tudtad? Kártyádat csak azokban az üzletekben, illetve azoknál az automatáknál használhatod, ahol feltüntették ugyanazt a logót, amely a kártyádon is szerepel.

4 Bankkártya és biztonság
Mire vigyázz a PIN kódnál? Ne legyen könnyen kitalálható! Ne írd fel! Soha ne add ki! Mire vigyázz az ATM-nél? Nézd meg alaposan a szerkezetet és a környezetet! Ha valami gyanús, ne használd! Ha probléma van, ne hagyd el a helyszínt, telefonálj! Mire vigyázz a vásárlásnál? Írd alá a kártyádat! Legyenek nálad az okmányaid! Kövesd figyelemmel a fizetést! Őrizd meg a bizonylatot! Ne hagyd a pénztárnál!

5 Megtakarítások A zsebpénzed és az elvállalt munkákért kapott pénzed esetenként már több lehet annál, mint amit azonnal elköltenél. Ha úgy dönthetsz, hogy ezt a pénzt befizeted a számládra, hogy ott biztonságban legyen, a bank - mivel használja a számlán elhelyezett pénzedet - többet ad vissza úgy, hogy kamatot fizet. A kamat egyszerűen fogalmazva a pénz használatának az ára. A bankok általában csak nagyon alacsony kamatot fizetnek a folyószámlán lévő pénzek után, mivel azt bármelyik pillanatban magunk is felhasználhatjuk. Ha azonban vállaljuk, hogy a felesleges pénzükről meghatározott ideig lemondunk, ezért jóval magasabb kamatot fizetnek. Ezt hívjuk megtakarításnak. Tudtad? Sokféle megtakarítási forma létezik: bankbetét, részvény, kötvény, befektetési jegy, biztosítás. Általában minél magasabb árat fizetnek neked a pénzed használatáért, annál nagyobb annak a kockázata is, hogy akár veszíthetsz is a pénzedből.

6 Hitelek Takarékoskodni vagy hitelt felvennni?
Kinéztél magadnak egy jó MP3 lejátszót vagy számítógépet? Esetleg külföldre utaznál? De miből? Takarékoskodni vagy hitelt felvennni? A hitel: áldás vagy átok? Mitől leszek hitelképes? Mit biztosít a biztosíték? Tudtad? A kamat csak az egyik tétel a hitelfelvételkor felmerülő költségek közül. A hitelt terhelő, egy évre számított költséget és kamatot a Teljes Hiteldíj Mutató – ismertebb nevén THM – tartalmazza, százalékban megadva.

7 Diákhitel – egy nem tipikus hitel
Szeretnél továbbtanulni? Már most érdemes arra is gondolnod, hogy a diákok, illetve a családok többsége számára a versenyképes tudás és a diploma megszerzése komoly anyagi terhet jelent. Ilyen helyzetben segíthet a Diákhitel, amelyet a bankokon keresztül az állami tulajdonú Diákhitel Központ nyújt. Szabad felhasználású diákhitel: Egy szemeszterben 5 hónapra havi legfeljebb 50 ezer forint igényelhető. Bármire költhető. Kamat 8,00 % (2012) Kötött felhasználású diákhitel: A költségtérítés összegéig igényelhető. Kizárólag a képzési költség fizetésére használható. Kamat: 2,00 % (2012) Tudtad? Diákhitelhez bárki hozzájuthat, aki felsőoktatási intézmény bejelentkezett hallgatója, és 35 évnél nem idősebb. A törlesztést csak tanulmányaid befejezése után kell elkezdened, legkésőbb azonban 35 éves korodban.

8 Öngondoskodás - takarékoskodás
Ezt nem lehet elég korán elkezdeni! Tudtad? A nyugdíj időskori megélhetésed egyik fő forrása. Az ehhez szükséges pénzt az évek során a fizetésedből vonják le, melynek összegyűjtése, valamint a nyugdíjak kifizetése a nyugdíjbiztosítási rendszer feladata. Ne felejtsd el, amikor munkát vállalsz, minden egyes „feketén” ledolgozott nap csökkenti jövőbeni nyugdíjadat! Ez nemcsak törvényellenes, de idős korodban bizonytalan anyagi helyzetbe is sodorhat. Az állami nyugdíjrendszer mellett egyre fontosabb szerepet kap az öngondoskodás: NYESZ, Befektetések, Életbiztosítások stb.

9 Amire minden pénzügyi döntésnél érdemes odafigyelned…
Összegzésként fogadj meg néhány egyszerű, de fontos jó tanácsot, mielőtt bármilyen pénzügyi szolgáltatást igénybe veszel: Tájékozódj! Számolj! Hasonlítsd össze az ajánlatokat! Fontold meg őket! Válassz tudatosan! Változtass, ha nem vagy elégedett! Ne feledd, a döntés mindig a te kezedben van! Ha nem akarod, nem kell elfogadnod sem a munkahelyed, sem az ismerőseid által javasolt bankot, nyugdíjpénztárt vagy biztosítót: csak rajtad múlik, hol nyitsz számlát, milyen bankkártyát választasz. Ahhoz viszont, hogy jól dönts, fontos, hogy független forrásokból tájékozódj, hogy össze tudd hasonlítani az egyes ajánlatokat, pénzügyi termékeket.

10 Csatlakozz Te is! www.facebook.com/penzugyikisokos

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kivonat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések