Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői, a bankkapcsolatok formái, a bankok közötti levelező kapcsolat lényege, létesítése, szerepe. A bankok közötti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői, a bankkapcsolatok formái, a bankok közötti levelező kapcsolat lényege, létesítése, szerepe. A bankok közötti."— Előadás másolata:

1 A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői, a bankkapcsolatok formái, a bankok közötti levelező kapcsolat lényege, létesítése, szerepe. A bankok közötti számlavezetői kapcsolat létesítése, szerepe a nemzetközi fizetések lebonyolításában. Készítette: Tajti Evelin

2 A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői A nemzetközi bankrendszer a II. vh. óta jelentős változásokon ment keresztül. A határokon átnyúló tőkeáramlás és a kommunikációs technika fejlődésnek köszönhetően alakulhattak ki világszerte a bankrendszerek. Lehetővé teszi, hogy:  A világ bármelyik tájára  Bármilyen pénznemben  Rövid időn belül teljesíthetőek legyenek a fizetések (pénzküldemények indítása/fogadása)

3 A pénzügyi tranzakciók lebonyolítása többféle formában valósulhat meg:  Tulajdoni összefonódás révén (bankokon belül)  Üzleti kapcsolat formájában (bankok között) A tulajdoni összefonódás nélkül a bankok közötti együttműködés eltérő mélységű:  Vannak, akik csak üzenettovábbító (postás) szerepet vállalnak  Míg más bankok (levelező bankok) hajlandóak nostro számlát vezeti  Szorosabb együttműködés esetén a bankok egy-egy naos technikai hitelt is nyújtanak egymásnak  Az is előfordulhat, hogy a felkért bank semminemű együttműködésre nem hajlandó

4 A bankok közti levelező kapcsolat  A deviza és a külföldre irányuló forint fizetési forgalom lebonyolításához a a bankok kétoldalú levelező banki kapcsolataikat használják fel.  A levelező banki szolgáltatlások nyújtására elsősorban nemzetközi viszonylatban kerül sor, de az intézmények közötti kacsolatokban belföldi viszonylatban is ismertek.  A levelező bank (correspodent bank) egy másik bank részére, megbízás alapjánpénzforgalmi bankszámlát vezet. A megbízó által kezdeményezett fizetési megbízásokat az elszámolási rendszerbe továbbítja ill. az onnan érkezőket részére jóváírja.

5  A levelező bankok közvetítésével elérhetőek olyan piacok is, amelyek egyébként nem állnak rendelkezésre vagy a kapcsolatrendszer olyan kiterjedt, hogy a helyi bankok segítségét igényli.  A hitelintézetek között létesített levelezői kapcsolat azt jelenti, hogy a megbízó hitelintézete valamely más hitelintézet pénzforgalmi szolgáltatását veszi igénybe, a másik hitelintézetnél számlát nyit, és erről a bankszámláról utalja át a fizetési megbízás összegét a jogosultnak.

6 A levelező bankok feladatai: 1. Kétirányú információ áramlás 2. Bankári átutalások teljesítése 3. Ellenőrző okmányok cseréje 4. Nostro/loro számlák vezetése 5. Folyószámla-hitelek nyújtása

7 A nemzetközi fizetési forgalom  A pénz és tőkeforgalom változatos fizetési technikákkal és fizetési módokkal mehet végbe.  A pénzmozgásokat előidézhetik:  pénzügyi befektetések  Spekulációs ügyletek  Hitelfelvételek  Kölcsöntörlesztések  Cégalapítások  Adófizetések  Külkereskedelem stb.

8  A pénzforgalom fogalmába beletartozik :  a készpénzforgalom  a bankszámlákat érintő készpénz be és kifizetési forgalom  készpénz nélküli fizetést lehetővé tevő pénzforgalmi szolgáltatások, amelyek nyújtására már nem csak a bankok, hanem más pénzforgalmi szolgáltatók is jogosultak.

9  A valuta és devizaforgalom azon fizetési műveletek összessége, amikor a tartozás nem magyar forintban kerül kiegyenlítésre.  A nemzetközi fizetési forgalom azon fizetési műveletek összessége, amelyek keretében vagy a megbízó intézményen, vagy a jogosult intézményen a Magyar Köztársaság határain kívül nyújtja a pénzforgalmi szolgáltatást.  Két részre bontható:  Európai Gazdasági Térségen belüli fizetési műveletek  Európai Gazdasái Térségen kívüli

10 A megkülönböztetés azért fontos, mert a fizetések lebonyolítása során más más szabályok érvényesülnek. A szigorú „szabványosított” előírások az Európai Gazdasági Térségen belüli fizetésekre vonatkoznak. EGT-en belüli fizetési művelet, az a fizetési művelet, amelynek lebonyolításánál mind a fizető fél, mind a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója, vagy a teljesítést végző egyetlen pénzforgalmi szolgáltató az EGT területén belül nyújtja pénzforgalmi szolgáltatását és a pénzforgalmi szolgáltatásnyújtás euróban vagy egy euróövezeten kívüli EGT-állam pénznemében történik.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői, a bankkapcsolatok formái, a bankok közötti levelező kapcsolat lényege, létesítése, szerepe. A bankok közötti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések