Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi pénzügyi ügyletek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi pénzügyi ügyletek"— Előadás másolata:

1 Nemzetközi pénzügyi ügyletek
A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői, a bankkapcsolatok formái, a bankok közötti levelező kapcsolat lényege, létesítése, szerepe. A bankok közötti számlavezetői kapcsolat létesítése, szerepe a nemzetközi fizetések lebonyolításában. Készítette: Tajti Evelin

2 A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői
A nemzetközi bankrendszer a II. vh. óta jelentős változásokon ment keresztül. A határokon átnyúló tőkeáramlás és a kommunikációs technika fejlődésnek köszönhetően alakulhattak ki világszerte a bankrendszerek. Lehetővé teszi, hogy: A világ bármelyik tájára Bármilyen pénznemben Rövid időn belül teljesíthetőek legyenek a fizetések (pénzküldemények indítása/fogadása)

3 A pénzügyi tranzakciók lebonyolítása többféle formában valósulhat meg:
Tulajdoni összefonódás révén (bankokon belül) Üzleti kapcsolat formájában (bankok között) A tulajdoni összefonódás nélkül a bankok közötti együttműködés eltérő mélységű: Vannak, akik csak üzenettovábbító (postás) szerepet vállalnak Míg más bankok (levelező bankok) hajlandóak nostro számlát vezeti Szorosabb együttműködés esetén a bankok egy-egy naos technikai hitelt is nyújtanak egymásnak Az is előfordulhat, hogy a felkért bank semminemű együttműködésre nem hajlandó

4 A bankok közti levelező kapcsolat
A deviza és a külföldre irányuló forint fizetési forgalom lebonyolításához a a bankok kétoldalú levelező banki kapcsolataikat használják fel. A levelező banki szolgáltatlások nyújtására elsősorban nemzetközi viszonylatban kerül sor, de az intézmények közötti kacsolatokban belföldi viszonylatban is ismertek. A levelező bank (correspodent bank) egy másik bank részére, megbízás alapjánpénzforgalmi bankszámlát vezet. A megbízó által kezdeményezett fizetési megbízásokat az elszámolási rendszerbe továbbítja ill. az onnan érkezőket részére jóváírja.

5 A levelező bankok közvetítésével elérhetőek olyan piacok is, amelyek egyébként nem állnak rendelkezésre vagy a kapcsolatrendszer olyan kiterjedt, hogy a helyi bankok segítségét igényli. A hitelintézetek között létesített levelezői kapcsolat azt jelenti, hogy a megbízó hitelintézete valamely más hitelintézet pénzforgalmi szolgáltatását veszi igénybe, a másik hitelintézetnél számlát nyit, és erről a bankszámláról utalja át a fizetési megbízás összegét a jogosultnak.

6 A levelező bankok feladatai:
Kétirányú információ áramlás Bankári átutalások teljesítése Ellenőrző okmányok cseréje Nostro/loro számlák vezetése Folyószámla-hitelek nyújtása

7 A nemzetközi fizetési forgalom
A pénz és tőkeforgalom változatos fizetési technikákkal és fizetési módokkal mehet végbe. A pénzmozgásokat előidézhetik: pénzügyi befektetések Spekulációs ügyletek Hitelfelvételek Kölcsöntörlesztések Cégalapítások Adófizetések Külkereskedelem stb.

8 A pénzforgalom fogalmába beletartozik :
a készpénzforgalom a bankszámlákat érintő készpénz be és kifizetési forgalom készpénz nélküli fizetést lehetővé tevő pénzforgalmi szolgáltatások, amelyek nyújtására már nem csak a bankok, hanem más pénzforgalmi szolgáltatók is jogosultak.

9 A valuta és devizaforgalom azon fizetési műveletek összessége, amikor a tartozás nem magyar forintban kerül kiegyenlítésre. A nemzetközi fizetési forgalom azon fizetési műveletek összessége, amelyek keretében vagy a megbízó intézményen, vagy a jogosult intézményen a Magyar Köztársaság határain kívül nyújtja a pénzforgalmi szolgáltatást. Két részre bontható: Európai Gazdasági Térségen belüli fizetési műveletek Európai Gazdasái Térségen kívüli

10 A megkülönböztetés azért fontos, mert a fizetések lebonyolítása során más más szabályok érvényesülnek. A szigorú „szabványosított” előírások az Európai Gazdasági Térségen belüli fizetésekre vonatkoznak. EGT-en belüli fizetési művelet, az a fizetési művelet, amelynek lebonyolításánál mind a fizető fél, mind a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója, vagy a teljesítést végző egyetlen pénzforgalmi szolgáltató az EGT területén belül nyújtja pénzforgalmi szolgáltatását és a pénzforgalmi szolgáltatásnyújtás euróban vagy egy euróövezeten kívüli EGT-állam pénznemében történik.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Nemzetközi pénzügyi ügyletek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések