Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bankszámla és bankkártya. A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla. MI A BANKSZÁMLA, ÉS MIÉRT HASZNOS? Jó tudnod, hogy • a bankszámlán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bankszámla és bankkártya. A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla. MI A BANKSZÁMLA, ÉS MIÉRT HASZNOS? Jó tudnod, hogy • a bankszámlán."— Előadás másolata:

1 Bankszámla és bankkártya

2 A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla. MI A BANKSZÁMLA, ÉS MIÉRT HASZNOS? Jó tudnod, hogy • a bankszámlán tartott pénzedhez szinte bármikor hozzáférhetsz, és még kamatozik is • számládhoz sokféle szolgáltatás és bankkártya is kapcsolódhat • a pénzed biztonságban van: nem szükséges készpénzt magaddal hordanod

3 Ha a számládon lévő pénz egy részét bizonyos ideig nem akarod elkölteni, akkor: • lekötheted (lekötött betét) • választhatsz más megtakarítási formát. Ilyenkor várhatóan a bankszámlán lévő lekötetlen összeg kamatánál magasabb hozamot érhetsz el. BANKSZÁMLA ÉS MEGTAKARÍTÁSOK Pénzed a bankszámlán biztonságban van nem szükséges készpénzt magaddal hordanod, így azt ellopni sem tudják tőled a bankok működését szigorú törvények szabályozzák a betétbiztosítási rendszer 50 ezer euróig (kb. 13-14 millió Ft) garantálja a betétek visszafizetését, ha ezt a bank nem tudná megtenni.

4 Ha már elmúltál 18 éves, szüleid közreműködése nélkül lehet saját bankszámlád, és igényelhetsz magadnak bankkártyát is. Ha fiatalabb korban szeretnél számlát nyitni, ehhez szülői hozzájárulás szükséges. Számlanyitás előtt gondold végig, hogy mire akarod használni a folyószámládat: - hányszor veszel fel pénzt egy hónapban, -akarsz-e átutalni, - szeretnél-e bankkártyát, - jobban szereted a személyes ügyintézést, vagy inkább az interneten akarsz bankolni. A bankszámla nyitást megelőzően érdemes utánanézned, hogy az általad kiválasztott bank kínál-e a fiatalok igényeihez igazított, kedvezőbb feltételek mellett igénybe vehető számlacsomagot. SZÁMLANYITÁS ELŐTT

5 MELYIK BANKSZÁMLÁT ÉRDEMES VÁLASZTANOD? Számla- vezetés Átutalás Készpénz- felvétel Csoportos beszedés Bankszámla kivonat Bankszámlához kapcsolódó költségek Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, különös tekintettel a bankszámlavezetés és az egyéb kapcsolódó szolgáltatások díjaira, hiszen ezeket az összegeket kell rendszeresen vagy esetenként fizetned!

6 A bankkártya egy információ- hordozó műanyag lap, amely a készpénzt helyettesíti. A leggyakoribb, bankkártyával elvégezhető műveletek : - vásárlás üzletekben, interneten, - készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból, (azaz ATM-ekből), - bankszámlaegyenleg lekérdezés, - mobiltelefon-feltöltés - pénzbefizetés bankszámlára ATM-nél. Kártyádat csak azokban az üzletekben, illetve azoknál az automatáknál használhatod, ahol feltüntették ugyanazt a logót, amely a kártyádon is szerepel. MI A BANKKÁRTYA, ÉS MIÉRT HASZNOS?

7 MILYEN ADATOK TALÁLHATÓK A BANKKÁRTYÁN?

8 BANKKÁRTYA-IGÉNYLÉS ELŐTT…. A vásárlásért a bank általában nem számít fel díjat, a bankkártyás fizetés belföldön ingyenes. Ha automatából veszel fel készpénzt, azért általában fizetned kell. Tájékozódj a költségekről! Gondold végig, melyik kártyatípust részesíted előnyben! Ha csak addig szeretnél nyújtózkodni, ameddig pillanatnyi anyagi lehetőségeid engedik, akkor a betéti kártyák közül válassz! Ha a bank által biztosított hitelkeretet szeretnéd elsősorban kihasználni, akkor a hitelkártyák között nézz körül! Ne feledd azonban, hogy a kölcsönvett pénzt kamatostul vissza is kell fizetned!

9 MIRE FIGYELJ, HA BANKKÁRTYÁT HASZNÁLSZ? Célszerű megőrizni a kártya használatával kapcsolatos bizonylatokat, és összehasonlítani a bankszámlakivonaton szereplő tételekkel. Ha idegen műveletet találsz, azonnal lépj kapcsolatba a bankoddal! A bankkártya elvesztése, ellopása esetén azonnal értesítsd bankodat! Jegyezd meg azt a telefonszámot, amelyen bankodnál kezdeményezheted kártyád letiltását, ha felmerül a gyanú, hogy az illetéktelen kezekbe került! A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot soha ne tárold egymás mellett és a kódot ne áruld el senkinek! Tartsd a kártyát biztonságos helyen!

10 Ne feledd, a döntés mindig a Te kezedben van! Amire minden pénzügyi döntésnél érdemes odafigyelned… • Tájékozódj! • Számolj! • Hasonlítsd össze az ajánlatokat! • Fontold meg őket! • Válassz tudatosan! • Változtass, ha nem vagy elégedett!


Letölteni ppt "Bankszámla és bankkártya. A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla. MI A BANKSZÁMLA, ÉS MIÉRT HASZNOS? Jó tudnod, hogy • a bankszámlán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések